Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 81-82

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 81-82

bet365

Σε ένα ματς που είχε «άγρια» ομορφιά και στοιχεία επίσημου αγώνα στο τουρνουά της Κύπρου, η ΑΕΚ επικράτησε του Παναθηναϊκού με 82-81 χάρη σε τρίποντο του Γιόνας Ματσιούλις στα 3 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος!

Μπορεί να υπήρχαν απουσίες και από τις δύο πλευρές, μπορεί να βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Παναθηναϊκός φρόντισαν να ανταμείψουν τους πάντες με το μεταξύ τους παιχνίδι στο τουρνουά της Κύπρου, το οποίο βρήκε νικήτρια την Ένωση χάρη στο μεγάλο σουτ του Λιθουανού φόργουορντ!

Ο Γιόνας Ματσιούλις κλήθηκε να αντιμετωπίσει την προηγούμενη ομάδα του στην Ελλάδα και φρόντισε να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του! Εκτός από το νικητήριο τρίποντο στα 3'' πριν από το τέλος του αγώνα ήταν και εκείνος που έκανε την διαφορά για την ομάδα του! Τελείωσε το ματς έχοντας 22 πόντους με 3/4 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 1/1 βολή, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα και μόλις ένα λάθος σε 29 λεπτά συμμετοχής. Αν μη τι άλλο (απ)έδειξε με το «καλημέρα» ότι θα είναι ο φυσικός ηγέτης της ΑΕΚ τη νέα σεζόν!

Στον αντίποδα και ο Παναθηναϊκός έχει ηγέτη και αυτός ονομάζεται Κιθ Λάνγκφορντ! Ο Αμερικανός θα είναι εκείνος που θα παίρνει πάνω του τις τελευταίες επιθέσεις και στο παιχνίδι της Κύπρου το έκανε και μάλιστα δύο φορές! Πρώτα στα 9'' πριν από το τέλος όταν και έδωσε το προσωρινό προβάδισμα με 81-79 και στη συνέχεια με την προσπάθειά του να «κλέψει» τη νίκη από την ΑΕΚ με buzzer beater, ωστόσο το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο.

Σε γενικές γραμμές οι δύο ομάδες έδωσαν «άγρια» ομορφιά σε ένα φιλικό ματς προετοιμασίας, αν και είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές και σημαντικές απουσίες. Από την νικήτρια ΑΕΚ έλειπαν οι Λαρεντζάκης, Μέις, Σαντ-Ρος και Καββαδάς, ενώ από τον Παναθηναϊκό οι Καλάθης, Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Παπαγιάννης και Λεκαβίτσιους. Όπερ και σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κρίση για καμία από τις δύο ομάδες αφού δεν θα είναι αυτή η εικόνα που θα παρουσιάσουν αμφότερες στο παρκέ μετά το ξεκίνημα της φετινής σεζόν.

Παρόλα αυτά, από την Ένωση ξεχώρισε επίσης ο Χάρης Γιαννόπουλος ο οποίος δεν διστάζει να πάρει πάνω του επιθέσεις, όπως επίσης και ο Βινς Χάντερ του δευτέρου ημιχρόνου, όταν και πέτυχε όλους τους πόντους του. Από τον Παναθηναϊκό, ο Λοτζέσκι ήταν «λεφτά στην τράπεζα» έξω από τα 6.75 μέτρα με 6/7 τρίποντα, ενώ η παρουσία του Λάνγκφορντ ήταν πληθωρική με 17 πόντους, 9 ασίστ, 6 ριμπάουντ. Σταθερός και ο ΝτεΣόν Τόμας με 16 πόντους και 7/11 εντός παιδιάς.

Το ματς

Στο ξεκίνημα του αγώνα η ΑΕΚ παρουσιάστηκε πολύ πιο «φρέσκια» από τον Παναθηναϊκό, τον οποίο και... αποσυντόνισε με την άμυνα «ζώνης». Οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να βρουν εύκολα σκορ, με τον Μπάνκι να δίνει έμφαση και στην πίεση πάνω στην μπάλα. Επιπλέον η Ένωση είχε υπομονή, καλή κυκλοφορία και μπορούσε και έβρισκε την σωστή λύση στην επίθεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προηγηθεί με 15-7 στο πρώτο πεντάλεπτο, αναγκάζοντας τον Πασκουάλ να αλλάξει το σχήμα (ξεκίνησε με Καλαϊτζάκη, Σακελλαρίου, Λάνγκφορντ, Λάσμε, Γκιστ) και να επιλέξει παίκτες με... έμφαση στο σκορ και στο μακρινό σουτ.

Έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό την γρήγορη πάσα και την «εκτέλεση» δίχως δεύτερη σκέψη του ΝτεΣόν Τόμας (catch and shoot) μπόρεσε να επιστρέψει δυναμικά στο ματς και να «σπάσει» την ζώνη του Ιταλού προπονητή. Ο Αμερικανός φόργουορντ «άνοιξε» τελείως την άμυνα της ΑΕΚ με τα μακρινά σουτ και οκτώ σερί πόντους, ενώ ο Ματ Λοτζέσκι δεν... έχανε με τη σειρά του σουτ , ούτε με... αίτηση(στο α' ημίχρονο είχε 14 πόντους με 1/1 δίποντο και 4/4 τρίποντα). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός έφτασε στο πρώτο ημίχρονο να έχει 7/15 τρίποντα, τα περισσότερα εκ των οποίων με άριστα εκτελεσμένες επιθέσεις και κατόπιν δημιουργίας.

Μπορεί να έλειπε ο κλασσικός πλέι μέικερ, αλλά τόσο ο Παππάς, όσο και ο Λάνγκφορντ κατάφεραν να δημιουργήσουν καταστάσεις για τους συμπαίκτες του και να στείλουν την διαφορά στο +7 (40-33) στην δεύτερη περίοδο. Και πάλι. Η ΑΕΚ έβρισκε λύσεις, αρχικά με τους Ρόμπερσον ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο με 9 πόντους και 4/5 σουτ και Γιαννόπουλο (9π., στο α' με 3/3 δίποντα και 1/2 τρίποντα) και εν συνεχεία με τον Ματσιούλις (9π., στο α' με 1/2 δίποντα και 2/3 τρίποντα).

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Βινς Χάντερ ήταν εκείνος που πήρε την σκυτάλη από τους συμπαίκτες του και ηγήθηκε στο να επιστρέψει δυναμικά η ΑΕΚ στο ματς, να ελέγξει απόλυτα τον ρυθμό και χάρη και στην καλή της άμυνα (με τον Μπάνκι να επιμένει στη «ζώνη») να προηγηθεί με 61-55 στο 25'. Ο Αμερικανός είχε σημειώσει 8 πόντους σε εκείνο το διάστημα, την ώρα που οι «πράσινοι» τα είχαν βρει και... πάλι σκούρα. Όχι όμως για πολύ. Ο Πασκουάλ επέλεξε και πάλι πιο ευέλικτο σχήμα με τους Τόμας-Λάσμε στη ρακέτα και στην περιφέρεια τους Λοτζέσκι, Παππά, Λάνγκφορντ με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει η ομάδα του ένα σερί 10-0 και να πάρει εκ νέου τα ηνία της αναμέτρησης (65-61 στο 27'). Ο Λοτζέσκι είχε φτάσει στους 20 πόντους με 6/6 τρίποντα, ενώ συνολικά ο Παναθηναϊκός είχε 10/22 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα. Ουσιαστικά ήταν και το μεγάλο το όπλο στο ματς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έβρισκε και συνεργασίες κοντά στο καλάθι. Πάντως η αδυναμία στην άμυνα και δη στο «ζωγραφιστό» ήταν δεδομένη στο τρίτο δεκάλεπτο αν και είχε να αντιπαρατάξει τις 23 τελικές πάσες σε 30 λεπτά αγώνα!

Πάντως το ντέρμπι καλά κρατούσε και στην τελευταία περίοδο, και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα στο ξεκίνημα της προετοιμασίας και οι δύο ομάδες είχαν απουσίες, το μπάσκετ ήταν αρκετά υψηλού επιπέδου. Υπήρχε ένταση, πάθος, σωστές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές. Κερασάκι στην τούρτα ήταν το τέλος του ματς, με τον Λάνγκφορντ να ευστοχεί στα 9'' για το 81-79 του Παναθηναϊκού και τον Ματσιούλις να «καθαρίζει» για την ΑΕΚ με το μεγάλο τρίποντο της νίκης (82-81) στα 3'' πριν από το τέλος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα