Ο Βασιλόπουλος εξέθεσε τον Σάκοτα!

Ο Βασιλόπουλος εξέθεσε τον Σάκοτα!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας επιχειρεί τον απολογισμό της πρεμιέρας στην Basket League, που βρήκε τον Αργύρη Πεδουλάκη και το Περιστέρι να επιστρέφουν στις επάλξεις, τον Ολυμπιακό να προβληματίζει αμυντικά και τον Προμηθέα με τον ΠΑΟΚ να δείχνουν τα «δόντια» τους.

''Εδώ παίζεις στην έδρα σου και με Cash Out* '' *Ισχύουν Όροι και Προυποθέσεις

Πρώτη αγωνιστική χωρίς εκπλήξεις και ματσάρες δε γίνεται και φυσικά ο κανόνας επιβεβαιώθηκε στα δυτικά προάστια, όπου το «αστέρι» θάμπωσε την «βασίλισσα» και η Κύμη με τον Άρη, πέτυχαν σπουδαίες εκτός έδρας νίκες. Ας δούμε όμως, τα πεπραγμένα κάθε ομάδας ξεχωριστά, σχολιάζοντας τα καλώς και κακώς κείμενα σε καθένα από τα επτά γήπεδα της Basket League.

Στο άδειο, λόγω τιμωρίας, «Νίκος Γκάλης» ο Παναθηναϊκός (1-0) μπήκε με το δεξί (93-65) στον «μαραθώνιο» του πρωταθλήματος, κάνοντας μία δυνατή προπόνηση απέναντι στον Ήφαιστο, ενόψει της ευρωπαϊκής πρεμιέρας της Πέμπτης (11/11, 21.00) με την Μακάμπι.

Το παιχνίδι κρίθηκε ουσιαστικά στα μέσα της 3ης περιόδου, όταν οι «πράσινοι» έτρεξαν ένα σερί 15-2 (από 26-20 στο 13' σε 41-22 στο 17') και ο Τσάβι Πασκουάλ είχε την ευκαιρία να κάνει την απαραίτητη συντήρηση, με τον Καλάθη (11π. & 10ρ. με 4/5 σουτ) που έπαιξε 21'23", να παίρνει τον μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής και να περνάει στην 7η θέση των πασέρ όλων των εποχών.

Οι «πράσινοι» κρατάνε την μεγάλη φρεσκάδα του Ντεσόν Τόμας (16π. με 3/4 τριπ. σε 17'), την σταθερά ανοδική πορεία του Παππά (11π., 4ρ. & 5ασ.), τα 12/22 τρίποντα (54.5%), τα 8 κοψίματα και την αναλογία των 28 ασίστ με τα μόλις 9 λάθη και «πετάνε» την «ανορθογραφία» στις βολές (15/24 ήτοι 62,5%).

«Καμπανάκι» ενόψει Μόσχας!

Στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός (1-0) έπαιξε μόνο στην 2η περίοδο καλό μπάσκετ (ξέφυγε ακόμη και με +22), ασχολήθηκε ελάχιστα με την άμυνα και γενικά παρουσίασε μεγάλο έλλειμμα προσήλωσης και σοβαρότητας, σημάδι ανησυχητικό ενόψει του υψηλού βαθμού δυσκολίας του αγώνα που ακολουθεί με την Χίμκι, την Παρασκευή (12/10, 20.00) στη Μόσχα για την 1η αγωνιστική της Euroleague.

Καλή η νέα φιλοσοφία του Ντέϊβιντ Μπλατ, με την γρήγορη ανάπτυξη την κυκλοφορία της μπάλας και τα πολλά σουτ, όταν όμως ο Χολαργός πετυχαίνει 78 πόντους στο ΣΕΦ, τρεις μέρες αφότου είχε σκοράρει 70 στο ίδιο γήπεδο, τότε κάτι δεν πάει καλά στα μετόπισθεν! Αν οι «ερυθρόλευκοι» δεν σκληρύνουν στην άμυνα και δεν ανεβάσουν το επίπεδο της ενέργειάς τους στα ανασταλτικά τους καθήκοντα, τότε πολύ γρήγορα θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν, ειδικότερα στην Ευρώπη όπου το πρόγραμμα τους κρύβει πολλές παγίδες!

Φωτεινή εξαίρεση ο Αξέλ Τουπάν (12π. & 4ρ. με 3/4 τριπ.), που μαζί με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ (24π., 7ρ. & 3κλ.) ήταν οι κορυφαίοι της νίκης (88-78) των γηπεδούχων, με τον διεθνή Σέρβο σέντερ να κάνει ρεκόρ στο ranking (42) και να αναδεικνύεται MVP της 1ης αγωνιστικής.

Το θέμα είναι να αντέξει τις «διπλές» υποχρεώσεις

Στο Βενετόκλειο, τα 7/8 τρίποντα του Προμηθέα (1-0) στην 3η περίοδο (από το 23' έως το 30'), οι πολλές λύσεις στην επίθεση και το μεγάλος βάθος στον πάγκο, έγειραν την πλάστιγγα (83-68) υπέρ των φιλοξενουμένων (Κασελάκης 19π., 6ρ. & 2κλ. με 3/5 τριπ. και Τσαϊρέλης 17π.), σ' ένα ματς που ήταν ντέρμπι για κάτι περισσότερο από ένα ημίχρονο.

Στην 3η της σεζόν στην Basket League, η ομάδα του Μάκη Γιατρά δείχνει ικανή να κάνει ακόμη ένα βήμα παραπάνω και πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία που θα καταφέρει να πετύχει, ανάμεσα στην εγχώριες και τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις (κάνει ντεμπούτο την Τετάρτη στο Βέλγιο, κόντρα στην Οστάνδη).

Σαν να μην έλλειψε ποτέ!

Στο κλειστό της οδού Τζον Κένεντι, το Περιστέρι (1-0) επέστρεψε εντυπωσιακά στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ, μετά από 5 χρόνια και η θριαμβευτική πρεμιέρα (83-80) επί της ΑΕΚ, δικαίωσε απόλυτα όσους εκτίμησαν ότι η σημαντικότερη μετεγγραφή του καλοκαιριού ήταν ο πρώην παίκτης του και πιο επιτυχημένος προπονητής του, Αργύρης Πεδουλάκης.

Ο «Άρτζι» έφτιαξε μία ομάδα που δείχνει ότι έχει τα φόντα να «κλειδώσει» από νωρίς την πρόκριση στα playoffs, πήρε καλούς Αμερικανούς, Έλληνες και κοινοτικούς παίκτες και διαβάζοντας εξαιρετικά τις αδυναμίες της «Ένωσης», έσπασε ένα αήττητο σερί 6 αγώνων που κρατούσε από τη μοναδική ήττα της στα φιλικά, στο Ζλάτιμπορ από τον Ερυθρό Αστέρα.

Οι γηπεδούχοι που προηγήθηκαν ακόμη και με +21 (48-27 στο 23') πήραν μεγάλη βοήθεια και από τους πέντε Αμερικανούς τους, με τον Ράϊαν Χάροου (21π., 6ρ. & 6ασ.) να δείχνει στοιχεία μεγάλου σκόρερ και πληθωρικού point-guard και εξέθεσαν την ΑΕΚ, που με την παρότρυνση του πρώην προπονητή και νυν τεχνικού συμβούλου της, Ντούσαν Σάκοτα (εισηγήθηκε την απομάκρυνσή του στον coach Μπάνκι) δεν ανανέωσε τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο.

Ο 34χρονος υπαρχηγός της Εθνικής ομάδας, είχε υπερπολύτιμη συνεισφορά (12π., 4ρ. & 2ασ.) στη νίκη της ομάδας, πέτυχε το κρίσιμο τρίποντο που «καθάρισε» ουσιαστικά το ματς (έκανε το 79-71 στο 38'46") και εν συνεχεία, μιλώντας στο gazzetta.gr, είχε μόνο καλά λόγια να πει για την πρώην ομάδα του.

Ομάδα με μεγάλο βάθος!

Στην Πυλαία, ο Αγκολέζος σέντερ Γιανίκ Μορέϊρα (16π. & 14ρ.) και ο Αμερικανός φόργουορντ, Τζαμάλ Τζόουνς (16π. & 5ρ.) «μάζεψαν» μαζί, ένα περισσότερο από τα μισά ριμπάουντ της ομάδας τους και η κυριαρχική τους παρουσία, σε συνδυασμό με την επιθετική συμμετοχή σχεδόν όλων των παικτών (μόνο ο Παπαντωνίου δεν σκόραρε), βοήθησαν τον ΠΑΟΚ (1-0) να κάμψει εύκολα (81-64) την αντίσταση του Ρεθύμνου.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου στάθηκε στις 22 ασίστ (έναντι 11 λαθών) των παικτών του, που άφησαν να περάσει απαρατήρητο το κενό του τραυματία δημιουργού και σκόρερ, Φιλ Γκος και ελπίζει ότι θα κάνουν το ίδιο και αύριο το βράδυ (09/10, 21.30) στη Βενετία, στην πρεμιέρα του BCL.

Με οδηγό το πρώτο περυσινό «διπλό»!

Στη Νέα Σμύρνη, η Κύμη (1-0) «άνοιξε» τον εφετινό λογαριασμό στις νίκες (93-89) από το γήπεδο όπου πέρυσι πήρε το πρώτο ροζ φύλλο αγώνα, μετά από το αρχικό 0/6! Το ματς κρίθηκε στα μέσα της 3ης περιόδου, όταν οι φιλοξενούμενοι απάντησαν στο μεγαλύτερο προβάδισμα του Πανιωνίου, μ' ένα σερί 0-13 (το 57-50 στο 25' έγινε 57-63 στο 29'), με την τριάδα Ρόμπινσον (23π. & 4ρ. με 4/4 τριπ.), Ουμπίλα (15π.) και Μπολντς (12π.), να σηκώνουν το βάρος στο σκοράρισμα.

Ο Γιάννης Καστρίτης, που αναφέρθηκε στα ψυχικά αποθέματα και την συγκέντρωσή τους στα κρίσιμα τελευταία λεπτά, ξέρει καλά ότι τέτοιες νίκες, πέρα από την τεράστια βαθμολογική τους σημασία, «χτίζουν» και τον χαρακτήρα των ομάδων.

Νίκησε ο λιγότερο κακός!

Στο Λαύριο, ο Άρης (1-0) έσπασε για πρώτη φορά φέτος το «φράγμα» των 70 πόντων και με αντεπίθεση διαρκείας στην 4η περίοδο, πέρασε για 2η συνεχή χρονιά νικηφόρα (73-70) από το γήπεδο στο νοτιότερο προάστιο της Αττικής. Η επικράτηση της ομάδας του Βαγγέλη Αγγέλου (Λ.Τζόουνς 15π., 3ρ. & 3ασ.), που είχε 11 περισσότερα ριμπάουντ, παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι τελείωσε το ματς με 15 λάθη (6 παραπάνω από τους γηπεδούχους) και με 41,4% στα δίποντα.

Οι γηπεδούχοι (Λαμπ 17π., Μιλόσεβιτς 17π. & 5ρ.) επέμειναν πολύ στις γρήγορες κι άναρχες επιθέσεις, πήραν πολλά ανούσια τρίποντα (6/21), είχαν 37,5% εντός πεδιάς και 64,7% στις βολές και εκ πρώτης, δείχνουν αρκετά κατώτεροι από την ομάδα που εντυπωσίασε με την πορεία της, ειδικότερα στον 1ο γύρο του περυσινού πρωταθλήματος.

Σύγχυση ρόλων

Η ΑΕΚ (0-1), παρά την ποιότητα των παικτών της και τις καλές εμφανίσεις στα δυνατά φιλικά παιχνίδια, φάνηκε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τους ρόλους της και δεν είχε συγκεκριμένη στόχευση όσον αφορά τους παίκτες που θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο για να γυρίσει ένα ματς από το -21! Η αλήθεια είναι ότι η διαιτησία έπαιξε υπερβολικά έδρα (ειδικά στο 1ο μέρος), ωστόσο, τα παράπονα των ανθρώπων της θα είχαν μεγαλύτερη βάση, αν η ομάδα έμπαινε περισσότερο συγκεντρωμένη στο γήπεδο και δεν παρουσίαζε την αγνώριστη εικόνα του πρώτου μέρους.

Γι' αυτό και ο σοβαρός και νεοφερμένος Λούκα Μπάνκι, δεν συμμερίστηκε την οργή της διοίκησης της ΚΑΕ, στις δηλώσεις που έκανε στη συνέντευξη Τύπου. Ως «αχίλλειος πτέρνα» των «κιτρινόμαυρων», τουλάχιστον όπως παρουσιάστηκαν στην δυτική όχθη, φάνηκε η αδυναμία στα ριμπάουντ απέναντι στους αθλητικούς ημίψηλους του Περιστερίου και η έλλειψη ενέργειας στην άμυνα, ενώ πολύ θετικές εντυπώσεις για την εκτελεστική δεινότητα και την δημιουργική του ικανότητα, άφησε ο Ράταν-Μέις (22π. & 8ασ.) που αν είχε περισσότερη βοήθεια, ενδεχομένως η «Ένωση» να "έφερνε τούμπα" το ματς.

Ήττα με θετικούς οιωνούς...

Στο κλειστό της οδού Αρτάκης, εν τη απουσία των οργανωμένων οπαδών του και με δύο αντί για τρεις διαιτητές στο τζάμπολ, ο Πανιώνιος (0-1) παρουσίασε καλύτερη εικόνα από την αναμενόμενη και το γεγονός ότι πάλεψε στα ίσα απέναντι σε έναν πιο έτοιμο αντίπαλο, καταγράφεται στα θετικά "takeaways" της ήττας στην πρεμιέρα (89-93) από την Κύμη. Με ελλιπή προετοιμασία, ελάχιστα φιλικά παιχνίδια και ρόστερ που συμπληρώθηκε την τελευταία εβδομάδα, οι «κυανέρυθροι» (Μπέρι 19π., 6ρ. & 5ασ.) ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και αν ήταν λίγο πιο τυχεροί, θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν νικήσει. Αν συνεχίσουν να μάχονται, όπως υποσχέθηκε ο Κρις Χουγκάζ, τότε οι «καλύτερες μέρες» θα πρέπει να θεωρούνται πολύ πιθανές...

Ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός!

Στο Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας», ο Χολαργός (0-1) απέδειξε για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες ότι θα πουλήσει ακριβά το τομάρι στην Α1 Κατηγορία και ότι όποια ομάδα κάνει το λάθος να τον υποτιμήσει, θα το πληρώσει ακριβά. Σε ένα ματς με υψηλό κίνητρο, οι παίκτες του Άρη Λυκογιάννη επέδειξαν μαχητικότητα (34-34 τα ριμπάουντ), «χτύπησαν» στις αμυντικές αδυναμίες που παρουσίασε ο Ολυμπιακός στον αγώνα Κυπέλλου και ειδικότερα στο 2ο μέρος, κέρδισαν κατά κράτος τις εντυπώσεις, με ένα επιμέρους 42-30 υπέρ τους. Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς (12π., 7ρ. & 4ασ.) που καθαρά για προσωπικούς του λόγους δεν αγωνίζεται σε υψηλότερο επίπεδο, έδειξε και πάλι ότι θα ηγηθεί της εφετινής προσπάθειας, ενώ το κράμα των νέων Ελλήνων και ξένων παικτών των νεοφώτιστων, αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για καλή πορεία.

Διαφορά επιπέδου

Στη Ρόδο, ο Κολοσσός (0-1) προηγήθηκε ακόμη και με +7 στο πρώτος μέρος και ήταν άκρως ανταγωνιστικός μέχρι και το 23ο λεπτό, όταν και άρχισε η τρίποντη «ραψωδία» του Προμηθέα (15/30 τριπ.). Με μεγάλη αστοχία πίσω από τα 6,75 (4/15 τριπ.) και με άρρωστο στο παρκέ τον Ιβάν Άσκα (7π. με 2/9 σουτ), οι Ροδίτες πήραν επιθετική βοήθεια μόνο από τον Μαυροειδή κοντά στο καλάθι και τον Γιάννη Δημάκο από την περιφέρεια (2ο σερί παιχνίδι που ήταν ευχάριστη έκπληξη) και με 40% (εντός πεδιάς) ευστοχία εντός έδρας αλλά και αρνητικό πρόσημο στην αναλογία ασίστ/λαθών (11/13), δεν μπορούσαν να περιμένουν κάτι περισσότερο. Ειδικότερα απέναντι σε έναν πολύ ποιοτικότερο και πιο γεμάτο αντίπαλο, όπως η ομάδα της Πάτρας.

Με το μυαλό στο επόμενο Σάββατο!

Ο Ήφαιστος Λήμνου (0-1) επέστρεψε στην βάση του, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις παρά τον αποκλεισμό (91-81) από το Περιστέρι στο Κύπελλο και την ήττα (93-65) στο ΟΑΚΑ από τον πρωταθλητή στην πρεμιέρα της Α1 Κατηγορίας. Οι Αμερικανοί Σον Έβανς (18π. & 6ρ.) και Τζέρι Σμιθ (18π. με 8/10 διπ.), έδειξαν ότι έχουν την ποιότητα να σηκώσουν το βάρος στην επίθεση, το ρόστερ της νησιώτικης ομάδας έχει αρκετό βάθος και ο έμπειρος Σωτήρης Μανωλόπουλος έμεινε ικανοποιημένος απ' όσα είδε, ενόψει της κρίσιμης εβδομάδας που ακολουθεί και του κομβικού (από βαθμολογικής άποψης) και ιστορικού (θα είναι το πρώτο που θα διεξαχθεί ποτέ στη Λήμνο) ματς με τον Πανιώνιο, το ερχόμενο Σάββατο (13/10, 15.45).

Το πιο «φτωχό» ελληνικό ρόστερ...

Για δεύτερο σερί ματς, μετά το Κύπελλο, το Ρέθυμνο (0-1) δεν κατάφερε να περάσει τους 65 πόντους και πέραν του Μπαρτ τζούνιορ (19π.) που όμως, μπορεί μόνο να σκοράρει, έδειξε ότι διαθέτει ίσως το πιο φτωχό ρόστερ της Basket League. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο απολογισμός των Ελλήνων παικτών της ομάδας, ήταν μόλις ένα καλάθι (Γλυνιαδάκης 2π.), ενώ οι πέντε γηγενείς παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν, δεν έμειναν συνολικά στο παρκέ για περισσότερα από 32 λεπτά.

Υγ.1: Στο 2018 και με δεδομένη την προσπάθεια που κάνει ο ΕΣΑΚΕ για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος, δεν επιτρέπεται να διεξάγεται ματς και μάλιστα διαφήμιση του μπάσκετ, όπως έγινε στο Περιστέρι και στο γήπεδο να μην υπάρχει wifi με αποτέλεσμα, το live του γηπέδου από τα αθλητικά sites να γίνεται από την ιντερνετική σύνδεση (δεδομένα) των κινητών. Έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού στην δουλειά των συναδέλφων...

Υγ.2: Οι δύο παίκτες που ο Ντράγκαν Σάκοτα εισηγήθηκε να φύγουν το καλοκαίρι από την ΑΕΚ, ξεκίνησαν φουριόζοι την χρονιά! Ο Δημήτρης Μαυροειδής ήταν πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ του Κολοσσού (17π. & 8ρ.), ενώ ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος έδωσε στην «βασίλισσα» την «χαριστική βολή» με τρίποντη «μαχαιριά» 1'14" πριν το τέλος. «Εγκλήματα» και «τιμωρίες» που θα κάνουν κι άλλα «μπαμ» στην διάρκεια της χρονιάς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!