Βαρέλι δίχως πάτο

Βαρέλι δίχως πάτο

Βαρέλι δίχως πάτο
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ με αποτέλεσμα να την «πληρώνει» το ίδιο το παιχνίδι.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό μπάσκετ θα κοροϊδευόμασταν αν μιλάγαμε για όσα έγιναν στο παρκέ του ΣΕΦ.

Κανονικά θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τις προσπάθειες των παικτών και των προπονητών, αλλά ας με συγχωρέσουν οι άνθρωποι που θα έπρεπε να είναι οι μοναδικοί πρωταγωνιστές.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχουν έντονες διαφορές.

Δεν είναι ούτε 13-1 υπέρ του Παναθηναϊκού όπως δήλωσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μετά το τέλος του πρόσφατου Δ.Σ του ΕΣΑΚΕ.

Δεν είναι ούτε 13-1 υπέρ του Ολυμπιακού όπως αφήνουν να εννοηθεί οι «ερυθρόλευκοι».

Το θέμα δεν είναι ποιο είναι το σκορ μεταξύ τους, αλλά ο τρόπος που θα βρεθούν λύσεις. Και οι λύσεις σίγουρα δε λύνονται με τον τρόπο που βλέπουμε.

ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η παρουσία κόσμου στο σπίτι του Αναστόπουλου είναι 100% καταδικαστέα. Όπως καταδικαστέα είναι κι άλλα 100 πράγματα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις πλευρές και κάποιοι κατά το δοκούν το λησμονούν.

Ο συγκεκριμένος διαιτητής βρέθηκε στο επίκεντρο και δεν υπήρξε ένας ανώτερός του να τον προφυλάξει. Δεν πήρε θέση η ΚΕΔ, δεν πήρε θέση ο Βασιλακόπουλος και κυρίως ο Υφυπουργός τον άφησε μετά από όσα έγιναν να πάει στο ΣΕΦ. Αντί να αναβάλλει την αναμέτρηση ή να πει χωρίς κόσμο ή να βρει μία λύση όπως θα έπρεπε, τον έστειλε κανονικά στο ΣΕΦ!

Με απλά λόγια ούτε το ίδιο το κράτος δεν τον προφύλαξε.

Για μένα το πρόβλημα δεν είναι αποκλειστικά ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Δεν είναι αποκλειστικά οι Αγγελόπουλοι και ο Γιαννακόπουλος.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τις Αρχές και την ευθυνοφοβία η οποία τους διακρίνει. Κύριοι κάθεστε σε μία καρεκλίτσα όχι μόνο για να απολαμβάνετε τα πλεονεκτήματά της, αλλά και για να παίρνετε κάποιες αποφάσεις κρίσιμες.

Ο Υφυπουργός ειδικά σε ποδοσφαιρικά θέματα λειτουργεί «καπελώνοντας» αρκετές φορές την ΕΠΟ και αποφασίζει βασιζόμενος στις δικές του σκέψεις.

Στο μπάσκετ έχει ξεκινήσει έναν καυγά δηλώσεων με τον Βασιλακόπουλο και ισχυρίζεται πως δε μπορεί να επέμβει περισσότερο. Βλέπει τις τελευταίες μέρες ένα άθλημα να διαλύεται, έναν διαιτητή να προστατεύεται από την Αστυνομία και δεν κάνει το παραμικρό.

Θεωρώ πως ενώ στο ποδόσφαιρο βγάζει μία επιθετικότητα, στο μπάσκετ… «δεν».

ΤΗΝ «ΠΛΗΡΩΝΕΙ» ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Γυρνάω πίσω τις σκέψεις μου και επιστρέφω στο θέμα των διαφορών.

Το μπάσκετ στη χώρα μας είναι μία μικρογραφία της Ελλάδας.

Όχι απλά δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει, αλλά κάθε δύο ώρες αλλάζουν τα πράγματα.

Τι δυο ώρες… Πολλές λέω. Δέκα λεπτά πριν το τζάμπολ υπήρχε η αμφιβολία αν θα διεξαχθεί η αγωνιστική. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο μέλλον.

Αν και όταν γίνουν κάποια στιγμή τα playoffs θα έχει πλάκα να δούμε τι θα συμβεί στη μεταξύ τους σειρά.

Ο Ολυμπιακός έχει δηλώσει πως δε θα κατέβει κόντρα στους «πράσινους» με οποιουσδήποτε Έλληνες διαιτητές. Άρα χάνει 20-0.

Ο Παναθηναϊκός με επίσημη ανακοίνωση ανέφερε πως «αποσυρόμαστε από τη διοργάνωση μέχρι να τιμωρηθούν οι Αγγελόπουλοι ως ηθικοί αυτουργοί». Άρα χάνει κι αυτός με 20-0.

Δεν ξέρω αν κάποια από τις δύο ομάδες αλλάξει στάση μέχρι τότε. Αν επιμείνουν τι θα συμβεί; Ποιος θα προκριθεί;

Για να μπει ένα τέλος κάποια στιγμή στις σκέψεις μου.

Το μπάσκετ πεθαίνει. Βασικά το σκοτώνουμε.

Χρησιμοποιώ επίτηδες α’ πληθυντικό διότι κι εμείς έχουμε ευθύνες.

Δε φταίνε οι δύο ομάδες όσο νομίζουμε. Επαναλαμβάνω το «ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Αν υπήρχε Κράτος έπρεπε να ματαιώσει το πρωτάθλημα. Τέλος κι ας μην πανηγυρίσει κανείς. Για ποιο λόγο να γίνουν playoffs;

Για να έχουμε περισσότερη ένταση; ‘Η μήπως υπάρχει ένας άνθρωπος που βλέπει πως μπορεί να υπάρξει άμεση λύση;

ΥΓ: Ο κανονισμός του ΕΣΑΚΕ αναφέρει πως αν μία ομάδα δεν κατέβει σε αγώνα playoffs, επιβάλλεται αφαίρεση 6 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα και αυτομάτως αποβάλλεται από τα φετινά playoffs.

Συνεπώς δε θα δούμε πολλά 20-0, αλλά μόνο ένα.

ΥΓ 2: Ο Ολυμπιακός δεν απέσυρε την προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ το οποίο στις 16/05 αν τον δικαιώσει θα σημαίνει πως ακυρώνεται όλα η τελευταία αγωνιστική. Αν έχουν γίνει και αγώνες playoffs, θα ακυρωθούν κι αυτοί διότι μπορεί να προκύψουν διαφορετικά ζευγάρια.

ΥΓ 3: Τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία. Μέσα σε λίγες ώρες μπορεί να έχουν υπάρξει δραματικές εξελίξεις οπότε συγχωρέστε μου αν κάποια από αυτά που διαβάσετε έχουν πάψει να βγάζουν νόημα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.