Η άμυνα έφερε… πρόοδο στην επίθεση

Η άμυνα έφερε… πρόοδο στην επίθεση

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η άμυνα έφερε… πρόοδο στην επίθεση

bet365

Ο Αρης είχε τον τίτλο της πιο δύσκαμπτης ομάδας του Πρωταθλήματος, αλλά στα τελευταία τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια, σκοράρει 76 πόντους κατά μέσο όρο!

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στις πρώτες στροφές της Betshop Basketleague οι «κίτρινοι» είχαν δυσκολία στο να ξεπεράσουν τους 65 πόντους και βασίζονταν αποκλειστικά και μόνο στην σκληράδα τους στην άμυνα, οι τέσσερις από τους τελευταίους πέντε αγώνες αποτελούν μια άλλη ιστορία. Εξαιρώντας δηλαδή την ήττα από τον Παναθηναϊκό στο «Νίκος Γκάλης», στα υπόλοιπα η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη σκοράρει 76 πόντους κατά μέσο όρο. Μάλιστα, στην άμυνα δέχεται 63.5 πόντους. Στον τελευταίο αγώνα απέναντι στον Πανιώνιο, οι «κίτρινοι» ισοφάρισαν μάλιστα ρεκόρ 4ετίας με τους πέντε πόντους που δέχθηκαν στην τελευταία περίοδο, ενώ οι 56 πόντοι που δέχθηκαν στοιχειοθετούν τη 2η καλύτερη φετινή επίδοση έπειτα από τους 54 που σημείωσε ο Ήφαιστος Λήμνου.

21.2 πόντοι από λάθη του αντιπάλου

Η άνοδος του Άρη σε επίπεδο παραγωγικότητας στην επίθεση έχει εξήγηση κι αυτή δεν σχετίζεται με τα ποσοστά ευστοχίας στο μακρινό σουτ. Είναι δεδομένο ότι πλέον οι «κίτρινοι» έχουν πιο ξεκάθαρο πλάνο στο σετ παιχνίδι, αλλά το μυστικό βρίσκεται στους πόντους που παίρνουν κατά μέσο όρο από λάθη του αντιπάλου. Βασικά πρέπει να ξεκινήσει κανείς από τον αριθμό των λαθών. Για την ακρίβεια, στους αγώνες απέναντι σε Ήφαιστο Λήμνου, Ρέθυμνο, Λαύριο και Πανιώνιο, οι τελευταίοι υπέπεσαν συνολικά σε 78 λάθη, δηλαδή σε 19.5 πόντους κατά μέσο όρο. Είναι προφανές ότι αυτός ο μεγάλος αριθμός είναι προϊόν της πίεσης που ασκεί η ομάδα του Γιάννη Καστρίτη. Από τα λάθη του αντιπάλου, ο Άρης, απέκτησε τη δυνατότητα περισσοτέρων κατοχών. Μέσα από αυτές εξασφάλισε 85 πόντους, δηλαδή 21.2 πόντους κατά μέσο όρο. Κοινώς, πήρε το 28% των πόντων του από τη συγκεκριμένη κατηγορία!

Κυριαρχεί στα επιθετικά ριμπάουντ

Εδώ βρίσκεται ο δεύτερος λόγος της βελτιωμένης παραγωγής στην επίθεση. Στα ίδια παιχνίδια, οι «κίτρινοι» μάζεψαν συνολικά 67 επιθετικά ριμπάουντ και ο μέσος όρος των 17 (σχετικών)… σκουπιδιών ανά αγώνα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακός. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαν να είχαν ακόμη καλύτερη συγκομιδή από τις δεύτερες επιθέσεις από τους 68 πόντους που πήραν συνολικά. Κατά μέσο όρο έλαβαν 17.1 πόντους από δεύτερες επιθέσεις.

Καταλήγοντας, αν κανείς προσθέσει τους 21.2 πόντους από τα λάθη του αντιπάλου και τους 17.1 πόντους από τις δεύτερες επιθέσεις θα διαπιστώσει ότι στους τελευταίους τέσσερις αγώνες, οι «κίτρινοι» πήραν το 50% των πόντων τους από αυτές τις δύο κατηγορίες κι εν τέλει, εδώ βρίσκεται ο λόγος των 76 πόντων που έχουν κατά μέσο όρο.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα