Ο Γκος κυνηγάει το απωθημένο του

Ο Γκος κυνηγάει το απωθημένο του

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Γκος κυνηγάει το απωθημένο του

bet365

Ο Φιλ Γκος είναι η σταθερή αξία του ΠΑΟΚ από την περσινή χρονιά, το gazzetta.gr στέκεται στους αριθμούς του Αμερικανού και στην άρνησή του να κρεμάσει τη φανέλα του δίχως να έχει κατακτήσει έναν τίτλο.

Αν η ικανότητα αποτελεί τον βασικό ρυθμιστή στην εξέλιξη της καριέρας ενός αθλητή, στους κύριους παράγοντες βρίσκονται και οι συγκυρίες. Για παράδειγμα, αν το αγωνιστικό πλάνο που είχε καταστρώσει ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2017 ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις, δεν θα υπήρχε λόγος αντικατάστασης του Κέβιν Ντίλαρντ και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου δεν θα έμπαινε σε διαδικασία αναζήτησης παίκτη, μέσα από την οποία προέκυψε ο Φιλ Γκος. Εκείνη η επιλογή αποδείχθηκε ευεργετική για όλους. Ο μεν ΠΑΟΚ βρήκε μία από τις πιο σταθερές αξίες του, ο δε Φιλ Γκος διέσωσε την καριέρα του και το φίλαθλο κοινό έχει την τύχη να παρακολουθεί έναν αυθεντικό σκόρερ ο οποίος μπορεί να σκοτώσει τον αντίπαλο μέσα σε 1-2 λεπτά. Με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, την περσινή αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο PAOK SPORTS ARENA όπου με διαδοχικά τρίποντα και 24 πόντους είχε ηγηθεί της νίκης του ΠΑΟΚ.

Την περασμένη Παρασκευή (23/11), ΠΑΟΚ και Γκος είχαν… γενέθλια, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την πρώτη (face to face) επαφή τους. 23 Νοεμβρίου 2017 είχε πατήσει το πόδι του στη Θεσσαλονίκη με μια προειδοποίηση (σ. σ. είχε πει «μπορώ να παίξω αύριο κιόλας), ντεμπούτο έκανε δέκα ημέρες αργότερα στη νίκη επί του Κολοσσού στο «Παλατάκι» και συστήθηκε στους φίλους του ΠΑΟΚ μέσα από την 25αρα που είχε βάλει στην Αμαλιάδα απέναντι στον Κόροιβο.

Το… κριτήριο του ΠΑΟΚ

Αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για την παραγωγικότητα του ΠΑΟΚ στην επίθεση. Αυτό δείχνει επίσης η στατιστική καθώς, όσες φορές ο Γκος είναι ζεστός, παρασύρει στον ρυθμό του ολόκληρη την ομάδα. Για παράδειγμα, με εξαίρεση τέσσερα παιχνίδια, όταν ο Γκος σημειώνει 18+ πόντους, ο ΠΑΟΚ κερδίζει. Δε συνέβη στους περσινούς αγώνες με Προμηθέα Πατρών και Παναθηναϊκό στην κανονική διάρκεια του Πρωταθλήματος, στον αντίστοιχο φετινό στη Λήμνο με τον Ήφαιστο αλλά και στο ευρωπαϊκό παιχνίδι στο Ισραήλ με τη Χαποέλ Χολόν.

Τα πέντε καλύτερα σκοραρίσματα του Γκος

ΠόντοιΑγώναςΑποτέλεσμα
29ΠΑΟΚ-Νεπτούνας

91-70

25Κόροιβος-ΠΑΟΚ87-91
24ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός78-71
23ΠΑΟΚ-Άρης95-79
23Χαποέλ Χολόν-ΠΑΟΚ72-68

Παρόλο αυτά, νιώθει γεμάτος όμως για τα πολλά και διαφορετικά μέρη στα οποία αγωνίστηκε. Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ισραήλ, Ελλάδα, Ολλανδία, Τουρκία. Αν δεν ήταν επαγγελματίας αθλητής, προφανώς δεν θα αποκτούσε τη δυνατότητα να γνωρίσει διαφορετικούς πολιτισμούς. Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα της μη κατάκτησης τίτλου, αυτή είναι η κινητήριος δύναμή του.

Βρήκε τον εαυτό του, ψάχνει τον τίτλο
Εδώ βρίσκεται ο ένας από τους δύο λόγους της απόφασης που πήρε το καλοκαίρι ο Φιλ Γκος. Βρέθηκε σε δίλημμα γιατί το σενάριο της επαγγελματικής συνεργασίας με τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς στοιχειοθέτησε σπουδαία πρόκληση. Την είχε στα χέρια του, όπως επίσης και τον νεογέννητο γιο του. Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς έβαλε τη σχέση του με τον ΠΑΟΚ η οποία (σύμφωνα με τον ίδιο) ξεπερνάει τα επαγγελματικά όρια. Γιατί θεωρεί ότι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έσωσε την καριέρα του, καθώς είχε φτάσει μήνας Νοέμβριος (2017), δεν είχε προκύψει καμία σοβαρή πρόταση με συνέπεια να αυξάνονται οι αμφιβολίες του. Ο δεύτερος λόγος αποτελεί και το απωθημένο του. Δεν έχει κατακτήσει τίτλο στην καριέρα του. Με τη Ρόμα (2012-13) έφτασε στους τελικούς του ιταλικού Πρωταθλήματος αλλά η Σιένα αποδείχθηκε πιο ισχυρή. Στη διετία (2014-16) του στη Βενέτσια συνέβαλε στην αγωνιστική μεταμόρφωση της ομάδας κι όταν ο σύλλογος της Βενετίας πήρε το Πρωτάθλημα (2017), αυτός ήταν στην Μπρίντιζι. Η Βιλερμπάν ήταν μια κακή παρένθεση διότι η δική του παρουσία συνέπεσε με την προσπάθεια της γαλλικής ομάδας να δημιουργήσει παίκτες, ενώ η Βαρέζε δεν ήταν σε κατάσταση διεκδίκησης τίτλου.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα