Τα... λύτρα του Ιωάννη!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Τα... λύτρα του Ιωάννη!
O Ιωάννης Παπαπέτρου φορά πλέον τη φανέλα του Παναθηναϊκού και ο Βασίλης Σκουντής αποκαλύπτει την άγνωστη ιστορία της απαγωγής του πατέρα του από τους Πράσινους πριν από τριάντα δυο χρόνια!

Με το PulseBet*, νιώθεις το παλμό του Live στοιχήματος όπως ποτέ ξανά– Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις

Eάν το μπάσκετ έβγαινε σε... κρασί, τότε οι απανταχού της Ελλάδος σομελιέ θα είχαν εξαγάγει το πόρισμα ότι το 1984 ήταν μια καλή χρονιά στην οινοπαραγωγή...

Για την ακρίβεια ήταν μια χρονιά που άλλαξε τον ρουν της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ και κάπου εκεί σκάει μύτη και ο μπαμπάς του Ιωάννη και του Γιώργου!

Βεβαίως ο Αργύρης Παπαπέτρου δεν είναι απλώς ο πατέρας δυο διεθνών μπασκετμπολιστών, ούτε μονάχα ο σύζυγος της Νατάσας που βαδίζοντας ή μάλλον κλωτσώντας κόντρα στο κύμα τόλμησε να παίξει ποδόσφαιρο! Περισσότερο από αυτές τις δυο ιδιότητες, διατηρεί τη δική του ταυτότητα και μάλιστα μπορεί να κάνει πλάκα στα παιδιά του, διότι ελόγου του αξιώθηκε να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας των ανδρών, όντας ένα παιδί 19 χρονών, που τότε αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική και-κατά το κοινώς λεγόμενον-δεν τον ήξερε ούτε η μάνα του!

Πότε συνέβη αυτό; Μα φυσικά εκείνο το καλοκαίρι του ’84...

Δυο χρόνια νωρίτερα ο 17άχρονος Αργύρης Παπαπέτρου ήταν μέλος της ομάδας του Πιερικού, η οποία νίκησε στο μπαράζ της Λάρισας τον Νέστορα και ανέβηκε για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική, όπου ωστόσο δεν κατάφερε να μακροημερεύσει και υποβιβάσθηκε αμέσως.

Ο γεννημένος στο Αιγίνιο σέντερ γεύθηκε το νέκταρ της ανόδου και της παρθενικής παρουσίας του Πιερικού στην ελίτ με προπονητή τον συχωρεμένο (πρώην παίκτη του Αρη) Γιώργο Αντωνακόπουλο, με έφορο τον Αλέκο Τσιώτσιο, τον οποίο αναφέρω διότι έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην υπόθεση την

οποία εξιστορώ και με παίκτες τους Χελιδώνη, Πετρίδη, Βαφείδη, Χοτοκουρίδη, Παπαπέτρου, Νάστο, Καλαντίδη, Γκοτζαμάνη, Μπουμπουλέντρα και Μιχαηλίδη.

Ο Πιερικός μπορεί να ξαναπήρε την άγουσα προς τη Β’ εθνική, αλλά ο Παπαπέτρου και ο Χοτκουρίδης πρόλαβαν να δείξουν το ταλέντο τους και μπήκαν στο μάτι των μεγάλων ομάδων. Συν τοις άλλοις ο Αργύρης, αν και 19άχρονος, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην Εθνική Εφήβων έκανε κλικ στον Κώστα Πολίτη. Το αποτέλεσμα; Ο αείμνηστος Ευρωκόουτς που ανέκαθεν είχε την ικανότητα να διαβλέπει τα ταλέντα, όχι μόνο τον κάλεσε στην Εθνική ανδρών, αλλά τον συμπεριέλαβε κιόλας στην αποστολή που ταξίδεψε τον Μάιο του 1984 στο Λε Μαν και στο Παρίσι για το Προολυμπιακό Τουρνουά.

Εδώ ήρθαμε, όπως λένε και στο σινεμά. Εδώ αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον και μπόλικη ίντριγκα η ιστορία...

Με το που επέστρεψε η αποστολή της Εθνικής από το Παρίσι, μετά την ατελέσφορη απόπειρα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, ο πρώην τερματοφύλακας του Αιγινιακού (προτού αφοσιωθεί στο μπάσκετ) ο οποίος συν τοις άλλοις φοίτησε επί εννέα χρόνια στο Ωδείο, παίζει κιθάρα, ακορντεόν, κορνέτα και είναι εξαιρετικός τραγουδιστής έγινε το μήλον της έριδος!

Λίγες μέρες αργότερα κτύπησε το κουδούνι στο σπίτι τους στο Αιγίνιο. Άνοιξε την πόρτα ο πατέρας του και ήρθε μούρη με μούρη με τον Γιάννη Ιωαννίδη! «Θέλω τον γιο σου στον Αρη» είπε ο «Ξανθός» με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση. Και όταν εμφανίστηκε μπροστά του ο Αργύρης τον έριξε στο... φιλότιμο. «Μικρέ θα έρθεις σε εμάς κι ας μην πάρεις τα λεφτά που σου δίνουν οι άλλες ομάδες. Εσύ είσαι δικό μας παιδί, λεβέντης Μακεδόνας»!

Παρά το ψαρωτικό ύφος του Ιωαννίδη, ο Παπαπέτρου δεν τσίμπησε, ενώ την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ ψώνιζε από την ίδια πόλη και από την ίδια ομάδα τον Πλάτωνα Χοτοκουρίδη. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» εκδήλωσε ενδιαφέρον και για τον Αργύρη, που ξαφνικά αισθάνθηκε να παίζεται γύρω του ένα πόκερ, καθώς ενεπλάκησαν επίσης η ΑΕΚ, δια του αείμνηστου γενικού αρχηγού της Δημοσθένη Πασχαλίδη και ο Ολυμπιακός ο οποίος με ένα γερό μπάσιμο και χάρη στην έντονη επιθυμία του προπονητή Φαίδωνα Ματθαίου και στις μεθοδευμένες κινήσεις του γενικού αρχηγού του, Πέτρου Χατζηκώστα φαινόταν να έχει τον πρώτο λόγο.

Ο πρωταθλητής (μετά τη νίκη του επί του Αρη στο μπαράζ της Κέρκυρας) Παναθηναϊκός παρακολουθούσε διακριτικά την υπόθεση, διότι εκείνη την εποχή κυνηγούσε τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Οι Πράσινοι είχαν βολιδοσκοπήσει τον Πιερικό και τον ίδιο τον Παπαπέτρου, αλλά κρατούσαν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση του «Δράκου», ο οποίος εντέλει κατέληξε στον Αρη.

Με το που «χάθηκε» ο Γιαννάκης ο Παναθηναϊκός αναθέρμανε το ενδιαφέρον του για τον Κατερινώτη σέντερ με το εξαιρετικό σουτ, αλλά υστερούσε πλέον έναντι του Παναθηναϊκού...

Στα τέλη Αυγούστου ο πρόεδρος του Πιερικού Βαγγέλης Μήτρας (που αναζητούσε χρήματα για την ενίσχυση της ποδοσφαιρικής ομάδας) και ο έφορος της ομάδας μπάσκετ Αλέκος Τσιώτσιος ενημέρωσαν τον Παπαπέτρου ότι είχαν συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό και έπρεπε να κατέβει στον Πειραιά για να υπογράψει.

Τον ρόλο του συνοδού και οδηγού του Αργύρη στο ταξίδι από την Κατερίνη ανέλαβε ο Γιώργος Σαχπατζίδης, διευθυντής του υποκαταστήματος της Τράπεζας Μακεδονίας και Θράκης στην Κατερίνη και εξωδιοικητικός παράγων του Πιερικού. Τον έβαλε στην πράσινη Αlfa Romeo του και πήραν τον δρόμο προς τα κάτω, με προορισμό τη λέσχη του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι...

Κατεβαίνοντας από την Εθνική οδό και στρίβοντας στην οδό Αχαρνών, ο Σαχπατζίδης σταμάτησε σε ένα κόκκινο φανάρι και εκεί τους πλεύρισε ένα αυτοκίνητο Lancia ο οδηγός του οποίου τους ζήτησε να παρκάρουν δεξιά για να τους μιλήσει. Όντως ο Σαχπατζίδης και ο Παπαπέτρου σταμάτησαν και ο άγνωστος οδηγός τους χαιρέτησε, τους καλωσόρισε και τους ζήτησε να τον ακολουθήσουν...

«Α θα είναι κάποιος παράγοντας του Ολυμπιακού» σκέφτηκε ο Αργύρης, αλλά όσο περνούσε η ώρα άρχισε να απορεί με τη διαδρομή. Αντί να κατευθύνονται προς τα νότια μπήκαν στο κέντρο της Αθήνας και τότε μπήκαν ψύλλοι στ’ αυτιά του. «Δεν έχω έρθει πολλές φορές στην Αθήνα, αλλά εάν πηγαίναμε στον Πειραιά δεν έπρεπε να βλέπουμε κάπου τη θάλασσα;» ρώτησε τον Σαχπατζίδη, χωρίς να πάρει απάντηση...

Η μάλλον την πήρε μετά από λίγα λεπτά, όταν ο οδηγός της Lancia σταμάτησε μπροστά σε ένα κτίριο, όπου δέσποζε το τριφύλλι! Δεν ήταν βεβαίως η λέσχη του Ολυμπιακού, αλλά τα γραφεία του Παναθηναϊκού στην οδό Αρματολών και Κλεφτών, λίγα μέτρα πιο πάνω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας!

Χωρίς να το υποψιάζεται και χωρίς να το καταλάβει ο Αργύρης είχε πέσει θύμα κλοπής, αρπαγής και απαγωγής!

Όντας ακόμη τρομαγμένος από τα όσα συνέβαιναν, ο Παπαπέτρου μπήκε στα γραφεία όπου τον περίμεναν ο προπονητής Μιχάλης Κυρίτσης και ο γενικός αρχηγός Γιάννης Μαλακατές, οι οποίοι τον καλωσόρισαν, του ευχήθηκαν τα δέοντα και τον έβαλαν να υπογράψει, παίρνοντας την ίδια στιγμή την τηλεφωνική συγκατάθεση του προέδρου της ΠΑΕ, Γιώργου Βαρδινογιάννη!

Τότε αποκαλύφθηκε και η ταυτότητα του άγνωστου οδηγού που αντί για το Πασαλιμάνι τους πήγε σούμπιτους στους Αμπελόκηπους: ήταν ο επί σειρά ετών έφορος της ομάδας βόλεϊ του Παναθηναϊκού, Φραγκάκης.

Λίγη ώρα αργότερα ο Αλέκος Τσιώτσιος τηλεφωνούσε από την Κατερίνη στον Πέτρο Χατζηκώστα και τον ενημέρωνε για το απρόοπτο γεγονός της απαγωγής του Αργύρη από τον Παναθηναϊκό!

Ο Παπαπέτρου φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού από το 1985 έως το 1993 κατακτώντας δυο Κύπελλα Ελλάδος, συνέχισε την καριέρα του στον Απόλλωνα Πατρών σε ανταλλαγή με τον Γιάννη Παπαγιάννη, στο Ηράκλειο και στον Πειραϊκό αγωνιζόμενος συνολικά σε 245 ματς της Α’ Εθνικής.

Δέκα χρόνια μετά το Προολυμπιακό Τουρνουά επέστρεψε στην Εθνική , ως παίκτης του Απόλλωνα και αγωνίσθηκε στο Μουντομπάσκετ του 1994 στο Τορόντο, έχοντας αφήσει στο σπίτι του στην Πάτρα τον Γιώργο και τον Ιωάννη που τότε ήταν τριών μηνών! Θα μπορούσε να έχει συμμετάσχει και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986, αλλά αποκλείσθηκε από τον Κώστα Πολίτη, όταν του ζήτησε μια τετραήμερη άδεια για να περάσει το Πάσχα στο χωριό του, ενώ η Εθνική θα ταξίδευε στην Πράγα για να παίξει σε ένα τουρνουά προετοιμασίας!

* ΥΓ: Πλάκα πλάκα ο Αργύρης απήχθη τότε από τον Παναθηναϊκό και μετά από τριάντα δυο χρόνια έμελλε να πληρώσει τα λύτρα ο Ιωάννης!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3