Η «δικτατορία» της Οστάνδης

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η «δικτατορία» της Οστάνδης

bet365

Ο Άρης αντιμετωπίζει την Οστάνδη στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του BCL και το gazzetta.gr σκιαγραφεί τη μόνιμη Πρωταθλήτρια Βελγίου η οποία στα χέρια του Κροάτη Ντάριο Τζόρτζια κατέκτησε τους 11 από τους τελευταίους 12 εγχώριους τίτλους.

Μπαρτσελόνα – Σπόρτινγκ Λισαβόνας με επιστροφή στοιχήματος*, αν ο Μέσι σκοράρει το πρώτο γκολ. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Εντός συνόρων, η Οστάνδη μάλλον δεν έχει αξιόλογο αντίπαλο. Αυτό προδίδει η ευκολία με την οποία κατέκτησε έξι διαδοχικά Πρωταθλήματα αλλά και τα πεπραγμένα της φετινής σεζόν όπου έπειτα από δέκα αγωνιστικές παραμένει αήττητη. Η Οστάνδη μπορεί να χαρακτηριστεί η πιο πετυχημένη βελγική ομάδα της τελευταίας 50ετίας καθώς κατέκτησε 44 τίτλους, ενώ στην τελευταία εξαετία πήρε τους 11 από τους 12 εγχώριους τίτλους.

Ο άνθρωπος που άλλαξε την ιστορία της είναι ο Ντάριο Τζέρτζια. Ο 42χρονος τεχνικός είναι γιος του Γιόζιπ Τζέρτζια, του προπονητή δηλαδή που πέρασε και από τον ΠΑΟΚ τη σεζόν 1984-85, κυρίως όμως κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο με την Κροατία στο Ευρωμπάσκετ 1993. Η μοίρα της Οστάνδης άλλαξε από εκείνον τον Δεκέμβριο του 2011 όταν ο Ντάριο Τζέρτζια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία καθώς κυριάρχησε στις εγχώριες διοργανώσεις.

Εκτός συνόρων βέβαια η Οστάνδη παραμένει μια εξαιρετικά μέτρια ομάδα η οποία απλά συμπληρώνει τους ομίλους των διεθνών διοργανώσεων. Αυτό συμβαίνει και φέτος. Η απολογισμός των δύο νικών σε σύνολο έξι αγώνων δεν είναι τυχαίος, ουσιαστικά δείχνει την πραγματική δυναμική της. Είναι μια ομάδα που δεν διακρίνεται για την ικανότητά της στο σκοράρισμα καθώς – στο BCL – πετυχαίνει 68 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ μπορεί να χαρακτηριστεί ευάλωτη στην άμυνα δεχόμενη 74.8 πόντους.

Τα 21 τρίποντα που επιχειρεί σε κάθε παιχνίδι δείχνουν ότι βασίζεται στην αποτελεσματικότητά της έξω από τη γραμμή των 6.75 αλλά με ποσοστό της τάξεως του 30% μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ικανή. Εξαίρεση αποτελεί ο Αμερικανός Τζέιζ Φίλερ ο οποίος με 10/23 προσπάθειες ουσιαστικά πλησιάζει το ποσό του 50%. Είναι επίσης μια ομάδα που κάνει εύκολα το λάθος, αυτό δείχνουν και τα 15 λάθη που κάνει ανά αγώνα.

Σε επίπεδο προσώπων, εφαρμόζεται rotation εννιά παικτών. Η Οστάνδη διαθέτει ουσιαστικά μόνο έναν καθαρό πλέι μέικερ, τον πολύπειρο Ντούσαν Ντζόρτζεβιτς από τις πάσες του οποίου εξαρτάται και ο πρώτος της σκόρερ στη διοργάνωση, ο Νιγηριανός Τόνιε Τζεκίρι ο οποίος έχει 11 πόντους κατά μέσο όρο. Βασικά η υπόθεση «σκοράρισμα» εξαρτάται κυρίως από πέντε παίκτες. Τζεκίρι και Μάιερς(8.5π.) δίνουν περί των 20 πόντων ανά αγώνα, ενώ ο Φίλερ (8.8π.) κινείται κυρίως επί της γραμμής του τριπόντου. Ο Τζόρτζεβιτς(9π.) έχει ευθύνες και στον τομέα της δημιουργίας ενώ ο διεθνής Σαλούμου(9.7π.) «χτυπάει» κυρίως στο transition game.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα