Στην τελική... ό,τι πληρώσεις, παίρνεις!

Στην τελική... ό,τι πληρώσεις, παίρνεις!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Στην τελική... ό,τι πληρώσεις, παίρνεις!

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το ντεμπούτο του Σον Κιλπάτρικ στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, τα στοιχεία που έχει στο παιχνίδι του και τα οποία κάνουν «μπαμ» από... μακριά και υπογραμμίζει ότι έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει και στην EuroLeague.

Σον Κιλπάτρικ, λοιπόν! Η αλήθεια είναι ότι περίμεναν οι περισσότεροι να κάνει ντεμπούτο στην αναμέτρηση με την Ζάλγκιρις στο Κάουνας την ερχόμενη Παρασκευή (18/1, 20:00) αλλά ο Αμερικανός γκαρντ είχε... προετοιμαστεί για το παιχνίδι με την Κύμη. Οι «πράσινοι» είχαν κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να δηλωθεί στην Basket League αντί του Λάνγκφορντ με αποτέλεσμα να «σερβίρει» το πρώτο ορεκτικό.

Για την ακρίβεια ούτε ο πιο υπεραισιόδοξος φίλος της ομάδας δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο... γευστικό! Ο Αμερικανός γκαρντ όχι μόνο έδωσε το «παρών» στην Χαλκίδα, αλλά φρόντισε με το «καλημέρα» να δείξει ένα μέρος των ικανοτήτων του. «Με την Κύμη;» θα ρωτήσετε; «Με την Κύμη» θα σας απαντήσω. Δεν χρειάζεται μια ομάδα να είναι Μπαρτσελόνα ή Μπασκόνια ή δεν ξέρω και εγώ ποια άλλη της EuroLeague για να φανούν κάποια στοιχεία. Προσέξτε. Κάποια στοιχεία. Το αν και εφόσον θα μπορέσει να τα βγάλει και στα κρίσιμα ματς της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, είναι κάτι που θα πάρει άμεσα απάντηση.

Το σίγουρο είναι ότι ο Κιλπάτρικ στην ερώτηση «είσαι έτοιμος;», απαντάει.... «γεννήθηκα έτοιμος». Αυτό έδειξε. Σαν να ήταν μέλος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από το ξεκίνημα της σεζόν. Και φανταστείτε ότι είχε κάνει μόνο μία προπόνηση με τους «πράσινους», ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα μόλις δύο ημέρες! Ουσιαστικά κλήθηκε να παίξει το πρώτο του παιχνίδι με... jet lag! Ακόμα και έτσι, ο Αμερικανός γκαρντ φρόντισε να κάνει τη διαφορά.

Ο Ρικ Πιτίνο του εμπιστεύτηκε 23 λεπτά στο παρκέ και σε αυτό το διάστημα σημείωσε 20 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας. 3/4 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 2/2 βολές, ενώ είχε επίσης 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 ασίστ και μόλις 1 λάθος. Σίγουρα κανείς δεν περίμενε μια τέτοια εμφάνιση από τον Κιλπάτρικ. Εκτός από τον αγωνιστικό ρυθμό που πήρε δεδομένου ότι έχει να αγωνιστεί επτά μήνες περίπου, ο 29χρονος παίκτης απέκτησε περισσότερη αυτοπεποίθηση και έδειξε ότι θα αποτελέσει βασικό όπλο στα χέρια του Αμερικανού προπονητή στην αναμέτρηση με την Ζάλγκιρις Κάουνας.

Σουτ: Μπορεί να είναι ο κλασσικός σουτέρ τύπου... Τζάνινγκ ή Κόπονεν για παράδειγμα, αλλά το σίγουρο είναι ότι... κατέχει και μπορεί να σουτάρει με καλά ποσοστά από την περιφέρεια. Μπορεί να ξεκίνησε «κρύος» με 0/2 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα, αλλά στη συνέχεια μέτρησε 4/4 τρίποντα πριν δεχθεί την τάπα στο 7ο που επιχείρησε. Δείχνει να πιστεύει στα χέρια του και όχι μόνο δεν διστάζει να πάρει το σουτ, αλλά το... ψάχνει, το ζητάει και το «μπουμπουνάει» δίχως δεύτερη σκέψη. Ακόμη και αν είχαν προηγηθεί τα δύο άστοχα. Ακόμη και αν έχει άλλον παίκτη μπροστά του! Αν και εφόσον ο Κιλπάτρικ έχει ένα ποσοστό κοντά στο 40% στην EuroLeague, ο Ρικ Πιτίνο έχει κάθε λόγο να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.

Drive: Είναι να μην... πάρει το πρώτο βήμα από τον αντίπαλό του! Αν και εφόσον το κάνει είναι ικανός να τον αφήσει «στήλη του άλατος» (ή να του... σπάσει τα άλατα) και να βρει τον ανοικτό διάδρομο για το εύκολο layup. Οι συμπαίκτες του, του δημιούργησαν χώρο για να παίξει στο «ένας εναντίον ενός» και εκείνος φρόντισε να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ουσιαστικά πιστοποίησε την ικανότητά του σε αυτόν τον τρόπο του παιχνιδιού, ο οποίος αν πάρει το κατάλληλο σκριν ή βρει τους χώρους που θέλει, είναι ικανός να «τελειώνει» φάσεις με υψηλά ποσοστά στο isolation.

Άμυνα: Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάστηκε να φορτσάρει ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπήρχε σθεναρή αντίσταση από την Κύμη. Παρόλα αυτά μπαίνει δυνατά στις φάσεις, προσπαθεί να πιέσει πάνω στη μπάλα, ενώ κυνηγάει τα περισσότερα hustle plays. Απόδειξη; Τα δύο κλεψίματα σε ένα ματς που δεν υπήρχε μεγάλος λόγος για πίεση και συνεχόμενη «κυνήγι» του αντιπάλου. Μάλιστα ήταν μέσα στις φάσεις της άμυνας προκειμένου να βοηθήσει και στα ριμπάουντ.

Πάσα: Τις περισσότερες φορές (αν όχι όλες) κοιτάζει πρώτα απ' όλα το σουτ. Πώς να «τελειώσει» εκείνος τις φάσεις, κάτι που είναι λογικό από τη στιγμή που πρόκειται για παίκτη-πραγματικό σκόρερ. Παρόλα αυτά έδειξε να έχει «court vision» με αποκορύφωμα μια φοβερή ασίστ στον Ματ Λοτζέσκι η οποία «τρύπησε» ολόκληρη την άμυνα της Κύμης. Θα μπορούσε να «γράψει» και περισσότερες ασίστ αν οι συμπαίκτες του ήταν πιο εύστοχοι έξω από τα 6.75 μέτρα.

Αν μη τι άλλο ο Σον Κιλπάτρικ θα βοηθήσει και σίγουρα θα βελτιώσει την επιθετική εικόνα του Παναθηναϊκού. Πρόκειται για παίκτη από το «πάνω ράφι», με καλή παρουσία στο ΝΒΑ και ο οποίος μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην EuroLeague. Άλλωστε... «ότι πληρώσεις, παίρνεις!» Απλά τα πράγματα! Όχι ότι δεν θα υπάρξουν και δύσκολες βραδιές για εκείνον και δη τις στιγμές που οι αντίπαλες άμυνες θα «μάθουν» το παιχνίδι του και θα προσαρμόζουν τις άμυνες πάνω του. Είναι διαφορετικό να αντιμετωπίζει την άμυνα μιας ομάδας της EuroLeague και διαφορετικό της Κύμης. Αν και όπως ανέφερε προηγουμένως, τα στοιχεία που έδειξε είναι άκρως ελπιδοφόρα για την προσπάθεια που κάνουν οι «πράσινοι» για τη πρόκριση στα playoffs της διοργάνωσης.

Ο ίδιος είπε ότι χρειάζεται χρόνο προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που του παρουσιάστηκαν και αυτό ίσως να... βγει στην επιφάνεια στα επόμενα ματς. Παρόλα αυτά έχει όλο το «πακέτο» για να κάνει την διαφορά στον φετινό Παναθηναϊκό και να αποτελέσει το ένα κομμάτι (το άλλο αφορά τον ψηλό) που έλειπε από τη φετινή ομάδα. Το Κάουνας αναμένεται να παίξει μεγάλο ρόλο όσον αφορά το μέλλον της ομάδας στην φετινή EuroLeague. Και το γεγονός ότι ο Κιλπάτρικ αγωνίστηκε με την Κύμη, μόνο... καλό έκανε στον ίδιο και στην ομάδα του. Αν και εφόσον έχει την στοιχειώδη ευστοχία και κόντρα στην Ζάλγκιρις (γιατί δεδομένα θα πάρει προσπάθειες και δεδομένα θα βρεθεί στο παρκέ 20 λεπτά) οι «πράσινοι» θα έχουν βάλει τις βάσεις για το «διπλό» που τόσο πολύ έχουν ανάγκη. Ειδικά στο συγκεκριμένο ματς!

ΥΓ1: Με τον Νικ Καλάθη δίπλα του, ο Σον Κιλπάτρικ θα βρει περισσότερα σουτ. Γι' αυτό και είναι επιβεβλημένη η ευστοχία του. Πάντως δείχνει να το «έχει».

ΥΓ2: Ο Έιντριαν Πέιν αναμένεται να ταξιδέψει κανονικά στο Κάουνας. Θα χρειαστεί για την αναχαίτιση του Μπράντον Ντέιβις. Έστω και έχοντας κάνει δύο προπονήσεις με την ομάδα.

ΥΓ3: Τίμιος Ίαν Βουγιούκας, σταθερά ανοδική η πορεία του Λεκαβίτσιους, ο οποίος έπρεπε να καλύψει το «κενό» του Καλάθη.

ΥΓ4: Όπως πάντα σταθερός ο Ντίνος Μήτογλου. Το μεγάλο κέρδος του φετινού Παναθηναϊκού.

ΥΓ5: Νέο ρεσιτάλ Ρικ Πιτίνο! Εκτός από «δάσκαλος» του μπάσκετ, εκτός από τα όσα προσπαθεί να εμφυσήσει στον Παναθηναϊκό, αποτελεί και... απόλαυση σε κάθε συνέντευξη Τύπου. Μα να συγκρίνει τον Κάρι με τον Λεκαβίτσιους; Φοβερός!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...