Ο Πασκουάλ είναι το λάδι, ο Μπλατ το αλατοπίπερο (poll)

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Ο Πασκουάλ είναι το λάδι, ο Μπλατ το αλατοπίπερο (poll)
Ο Χρήστος Κιούσης επιχειρεί μια πρώτη σύγκριση ανάμεσα στον Ντέιβιντ Μπλατ και τον Τσάβι Πασκουάλ και σας καλεί να πάρετε θέση!

Ο τίτλος είναι κλεμμένος φυσικά, όπως όλα τα ωραία πράγματα σ’ αυτή τη ζωή. Ήταν μια διατύπωση της μάνας μου σε μια ερώτηση, για το ποιο παιδί της αγαπάει περισσότερο, αλλά μη με ρωτήσετε, ποιος γιος είμαι εγώ, θα το κρατήσω για ενδοοικογενειακή κατανάλωση. Προσπαθώντας να μεταφέρω τη ρήση της μάνας μου στο ελληνικό μπάσκετ, νομίζω ότι η επερχόμενη θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για τη Basket League κι εξηγούμαι. Πρώτα απ’ όλα δεν πιστεύω, ότι ο Ολυμπιακός άλλαξε επίπεδο προπονητικά, γιατί θεωρώ τον κόουτς Σφαιρόπουλο έναν πολύ ικανό κόουτς, που θα απελευθερωθεί, όταν φύγει από το τοξικό περιβάλλον του ελληνικού ανταγωνισμού και θα δείξει πολύ καλά στοιχεία, όπως άλλωστε σχεδόν όλοι οι Έλληνες προπονητές που ξενιτεύτηκαν. Οι δύο συμμετοχές του Ολυμπιακού σε τελικούς Final 4 οφείλονται κατά πολύ στον ίδιο και στο staff του, κυρίως όσον αφορά στη διαχείριση του υλικού του και λιγότερο στις επιλογές του.

Ο Μπλατ είναι σαφώς πιο sexy προπονητικό όνομα στο παγκόσμιο μπασκετικό στερέωμα κι έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα κατ’ εμέ. Το μπάσκετ που θέλει να παίξει, απαιτεί λιγότερο χρόνο δεσίματος της ομάδας από το μπάσκετ του Πασκουάλ ή του Σφαιρόπουλου. Αν του βγουν οι επιλογές παικτών και δεν αντιμετωπίσει τα φρικτά προβλήματα τραυματισμών, που αντιμετώπισαν οι κόκκινοι τα τελευταία χρόνια, είναι πιο εύκολο το μπάσκετ Μπλατ να αποδώσει από τη season 1. Νομίζω, ότι είναι αδύνατον, να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός την ίδια αστοχία υλικού στην επιλογή των Αμερικάνων του και θα εκπλαγώ δυσάρεστα, αν ο πρώην NBAer κόουτς φέρει ξένους συμπληρωματικού χαρακτήρα κι όχι πρωταγωνιστές. Ο Ολυμπιακός του Μπλατ μπορεί να είναι μια πολύ ελκυστική ομάδα στο μάτι αλλά τι ταμείο θα κάνει, είναι άλλο καπέλο.

Πάμε στον Πασκουάλ; Ελπίζω ότι αυτή θα είναι η χρονιά του. Αν δεν καταφέρει και φέτος να παρουσιάσει μια ομάδα Πασκουάλ χωρίς αμερικάνικες εκρήξεις, με λογικό μπάσκετ ομοιογενές κι αποτελεσματικό στα παιχνίδια του ενός καλαθιού, θα το χρεωθεί ο Καταλανός. Πολλοί παροικούντες την Ιερουσαλήμ ψυχανεμίζονται, πως ό,τι και να γίνει, ξεκινάει η τελευταία σεζόν του Τσάβι στον πράσινο πάγκο και πολλοί πράσινοι ελπίζουν, ότι θα επιστρέψει καβάλα στ’ άλογο στην Ισπανία αφήνοντας χώρο για τον Σάρας στον πράσινο πάγκο. Είναι ένα σενάριο, το οποίο το αφήνω κάπου εδώ να βρίσκεται.

Στα αγωνιστικά ο Πασκουάλ σοφά ποιών επέμεινε στην παραμονή του Καλάθη, καθώς πρόκειται για τον μόνο πράσινο παίκτη, που θα ήταν πραγματικά περιζήτητος σε οποιαδήποτε wanna be in Final 4 ομάδα. Φυσικά και ο Σίγκλετον και ο Τζέιμς θα βρουν καλά συμβόλαια αλλά ο Νικ είναι άλλη περίπτωση παίκτη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο λογικός Καταλανός θα πρέπει, να αναζητήσει κάτι μεγάλο στη ρακέτα, γιατί καλή η περιφέρεια αλλά σαν την 1-5 συνεργασία δεν έχει. Πάνω απ’ όλα όμως ο λογικός Καταλανός θα πρέπει να πάρει μέτρα για να διορθώσει τη γελοιότητα των ελευθέρων βολών, με 60% βολές δεν … κανείς.

Ο Μπλατ κι ο Πασκουάλ περιμένω, να παίξουν αρκετά διαφορετικό μπάσκετ κι άσχετα με τον ελληνικό τίτλο ο αληθινός νικητής της μονομαχίας τους θα φανεί στην Euroleague. Παράγοντας πρώτος η υγεία. Τραυματισμοί, απουσίες, διάρκειες αποθεραπείας. Παράγοντας δεύτερος το τρίποντο, πολύ σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Παράγοντας τρίτος οι πόντοι από τον πάγκο. Περιπτώσεις, μπήκε το παιδί, είναι φιλότιμο, πήρε δυο ριμπάουντ, έκανε ένα έξυπνο φάουλ ξεχάστε τις. Οι πόντοι από τον πάγκο και οι 6ος – 7ος παίκτης κρίνουν τίτλους. Και κάτι πολύ κρίσιμο στη σύγκριση. Τα κλειδιά του Παναθηναϊκού ο Πασκουάλ θα τα δώσει στον Καλάθη, ο Μπλατ σε ποιον;

Ξαναγυρνώντας στον τίτλο ο Πασκουάλ είναι το λάδι, γιατί το τι μπάσκετ παίζει η ομάδα του εξαρτάται σε καθοριστικό βαθμό από το κοουτσάρισμα του ίδιου και ο Μπλατ είναι το αλατοπίπερο, γιατί η έλευσή του και οι Αμερικάνοι που θα φέρει, μπορούν να δώσουν πραγματικά γεύση στο ελληνικό μπάσκετ. Αυτή βέβαια είναι μια δική μου επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων στην οποία μπορείτε να βοηθήσετε κι εσείς. Ποιος πιστεύετε, θα είναι ο νικητής των πάγκων;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.