Μπάνκι, ο 9ος ξένος προπονητής της ΑΕΚ!

Μπάνκι, ο 9ος ξένος προπονητής της ΑΕΚ!

Μπάνκι, ο 9ος ξένος προπονητής της ΑΕΚ!

bet365

Ο Λούκα Μπάνκι μπαίνει με τη σειρά του σε ένα κλειστό club των «κιτρινόμαυρων» αφού θα είναι ο 9ος ξένος προπονητής στην ιστορία της ΑΕΚ.

Ο 52χρονος τεχνικός θα γίνει ο πρώτος Ιταλός προπονητής της Ένωσης, ενώ θα είναι ο 4ος που έχει τα ιταλικά ως μητρική γλώσσα και θα αποτελέσει μέλος της οικογένειας της ΑΕΚ.

Οι άλλοι τρεις είχαν φορέσει... ταυτόχρονα την «κιτρινόμαυρη» φανέλα, αφού τη σεζόν 1996-97 είχαν συνυπάρξει στο ρόστερ της ΑΕΚ οι Ρομπέρτο Κιάτζιτς, Κλαούντιο Κολντεμπέλα και Στέφανο Ατρούια.

Πάντως ο Λούκα Μπάνκι θα μπει σε ένα κλειστό club της ΑΕΚ αφού θα γίνει ο 9ος ξένος προπονητής στην ιστορία της.

Ο πρώτος ήταν ο Φρανκ Ντέβελι την σεζόν 1980-81 ο οποίος είχε αντικαταστήσει στον πάγκο της ομάδας τον Γιώργο Τρόντζο. Με τον Ντέβελι, η ΑΕΚ κατέκτησε και το πρώτο της κύπελλο, ενώ στην Ευρώπη έφτασε μέχρι τους «16» του κυπέλλου Κόρατς. Ο Αμερικανός τεχνικός έμεινε στην Ένωση και την επόμενη χρονιά, πριν πάρει τα ηνία της ομάδας ο Βαγγέλης Νικητόπουλος.

Ο δεύτερος ξένος προπονητής ήταν ο Κρέζιμιρ Τσόσιτς, ο οποίος είχε γίνει περισσότερο γνωστός στους Έλληνες φιλάθλους από την παρουσία του στον πάγκο της εθνικής Γιουγκοσλαβίας στο Eurobasket του '87. O αείμνηστος Τσόσιτς βρέθηκε στην ΑΕΚ την σεζόν 1988-89, όταν και επιτράπηκαν για πρώτη φορά οι ξένοι στην Α1 (σ.σ. η ΑΕΚ είχε τον Ντάνι Βρέινς). Ο Τσόσιτς δεν «έβγαλε» τη χρονιά καθώς αντικαταστάθηκε από τον Νίκο Νεσιάδη ωστόσο επέστρεψε στην Ένωση την σεζόν 1990-91 έχοντας να επιδείξει την 5η θέση στο πρωτάθλημα.

Ο τρίτος ξένος προπονητής ήταν ο Ρίτσαρντ Ντουξάιρ την σεζόν 1992-93, ο οποίος ανέλαβε για ένα μικρό χρονικό διάστημα την ΑΕΚ στα μέσα της χρονιάς έχοντας πάρει τη θέση του Μιχάλη Κυρίτση. Μάλιστα ήταν εκείνος που είχε αντικαταστήσει τον Μίλος Μπάμπιτς με τον Ροντ Σέλερς ωστόσο δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν αφού πήρε τη θέση του ο Νεσιάδης.

Ο τέταρτος ξένος προπονητής ήταν ο Βλάντο Τζούροβιτς την σεζόν 1994-95. Μια σεζόν όπου ξεχώρισε στο ρόστερ της ομάδας ο ΝΒΑer, Ρολάντο Μπλάκμαν, αλλά η ΑΕΚ τερμάτισε μόλις στην 8η θέση της Α1.

Ο πέμπτος ξένος προπονητής της ΑΕΚ ήταν ο Λευτέρης Σούμποτιτς την αμέσως επόμενη χρονιά, σε μια σεζόν όπου οι «κιτρινόμαυροι» βυθίστηκαν στην 10η θέση ενώ έφτασαν μέχρι τους «16» του κυπέλλου Κόρατς.

Ο έκτος ξένος ήταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, με τον οποίο η ΑΕΚ επέστρεψε στους τίτλους. Κύπελλο Σαπόρτα το 2000 και δύο κύπελλα Ελλάδας το 2000 και το 2001. Αν μη τι άλλο η διετία του Ντούντα ήταν κάτι παραπάνω από πετυχημένη.

Ο έβδομος ξένος προπονητής ήταν ο Ντράγκαν Σάκοτα, ο οποίος οδήγησε την Ένωση στην κατάκτηση του πολυπόθητου πρωταθλήματος το 2002. Ο «Σάλε» έμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2003 στον πάγκο της ομάδας, ενώ επέστρεψε άλλες δύο φορές. Από τα μέσα της σεζόν 2014-15 μέχρι τα μέσα της σεζόν 2015-16, όπως επίσης και πέρυσι με αποτέλεσμα να ηγηθεί στην κατάκτηση τόσο του Champions League όσο και του ελληνικού κυπέλλου.

Ο όγδοος -κατά σειρά- ήταν ο Γιούρι Ζντοβτς, ο οποίος έχει να επιδείξει την 3η θέση στην Basket League πριν από δύο χρόνια...

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα