Το γινάτι... έβγαλε το μάτι

Το γινάτι... έβγαλε το μάτι
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την απόφαση (;) του Ολυμπιακού να μην κατέβει στο ΟΑΚΑ με τελική συνέπεια τον υποβιβασμό στην Α2, στέκεται σε μια ατάκα του Μάνου Παπαδόπουλου αλλά και στη στάση των 13 ομάδων που εναντιώθηκαν των «ερυθρολεύκων» στο τελευταίο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ.

Τι ωραία που θα ήταν σήμερα-αύριο, ε; Να κάναμε τις μπασκετικές μας αναλύσεις, να βάζαμε κάτω τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, να μιλούσαμε με προπονητές και να μας έλεγαν τη δική τους άποψη για το ντέρμπι των "αιωνίων" όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, να φιλοξενούσαμε στο gazzetta δηλώσεις των παικτών και ένα σωρό ακόμα καλούδια για το παιχνίδι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού... Είτε θα ήταν αυτό για την πρώτη φάση, είτε για την δεύτερη φάση των playoffs, είτε αργότερα για τους τελικούς.

Αντ' αυτού τι κάνουμε; Να τρέχουμε στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ, να πηγαίνουμε στο ΑΣΕΑΔ και ταυτόχρονα να απευθυνόμαστε σε νομικούς μπας και βγάλουμε καμιά άκρη με όλα όσα συμβαίνουν πολύ μακριά από τις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Και γιατί όλο αυτό; Για ένα «καπρίτσιο» όπως είχε πει πολύ εύστοχα ο Μάνος Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ στις 9 Μαΐου. Και λέω εύστοχα, γιατί όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Ο Ολυμπιακός θέλησε να σηκώσει το λάβαρο της επανάστασης και να αλλάξει τα πάντα στο ελληνικό μπάσκετ. Όμως, τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα είχαν υπολογίσει οι άνθρωποι της ομάδας. Ενδεχομένως να πίστεψαν ότι θα είχαν πολλούς συμμάχους και όχι 13 ομάδες απέναντί τους (όπως φάνηκε ξεκάθαρα μετά το έκτακτο Δ.Σ. στα γραφεία της λίγκας το Σαββάτο 18/5) σε αυτόν τον... αγώνα.

Ουσιαστικά τα πάντα ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες. Φυσικά αναφέρομαι στην περιβόητη 13η Φεβρουαρίου και την απόφαση της ομάδας να αποχωρήσει από το ΟΑΚΑ στο ημίχρονο του ημιτελικού κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό. Βέβαια αν το σκορ δεν ήταν στο -15 και δεν είχε ανοίξει η ψαλίδα της διαφοράς, δεν είμαι καθόλου σίγουρος εάν και εφόσον οι άνθρωποι της ομάδας θα έπρατταν αναλόγως. Όμως αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Η ουσία του πράγματος είναι ότι ο Ολυμπιακός είχε παράπονα ΠΡΙΝ από το ματς για τους διαιτητές που θα σφύριζαν. Εάν και εφόσον ΔΕΝ κατέβαινε καθόλου να παίξει, τότε τα πράγματα ίσως και να κυλούσαν διαφορετικά στη συνέχεια. Όμως το να φύγει ύστερα από δύο δεκάλεπτα, ήταν και το μεγάλο λάθος. Το είχα γράψει και τότε, το γράφω και τώρα. Κάθεσαι, μάχεσαι, παίζεις, χάνεις, κερδίζεις, προχωράς παρακάτω. Γιατί έτσι είναι το μπάσκετ, έτσι είναι ο αθλητισμός. Παντού!

Θέλετε το περιβόητο ηχητικό που είχε δει το φως της δημοσιότητας τρεις μέρες νωρίτερα από τον ημιτελικό να είχε παίξει τον δικό του ρόλο και να αποτέλεσε το ξεκίνημα της αντίστροφης μέτρησης; Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουν οι ίδιοι. Πάντως από εκείνο το σημείο και μετά, σίγουρα ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση και για το ελληνικό μπάσκετ.

Καταρχάς καμία ομάδα δεν μπορεί να επιλέγει τους διαιτητές και σε αυτό φέρει τεράστια ευθύνη η ΚΕΔ που έκανε το χατήρι του Ολυμπιακού και σταμάτησε να βάζει στην κληρωτίδα τους Αναστόπουλο, Μάνο, Παναγιώτου. Θα μπορούσε να το κάνει και ο Παναθηναϊκός για άλλους, η ΑΕΚ για κάποιους άλλους και πάει λέγοντας. Για εννέα αγωνιστικές κανείς από τους τρεις δεν σφύριξε ματς του Ολυμπιακού και όταν κλήθηκε να πάει ο Αναστόπουλος στο ΣΕΦ για την αναμέτρηση με τον Προμηθέα, ξεκίνησαν τα όργανα. Θα κατέβει ο Ολυμπιακός, δεν θα κατέβει ο Ολυμπιακός, υβριστικά συνθήματα κάτω από το σπίτι του διαιτητή, μολότοφ που ευτυχώς δεν έσκασε και ο ίδιος να δηλώνει (όπως ήταν λογικό και επόμενο) κώλυμα.

Και φτάσαμε στο σημείο οι αγώνες να δίνονται στην αίθουσα του ΕΣΑΚΕ όπου ο Ολυμπιακός δεν βρήκε κανέναν σύμμαχο. Όλες οι ομάδες απέρριψαν τις προτάσεις του και τον έστειλαν σε πραγματικό αδιέξοδο. Θα σταθώ σε ένα πράγμα που προσωπικά μου έκανε άσχημη εντύπωση. Στην πρώτη συνεδρίαση, πρότεινε να σκίσει το συμβόλαιο με την Cosmote TV και να συζητήσει για κεντρική διαχείριση αρκεί να διακοπεί το πρωτάθλημα (για το οποίο δεν ενδιαφερόταν όπως διατυμπάνιζαν με το περιβόητο #mexritelous). Αν κάποιος θέλει το καλό του ελληνικού μπάσκετ και νοιάζεται παράλληλα για τη βιωσιμότητα όλων των ομάδων μέσω ενός καλού τηλεοπτικού συμβολαίου, βάζει όρους; Απλά το κάνει χωρίς το περιττό «μόνο αν διακοπεί το πρωτάθλημα». Συγνώμη αλλά εμένα μου φάνηκε ξεκάθαρα ότι είχε να κάνει με προσωπικό συμφέρον και σε καμία περίπτωση για το καλό του ελληνικού μπάσκετ.

Απλούστατα στον Ολυμπιακό ίσως να έβλεπαν ότι τα περιθώρια στένευαν επικίνδυνα και το φάσμα της Α2 (όπως έγινε πλέον ξεκάθαρο στον ΕΣΑΚΕ ότι θα ισχύσει αν δεν κατέβει σε κάποιο ματς των playoffs) ήταν πιο ορατό από ποτέ. Γιατί άλλωστε να πάνε οι διοικητικοί ηγέτες της ομάδας σε όλες (σχεδόν) τις συνεδριάσεις αν δεν τους ενδιέφερε να παίξουν στην Basket League; Δεν θα τα είχαν γράψει όλα στα παλιά τους τα παπούτσια και θα άφηναν τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους; Όμως κακά τα ψέματα. Είναι διαφορετικό το «#mexritelous» και διαφορετικό το «τέλος». Υπάρχει απόσταση. Και αυτήν την απόσταση ο Ολυμπιακός δεν ήθελε να διανύσει στα... χασομέρια του φετινού πρωταθλήματος. Εδώ που είχε φτάσει η κατάσταση και από τη στιγμή που δεν υπήρχε γυρισμός, έπρεπε να πάει μέχρι το buzzer beater. Όμως το... τελευταίο σουτ που επιχείρησε, δεν βρήκε στόχο.

Τι θα γίνει στο ΑΣΕΑΔ τη Δευτέρα (20/5) είναι άλλο κεφάλαιο. Ότι κι αν γίνει σε περίπτωση που βγει τελικά μια απόφαση, στον Ολυμπιακό (όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ) είναι αποφασισμένοι να μην παίξουν στο ΟΑΚΑ για την α' φάση των playoffs. Είτε είναι να γίνει το ματς αύριο, είτε όποτε γίνει. Όπερ και σημαίνει υποβιβασμός. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Όπως φάνηκε το... γινάτι του Ολυμπιακού δεν έβγαλε μόνο το μάτι της ίδιας της ομάδας από τη στιγμή που θα γραφτεί η λέξη «υποβιβασμός» στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού μπάσκετ!

ΥΓ: Κατά τα φαινόμενα (και σε πρώτη φάση όσον αφορά τη regular season), μόνο δύο ντέρμπι αιωνίων την επόμενη χρονιά για την EuroLeague.

ΥΓ2: Κρίμα η όλη κατάσταση για τους παίκτες. Τόσο του Παναθηναϊκού που περιμένουν πώς και πώς να παίξουν επίσημο ματς, όσο ακόμα και του Ολυμπιακού. Άλλωστε παίκτες είναι. Και θέλουν να ζήσουν την ατμόσφαιρα του ντέρμπι. Να παίξουν μπασκετάκι ρε αδερφέ...

ΥΓ3: Λέτε τελικά να κατέβει στο τέλος ο Ολυμπιακός; Μετά τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα, δεν θα μου φανεί καθόλου μα καθόλου περίεργο.

ΥΓ4: Πραγματικά η ιστορία με το πούλμαν πριν από δύο χρόνια, ωχριά μπροστά στο φάσμα της Α2. Φανταστείτε να ήταν ο Παναθηναϊκός στη θέση του Ολυμπιακού και να έπρεπε να υποβιβαστεί..

ΥΓ5: Έχω την αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός περίμενε τη Γενική Συνέλευση της Αδριατικής Λίγκας στις 24 Μαΐου και ίσως γι' αυτό να προσπαθούσε να φρενάρει τις εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ. Ξαναλέω, απλά αίσθηση... Μπορεί να κάνω και λάθος.

ΥΓ6: Η Α2 δεν είναι παίξε-γελασε (το εννοώ πραγματικά μιας και το πρωτάθλημα είναι πολύ δυνατό) και δεν μπορεί να σταθεί μια ομάδα με εφήβους και με κάποιους να παίζουν πολύ λίγο. Ακόμα και αν λέγεται Ολυμπιακός...

ΥΓ7: Ε, όχι και ο Βεσελι MVP στην EuroLeague! Ναι, έκανε καλό ξεκίνημα αλλά μετά τον ξεχάσαμε (λόγω και του τραυματισμού του). Το βραβείο έπρεπε να πάει ή στον Καλάθη ή στον Σλούκα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...