BCL: Η ισπανική κυριαρχία τη φετινή σεζόν (vids)

Ο Ντίλαν Ένις με τη φανέλα της Μούρθια

bet365

Οι ομάδες από την Ισπανία είναι για μία ακόμη χρονιά από τις πιο δυνατές του BCL, έχοντας όλες σχεδόν εξασφαλίσει το εισιτήριο για τα προημιτελικά ενώ έχουν αποδείξει τις δυνατότητές τους μεταξύ άλλων κόντρα και στις ελληνικές.

Το βράδυ της Τρίτης (12/3), η ΑΕΚ Betsson αντιμετώπισε εκτός έδρας τη Μούρθια, σε ένα ματς όπου οι γηπεδούχοι κατάφεραν να επικρατήσουν άνετα με 100-89 και να φτάσουν πλέον ένα «βήμα» μακριά από την πρόκριση στα προημιτελικά, έχοντας ρεκόρ 4-1.

Αυτή η αναμέτρηση αποτέλεσε ένα ακόμη τεκμήριο στην απόλυτη κυριαρχία των συλλόγων από την Ισπανία στη φετινή αγωνιστική περίοδο του Basketball Champions League, με τις ομάδες από τη χώρα της Ιβηρικής να έχουν αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση και ούτε μία από όσες την άρχισαν να έχουν μείνει εκτός, καθώς όλες συνεχίζουν κανονικά.

Η φάση των «16»

Το πόσο δυνατές είναι οι ομάδες που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της ACB είναι γνωστό, αποτελεί άλλωστε ίσως το κορυφαίο στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι πως μία με δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος της φάσης των ομίλων των «16» του BCL, στα 3 από τα 4 γκρουπ όπου υπάρχουν ισπανικές, όλες τους είναι πλέον με… το ένα πόδι στους προημιτελικούς της διοργάνωσης.

Ο Ζούγρης του Περιστερίου κόντρα στον Γκάι της Τενερίφης

Στον όμιλο όπου βρίσκονται η ΑΕΚ και ο Προμηθέας, την κορυφή καταλαμβάνει η Μούρθια έχοντας ρεκόρ 4-1. Στον όμιλο του Περιστερίου bwin, η Τενερίφη ισοβαθμεί με τη Χάποελ Ιερουσαλήμ του Ηλία Καντζούρη με 3 νίκες και 1 ήττα, ενώ στο πρώτο group, η Μάλαγα, έχοντας μπορέσει να διατηρήσει το απόλυτο, βρίσκεται στην πρώτη θέση με 4-0.

Κόντρα στις ελληνικές ομάδες

Από όλους τους ελληνικούς συλλόγους που φέτος έδωσαν το παρών στο BCL, μόνο ο ΠΑΟΚ δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κάποιον αντίπαλο από την Ισπανία. Από την άλλη, η ομάδα των δυτικών προαστίων της Αθήνας ήταν εκείνη που μέτρησε τις περισσότερες από αυτές τις «μάχες», με τον Βασίλη Σπανούλη και τους παίκτες του να βρίσκουν στον δρόμο τους συνολικά δύο.

Αρχικά, στην πρώτη φάση των ομίλων όπου ανάμεσα στις υπόλοιπες ομάδες ήταν και η Μάλαγα. Μπορεί στο ματς στην τρίτη αγωνιστική στην Ισπανία οι γηπεδούχοι να επιβλήθηκαν σχετικά άνετα με 81-64, ωστόσο στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου», το Περιστέρι πήρε την εκδίκησή του με 76-73!

Τώρα, στους «16» εμφανίστηκε το εμπόδιο της Τενερίφης, με το πρώτο ματς εκτός έδρας να έχει λήξει 89-68.

Ο Προμηθέας, παίρνοντας το εισιτήριο για την επόμενη φάση από εκείνη των πρώτων ομίλων, κλίθηκε να αντιμετωπίσει τη Μούρθια. Μπορεί στην Ισπανία να ηττήθηκε με 90-81, ωστόσο λίγες εβδομάδες αργότερα πήρε μία πολύ σημαντική νίκη επικρατώντας στην Πάτρα με 79-78, η μόνη ομάδα ως τώρα που έχει καταφέρει να της επιβληθεί στους «16».

Τέλος, η ΑΕΚ όντας στο ίδιο group με τον Προμηθέα, είχε επίσης μπροστά στον… δρόμο της μία ομάδα επί της οποίας στο παρελθόν είχε πανηγυρίσει την πρόκριση στον τελικό του Final 4 του BCL το 2018.

Την τρέχουσα όμως σεζόν, η «Βασίλισσα» σε δύο αγώνες ηττήθηκε ισάριθμες φορές, με 79-84 στα Άνω Λιόσια και με 100-89 στη Μούρθια. Με αυτόν τον τρόπο, ο συνολικός απολογισμός των ελληνικών ομάδων κόντρα σε αυτές της Ισπανίας ανέρχεται στο 2-5 υπέρ εκείνων από το πρωτάθλημα της ACB.

@Photo credits: championsleague.basketball
 

BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα