Τέλος εποχής, αρχή μιας άλλης...

Τέλος εποχής, αρχή μιας άλλης...

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Τέλος εποχής, αρχή μιας άλλης...

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για το οριστικό κλείσιμο μίας εποχής στον Παναθηναϊκό μετά τις αποχωρήσεις των Σίνγκλετον, Τζέιμς, Ρίβερς, Γκέιμπριελ και τον «κορμό» που άρχισε να «χτίζεται» στις τάξεις των πρωταθλητών.

Ο... τελευταίος, έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα την πόρτα του ΟΑΚΑ.

Η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την Τρίτη (17/7) την απόκτηση του Κρις Σίνγκλετον για την επόμενη σεζόν με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει πριν από δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό. Με εξαίρεση τον Τζέιμς Γκιστ, τον... μόνιμο -πλέον- κάτοικο στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, το American Style που υιοθέτησαν οι «πράσινοι» ανήκει στο παρελθόν. Τουλάχιστον ως προς τα πρόσωπα και τον τρόπο που σχεδίαζε ο Τσάβι Πασκουάλ το παιχνίδι της ομάδας του.

Άλλωστε δεν ήταν μόνο ο Κρις Σίνγκλετον που αποτέλεσε παρελθόν από τον Παναθηναϊκό, αλλά φυσικά ο Μάικ Τζέιμς, ο Κέι Σι Ρίβερς και νωρίτερα ο Κένι Γκέιμπριελ. Τέσσερις παίκτες που βρέθηκαν στο ρόστερ της ομάδας τα δύο τελευταία χρόνια και οι οποίοι ήταν μέρος ενός συγκεκριμένου στυλ. Άλλοι με μεγαλύτερη συμμετοχή και άλλοι με μικρότερη. Με εξαίρεση τον Γκέιμπριελ που είχε το λιγότερο ατομικό ταλέντο σε σχέση με τους συμπατριώτες του, οι Τζέιμς, Σίνγκλετον και Ρίβερς (σ.σ. περισσότερο οι δύο πρώτοι) είχαν μετατρέψει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού σε «ένας εναντίον ενός» και ουχί σε παιχνίδι συνεργασιών.

Όχι ότι δεν υπήρχαν καλές στιγμές. Μην λέμε ότι θέλουμε. Υπήρχαν και μάλιστα πολύ καλές! Απλά το το... street basketball στην επίθεση έκλεβε την μερίδα του λέοντος, πολλώ δε μάλλον τις στιγμές που ο Καλάθης δεν ήταν στη μέρα του ή η αντίπαλη άμυνα κατάφερνε να περιορίσει στο μέγιστο τη δημιουργία του. Τότε ο Παναθηναϊκός είχε πρόβλημα και τότε κατέφευγε στο ατομικό ταλέντο των Αμερικανών. Είπαμε. Αυτό δεν ήταν απαραίτητα κακό, αφού οι «πράσινοι» κέρδισαν κάποια ματς με αυτόν τον τρόπο, όπως αντιστοίχως έχασαν κιόλας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Μάικ Τζέιμς ή ο Κρις Σίνγκλετον ή ο Κέι Σι Ρίβερς δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν και τη νέα σεζόν στον Παναθηναϊκό. Αλίμονο! Όμως οι «πράσινοι» αποφάσισαν να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να συνδυάσουν το τερπνόν (διαφορετικό στυλ μπάσκετ) μετά του ωφελίμου (ελληνικός κορμός). Άλλωστε για να μπορούσε ο Παναθηναϊκός να δημιουργήσει ξανά έναν στιβαρό κορμό και να έβαζε γερά θεμέλια που θα κρατούσαν για τουλάχιστον πέντε χρόνια, έπρεπε να γίνει και αλλαγή στην οικονομική πολιτική.

Προσέξτε: Όχι μείωση του μπάτζετ, αλλά αναπροσαρμογή σχεδίων. Σχέδια τα οποία δεν θα μπορούσαν να πάρουν σάρκα και οστά εάν και εφόσον ο Παναθηναϊκός έδινε τα 2 εκατομμύρια δολάρια στον Σίνγκλετον που βρήκε στην Μπαρτσελόνα, τα 1,8 εκατομμύρια δολάρια στον Τζέιμς που θα πάρει από την Αρμάνι ή το 1 εκατομμύριο δολάριο που ήταν το «κασέ» του Ρίβερς. Στο σύνολο πέντε εκατομμύρια 4,8 εκατομμύρια δολάρια για μία σεζόν!

Όχι, αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν πια και κακώς υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι υπάρχουν ακόμα. Ο Παναθηναϊκός προτίμησε (και ΟΡΘΩΣ προτίμησε) να κάνει αύξηση στον Καλάθη, αύξηση στον Παππά, να δώσει 750.000 ευρώ (περίπου) τον χρόνο στον Παπαπέτρου, να φέρει πίσω τον Παπαγιάννη (σ.σ. μιλάμε για σέντερ ολκής και με λαμπρό μέλλον μπροστά του σε Παναθηναϊκό και Εθνική ομάδα) και να μοιράσει τα υπόλοιπα χρήματα σε ξένους που γνωρίζουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, δίχως να χρειαστεί να πληρώσει υπεραξίες.

Ο Τσάβι Πασκουάλ, πλέον, έχει το καρπούζι έχει και το μαχαίρι όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας της νέας σεζόν. Ενας τρόπος παιχνιδιού ο οποίος θα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που είχε συνηθίσει να παίζει ο Παναθηναϊκός την τελευταία διετία. Λιγότερες ατομικές προσπάθειες, περισσότερο ομαδικό πνεύμα και ακόμα περισσότερες συνεργασίες. Το αν θα έχει επιτυχία ή όχι θα φανεί στο τέλος, όταν θα γίνει και το τελικό ταμείο... Προς το παρόν έχει μπροστά του όλον τον χρόνο να δουλέψει με βάση τα δικά του συστατικά...

Επιπλέον στα αποδυτήρια θα υπάρχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, παίκτες που γνωρίζουν πολύ καλά που βρίσκονται και τι χρειάζεται να κάνουν σε ένα κλαμπ όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Αυτό κι αν είναι σημαντικό για την ομάδα, το background της και φυσικά τους υψηλούς της στόχους.

Άλλωστε, είπαμε... Η νέα σεζόν θα σημάνει το τέλος μίας εποχής στον Παναθηναϊκό και την αρχή μίας άλλης...

ΥΓ1: Ο Παναθηναϊκός θα πάρει τεσσάρι. Η έλευση του Παπαγιάννη (για τον οποίο θα τα πούμε άμεσα) δεν επηρεάζει την απόφαση του Πασκουάλ, έστω και αν πρέπει να αναπροσαρμόσει κάπως τα πλάνα του στην front line. Θα είναι τεράστια έκπληξη αν δεν πάρει.

ΥΓ2: Μιας και είπαμε για Παπαγιάννη. Τρομερή η θέληση του 21χρονου σέντερ να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό, να παίξει και να διακριθεί. Πραγματικά τρομερή! Το παιδί «διψάει» για μπάσκετ και «διψάει» για να παίξει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ στον Παναθηναϊκό. Η ανάρτησή του «μίλησε» από μόνη της...

ΥΓ3: Με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δύσκολα να μείνει ο Λοτζέσκι ως 7ος ξένος... Πρέπει να ρίξει πολύ το κασέ του. Και πάλι...

ΥΓ4: Ναι, ακριβός. Δεν λέω... Αλλά αυτός ο Κάιλ Κούριτς ήταν ταμάμ για τον Παναθηναϊκό! «Χεράς» από τους λίγους!

ΥΓ4: Ευχαριστώ για την υποδοχή σας και τα καλά σας λόγια στο προηγούμενο blog. Να 'στε όλοι καλά και θα τα λέμε από εδώ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...