Ναντέρ-ΠΑΟΚ: Η νύχτα των σουτέρ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ναντέρ-ΠΑΟΚ: Η νύχτα των σουτέρ

bet365

Ναντέρ και ΠΑΟΚ συγκρούονται απόψε (21:30) στο Palais des Sports Maurice-Thorez για την 11η αγωνιστική του BCL και το gazzetta.gr εξηγεί γιατί το μακρινό σουτ έχει τον πρώτο λόγο…

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Αν η νίκη της περασμένης εβδομάδας επί της Χαποέλ Χολόν έβαλε τον ΠΑΟΚ σε ασφαλές δρόμο για την πρόκρισή του στην επόμενη φάση του BCL, μια ακόμη στη Γαλλία επί της Ναντέρ ουσιαστικά θα τη σφραγίσει. Γιατί η ελληνική ομάδα θα έχει κλείσει έναν κύκλο δύσκολων αγώνων και στη συνέχεια θα πρέπει απλά να αξιοποιήσει το πρόγραμμά της, απέναντι στις θεωρητικά ασθενέστερες ομάδες του ομίλου. Αυτόν τον τίτλο έχουν τουλάχιστον οι Οπάβα, Φριμπούρ. Συν τοις άλλοις, ο Δικέφαλος ήδη απέκτησε πλεονέκτημα απέναντι στη Χολόν σε περίπτωση ισοβαθμίας, το ίδιο θα καταφέρει κόντρα στη Ναντέρ σε περίπτωση νίκης. Εξάλλου, έπειτα από τη χθεσινή (15/1) νίκη της Βενέτσια μέσα στην Ισπανία επί της Τενερίφης, φαίνεται ότι η 3η και η 4η θέση θα διεκδικηθούν από ένα γκρουπ τεσσάρων ομάδων (ΠΑΟΚ, Χαποέλ Χολόν, Ναντέρ και Τέλεκομ Βόννης).

Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει την ομάδα που τον… καταδιώκει και στο μακρινό σουτ. Παραμένει ο καλύτερος στο BCL έξω από τα 6.75 διατηρώντας το ποσοστό του σε πολύ υψηλό επίπεδο (46%), αλλά και οι Γάλλοι δεν πάνε πίσω καθώς βρίσκονται στη 2η θέση στη σχετική λίστα με 44.9%. Γενικώς, η Ναντέρ είναι μια ομάδα η οποία τρέχει και σουτάρει πολύ, στηρίζεται στην αθλητικότητα των παικτών της και είναι επίσης αλήθεια ότι γι’ αυτήν, ο αποψινός αγώνας έχει χαρακτήρα τελικού. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία της γαλλικής ομάδας δείχνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα επικρατήσει η δική της επιθετική συνέπεια ή αν θα κυριαρχήσει η άμυνά του ΠΑΟΚ. Γιατί…

-Η γαλλική ομάδα σκοράρει 83.4 πόντους κατά μέσο όρο στη διοργάνωση, διαθέτει την 6η καλύτερη επίθεση στο BCL αλλά και τη 2η καλύτερη άμυνα στον όμιλο του ΠΑΟΚ, πίσω από την Τενερίφη.

-Η Ναντέρ είναι η 4η ομάδα του BCL με τα περισσότερα (συνολικά) τρίποντα καθώς έχει επιχειρήσει 274 σουτ έξω από τα 6.75. Αυτός ο αριθμός δείχνει την αγωνιστική φιλοσοφία της αλλά και το ότι είναι η 2η πιο εύστοχη με ποσοστό 44.9% φανερώνει και την ικανότητά της.

-Πάλσον (13.5π.), Σένγκλιν (12.4π.) και Γιουσκεβίτσιους (11.8π.) είναι οι πρώτοι σκόρερ των Γάλλων αλλά μεγαλύτερη αξία έχει το γεγονός ότι ο πρώτος σουτάρει με ποσοστό 63% έξω από τα 6.75 και ο δε Γιουσκεβίτσιους με 43.3%.

-Οι Γάλλοι σκοράρουν 87.4 πόντους κατά μέσο όρο στους εντός έδρας αγώνες τους παρότι περιορίστηκαν στους 58 στην ήττα από την Τενερίφη και στους 70 στην αντίστοιχη από τη Χολόν. Στα δύο τελευταία εντός έδρας παιχνίδια σημείωσαν 100+ πόντους.

-Η Ναντέρ παίρνει 34 πόντους κατά μέσο όρο από τρεις στατιστικές κατηγορίες, από τα λάθη του αντιπάλου, στον αιφνιδιασμό και από τις δεύτερες επιθέσεις.

Ο Γκος και η άμυνα

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει να διαχειριστεί υψηλή πίεση γιατί γνωρίζει ότι η κατάσταση θα παραμείνει στα χέρια του ακόμη και στην περίπτωση που δεν καταφέρει να φύγει νικητής από τη Γαλλία. Ξέρει όμως ότι αν κερδίσει, τότε «ξεμπερδεύει» γιατί θα έχει αγκαλιάσει την 3η θέση στον όμιλό του. Το ζητούμενο για την ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου είναι η αμυντική συνέπεια και η διατήρηση της ευστοχίας στο μακρινό σουτ κι αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο ποσοστό από τον Φιλ Γκος. Γιατί…

-Ο Αμερικανός είναι ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ τόσο στην Basketleague (14.7p.) όσο και στο BCL (13.1π.), ενώ σουτάρει με 48% στο τρίποντο και στις δύο διοργανώσεις.

-Ο ΠΑΟΚ έχει 67/143 τρίποντα στους τελευταίους έξι αγώνες του σε Ελλάδα και Ευρώπη, δηλαδή σουτάρει με ποσοστό ευστοχίας 46.8% και πετυχαίνει 10.1 τρίποντα ανά αγώνα!

-Ο Δικέφαλος βρίσκεται στην 4η θέση του BCL στη λίστα με τις ομάδες με τα περισσότερα φάουλ καθώς κάνει 22.4 κατά μέσο όρο. Η Ναντέρ σουτάρει με ποσοστό ευστοχίας 76% από τη γραμμή των βολών.

-Ο ΠΑΟΚ είναι πιο αποτελεσματικός στην άμυνά του στα εκτός έδρας παιχνίδια καθώς δέχεται 73.8 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ στο «Παλατάκι» δέχεται 79.2 πόντους.

-Στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στη Θεσσαλονίκη, ο Θόδωρος Ζάρας έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι του με 18 πόντους.

Ο Γκάμπλ και το λάθος

Συγκριτικά με τον αγώνα του πρώτου γύρου, οι δύο ομάδες θα αγωνιστούν δίχως τους ψηλούς τους. Γιατί ο Γιανίκ Μορέιρα έγινε μόνιμος κάτοικος της Μπολόνια, ενώ ο Τζούλιαν Γκαμπλ αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και θα μείνει εκτός δράσης γι’ ακόμη μια εβδομάδα. Ο Αμερικανός ήταν το πρόσωπο του πρώτου αγώνα στη Θεσσαλονίκη λόγω του λάθους του, τρία δέκατα του δευτερολέπτου πριν το τέλος του αγώνα. Διότι έκανε φάουλ στον Βαγγέλη Μαργαρίτη στη διεκδίκηση του ριμπάουντ (κι ενώ συμπαίκτης του εκτελούσε βολές!), ο αρχηγός του ΠΑΟΚ έβαλε τη μία από τις δύο βολές και χάρισε τη νίκη στον ΠΑΟΚ με 83-82 με ανέλπιστο τρόπο.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα