Μισή ομάδα, μισές... δουλειές

Μισή ομάδα, μισές... δουλειές

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Μισή ομάδα, μισές... δουλειές

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τα «αποκαλυπτήρια» του... μισού Παναθηναϊκού στην Κύπρο, υπογραμμίζει τα στοιχεία που άρχισαν να φαίνονται όσον αφορά τη φιλοσοφία της ομάδας, ενώ υπογραμμίζει και κάποια κακώς κείμενα που προκαλούν ερωτηματικά.

Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για μία ομάδα όταν απουσιάζουν έξι παίκτες από το rotation. Άλλοι από αυτούς θα έχουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής και θα είναι μεγάλοι πρωταγωνιστές και άλλοι θα έχουν τον δικό τους ρόλο, κάνοντας συγκεκριμένα πράγματα στο παρκέ. Λογικό και επόμενο για τον Παναθηναϊκό να ΜΗΝ είναι αυτός που θα δούμε στην έναρξη της σεζόν.

Σκόραρε ο Ροντρίγκο το πρώτο γκολ του αγώνα Βαλένθια - Μπέτις; Στη Vistabet έχει επιστροφή στοιχήματος*! (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Οπότε πρώιμα συμπεράσματα όσον αφορά την ομαδική λειτουργία της ομάδας, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να έχουν βάση. Κατά κύριο λόγο οι «πράσινοι» ταξίδεψαν στο τουρνουά της Κύπρου χωρίς πλέι μέικερ. Για την ακρίβεια χωρίς τον ηγέτη τους ο οποίος αγωνίζεται στην συγκεκριμένη θέση και πάνω στον οποίο έχει «χτιστεί» όλη ομάδα. Και όχι μόνο έλειπε ο Καλάθης, αλλά απουσίαζε και ο Λεκαβίτσιους που είναι διεθνής με την Λιθουανία.

Οπότε ποιοι έμεναν; Ο τρίτος point guard Καλαϊτζάκης, ο Παπαντωνίου που απλά είναι συμπληρωματικός παίκτης για την προετοιμασία και ο Παππάς που αναγκάστηκε να παίξει και πάλι στον «άσο». Για να πω την αλήθεια πίστευα ότι ο Καλαϊτζάκης θα βούταγε την ευκαιρία από τα μαλλιά στο παιχνίδι με την ΑΕΚ, ειδικά όταν τον είδα να ξεκινάει στην πεντάδα της ομάδας. Φευ... Απ' ότι φαίνεται ο μικρός θέλει πολλά ψωμιά ακόμα για να σηκώσει το βάρος της οργάνωσης. Παρά το γεγονός ότι ήταν «πενταδάτος» αγωνίστηκε στα πρώτα 2:43 και στη συνέχεια παρακολούθησε το υπόλοιπο ματς από τον πάγκο!

Γιατί; Για να παίξει ο Παπαντωνίου ο οποίος δεν θα βρίσκεται στο «πράσινο» ρόστερ και να χρησιμοποιηθεί ως πλέι μέικερ και ο Νίκος Παππάς! Ένας παίκτης που έχει το ένστικτο του σκόρερ και παρά τις προσπάθειές του να «φτιάξει» το παιχνίδι, έπαιζε σε μια θέση που δεν γνωρίζει. Και σε μια θέση που δύσκολα θα τον δούμε μέσα στη σεζόν.

Αυτό είναι το ένα πράγμα που πραγματικά μου προκάλεσε εντύπωση. Περίμενα περισσότερα από τον μικρό. Βέβαια το γεγονός ότι έμεινε καθηλωμένος στον πάγκο μπορεί να σημαίνει «προς γνώση και συμμόρφωση» από τον Πασκουάλ και δεν αποκλείεται να τον δούμε και πάλι στην πεντάδα σήμερα ή αύριο. Ο Καλαϊτζάκης έχει τσαγανό. Όπως και ταλέντο. Είναι βέβαιο. Απλά πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά στον Καταλανό τεχνικό ότι -και παρά το νεαρό της ηλικίας του- αξίζει να παίρνει ευκαιρίες.

No Καλάθης, Νο... Λάσμε και Γκιστ

Το δεύτερο στοιχείο που χρίζει συζήτησης έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της «ζώνης». Ο Λούκα Μπάνκι επέλεξε να παίξει 40 λεπτά άμυνα χώρου και το γεγονός αυτό έβαλε... δύσκολα στους παίκτες του Παναθηναϊκού. Οι Γκιστ και Λάσμε «χάθηκαν» στην επίθεση, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που έλειπε και ο Καλάθης για να τους «σερβίρει» έτοιμα καλάθια χάρη στο απίστευτο ένστικτο που διαθέτει. Βέβαια ο Γκαμπονέζος προσπάθησε να κάνει κάποια πράγματα, είτε σε δεύτερο χρόνο, είτε παίρνοντας μια-δυο φορές τη μπάλα στο σωστό χρόνο, αν και έπρεπε να βάλει και τις δικές του πινελιές. Πάντως Pick 'n Pop που έπαιζε κατά κόρον πέρυσι στην Ούνικς, δεν είδαμε και αυτό οφείλεται στην άμυνα της ΑΕΚ. Ο δε Γκιστ ήταν τελείως εκτός κλίματος, αποδεικνύοντας ότι χωρίς τον... Μπάτμαν (σ.σ. συγνώμη Αντώνη Φώτση αλλά στην προκειμένη περίπτωση εννοώ τον Καλάθη) δεν υπάρχει... Ρόμπιν. Απλούστατα, η μισή δύναμη του Αμερικανού στην επίθεση είναι οι δημιουργίες του Καλάθη.

Από τη στιγμή που απουσίαζε ο παίκτης από τον οποίο θα περνάει το 90% των επιθέσεων του Παναθηναϊκού στο διάστημα που θα βρίσκεται στο παρκέ, είναι λογικό να μην μπορεί να γίνει σωστή και βάσιμη κριτική όσον αφορά την ομαδική λειτουργία της ομάδας. Είτε μιλάμε για την επίθεση, είτε για την άμυνα. Θα μπορέσουμε να πούμε κάποια περισσότερα πράγματα μετά το φιλικό με την Κλουζ την ερχόμενη Κυριακή (23/9) στην Ρουμανία, το οποίο θα είναι το προτελευταίο τεστ του Παναθηναϊκού πριν από την πρόβα τζενεράλε των επίσημων αγώνων στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος».

Τα τρία στοιχεία του ποιοτικού Λάνγκφορντ

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έδειξαν οι παίκτες των «πρασίνων» κάποια πράγματα όσον αφορά το ατομικό επίπεδο. Φυσικά τα περισσότερα βλέμματα είχαν στραφεί πάνω στον Κιθ Λάνγκφορν, η ποιότητα του οποίου είναι αδιαμφισβήτητη και φάνηκε. Ο Αμερικανός ξέρει να κάνει κάποια πράγματα πολύ καλά, όσα χρόνια και αν περάσουν. Απομονώνοντας την αδυναμία του στην άμυνα, στην επίθεση παραμένει «φονικό όπλο» έχοντας τρία βασικά στοιχεία στο παιχνίδι του. α) Το Isolation που είναι η... σπεσιαλιτέ του! Με το παιχνίδι «απομόνωσης» ο Λάνγκφορντ έχει υψηλό ποσοστό ευστοχίας και το οποίο χρησιμοποίησε και θα χρησιμοποιεί συνέχεια μέσα στη σεζόν! β) Επίσης, υπογραμμίστε τις εννέα ασίστ που μοίρασε! Αν και έπαιξε μόνο στο «δύο» βρήκε τους συμπαίκτες του στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή και αυτό ύστερα από δική του προσπάθεια να επιτεθεί. Όταν πέφτουν δύο (ή και τρεις) παίκτες πάνω του, ξέρει ακριβώς που να δώσει τη μπάλα και σε ποιον να τη δώσει. Και γ) είναι ο παίκτης που θα πάρει τη μπάλα όταν θα «καίει» για την τελευταία επίθεση. Απέναντι στην ΑΕΚ το έκανε με αποκορύφωμα το καλάθι που είχε δώσει προβάδισμα στον Παναθηναϊκό στα 9''. Καλάθι που φώναζε ότι είναι... Λάνγκφορντ! Το επιχείρησε και στην εκπνοή του αγώνα, αλλά η μπάλα δεν βρήκε στόχο. Όμως το ξαναπήρε το σουτ. Και θα πάρει πολλά (αν χρειαστεί και το απαιτούν οι περιστάσεις) μέσα στη χρονιά.

Αξιόπιστος ο ΝτεΣόν Τομας. Τουλάχιστον έτσι έδειξε σε αυτό το ματς. Σίγουρα ΔΕΝ είναι Σίνγκλετον, σίγουρα ΔΕΝ είναι παίκτης που θα κάνει τα ίδια πράγματα, ΑΛΛΑ είναι εξίσου καλός σουτέρ και «μανούλα» στο «catch and shoot». Αν είχε συμπεριληφθεί στο ΝΒΑ 2Κ19, το rating στην συγκεκριμένη κατηγορία θα ξεπερνούσε το «85». Ο Αμερικανός δεν το σκέφτεται καθόλου. Θα πάρει τη μπάλα και θα την «μπουμπουνίσει». Εξαιρετικός σουτέρ από μέση και μακρινή απόσταση, αν και στην άμυνα ενδεχομένως να έχει αρκετά θέματα στο μέλλον. Ίδωμεν.

Εκείνος που προκάλεσε πολύ θετική εντύπωση ήταν ο Λοτζέσκι. Για την ακρίβεια καθ' όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας έχει κλέψει την παράσταση. Είναι σταθερός, πατάει καλά, έχει αυτοπεποίθηση, νιώθει πολύ καλά όσον αφορά τα θέματα που είχε με τους τραυματισμούς του και αναμένεται να αποτελέσει «γερό χαρτί» τη νέα σεζόν. Και εκείνος όμως έχει τα θέματά του στην άμυνα, αν και προσπαθεί και μάλιστα πάρα πολύ. Πάντως το σουτ είναι σαν το ποδήλατο. Δεν ξεχνιέται ποτέ. Θα μου πείτε 6/7 τρίποντα σε φιλικό; Ναι, σε φιλικό! Γιατί; Τόσο συχνά το βλέπουμε; Ακόμα και στις προπονήσεις!

Δυο λόγια για την ΑΕΚ

Πολλοί είπαν από χθες το βράδυ για την άμυνα ζώνης του Μπάνκι για 40 λεπτά. Πρώτον: Του αρέσει η συγκεκριμένη άμυνα και το έχει αποδείξει και στις προηγούμενες ομάδες που ήταν προπονητής. Δεύτερον και κυριότερον: Αφού του «έβγαινε» γιατί να την αλλάξει; Θα μου πείτε «φιλικό είναι και πρέπει να δοκιμάσει διάφορα» αλλά αν του πετυχαίνει μια συνταγή γιατί να την αλλάξει και να μην την ενισχύσει;

Μην ξεχνάμε ότι και η ΑΕΚ είχε απουσίες και μάλιστα βασικότατων παικτών όπως (θα) είναι οι Μέις, Σαντ-Ρος και Λαρεντζάκης. Όμως είχε Ματσιούλις. Άλλη... ποιότητα ο συγκεκριμένος παίκτης. Ηγέτης με «Η» κεφαλαίο. Θα πάρει τη μπάλα και δεν θα το σκεφτεί καθόλου. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο νικητήριο τρίποντο που ήταν «σουτ μεγάλου παίκτη» αλλά στην εν γένει παρουσία του στο παρκέ. Ενέπνεε σιγουριά στην ομάδα του. Της έδινε άλλον αέρα. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε και ο Χάρης Γιαννόπουλος. Φοβερή αυτοπεποίθηση. Έφτιαχνε φάσεις για τον εαυτό του και δεν δίστασε να σουτάρει δύο φορές από τα 8.5 μέτρα! Το ένα το έβαλε, το άλλο το έχασε. Από τους πλέον underrated παίκτες, ο οποίος είναι «λίρα εκατό» για την ΑΕΚ. Ανεβασμένος και ο Βινς Χάντερ. Καμία σχέση με τον Χάντερ του Παναθηναϊκού προ διετίας. Παθιασμένος Μωραΐτης στην άμυνα. Έτσι πρέπει να είναι οι μικροί. Να το ζουν το ματς.

Η ΑΕΚ έχει καλές μονάδες. Αν ο Μπάνκι δέσει σύντομα τους παίκτες και καθένας βρει τον ρόλο του, τότε το «κιτρινόμαυρο» project θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Να «χτυπήσει» τους «αιώνιους» δύσκολο, αλλά σίγουρα ο πήχης θα είναι ψηλά! Και σίγουρα θα κάνει και ζημιές.

ΥΓ1: Μην παρασύρεστε. Μιλάμε για... άλλη ομάδα όταν υπάρχουν στο ρόστερ οι Καλάθης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου, Παπαγιάννης και Λεκαβίτσιους.

ΥΓ2: Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να έχει φέτος ποσοστό μεγαλύτερο του 35% στα τρίποντα. Οι παίκτες του θα πάρουν πολλά σουτ.

ΥΓ3: O Παναθηναϊκός μοίρασε 26 ασίστ χωρίς τον Καλάθη και γενικά χωρίς να έχει κλασσικό πλέι μέικερ. Τις περισσότερες από τις μισές είχαν οι Λάνγκφορντ και Παππάς. Not bad...

ΥΓ4: Μόνο πέντε προσπάθειες πήραν στο σύνολο και οι 3 ψηλοί του Παναθηναϊκού. Υπογραμμίστηκε ήδη από τον Πασκουάλ.

ΥΓ5: Μόνο εγώ παρατήρησα τη φοβερή καμπύλη που δίνει πλέον στα σουτ ο Παπαπέτρου; Ειδικά στο δεύτερο τρίποντο κόντρα στη Σερβία, χάθηκε η μπάλα από το πλάνο!

ΥΓ6: Κερδίζουμε αύριο την Γεωργία και κλείνουμε θέση για την Κίνα. Πάμε Ελλαδάρα!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...