O κάθετος πράκτωρ!

O κάθετος πράκτωρ!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
O κάθετος πράκτωρ!
Ο Ολυμπιακός στρατολόγησε ένα παιδί 23 ετών το οποίο δεν ξέρει κιόλας κατά πού πέφτει η Ευρώπη και Βασίλης Σκουντής βρήκε και παρουσιάζει μια ακτινογραφία του…

Έγραφε χθες ο Μελάγιες ότι ο Μπλατ πρέπει να κάνει τον Oυέιντ Μπόλντγουιν από δαίμονα… άγγελο, αλλά έχω μια καλύτερη και πιο ιντριγκαδόρικη ιδέα…

Από το να τον κάνει άγγελο είναι προτιμότερο, συμφερότερο, αλλά και ευκολότερο να τον κάνει πράκτορα!

Ο,τι λογής πράκτορα προαιρείται: από 007 με την άδεια να σκοτώνει όπως ο πλωτάρχης Τζέιμς Μπντ (που οσονούπω βγαίνει και σε θηλυκή βερσιόν!) μέχρι πράκτορα Θου Βου!

Το εννοώ αυτό, διότι ο νεόκοπος γκαρντ που δεν φτούρησε στο ΝΒΑ, αλλά διέπρεψε στο NCAA (και μάλιστα οδήγησε τo Bάντερμπιλτ στο Final 4 του NCAA to 2016) και στη G-League είναι από κούνια τέτοιος και δεν χρειάζεται επί πλέον ειδική εκπαίδευση: ο πατέρας του, ο Γουέιντ Μπόλντουιν ο 3ος είναι στέλεχος της Υπηρεσίας Δίωξης των ναρκωτικών, η δε (λευκή) μητέρα του, ονόματι Μόνικα πράκτορας του FBI!

Με τέτοια γονίδια, προφανώς ο Μπλατ μπορεί να του αναθέτει κάθε δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή αισιοδοξώντας ότι μπορεί να τη φέρει εις πέρας.

Τι σόι παίκτης είναι ο Μπόλντουιν. Γκούγκλαρε τον για να μάθεις, όπως έλεγε και μια ψυχή!

Πλάκα πλάκα ο πρώην παίκτης των Γκρίζλις και των Μπλέιζερς είναι ένας «γνωστός άγνωστος»…

Άγνωστος στο ευρύ κοινό που δεν παρακολούθησε την εντυπωσιακά πορεία του στη θυγατρική λίγκα του ΝΒΑ και πιο μπροστά τους Κόμοντορς του Βάλντερμπιλτ, αλλά και δεν τον πήρε χαμπάρι από τη σκιώδη παρουσία του με τους Γκρίζλις και τους Μπλέιζερς…

Αλλά είναι συνάμα γνωστός πολλών γνωστών του Ολυμπιακού

που συναγελάσθηκαν μαζί του ή έχουν κοινές μπασκετικές καταβολές.

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Ο Μπόλντουιν προέρχεται από το πανεπιστήμιο του Βάντερμπιλτ, στο Νάσβιλ του Τενεσί, όπου πλέον σπουδάζει και παίζει μπάσκετ η (κόρη της «αράχνης») Μαριέλλα Φασούλα. Ένα το κρατούμενο…

Μετά την κολεγιακή καριέρα του, τη συμμετοχή του με τους Κόμοντορς στο Final 4 του 2016 και την επιλογή του στο Νο 17 του ντραφτ, ο λεγάμενος έχει διατελέσει συμπαίκτης με πλείστους όσους γνωστούς και μη εξαιρετέους στην ελληνική μπασκετική πιάτσα…

Στην παρθενική σεζόν του στη G-League (2016-17) είχε συμπαίκτες τον Κέιλιν Λούκας, ο οποίος αγωνίσθηκε την περίοδο 2011-12 στον Ολυμπιακό (προτού αντικατασταθεί από τον Εισι Λο) και τον Ραμόν Χάρις του Κολοσσού Ρόδου (2017-018) και του Αρη (2018-19).

Έναν χρόνο αργότερα (2017-18) στους Μπλέιζερς έπαιξε για ένα φεγγάρι μαζί με τον νυν σέντερ του Παναθηναϊκού Γιώργο Παπαγιάννη.

Τη σεζόν 2018-19 στους Τέξας Λέτζεντς ο Μπόλντουιν υπήρξε ομόσταβλος με τον Κώστα Αντετοκούνμπο και με τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ, τον Καναδό Ζέιβιερ Ρατάν Μέις , υπό το βλέμμα του Έλληνα προπονητή Γιώργου Γαλανόπουλου ο οποίος ανήκε στο επιτελείο των Μάβερικς και τώρα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της θυγατρικής ομάδας τους στη G-League.

