ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 72-104

Γιώργος Κούβαρης
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 72-104

bet365

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν... καταιγιστικός στο ΟΑΚΑ και ύστερα από την εύκολη νίκη του απέναντι στην ΑΕΚ με 104-72 «κλείδωσε» την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο! Εξαιρετική δουλειά από την second unit των «πρασίνων».

Ντέρμπι; Ποιο ντέρμπι; Οι απουσίες της ΑΕΚ (εκτός οι Θίοντορ, Ματσιούλις, Τσαλμπούρης) σε συνδυασμό με το φορμάρισμα του Παναθηναϊκού ενόψει και των αναμετρήσεων με τη Ρεάλ Μαδρίτης για τα προημιτελικά της EuroLeague, έφτανε και περίσσευε για να μετατραπεί το παιχνίδι των πρωτοπόρων σε παράσταση για έναν ρόλο.

Οι «πράσινοι» ήταν... σαρωτικοί από την αρχή μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, με τον Ρικ Πιτίνο να κάνει εκ νέου rotation και το κυριότερο; Να παίρνει πολλά πράγματα από την second unit της ομάδας και να δείχνουν όλοι ετοιμοπόλεμοι για την κρίσιμη σειρά που ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα από την ισπανική πρωτεύουσα. Βουγιούκας (12π.), Λεκαβίτσιους (12π.) και Λοτζέσκι (11π.) ανέβασαν στροφές, με τον Αμερικανό προπονητή να παίρνει σκορ και από τους 12 παίκτες που βρέθηκαν στο παρκέ.

Ο ΝτεΣόν Τόμας ισοφάρισε τη προσωπική του επίδοση όσον αφορά τα παιχνίδια της Basket League έχοντας 18 πόντους με 5/7 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 2/2 βολές και 3 ριμπάουντ, ενώ ιδιαίτερα επιβλητική ήταν η παρουσία του Γιώργου Παπαγιάννη, ο οποίος τελείωσε το ματς με double-double έχοντας 17 πόντους και 12 ριμπάουντ. Αντίθετα η ΑΕΚ παρουσιάστηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, έχοντας βέβαια και πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει.

Το ματς

Ο Παναθηναϊκός είχε την εμφανή διάθεση να περάσει τη μπάλα μέσα στο καλάθι και να δημιουργήσει προβλήματα στην ελλιπέστατη ΑΕΚ. Βέβαια στα πρώτα λεπτά , ο Χάντερ ήταν εκείνος που έκανε την διαφορά και έδειχνε να κυριαρχεί απέναντι στον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο Πιτίνο αμέσως επιστράτευσε τον Ιαν Βουγιούκα, ο οποίος έμελλε να αποτελέσει τον key factor του αγώνα και να πετύχει 8 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ ταυτόχρονα περιόρισε τη δράση του Αμερικανού σέντερ της ΑΕΚ. Με αυτόν τον τρόπο και έχοντας δυναμώσει στην άμυνα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ άρχισε να «χτίζει» διαφορά στο σκορ και να προηγηθεί με 27-18 στο δεκάλεπτο.

Οι παίκτες του Λούκα Μπάνκι έκαναν αρκετά λάθη στην επίθεσή τους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να ελέγξει απόλυτα το παιχνίδι και να μπαίνουν στην εξίσωση όλοι οι παίκτες που χρησιμοποίησε ο προπονητής του «τριφυλλιού». Ο Παπαγιάννης ανέβασε στροφές και έμοιαζε ασταμάτητος κάτω από το καλάθι της ΑΕΚ με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει στο +13 για τον Παναθηναϊκό (24-37) αλλά και στο +17 (29-46) τρία λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου (37-55).

Άλλωστε η διαφορά που χώριζε τις δύο ομάδες στο πρώτο μισό του ματς αποτυπώθηκε στο φύλλο της στατιστικής, αφού ο Παναθηναϊκός είχε το φοβερό 80% στα δίποντα με 20/25 (!) και έτσι μπόρεσε να καλύψει το «φτωχό» 20% στα τρίποντα (2/10). Επιπλέον είχε εννέα ριμπάουντ περισσότερα (22-13), τη στιγμή που η ΑΕΚ σούταρε με ποσοστό 38% στα δίποντα (7/18) ωστόσο ήταν εύστοχη στα τρίποντα με 46% (6/13).

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, αφού οι «πράσινοι» προηγήθηκαν και με 22 πόντους διαφορά (39-61 στο 21' και 43-65 στο 24') με τους Παπαγιάννη και Τόμας να... συνεχίζουν από εκεί που είχαν σταματήσει στο πρώτο ημίχρονο. Μάλιστα η διαφορά εκτοξεύθηκε και στους 26 πόντους (54-80) με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου, με την second unit του Παναθηναϊκού να τα πηγαίνει άριστα χάρη στους Λοτζέσκι και Λεκαβίτσιους.

Το «τριφύλλι» δεν σταμάτησε ούτε στην τελευταία περίοδο. Οι παίκτες έμοιαζαν να είχαν παραδώσει τελείως το πνεύμα τους στο παρκέ με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει σε αστρονομικά νούμερα και πιο συγκεκριμένα στους 36 πόντους (61-97) πέντε λεπτά πριν από το τέλος του αγώνα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός είχε φοβερό ποσοστό στα δίποντα με 73% και 38/52 προσπάθειες, πήρε εννέα ριμπάουντ περισσότερα (40-31), μοίρασε 11 ασίστ περισσότερες (28-17), είχε πέντε λάθη λιγότερα, όπως επίσης και έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ: Οι Γιώργος Παπαγιάννης (17π., 11ρ.) και Ντεσόν Τόμας (18π.) ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Όχι ένας, αλλά τρεις και μάλιστα από την second unit όπως οι Λοτζέσκι, Λεκαβίτσιους και Βουγιούκας.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Σε κάκιστο βράδυ ο Γκρίφιν ο οποίος είχε 1/6 εντός παιδιάς.

ΣΗΜΕΙΟΚΛΕΙΔΙ: Από το πρώτο δεκάλεπτο είχε αρχίσει να ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς και... κορυφώθηκε στην δεύτερη περίοδο.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η εντυπωσιακή τάπα του Ντίνου Μήτογλου στον Χάρη Γιαννόπουλο στην προσπάθεια του παίκτη της ΑΕΚ για τρίποντο στην τελευταία περίοδο, με τον φόργουορντ των «πρασίνων» να παίρνει τη μπάλα και να τελειώνει τη φάση στην άλλη άκρη του παρκέ με δύσκολο λέι απ.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η ΑΕΚ τα 17 λάθη και το 46% στα δίποντα (21/45) και στις βολές (9/16) ενώ ο Παναθηναϊκός (τι άλλο;) τα κακά ποσοστά στα τρίποντα (4/16 και 25%) αλλά και τις επτά χαμένες βολές.

Τα δεκάλεπτα: 18-27, 37-55, 54-80, 72-104

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα