Η κρίση στο μπάσκετ!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Η κρίση στο μπάσκετ!
Ο Μιχάλης Λεάνης γράφει για όλα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στον χώρο του ελληνικού μπάσκετ...

Το μπάσκετ περνά κρίση! Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις πολλών παρατηρητών μια από τις σημαντικότερες στη σύγχρονη ιστορία του.

Χωρίς διάθεση να παίξω τον ρόλο του πνεύματος αντιλογίας θα διαφωνήσω με την κρατούσα άποψη. Κυρίως στο πως ορίζεται αυτή η κρίση!

Η κρίση δημιουργήθηκε με την σύγκρουση -αναμενόμενη εδώ και καιρό- των δυο μεγάλων του αθλήματος με την απόφαση του Ολυμπιακού να αποχωρήσει στο ημίχρονο του ημιτελικού, τραβώντας ουσιαστικά το θέμα στα άκρα.

Η άποψη των παραγόντων του ήταν ότι η κατάσταση έφτασε πλέον στο απροχώρητο και πως δεν υπήρχε άλλη λύση για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ομάδας.

Σεβαστή ή μη σεβαστή η απόφαση, αποδεκτή ή μη αποδεκτή, μπορούμε να συζητάμε για μέρες.

Όπως άλλωστε, αν αποτελεί λύση, η αποχώρηση μιας ομάδας πρώτης γραμμής όπως ο Ολυμπιακός, αν μια μεγάλη ΚΑΕ οφείλει να εξετάσει κι άλλες επιλογές, εκτός απ’ αυτή της αποχώρησης, ώστε να διεκδικήσει το δίκιο της μέχρι τέλους.

Εκείνο όμως που οφείλουμε να παραδεχθούμε όλοι μας, ως αντικειμενικοί παρατηρητές, είναι πως ο Ολυμπιακός «επέλεξε», «σημάδεψε» το παιχνίδι του Κυπέλλου γιατί η διοργάνωση ανήκει στην ΕΟΚ!

Επισημοποίησε κατ’ αυτόν τον τρόπο την οριστική του ρήξη τόσο με την ΕΟΚ όσο και με την ΚΕΔ!

Έτσι φτάσαμε στο αδιέξοδο με την απαίτηση των ερυθρολεύκων για παρουσία ξένων διαιτητών στις αναμετρήσεις των αιωνίων.

Έχω άποψη για την στάση της ΚΑΕ Ολυμπιακός αλλά θα τοποθετηθώ επ’ αυτού όταν με το καλό ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος.

Ας μην βιαστούν λοιπόν κάποιοι να μου ρίξουν το ανάθεμα!

Το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με το δίκιο ή άδικο των ερυθρολεύκων αλλά πρωτίστως με τους χειρισμούς πριν ακόμα η κατάσταση φτάσει στο σημείο που οι παράγοντες του το χαρακτηρίσουν ως απροχώρητο.

Και φυσικά έχει να κάνει με την ίδια την απόφαση, τους λόγους που επικαλούνται, σε συνάρτηση όμως πάντα με το μέγεθος του Ολυμπιακού!

Για να επανέλθω λοιπόν και πάλι στο θέμα της κρίσης ή πιο σωστά στην μετωπική σύγκρουση του, αυτή ως γεγονός μεταλαμπάδευσε την ένταση σε ολόκληρο τον οργανισμό του αθλήματος φτάνοντας μέχρι την αμήχανη και συγχρόνως άστοχη πέρα για πέρα παρέμβαση της Πολιτείας.

Όλα αυτά τα γεγονότα ταυτίζονται βέβαια με το μπάσκετ αλλά δεν είναι το μπάσκετ!

Γι’ αυτό η αποκαλούμενη ως κρίση στο μπάσκετ κρίνω πως θα ήταν πιο σωστό αν διατυπωνόταν ως κρίση των παραγόντων των δυο μεγάλων του μπάσκετ.

Κρίση των παραγόντων, κρίση των επιχειρηματιών.

Γιατί για επιχειρήσεις μιλάμε και αναφερόμαστε σε ένα άθλημα-προϊόν!

Γνωρίζουμε επίσης όλοι μας ότι πίσω από αυτό το σκηνικό παίζονται επιχειρηματικά αλλά και πολιτικά παιχνίδια.

Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με «κακομαθημένα πλουσιόπαιδα», όπως τους αποκάλεσε ο υφυπουργός ούτε είναι αυτός ο λόγος να παρακάμπτουμε το θέμα!

