Ο Τζόρνταν των φτωχών

Ο Τζόρνταν των φτωχών

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι οι 7 πόντοι του Θίοντορ στο τέλος μπορεί να κάνουν τη διαφορά μεταξύ πρόκρισης και αποκλεισμού για την ΑΕΚ.

Καθισμένος στον πάγκο της ΑΕΚ και εμφανώς υπερήφανος για το δημιούργημά του, ο Μάκης Αγγελόπουλος είδε την επένδυση Τζόρνταν Θίοντορ να δικαιώνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα του κρισιμότερου αγώνα της χρονιάς.

Όταν η Μπάμπεργκ προηγήθηκε με διαφορά 9 πόντων, το ευρωπαϊκό όνειρο της ΑΕΚ κρεμόταν σε μία κλωστή. Αλλά ο θωρακισμένος με ποιότητα και εμπειρίες επιπέδου Euroleague Αμερικανός ανέλαβε να βγάλει ξινή -ή έστω γλυκόξινη- τη μπίρα των Γερμανών.

Το τρίποντό του στα 2:10 ήταν φιλί ζωής (69-63), οι εύστοχες βολές που ακολούθησαν την τάπα του υπέροχου Σαντ-Ρόος κατέβασαν τη διαφορά σε στάθμη φιλική για τον ηττημένο, ενώ το κλέψιμο που οδήγησε σε επιτυχημένο αιφνιδιασμό λίγο πριν το τέλος μπορεί να αποδειχθεί play of the year για την κάτοχο του τροπαίου.

Ευλογία, τελικά, να σε λένε Τζόρνταν! Το -9 θα ήταν μία δύσβατη ανηφόρα, αλλά το -4 μπορεί να αποδειχθεί υπόθεση ενός λεπτού, στο γεμάτο πλήθος και πάθος ΟΑΚΑ.

Είναι βεβαίως αφελής, όποιος πιστέψει ότι η ρεβάνς θα εξελιχθεί σε περίπατο. Η Μπρόζε μπορεί να υστερεί σε προπονητική ταυτότητα και σε μέταλλο σε σύγκριση με την ομάδα του Τρινκιέρι ή του Φλέμινγκ, αλλά έχει παίκτες με άφθονα εύσημα στα ευρωπαϊκά σαλόνια: Ράις, Ζήση, Χίκμαν, Ρούμπιτ.

Επίσης διαθέτει τη δύναμη πυρός που λείπει από την ΑΕΚ πάνω στο ζωγραφιστό, με τον βαρύ και δυνατό Αλεξάντερ. Οι Γερμανοί έκαναν θραύση απόψε στο low post, όπου οι Χάντερ, Σάκοτα έμοιαζαν με δίδυμο ελαφρών βαρών.

Είναι ωστόσο φανερό και στο γυμνό μάτι, ότι η «Ένωση» έχει αποκτήσει την αυτοπεποίθηση της μεγάλης για τα μέτρα του BCL ομάδας και τη στόφα της πρωταγωνίστριας.

Το 36-42 του 24ου λεπτού μπορεί να μην ήταν επαρκές θεμέλιο νίκης στη ζεστή μπασκετούπολη της Φρανκονίας, αλλά έστησε ανηφορικό σκηνικό για τον αντίπαλο και του υπενθύμισε ότι δεν μπορούσε να ελπίζει σε πάρα πολλά. Kαι ας κράτησε τον αντίπαλό της στο μηδέν επί 8 ολόκληρα λεπτά!

Δυστυχώς για την ΑΕΚ, ο τραυματισμός του πολύπειρου Ματσιούλις (έπαιξε μόλις 8:30), η αφλογιστία των Τζέιμς και Γκρίφιν (1/11 σουτ οι δυό τους) και η κόπωση από το σφιχτό rotation άφησαν το λάδι χωρίς καντήλι στα τελευταία λεπτά.

Ο οίστρος του Θίοντορ, που ξετρελαίνεται να παίζει το αναρχικό μπάσκετ της νέας εποχής και δεν διστάζει να πάρει τέσσερις προσπάθειες σε ένα κρίσιμο δίλεπτο, έσωσε τον «Δικέφαλο» από πνιγμό και κράτησε τα πνευμόνια του καθαρά.

Θα ήταν θείο δώρο, εάν ο Αμερικανός είχε δίπλα του παίκτες όπως οι περυσινοί Βασιλόπουλος, Μαυροειδής στην τελική ευθεία. Ο ελληνικός πυρήνας έβαλε και απόψε τη σφραγίδα του με τα ανδραγαθήματα των Λαρεντζάκη-Σάκοτα, αλλά δεν παύει να είναι κάπως ισχνός.

Η ΑΕΚ απέχει πια 40 λεπτά από το δεύτερο συνεχόμενο final-4 και δικαιούται να ζητά χείρα βοηθείας από ένα κοινό που συνηθίζει να γυρίζει την πλάτη στο μπάσκετ.

Η ομάδα του Λούκα Μπάνκι απέχει πια τρεις νίκες από το ευρωπαϊκό back-to-back και μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Εάν ο επαναληπτικός της ερχόμενης Τετάρτης κυλήσει κατ’ ευχήν, το επόμενο πρωινό θα σημάνει πανστρατιά για νέες δόξες, σε μία διοργάνωση που παραμένει αποπαίδι του ευρωπαϊκού στερεώματος, αλλά ταίριαξε γάντι στο μέγεθος της τωρινής ΑΕΚ.

Θα απομένει τότε να μάθουμε, από το αρχηγείο των Φιμπαίων, ποια πόλη θα προσφερθεί για να διοργανώσει το φετινό final-4.

Η Χάποελ Ιερουσαλήμ που διατυμπάνιζε την επιθυμία της να το φιλοξενήσει (διότι, λέει, «η λέξη Jerusalem είναι το ισχυρότερο brand name στον πλανήτη»), κινδυνεύει σοβαρά με αποκλεισμό από την Τενερίφε, η δε Μπολόνια έχασε με 8 πόντους από τη Ναντέρ στο Παρίσι.

Πριν από αυτές, έμειναν εκτός νυμφώνος οι πάντοτε πρόθυμες για ταρατατζούμ τουρκικές ομάδες και η Βενέτσια. Η Αντβέρπ, που βρίσκεται με το ένα πόδι στα ημιτελικά, μάλλον δεν αντέχει τέτοια μεγαλεία.

Εάν προκριθεί η ΑΕΚ και αποκλειστούν η Χάποελ με τη Βίρτους, η φιλολογία για εκ νέου διεξαγωγή του final-4 στο ΟΑΚΑ θα περάσει στα ίδια πρωτοσέλιδα που πέρυσι πλημμύρισαν από απέραντο κίτρινο και μαύρο.

Οικονομικά μπορεί να είναι ασύμφορη για την οικοδέσποινα, ακόμα και με 30-40 χιλιάδες εισιτήρια, αλλά τα άυλα οφέλη δεν μετριούνται με το χρώμα του χρήματος.

Ας περιμένουμε, όμως, στους επαναληπτικούς πριν βγάλουμε τα ζεύγη των ημιτελικών. Μπορεί να κρύβουν εκπλήξεις και απρόοπτα.

Στον προηγούμενο γύρο, η ΑΕΚ κόντεψε να αποκλειστεί ενώ είχε νικήσει (τον ΠΑΟΚ) εκτός έδρας, ενώ η Μπάμπεργκ υπερασπίστηκε με επιτυχία ένα ψόφιο +2 στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στη Μπάνβιτ.

Και μόνο αυτά τα αλλοπρόσαλλα δείγματα γραφής αρκούν για να φρενάρουν τους υπέρμετρα βιαστικούς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.