Ο Ολυμπιακός και η πραγματικότητα!

Ο Ολυμπιακός και η πραγματικότητα!

Μιχάλης Λεάνης Μιχάλης Λεάνης
Ο Ολυμπιακός και η πραγματικότητα!
O Μιχάλης Λεάνης γράφει για την απόφαση του Ολυμπιακού και εξηγεί πως μπορεί να πάει κόντρα σε όλους αλλά όχι και στην πραγματικότητα.

Επιστροφή χρημάτων* στο Ντιναμό Κιέβου - Ολυμπιακός και σούπερ αποδόσεις στο Γιουρόπα Λιγκ από τη Vistabet.gr. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Στον Ολυμπιακό αποφάσισαν να τραβήξουν στα άκρα την κόντρα. Έκαναν καλά ή όχι ο χρόνος θα το δείξει!

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε μια ατέρμονη συζήτηση για τις εναλλακτικές λύσεις των διοικούντων και ποιες πιθανόν να είναι αυτές, αλλά δεν θα καταλήξουμε πουθενά!

Οι πρωτοβουλίες αυτού του τύπου αφορούν αποκλειστικά τους επικεφαλής των ερυθρολεύκων, αυτοί οφείλουν να τοποθετηθούν και να εξηγήσουν και όχι ο κάθε φίλαθλος της ομάδας ή ο κάθε δημοσιογράφος και φυσικά αυτοί αναλαμβάνουν την ευθύνη!

Αυτό που με ενδιαφέρει προσωπικά είναι να χαρτογραφήσω ψύχραιμα και από απόσταση την εξέλιξη των αποφάσεων.

Ο Ολυμπιακός αποφασίζει να μην αγωνιστεί στην Basket League γιατί οι εμπλεκόμενοι φορείς εμμένουν στις θέσεις τους και δεν κάνουν αποδεκτά τα αιτήματα των ερυθρολεύκων.

Συγχρόνως οι μέτοχοι της Ευρωλίγκας επιτρέπουν την συμμετοχή του Ολυμπιακού στην διοργάνωση. Όπερ και πιθανότερον!

Μετά; Η ομάδα κάπου θα πρέπει να δηλώσει συμμετοχή εκτός από την Ευρωλίγκα.

Θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα με παίκτες από τις μικρές κατηγορίες ή θα επιλέξει την λύση της Αδριατικής Λίγκας;

Στην πρώτη των περιπτώσεων με τον Ολυμπιακό να εμφανίζεται στο παρκέ με πιτσιρικάδες, σημαίνει ότι δεν έχουμε Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα.

Σ’ αυτή την περίπτωση η οικονομική ζημιά θα είναι σημαντική πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο τον σύλλογο.

Ποιος θα είναι διατεθειμένος να πληρώσει ένα σκασμό λεφτά και μάλιστα στις μέρες μας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μιας ομάδας που μόνο οι φανέλες και το σήμα παραπέμπουν σ’ αυτήν ;

Χωρίς δεύτερη σκέψη είναι σίγουρο ότι τα θραύσματα από την χειροβομβίδα των ερυθρολεύκων θα τραυματίσουν οικονομικά όλους τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τα τηλεοπτικά συμβόλαιο για όλες τις ομάδες θα καταβαραθρωθούν, οι διαφημιστικές εταιρίες δεν θα έχουν ούτε να αγοράσουν, ούτε να πουλήσουν, οι χορηγοί θα κοιτάξουν να επενδύσουν κάπου αλλού.

Άντε να μην ασχοληθώ με τους υπόλοιπους και ας κόψουν τον λαιμό τους να βρουν λύση. Το «κόψτε τον λαιμό σας» δεν είναι το σκεπτικό που θα πρέπει να διέπει μια σοβαρή διοργάνωση αλλά το υιοθετώ σχηματικά για να φτάσω στην ουσία.

Ο Ολυμπιακός τα λεφτά από τα τηλεοπτικά έσοδα πως θα τα καλύψει; Από την τσέπη των Αδελφών Αγγελοπουλαίων;

Δηλαδή στα τόσα που πληρώνουν οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να βάλουν και άλλα για να καλύψουν τα σίγουρα μέχρι πρότινος έσοδα;

Και αν ναι από που θα έχουν εισροή εισόδων και μάλιστα αυτής της τάξης;

Γιατί δεν γίνεται μόνο να βάζουν, θα πρέπει και από κάπου να έχουν έσοδα!

Τα έσοδα λοιπόν ποια θα είναι; Τα τηλεοπτικά της Αδριατικής Λίγκας; Και πόσα είναι αυτά τα λεφτά για να έχουν καλό ερώτημα;

Αποκλείεται πάντως να υπερβαίνουν τα εγχώρια τηλεοπτικά συμβόλαια.

Διαβάζω και ακούω ότι ο κόσμος θα στηρίξει. Δεν αμφιβάλλω αλλά τι σημαίνει στηρίζω και για πόσο;

Θα αγοράσουν δηλαδή περισσότερα διαρκείας από κάθε άλλη χρονιά για να δουν την δεύτερη ομάδα στο πρωτάθλημα;

Ακόμα και αν μιλήσουμε για «ερυθρόλευκο προσκλητήριο» και πάλι λίγοι θα ανταποκριθούν!

Ή μήπως περιμένουν κάποιοι ότι η ζήτηση θα σπάσει κάθε ρεκόρ ανταπόκρισης επειδή η ομάδα θα αγωνίζεται στην Αδριατική Λίγκα;

Να δουν τι; Το ντέρμπι με την μισητή Παρτιζάν ή τον αγώνα με τα αδέλφια του Ερυθρού Αστέρα;

Και με πιο αντίτιμο, με πιο κίνητρο; Ότι ο Ολυμπιακός θα στεφθεί πρωταθλητής Αδριατικής Λίγκας;

Είναι δυνατόν αυτός ο τίτλος να συγκινήσει ή να αποτελέσει κίνητρο για τους φίλους του Ολυμπιακού;

Και αναφέρομαι σ’ αυτό γιατί καλώς ή κακώς- το καλώς ή κακώς ως σχήμα λόγου- καλώς κατά την άποψη μου, οι φίλοι του Ολυμπιακού έχουν δεθεί με την κατάκτηση εγχώριων τίτλων σε όλα τα τμήματα του συλλόγου.

Τώρα στο μπάσκετ τι θα ‘χουν να υπερηφανεύονται; Ότι κατάκτησαν το πρωτάθλημα Αδριατικής;

Οι τίτλοι φέρνουν τον κόσμο στα γήπεδα, οι τίτλοι απέναντι στους παραδοσιακούς αντιπάλους.

Έτσι συνέβαινε πάντα έτσι θα συμβαίνει παντού!

Oσο για την περιβόητη στήριξη είναι εύκολη στα λόγια, αλλά χωρίς σοβαρό κίνητρο και ανταποδοτικότητα, σχεδόν πάντα, η ανταπόκριση αποδεικνύεται εκ διαμέτρου αντίθετη από τις προσδοκίες που δημιούργησε ο αρχικός ενθουσιασμός.

Η προϊστορία δε μας έχει διδάξει ότι η ουσιαστική στήριξη δεν έρχεται ούτε εδραιώνεται από μερίδα οπαδών που αρέσκονται στο να φωνάζουν και να ωρύονται, αλλά απ’ αυτούς που σκέφτονται!

Μετά αν οι ερυθρόλευκοι δεν συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα και δηλώσουν παρουσία στην Αδριατική Λίγκα λογικό και επόμενο το ενδιαφέρον από μεγάλο μέρος των φίλων της ομάδας να μετατοπιστεί αποκλειστικά πλέον στην Ευρωλίγκα.

Αλλά για να παραμείνει το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να εμφανιστούν ανταγωνιστικοί.

Και ανταγωνιστικοί δεν σημαίνει να παλεύουν για μια θέση στην οκτάδα αλλά μια θέση στην πρώτη τετράδα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση η συμμετοχή και η ανταπόκριση του κόσμου, χρόνο με τον χρόνο, θα μειωθεί αισθητά.

Είναι πολυ λίγοι-γιατί στην Ελλάδα ζούμε- αυτοί που θα προστρέξουν να στηρίξουν την ομάδα μόνο για να την βλέπουν να παίζει μπάσκετ, μόνο για την χαρά της συμμετοχής!

Ανταγωνιστικός Ολυμπιακός επιπέδου final 4 σημαίνει ξοδεύονται λεφτά, σημαντικά ποσά ώστε να αποκτηθούν παίκτες πρώτης γραμμής και αναμφισβήτητης αξίας.

Το φετινό όμως ρόστερ-και όχι μόνο- μαρτυρά ότι ο Ολυμπιακός αδυνατεί να ανταποκριθεί σ’ αυτά τα κόστη.

Δεν είναι μομφή. Διαπίστωση είναι. Κανείς δεν επιτρέπεται να κατηγορήσει τους διοικούντες ότι αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα μεγαθήρια, όταν μάλιστα έχουν ξοδέψει τσουβάλια με εκατομμύρια.

Αλλά η πραγματικότητα αυτή είναι.

Κι σ’ αυτή την πραγματικότητα είναι να απορείς όχι για το που θα παίξουν οι ερυθρόλευκοι την επόμενη χρονιά, αλλά πως θα μπορέσουν -και πόσο θα αντέξουν- οικονομικά να παραμείνουν στον ανταγωνισμό που χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει, όταν δεν έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό τον προϋπολογισμό τους και συγχρόνως θα μετρήσουν μείωση των εσόδων!

Ο Ολυμπιακός έχει την δύναμη να πάει κόντρα σε όλους αλλά όχι κόντρα στην πραγματικότητα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!