Αντίθετα υπάρχουν σοβαροί λόγοι ως Πολιτεία να προσανατολιστούμε στην κατεύθυνση ρηξικέλευθων και ριζοσπαστικών αποφάσεων όταν η κατάσταση ξεφεύγει.

Λέω τώρα εγώ…

Κάποιοι βέβαια φορώντας τον μανδύα του αντικειμενικού αλλά συγχρόνως βαθιά μέσα τους τα οπαδικά κριτήρια θα καθορίζουν την σκέψη τους, θα αναρωτηθούν: Μα τι να κάνει ο Παναθηναϊκός, αν ο Ολυμπιακός θέλει να τινάξει το μπάσκετ στον αέρα;

Ενώ ο Παναθηναϊκός έχει κάνει ότι περνά από το χέρι του για να εξομαλύνει την κατάσταση;

Το μαρτυρούν οι ανακοινώσεις του γεμάτες ειρωνεία για τον αντίπαλο, οι επιθυμία του να σπρώξει τον ανταγωνιστή του στην Αδριατική Λίγκα.

Πόση σοφία μπορεί να εμπεριέχει ένα σκεπτικό που δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι χωρίς τον ανταγωνισμό των δυο, μοιραία, αμφότεροι θα καταλήξουν στην μιζέρια και στην απαξίωση.

Οι παλιότεροι θυμούνται το δίχως άλλο ότι μετά την κατάρρευση του Άρη ακολούθησε αυτή του ΠΑΟΚ!

Καθόλου τυχαίο το γεγονός.

Η κατάσταση έχει περιέλθει σε διέξοδο με την ευθύνη και των δυο!

Σε ποιόν ανήκει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης; Βάλτε εσείς την ζυγαριά αν αυτό είναι το ζητούμενο!

Αμφότεροι πάντως διάλεξαν τον δρόμο της σύγκρουσης μέχρι εσχάτων τώρα που το ευρωπαϊκό όνειρο άρχισε να ξεθωριάζει.

Τώρα που αμφότεροι ζορίζονται να μπούνε ακόμα και στην οκτάδα, τώρα που οι τετράδες, πεντάδες και τα φάιναλ φόρ, φαντάζουν άπιαστες φιλοδοξίες, τώρα που οι βασικοί ανταγωνιστές αυτούς που κάποτε βάζανε από κάτω, έχουν ανοίξει την ψαλίδα και αδυνατούν να τους φτάσουν!

Και αδυνατούν να τους φτάσουν γιατί τα λεφτά δεν επαρκούν!

Τώρα που οι βασικοί κορμοί και οι Έλληνες πρωταγωνιστές έχουν τελειώσει ή τελειώνουν πρέπει να ρίξεις «τούβλα» ώστε να παραμείνεις ανταγωνιστικός!

Αντί για τούβλα-που δεν τα έχεις- ρίχνεις παρασκήνιο και χαρτούρα οπότε το θέμα πάει αλλού!

Έτσι φτάσαμε να μιλάμε για την κρίση στο μπάσκετ.

Γιατί τα τελευταία χρόνια μόνο μέσα από τους δυο αυτούς συλλόγους εξετάζουμε τα άθλημα, την πρόοδο του, την εξέλιξη κι ότι άλλο έχει να κάνει μ’ αυτό!

Αλλά μπάσκετ είναι και η Εθνική! Τα παιδιά «δεύτερης διαλογής» επέδειξαν ότι μπάσκετ υπάρχει και μακριά από τους δυο μεγάλους, τα παιδιά που από τι σκιές βγήκαν στο προσκήνιο.

Πέτυχαν τον άθλο της πρόκρισης στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ παρακαλώ με ρεκόρ μάλιστα νικών.

Αν στην θέση της Εθνικής ήταν ένας από τους μεγάλους συλλόγους και πετύχαινε ανάλογο κατόρθωμα ακόμα θα μιλούσαμε για το επίτευγμα.

Αυτό τουλάχιστον ας σεβαστούν.

Ότι φέτος είναι χρονιά Εθνικής , είναι χρονιά Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ότι οι δυνατότητες και το υλικό υπάρχουν , γι’ αυτό ας φροντίσουν να ρίξουν τους τόνους και ας πάψουν να κομπορρημονούν ότι αυτοί είναι το άθλημα ή το κράτος!

Διαχρονικά μέσα από τις εμφανίσεις των παικτών της Εθνικής , έχοντας για παράδειγμα τις διακρίσεις και τις επιτυχίες τους παραδειγματίζονται και ξεπροβάλλουν τα νέα φυντάνια και όχι απ’ αυτές των ομάδων!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!