Τα νούμερα που κουβαλάει ο Μπόλντουιν από την καριέρα του στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ είναι πολύ γεμάτα και ταυτοποιούν έναν παίκτη, ο οποίος μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές και στις δυο άκρες του γηπέδου…

Συνολικά σε 64 αγώνες (εκ των οποίων στους 54 έπαιξε βασικός) με τέσσερις διαφορετικές της G-League (Αϊόβα Ενερτζι, Ράπτορς 905, Τέξας Λέτζεντς) και με χρόνο συμμετοχής 31 λεπτά, ο γεννημένος στο Νιου Τζέρσι γκαρντ είχε μέσο όρο 16.3 πόντους, 4.6 ριμπάουντ, 4.9 ασίστ, 1.6 κλεψίματα και 2.9 λάθη, με ποσοστά ευστοχίας 48.7% στα δίποντα, 29.4% στα τρίποντα και 76.6% στις βολές.

Πρόπερσι στην καλύτερη και πιο γεμάτη παρουσία του σκόραρε κατά μέσο όρο 22.1 πόντους με 51.3% στα δίποντα και 39.5% στα τρίποντα, ωστόσο σε αντίθεση με την ευημερία του στη G-League, από το ΝΒΑ πέρασε απαρατήρητος: εκεί σε 63 ματς με τους Γκρίζλις και τους Μπλέιζερς «έγραψε» 3.1 πόντους, 1.2 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ.

Πάμε τώρα στο ζουμί; Για ποιο λόγο αποφάσισε ο Μπλατ να πάρει στη δούλεψη του ένα άγουρο παιδί που είναι κιόλας δυο χρόνια νεαρότερο από τον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος; Υπάρχουν κάμποσοι λόγοι που τον οδήγησαν σε αυτή την επιλογή και ενισχύονται από το scouting report.

Εχουμε και λέμε λοιπόν…

  • Συνελόντι ειπείν, που λένε και οι γραμματιζούμενοι, ο Μπόλντουιν μπορεί να είναι ενεργός και στα τρία επίπεδα: στην άμυνα, στη δημιουργία και στην επίθεση.

  • Πιέζει την μπάλα, βάζει τα χέρια του πάνω της, δεν αφήνει τον αντίπαλο να νιώσει άνετα, ενώ στην άλλη άκρη του γηπέδου μπορεί να ανοίξει τον ρυθμό και να τελειώσει φάσεις στον αιφνιδιασμό.

  • Ο Μπλατ δεν επηρεάσθηκε από τη σκιώδη παρουσία του στους Μπλέιζερς, διότι έπεσε σε μια πολύ καλή ομάδα η οποία είχε υψηλές βλέψεις και πρωταγωνίστησε, ενώ συν τοις άλλοις διαθέτει ένα από τα καλύτερα περιφερειακά δίδυμα του ΝΒΑ: τον Ντέιμιαν Λίλαρντ και τον Σι Τζέι ΜακΚόλουμ.

  • Στην επιλογή του Μπλατ βάρυνε πολύ το γεγονός ότι ο Μπόλντουιν εμπίπτει στην κατηγορία των επονομαζόμενων «κάθετων» παικτών, άρα μπορεί να ανοίξει την επίθεση, να προσφέρει ευκαιρίες για spot up σουτ και να «κουμπώσει» με τους επίσης νεόκοπους περιφερειακούς Κέβιν Πάντερ και Μπράντον Πολ, αλλά και με τον Ογκουστιν Ρούμπιτ ο οποίος μπορεί να εκτελέσει από τη θέση «4».

  • Τι σημαίνει «κάθετος» παίκτης; Ο Μπλατ χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη έκφραση όταν αναφέρεται σε αυτό το στοιχείο το οποίο θεωρεί-και με το δίκιο του-μεγάλη αρετή για έναν παίκτη. Πολύ συχνά λοιπόν λέει «to play from north to south and from east to west» για να προσδιορίσει την ευχέρεια ενός παίκτη να κινηθεί από το βορρά ως το νότο και εκ δυσμών προς ανατολάς. Το πρώτο… δρομολόγιο αφορά την κίνηση από πάνω προς τα κάτω και το δεύτερο έχει να κάνει με τα πλάγια βήματα. Διαγνώσθηκε λοιπόν από τη μελέτη του βίντεο ότι ο Μπόλντουιν μπορεί να κινείται κάθετα, να προκαλεί ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες και να κάνει τα kick out.

  • ΥΓ: Αυτά άκουσα, αυτά μεταφέρω εδώ σήμερα, όσο για τα υπόλοιπα, όπως συνηθίζω να γράφω σε τέτοιες περιπτώσεις, υπόκεινται σε δυο συνθήκες: θα τα βρει η υπηρεσία και θα τα δείξει η… νεκροψία!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3