Η διαφορά κλάσης και η... ήρεμη δύναμη

Η διαφορά κλάσης και η... ήρεμη δύναμη

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Η διαφορά κλάσης και η... ήρεμη δύναμη

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού στο «Nick Galis Hall» και στέκεται στον Λούκας Λεκαβίτσιους που έδωσε τις δικές του «απαντήσεις» αλλά και στο δίδυμο Καλάθη-Λάνγκφορντ που «μίλησε» τις στιγμές που... έπρεπε.

Για να πω την αλήθεια δεν περίμενα ότι το ματς στο «Nick Galis Hall» θα είχε την εξέλιξη που είχε. Εκεί που η διαφορά έμοιαζε να σταθεροποιείται στους 15-18 πόντους υπέρ του Παναθηναϊκού, περισσότερες πιθανότητες έδινα στο +20 και λιγότερες στο να «απαντήσει» ο Άρης και να επιστρέψει στο παιχνίδι. Όχι, δεν υποτιμώ τον Άρη, αλλά καλώς ή κακώς και βάσει της τεράστιας διαφοράς δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων, αυτό ήταν το πιθανότερο σενάριο.

Όταν (αυτός) ο Άρης γυρίζει (ή έστω πάει να γυρίσει) ματς από το -19 και φτάνει στο σημείο να γίνει ανταγωνιστικός μειώνοντας στους πέντε πόντους απέναντι σε αυτόν τον Παναθηναϊκό, αν μη τι άλλο, τον χειροκροτάς. Όμως εκεί φάνηκε και η μεγάλη διαφορά.

Ο Καλάθης που είχε πέσει στην παγίδα των γηπεδούχων με αποτέλεσμα να εκνευριστεί και να βγει εντελώς εκτός αγώνα, χρειάστηκε μόνο τρία λεπτά της ποιότητάς του. Ένα καλάθι και μία ασίστ για σεμινάριο (επιθετικό ριμπάουντ και σαν... πασαδόρος στο βόλεϊ σέρβιρε το καλάθι στον Λοτζέσκι) έφταναν και περίσσευαν για να αφήσουν τους παίκτες του Άρη με τη γλύκα της προσπάθειας.

Το ίδιο ισχύει και για τον Λάνγκφορντ, ο οποίος κάθε φορά που πιάνει τη μπάλα στα χέρια του και δη στις λεγόμενες «late game situations» το ποσοστό της ευστοχίας είναι μεγαλύτερο από αυτό της... αστοχίας. Αποτελεί το «σίγουρο χαρτί» των «πρασίνων» ο οποίος μπορεί και «αδειάζει» οποιονδήποτε αντίπαλο με το φοβερό step back jumper από τα πεντέμισι-έξι μέτρα. Και όχι μόνο. Για όσους έλεγαν ότι «δεν έχει σταθερό τρίποντο» κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να αποδείξει το άκρως το αντίθετο. Στο «Nick Galis Hall» είχε 3/4 έξω από τα 6.75 μέτρα και έδειξε ότι όποτε χρειαστεί, δεν πρόκειται να διστάσει.

Εδώ που τα λέμε το δίδυμο Καλάθη-Λάνγκφορντ δεν το έχουν πολλές ομάδες στην EuroLeague. Η ποιότητά τους ξεχειλίζει και θα υπάρξουν και άλλα ματς που θα «καθαρίσουν» για την ομάδα τους. Άλλωστε αν δεν το κάνουν αυτοί, ποιοι θα το κάνουν;

Βέβαια η ευχάριστη έκπληξη για τους «πράσινους» ήταν ο Λούκας Λεκαβίτσιους. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει πέσει πολύ σπέκουλα για το «αν κάνει ή δεν κάνει» για backup του Καλάθη, κάτι που δεν τον είχε αφήσει ανεπηρέαστο. Και όποιοι πιστεύουν ότι δεν γνωρίζουν οι ξένοι τι ακούγεται και τι λέγεται, πλανώνται πλάνην οικτράν. Όλοι γνωρίζουν.

Στο παιχνίδι με τον Άρη, ο -πολλές φορές- ανακατωσούρας «Λέκα», έκανε αυτό που έπρεπε! Ο Καλάθης είχε βγει εκτός ρυθμού λόγω του έκδηλου εκνευρισμού του και εκείνος έπρεπε να μπει και να ηρεμήσει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Και το έκανε. Στο διάστημα που βρέθηκε στο παρκέ είχε «καθαρό» μυαλό, οργάνωσε την ομάδα, ενώ μοίρασε και μία ασίστ παραπάνω από τον Νικ (6 έναντι 5). Για τέτοιες στιγμές θέλει ο Πασκουάλ τον Λιθουανό. Να μπορεί να ανταποκριθεί σε δύσκολες καταστάσεις. Τώρα θα μου πείτε, «δύσκολη κατάσταση με την διαφορά στο +15 όλη την ώρα;» Συγνώμη, αλλά αν δεν ήταν ο Λεκαβίτσιους στο παρκέ και δεν έδινε αυτήν την ηρεμία και στους υπόλοιπους συμπαίκτες του, δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά ότι ο Άρης δεν θα είχε επιστρέψει νωρίτερα.

Απλά το ερώτημα που τίθεται από εδώ και στο εξής αφορά τα ματς της EuroLeague. Ο «Λέκα» θα χρειαστεί και σε πιο δύσκολες καταστάσεις για να κάνει αυτό ακριβώς που έκανε και στο «Αλεξάνδρειο». Ξαναλέω. Με τόσα νεύρα και τόση ένταση, ούτε τώρα ήταν εύκολη η κατάσταση. Και εκείνος πήρε πολύ καλό βαθμό στον έλεγχο αξιολόγησης. Ψεγάδι οι 2/5 βολές. Δείγμα και της ψυχολογικής του κατάστασης μιας και μιλάμε για παίκτη του 85% από τη γραμμή της φιλανθρωπίας. Θα μπουν.

ΥΓ1: Ο ΝτεΣόν Τόμας είναι ευλογία με το «δολοφονικό» του σουτ, αλλά υπάρχουν και στιγμές που σε βγάζει εκτός εαυτού με την επιμονή του.

ΥΓ2: Ο Λοτζέσκι παραμένει σταθερή αξία και η προσωποποίηση του παίκτη-οικονομία. Επτά προσπάθειες, 11 πόντοι!

ΥΓ3: Αυτός ο Λάσμε «γεμίζει» τη ρακέτα, παρά τα -μόλις- 203 εκατοστά του. Φόβητρο είναι στα... ψηλά!

ΥΓ4: Μόνο στην «διαβολοβδομάδα» που έρχεται στην EuroLeague μπορώ να στηρίξω την χαλάρωση των παικτών του Παναθηναϊκού στην τελευταία περίοδο. Οι «πράσινοι» έχασαν το μυαλό τους και τη συγκέντρωσή τους, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

ΥΓ5: Δεν ξέρω τι μπορεί να ειπώθηκε μεταξύ Πασκουάλ και Αγγέλου και τι να εκνεύρισε τον Καταλανό τεχνικό, αλλά από το όσο γνωρίζω τον προπονητή του Παναθηναϊκού, θα έβαζα στοίχημα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τσακωθεί ποτέ και με κανέναν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...