Προμηθέας: Οι 5 λόγοι της πιο όμορφης μπασκετικής ιστορίας! (pics)

Προμηθέας: Οι 5 λόγοι της πιο όμορφης μπασκετικής ιστορίας! (pics)

Προμηθέας: Οι 5 λόγοι της πιο όμορφης μπασκετικής ιστορίας! (pics)

bet365

Ο Προμηθέας πανηγυρίζει την πρόκριση στους τελικούς του πρωταθλήματος και το gazzetta.gr σκιαγραφεί τους λόγους της μεγαλύτερης επιτυχίας του στην ιστορία του!

«Σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός», λέει μια έκφραση και αυτή ταιριάζει... γάντι στην πορεία του Προμηθέα.

Εν προκειμένω, ο προορισμός, δηλαδή η κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν είναι αυτοσκοπός των Πατρινών. Το ταξίδι τους, η εκτόξευσή τους στα τρία χρόνια παρουσίας τους στην Basket League, είναι το μεγαλύτερο κέρδος τους, η πιο σημαντική παρακαταθήκη για το ελληνικό μπάσκετ και θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Μια ομάδα, μετά από διαδοχικές ανόδους από την ΕΣΚΑΗ στην Α1, βρέθηκε μέσα σε λίγα χρόνια να πανηγυρίζει την μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της, αυτή της πρόκρισης στους τελικούς του πρωταθλήματος. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έγινε και η πρώτη ομάδα της επαρχίας που το καταφέρνει αυτό. Έστω κι αν η κατάσταση που επικράτησε το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό μπάσκετ ευνόησε τους Αχαιούς, εκείνοι άρπαξαν κάθε ευκαιρία που τους δόθηκε απλόχερα.

Και όλο αυτό, δεν θα είχε γίνει χωρίς ανθρώπους με πλάνο, όραμα και πίστη για το καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά πάνω από όλα, δεν θα είχε συμβεί αυτό, αν δεν ήταν όλοι μια παρέα. Γιατί δεν είναι ψέμα πως την ιστορία την γράφουν οι παρέες.

Ο Προμηθέας κατάφερε να ξεπεράσει για ακόμα μια φορά τον εαυτό του και το gazzetta.gr σκιαγραφεί τους λόγους της επιτυχίας του, οι οποίοι έχουν... όνομα κι επώνυμο!

Βαγγέλης Λιόλιος

Σε μια εταιρεία, σε μια επιχείρηση, σε μια ομάδα ή σε έναν οργανισμό, όλα ξεκινούν από την κεφαλή. Και δεν γίνεται αλλιώς και σε αυτήν την περίπτωση. Όπως ακριβώς έχει «χτίσει» μια... αυτοκρατορία στον χώρο του καφέ με την «Coffee Island», έτσι ακριβώς πράττει και σε επίπεδο αθλητισμού ο Βαγγέλης Λιόλιος.

Άνθρωποι γύρω του μιλούν για μια ιδιάζουσα περίπτωση, ενώ δεν θα πάρεις από κανέναν κακή κουβέντα. Όλοι στάζουν... μέλι όταν αναφέρονται σε εκείνον και μιλούν για έναν άνθρωπο με υψηλούς στόχους, που δεν επαναπαύεται και προσπαθεί μεθοδικά να υλοποιήσει τα πλάνα του. «Κυκλοφορεί ακριβώς όπως πριν από 20 χρόνια και δεν τον νοιάζει η προσωπική καταξίωση!», είπε μια πηγή κοντά του στο gazzetta.gr.

Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό είναι πως δεν τον νοιάζει η προβολή του και, παρά τα όσα έχει πετύχει, παραμένει προσγειωμένος, ενώ διαθέτει τα χαρακτηριστικά του ονόματος του Προμηθέα: «συνετός και προνοητικός». Κι αυτό είναι κάτι που έχει περάσει και στην ομάδα, με αποτέλεσμα να την εμπνέει και να τους κάνει όλους να παλεύουν για έναν κοινό στόχο. Η ταπεινότητά που τον διακατέχει φάνηκε κι από την φράση του στο gazzetta.gr «Μας το χρώσταγε ο Θεούλης», αμέσως μετά την πρόκριση επί της ΑΕΚ. Ο ισχυρός άνδρας της ομάδας δεν αναλώθηκε σε θριαμβολογίες, όπως θα είχε το δικαίωμα να κάνει, αλλά κράτησε τους τόνους χαμηλούς.

Αν ρωτήσεις κάποιον για το «μυστικό» της ομάδας, αρκετοί είναι αυτοί που θα σου δείξουν τον ίδιο, για τον οποίο αναφέρουν πως έχει το χάρισμα να παίρνει τις σωστές αποφάσεις στο σωστό χρόνο.

Μάκης Γιατράς

Ντόμπρος, λαϊκός κι αυθεντικός! Στοιχεία που κάνουν τον Μάκη Γιατρά επίσης ξεχωριστό, αλλά και... στόχο για τους αντιπάλους. Ο κόουτς του Προμηθέα έχει ακούσει πολλά το τελευταίο διάστημα, αλλά ο ίδιος φροντίζει να... κλείνει στόματα με τις πράξεις του.

Βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας από όταν εκείνη «πάλευε» στις μικρές κατηγορίες κι ευθύνεται για τις διαδοχικές ανόδους, από την Γ' Εθνική μέχρι και την μεγάλη κατηγορία.

Ο... φόβος και η σκέψη πως ήταν «άπειρος» στο υψηλό επίπεδο και πως θα έκανε «κακό» στην ομάδα, τον κράτησαν μακριά από την τεχνική ηγεσία την πρώτη χρονιά στην Basket League και αν μη τι άλλο αυτό δείχνει έναν άνθρωπο με ευσυνειδησία. Πέρασε στη θέση του Αθλητικού Διευθυντή, αλλά μετά την 9η θέση που κατέλαβε τη σεζόν 2016-17, οι άνθρωποι του Προμηθέα αποφάσισαν να του δώσουν ξανά τα «κλειδιά» και να σχεδιάσει εκείνος την ομάδα όπως την ήθελε.

Οι επιλογές του αποδείχθηκαν εκ του αποτελέσματος σωστές. Ημιτελικοί πέρυσι και μια παρολίγον νίκη μέσα στο ΣΕΦ. Τελικοί φέτος, αφήνοντας έξω ΑΕΚ και τον ελλιπή ΠΑΟΚ, ενώ και στην Ευρώπη η πορεία μέχρι τους «16» του Basketball Champions League δεν απογοήτευσε. Ίσα ίσα, ανεβάζει τον πήχη ψηλότερα, δηλαδή για το EuroCup, αλλά και την EuroLeague.

Οι στιγμές που χαρίζει, επίσης, απολαυστικές και ο τηλεοπτικός φακός τον έχει πιάσει πολλές φορές να... σιχτιρίζει τους παίκτες του. Οι ίδιοι δεν το φέρνουν βαρέως, όμως, γιατί ξέρουν πως τα κάνει από αγάπη και πως δεν βάζει κανέναν πιο πάνω ή πιο κάτω από τον άλλον. Υπάρχει, δηλαδή, κλίμα αξιοκρατίας στα αποδυτήρια.

Χαρακτηριστική ήταν και η κίνηση που είχε κάνει στον πρώτο φετινό ευρωπαϊκό αγώνα της ομάδας με την Οστάνδη να χρησιμοποιήσει στην αρχική πεντάδα μόνο παλιούς παίκτες (Έλις, Γερομιχαλός, Γκίκας, Σαλούστρος, Λίποβι), για να τιμήσει με τον τρόπο του εκείνους που φόρεσαν την φανέλα του Προμηθέα από τα τοπικά μέχρι και σήμερα και των οποίων ο ιδρώτας έφτασε την ομάδα στην Ευρώπη, όπως είχε πει.

Παίκτες

«Όλοι για έναν και ένας για όλους», θα μπορούσαν να φωνάζουν άνετα οι παίκτες του Προμηθέα, όπως οι Τρεις Σωματοφύλακες.

Αυτό που εντυπωσιάζει στους παίκτες της αχαϊκής ομάδας είναι η αυταπάρνηση που έχουν δείξει στο παρκέ και για την οποία έχουν μιλήσει πολλές φορές κι οι ίδιοι δημόσια. Όχι, δεν είναι όλα ρόδινα. Περνούν κι αυτοί τις κρίσεις τους, όπως κάθε «οικογένεια», αλλά στο τέλος παραμένουν ενωμένοι.

Ξέρουν τον στόχο τους και παλεύουν γι' αυτόν, ακόμα κι αν γνωρίζουν πως έχουν να κάνουν με το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Γιατί είναι παρέα. Και οι παρέες γράφουν ιστορία, όπως προαναφέρθηκε.

Ο Προμηθέας κατάφερε να διατηρήσει τους Γκίκα (αρχηγός, 3η χρονιά στην ομάδα), Σαλούστρο και Γερομιχαλό, και να ενισχύσει τον ελληνικό του κορμό με αξιόλογους παίκτες όπως οι Τσαϊρέλης, Κασελάκης και Κατσίβελης. Έκανε επίσης κάτι που δεν συνηθίζουν οι ελληνικές ομάδες: Να κρατήσει ξένους παίκτες και μάλιστα τρεις! Λίποβι, Έλις και Χολ δεν μοιάζουν με τους... απλούς ξένους παίκτες, όπως έχουν υποστηρίξει πολλάκις άνθρωποι μέσα από την ομάδα. Οι Πατρινοί επίσης «έκλεψαν» τον σουτέρ του Λαυρίου, τον Μέιερ, και βρήκαν στο πρόσωπο του Μπράουν έναν θεαματικό σκόρερ. Στα συν και η ανάδειξη των μικρών Καραΐσκου, Σανδραμάνη και Μαντζούκα, με τους Μπαζίνα και Λαναρά να έρχονται.

Επιτελείο

Αν κανείς «ξεψαχνίσει» το επιτελείο που περιστοιχίζει τον Μάκη Γιατρά θα δει ότι η... σκούφια τους κρατάει σίγουρα από κάπου από την Πελοπόννησο, ενώ έχουν δουλέψει όλοι σε ομάδες της μεγαλύτερης χερσονήσου της Ελλάδος. Υπάρχει, δηλαδή, το στοιχείο της ομοιογένειας και ο καθένας ξέρει σαν την... παλάμη του χεριού του και την ομάδα και την περιοχή.

Ο Γιάννης Ελευθεριάδης (ass. coach) έχει βρεθεί στα παιδικά κι εφηβικά τμήματα του Προμηθέα, ενώ έχει περάσει από Κόροιβο, Απόλλωνα, Έσπερο ΑΟΠΑ και Παναχαϊκή. Ο Κώστας Ντούβας (ass. coach) είναι στον Προμηθέα από όταν η ομάδα ήταν στην ΕΣΚΑΗ, είχε αναλάβει προπονητής της το 2011-12 και το 2012-13 έδωσε την θέση του στον τωρινό πρόεδρο της ομάδας, Χρήστο Μήλα. Ο Αλέξανδρος Βελισσαράτος (ass. coach) πέρασε τέσσερα χρόνια στον Κόροιβο, δίπλα στους Χάρη Μαρκόπουλο και Ντίνο Καλαμπάκο.

Ο Κώστας Ρακιντζής (τιμ μάνατζερ) έχει βρεθεί σε Παναχαϊκή, Απόλλωνα και Ολυμπιάδα Πατρών, ο Κώστας Λαψάνης (γυμναστής) δούλευε επίσης σε Έσπερο ΑΟΠΑ και τα τελευταία τρία χρόνια είναι στον Προμηθέα, έχοντας δώσει το «παρών» σε σεμινάρια σε ΗΠΑ κι Ευρώπη, ενώ αν ρωτήσεις τον Βαγγέλη Λιόλιο για τον Ανδρέα Μαραμένο (φροντιστής, Παναχαϊκή, Θύελλα Πατρών, Ατρόμητος Αχαΐας, Κέρκυρα, Πατραϊκός, Άρης Πατρών), θα σου πει ότι «αυτός είναι στην ομάδα περισσότερα χρόνια από μένα!».

Μέλλον και υποδομές

Μια ομάδα που σέβεται τον... εαυτό της δεν μένει μόνο στις πρόσκαιρες επιτυχίες, αλλά κοιτάει και το «μετά», το μέλλον. Η επένδυση σε νέα παιδιά από την Πάτρα - και όχι μόνο - έχει ήδη ξεκινήσει στον Προμηθέα και κάποια ταλέντα, όπως π.χ. ο Μαντζούκας και ο Καραΐσκος έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ανοίγοντας δρόμο για τους υπόλοιπους. Στην περιοχή του Καστελόκαμπου έχουν δημιουργηθεί υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις για τους μελλοντικούς παίκτες του ελληνικού μπάσκετ, ενώ μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί και στο πρότυπο πρόγραμμα «ΝΟΥΣ». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υποτροφιών, το οποίο συνδυάζει την άθληση με την μάθηση και δίνει την δυνατότητα σε παιδιά με οικονομικές δυσκολίες ή με δυσκολία στην πρόσβαση στην εκπαίδευση να συνδυάσουν και τα δύο. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, όπως τονίζεται και στην επίσημη ιστοσελίδα, είναι η επιμέλεια στα μαθήματα. Και αυτό δείχνει πως ο Προμηθέας δεν στοχεύει μόνο στην δημιουργία επαγγελματιών παικτών, αλλά και σωστών ανθρώπων για την κοινωνία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα