Η «refuse to lose» Μπάνβιτ!

Κάτια Πετροπούλου
Η «refuse to lose» Μπάνβιτ!

bet365

Η ΑΕΚ υποδέχεται στο ΟΑΚΑ το δεύτερο φαβορί του ομίλου της, την ομάδα που... αρνείται να χάσει, την Μπάνβιτ (24/10, 19:30), για την 3η αγωνιστική του Champions League και το gazzetta.gr παρουσιάζει το προφίλ της Κυπελλούχου Τουρκίας.

Με οδηγό το «διπλό» από την Βενέτσια, και την νίκη ψυχολογίας κόντρα στο Ρέθυμνο, η ΑΕΚ μπαίνει στην 3η αγωνιστική του Champions League!

Μετά την... ηρωική έξοδο από την Ιταλία, οι «κιτρινόμαυροι» καλούνται να αντιμετωπίσουν το άλλο φαβορί του Γ' Ομίλου, την Μπάνβιτ (24/10, 19:30), με την βοήθεια του κόσμου τους.

Η τούρκικη ομάδα έχει εξελιχθεί σε ανερχόμενη δύναμη στην Τουρκία, καθώς πέρυσι άρχισε η ανοδική της πορεία και κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της, το Κύπελλο, ενώ έφτασε και στον τελικό του Final 4 της ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην Τενερίφη.

Φέτος, μπορεί να έχει αρχίσει λίγο... ζόρικα τις υποχρεώσεις της, αλλά πρόκειται για ομάδα που έχει βάθος και παίκτες έναν και έναν!

Μάλιστα, πρόλαβε να ενισχυθεί κι άλλο, καθώς μόλις απέκτησε τον Άντριου Ραούτινς, ο οποίος έχει δηλωθεί ήδη στο Champions League και δεν αποκλείεται να πάρει χρόνο συμμετοχής κόντρα στην «Βασίλισσα».

Μότο της το «refuse to lose», κάτι που την εκπροσωπεί απόλυτα, αφού... αρνείται να χάσει και παλεύει σε όλα της τα ματς μέχρι τελευταία στιγμή.

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος έχει προετοιμάσει τους παίκτες του για την κρίσιμη αυτή αναμέτρηση, θα τους έχει όλους στην διάθεσή του, ενώ το κοινό θα δει και την πρώτη ευρωπαϊκή εμφάνιση του Μάνι Χάρις.

Το gazzetta.gr παρουσιάζει το προφίλ της αντιπάλου της ΑΕΚ, η οποία δεν πρέπει να προκαλεί τρόμο, αλλά να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Μπάνβιτ ιδρύθηκε το 1994 από εργάτες της εταιρείας ζωοτροφών και πουλερικών που εδρεύει στην Μπαντίρμα. Γήπεδό της είναι το «Kara Ali Acar Sport Hall», το οποίο έχει χωρητικότητα 3.000 θεατές. Χρώματά της είναι το πράσινο, το πορτοκαλί και το άσπρο.

Το 1998 άρχισε να αγωνίζεται στα πρωταθλήματα της γειτονικής χώρας και ανέβηκε στην Α2 το 2001. Το 2004, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας, πήρε την άνοδο για την TBL (Turkish Basketball League).

Ο σύλλογος, την πρώτη χρονιά που βρέθηκε στα «μεγάλα σαλόνια», συμμετείχε και στο FIBA EuroCup Challenge - το οποίο ιδρύθηκε το 2002 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία κι έπαψε να υπάρχει από το 2007. Οι φιναλίστ κάθε σεζόν κέρδιζαν την συμμετοχή τους στο FIBA EuroChallenge - κι έφτασε στα ημιτελικά.

Η ομάδα έχει παρουσιαστεί πέντε φορές στα ημιτελικά της ΤΒL και έφτασε δύο στον τελικό του Κυπέλλου. Το 2012-13 η Μπάνβιτ νίκησε την Μπεσίκτας στην σειρά των προημιτελικών, αλλά και την Εφές στα ημιτελικά, για να ηττηθεί από την Γαλατάσαραϊ (4-1) στα τελικά του πρωταθλήματος. Την επόμενη χρονιά πήρε μέρος στον προκριματικό γύρο της Euroleague 2013-14, αλλά έχασε από την Οστάνδη και έτσι πέρασε στο Eurocup, στο οποίο έπαιξε για κάποια χρόνια έξι σεζόν.

Το 2017 έζησε την μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της, αφού κατέκτησε το Κύπελλο Τουρκίας κόντρα στην Αναντλού Εφές (75-66), με τον Τζόρνταν Θίοντορ να αναδεικνύεται MVP. Στο Super Cup ηττήθηκε από την Φενέρμπαχτσε με 75-64.

Ο σύλλογος έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει δημιουργήσει Ακαδημίες, στις οποίες έχει επενδύσει πολύ, ενώ διαθέτει και δεύτερη ομάδα, στην Α2.

Αξιοσημείωτοι παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα της είναι οι Μπαρίς Ερμίς, Μούτλου Ακπινάρ, Σερκάν Ερντογάν, Ούμιτ Τούρκογλου, Ερκάν Βεϊσέλογλου, Αντριέν Μοερμάν, Κλέμεν Πρέπελιτς, Βλάντιμιρ Βερεμένκο, Σάμι Μεχία, Μίροσλαβ Ραντόσεβιτς, Βλάντιμιρ Στίματς, Στέφαν Μάρκοβιτς, Κιθ Σίμονς, Ντόνελ Χάρβεϊ, Λανς Ουίλιαμς, Κάλιν Λούκας, Κλιφ Χάμοντς, Τσαρλς Ντέιβις, Ι Τζέι Ρόουλαντ, Έι Τζέι Σλότερ και Ντομινίκ Τζόνσον.

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΑΛΛΑ... ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΗΠΙΕ

Πέρυσι η Μπάνβιτ έφτασε στον τελικό του νεοσύστατου Champions League στην Τενερίφη, αλλά ηττήθηκε από την οικοδέσποινα ομάδα (63-59).

Η τούρκικη ομάδα είχε δείξει εξαρχής την κυριαρχία της. Με οδηγό τον Τζόρνταν Θίοντορ - που αναδείχθηκε MVP της σεζόν στην διοργάνωση - τερμάτισε στην 2η θέση του Α' Ομίλου (11-3), ενώ είχε αντιμετωπίσει και δύο φορές τον Άρη (84-78, 95-94). Στους «16» βρήκε την Όλντενμπουργκ (82-82, 70-61) και στους «8» ξεπέρασε το εμπόδιο ακόμα μιας γερμανικής ομάδας, της Λούντβιγκσμπρουγκ (92-87, 59-53). Στον ημιτελικό νίκησε την Μονακό (83-74), για να ηττηθεί από την Τενερίφη του Γιώργου Μπόγρη με 63-59.

Ο πολύτιμος Θίοντορ μπήκε και στην καλύτερη πεντάδα, με τους Ζακ Ράιτ (Μονακό), Μέλβιν Έτζιμ (Βενέτσια), Άαρον Ντόρνερκαμπ (Τενερίφη) και Γιώργος Μπόγρη (Τενερίφη). Ο Γκεντίμινας Όρελικ ήταν στην 2η καλύτερη πεντάδα. Καλύτερος νέος παίκτης αναδείχθηκε ο Φουρκάν Κορκμάζ, ο οποίος είναι πλέον στο ΝΒΑ και τους Σίξερς.

Στην φετινή διοργάνωση δεν μπήκε ιδανικά, αφού αντιμετώπισε το άλλο φαβορί του Γ' Ομίλου, την Βενέτσια. Η ομάδα του Σάσο Φιλιπόφσκι ηττήθηκε μετά από τρεις (!) παρατάσεις από την πρωταθλήτρια Ιταλίας με 108-101.

Την 2η αγωνιστική, η Μπάνβιτ βρήκε σχεδόν τον... εαυτό της, αφού επικράτησε της Ολίμπια Λιουμπλιάνας με 87-83, αλλά ξανά στην παράταση, με τον Καλοϊάρο να έχει 20 πόντους και 9 ριμπάουντ και τον Τέιλορ 24 πόντους.

ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Μετά από δύο ήττες στο τούρκικο πρωτάθλημα, η Μπάνβιτ πανηγύρισε την πρώτη της νίκη, η οποία ήρθε σε ένα σημείο που χρειαζόταν ψυχολογία.

Η τούρκικη ομάδα επικράτησε της Μπουγιουκτσεκμετσέ εκτός έδρας με 84-82, χάρη σε ένα ξέσπασμα του Τόμας στα τελευταία δυόμιση λεπτά.

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι ήττες από Φενέρ (80-63) και Εσκισεχίρ (55-58).

ΟΙ... ΓΝΩΣΤΟΙ

Στο ρόστερ της ομάδας βρίσκονται και τρεις παίκτες αρκετά γνώριμοι στο μπασκετικό κοινό.

Πρόκειται για τον Γκάσπερ Βίντμαρ, ο οποίος κατέκτησε το φετινό Eurobasket με την Σλοβενία και συνεχίζει να είναι σε εξαιρετική φόρμα. Ο ψηλός της πρωταθλήτριας Ευρώπης στην διοργάνωση χρησιμοποιήθηκε τόσο, όσο χρειαζόταν για να κάνει... ζημιές και είχε κατά μέσο όρο 8.6 πόντους, 4.6 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ σε 25:20. Στα δύο ματς του Champions League έχει 13 πόντους (71.4%δ.) και 7 ριμπάουντ, ενώ στα τρία ματς στην Τουρκία 8 πόντους και 4.3 ριμπάουντ.

Πόσοι θυμάστε τον Ντέιμιαν Κούλιγκ, που κόντρα στην Ελλάδα στο τελευταίο ματς των ομίλων στο Eurobasket έκανε μεγάλη εμφάνιση με 26 πόντους (3/5τρ.), 6 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα; Ναι, αυτόν ακριβώς θα βρει η ΑΕΚ μπροστά της! Ο Πολωνός μετρά συνολικά με την φανέλα της Μπάνβιτ 10 πόντους και 6.6 ριμπάουντ στα 5 ματς που έχει δώσει η ομάδα μέχρι στιγμής.

Την φανέλα της φοράει και ο Τζέικ Όντουμ. Ο παίκτης που διακρίθηκε στο κολέγιο με το Indiana State και αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ, όταν έγινε undrafted το 2014 και συμμετείχε στα Summer League με τους Πέισερς και τους Κινγκς. Με τον «Δικέφαλο του Βορρά» τερμάτισε στην 3η θέση της Basket League και είχε συνολικά κατά μέσο όρο 8.2 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2.8 ασίστ. Μετά από δύο χρόνια στην Γερμανία (Μπαϊρόιτ, Βιρζμπουργκ) κατέληξε στην Μπάνβιτ. Στα δύο παιχνίδια της ευρωπαϊκής διοργάνωσης έχει κατά μέσο όρο 9.5 πόντους (85.7%β.), ενώ στην Τουρκία 16.7 πόντους και 5 ριμπάουντ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Η Μπάνβιτ έκανε κίνηση... ματ πριν τον αγώνα με την ΑΕΚ, καθώς πρόσθεσε στο δυναμικό της τον Άντριου Ραούτινς, που αγωνίστηκε την τελευταία διετία στην Γκαζιαντέπ του Στέφανου Δέδα. Οι άνθρωποι της ομάδας επιστράτευσαν γρήγορα τις διαδικασίες, ώστε να μπορέσει να αγωνιστεί κόντρα στους «κιτρινόμαυρους», κάτι που ίσως γίνει, καθώς το όνομά του προστέθηκε στην λίστα του ρόστερ για το Champions League.

ΡΟΣΤΕΡ

Μπορεί η Μπάνβιτ να δείχνει πως δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά της, ωστόσο το ρόστερ της είναι πολύ ποιοτικό, και ειδικά οι ψηλοί της. Πέρα των προαναφερθέντων, η Κυπελλούχος Τουρκίας στηρίζεται σε ακόμα τέσσερις παίκτες: στον Τόμας (17π., 4ρ.), στον Γκετσίμ που βασίζεται η δημιουργία (5.5ασ., 3ρ.), στον Τέιλορ (20.5π., 78.6%δ., 60%τρ., 90.9%β. 3.5ασ.) και στον Καλοϊάρο (15π., 10.5ρ.).

Αναλυτικά:

#1 Άντονις Τόμας 24 1.96 ΗΠΑ

#7 Ντέιμιαν Κούλιγκ 30 2.07 Πολωνία

#8 Τόλγκα Γκετσίμ 21 2.06 Τουρκία

#10 Καν Αλτιντίγκ 30 1.96 Τουρκία

#11Ερκίν Σενέλ 18 1.93 Τουρκία

#12 Μετεχάν Ακγιέλ 21 2.07 Τουρκία

#13 Τζέικ Όντουμ 26 1.91 ΗΠΑ

#14 Γκάσπερ Βίντμαρ 30 2.12 Σλοβενία

#20 Ρίντβαν Ονσέλ 20 1.94 Τουρκία

#21 Τόνι Τέιλορ 27 1.88 ΗΠΑ

#22 Άντζελο Καλοϊάρο 28 2.03 ΗΠΑ

#35 Μπερκ Ατάρ 18 2.12 Τουρκία

- Άντριου Ραούτινς 30 1.98 Καναδάς

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Ο Σάσο Φιλιπόφσκι ανέλαβε τα ηνία της ομάδας το 2016 και η πρώτη του χρονιά μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένη, αφού και στο Final 4 του Champions League βρέθηκε και το Κύπελλο Τουρκίας κατέκτησε, το οποίο ήταν το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου.

Η καριέρα του άρχισε το 1996, όταν και ήταν βοηθός στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας μέχρι και το 2003. Τότε ανέλαβε χρέη head coach μέχρι το 2005, όταν και γύρισε στην θέση του βοηθού για έναν χρόνο. Ακολούθησε η Turow Zgorzelec στην Πολωνία, στην οποία έμεινε μέχρι το 2009 και βρέθηκε δύο φορές στους τελικούς του πρωταθλήματος (2007, 2008), παίρνοντας και τις δύο φορές το βραβείο του προπονητή της χρονιάς! Από το 2009 ως το 2011 δούλεψε κατά διαστήματα στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, ενώ το 2010 ήταν βοηθός στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Το 2011 πήγε στην Ρόμα, αλλά το ίδιο έτος επέστρεψε στην Ολίμπια Λιουμπλιάνας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2013. Μετά από ένα χρόνο, κάθισε στον πάγκο της Ζιέλονα Γκόρα, με την οποία κατέκτησε το πολωνικό πρωτάθλημα, κόντρα στην παλιά του ομάδα, Zgorzelec (4-2).

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα