Το στοίχημα της Ευρώπης

Το στοίχημα της Ευρώπης

Το στοίχημα της Ευρώπης

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος στέκεται στην παρουσία του Άρη στην προκριματική φάση του BCL και στις προεκτάσεις αυτής της απόφασης.

Οι έχοντες την ευθύνη των (αγωνιστικών) αποφάσεων ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή της ομάδας στο BCL ήταν αναγκαία διότι έδωσε ισχυρό πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις με τους ξένους παίκτες. Ρίχνοντας μια ματιά στις δηλώσεις του Μπορίς Νταλό ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ο συγκεκριμένος ισχυρισμός καθώς ο Γάλλος φόργουορντ στάθηκε στο βήμα παραπάνω που ήθελε να κάνει στην καριέρα του αλλά και στην επιθυμία παρουσίας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο Άρης έβαλε κάτω όλα τα δεδομένα κι έλαβε αυτήν την απόφαση. Όταν όμως δήλωσε την επιθυμία συμμετοχής είχε κατά νου την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους της διοργάνωσης. Η συγκεκριμένη ιστορία πέρασε από πολλά κύματα και είναι αλήθεια ότι κόντεψε να πνιγεί πριν τελικώς έρθει η παρέμβαση εκ των άνωθεν του ελληνικού μπάσκετ και εξασφαλιστεί η συμμετοχή στην προκριματική φάση.

Το τελευταίο ουσιαστικά βάζει τον Άρη σε μια σκληρή δοκιμασία και δίνει έναν συγκεκριμένο τίτλο στην όλη ιστορία. «Ισχυρό στοίχημα ή υπερβολή». Γιατί η συμμετοχή στην προκριματική φάση της διοργάνωσης προϋποθέτει την έναρξη της προετοιμασίας (ίσως και) πριν τον 15αύγουστο. Και το χειρότερο όλων είναι ότι η αγωνιστική περίοδος για τους «κίτρινους» θα αρχίσει από τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Η συμμετοχή στους προκριματικούς αγώνες του BCL σημαίνει ότι ο Άρης θα πρέπει να δώσει έξι αγώνες για να προκριθεί στους ομίλους της διοργάνωσης. Ακόμη κι αν σταθεί τυχερός στην κλήρωση της 11ης του Ιούλη, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χρειαστεί να ξεπεράσει το εμπόδιο ομάδων με μεγαλύτερη οικονομική άνεση από τη δική του. Στους έξι ευρωπαϊκούς αγώνες προσθέστε κι αυτούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Διότι τερμάτισε εκτός 6αδας και θα μπει στον συγκεκριμένο θεσμό από τα μέσα του Σεπτέμβρη.

Ενδεικτικά, έριξα μια ματιά στις ημερομηνίες που ίσχυσαν πέρυσι σε προκριματικά BCL και Κύπελλο Ελλάδας. Το τελευταίο (για τις ομάδες της εκτός 6αδας της Basketleague) άρχισε στις 23 Σεπτεμβρίου και ο αγώνας της προημιτελικής φάσης έγινε στις 4 Οκτωβρίου. Οι προκριματικοί του BCL άρχισαν στις 19 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκαν στις 2/10. Στο ενδεχόμενο δηλαδή που ο Άρης φτάσει σε θέση διεκδίκησης θέσης σε ομίλους BCL και πρόκρισης στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου θα δώσει δέκα αγώνες από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου. Πιθανολογώ ότι η ΕΟΚ θα αλλάξει (τουλάχιστον) μια ημερομηνία αγώνα, αλλά είτε παίξει οκτώ, είτε εννιά, είτε δέκα παιχνίδια σε 15-20 ημέρες, είναι πάρα πολλά για την εποχή.

Πάμε στο αγωνιστικό και οικονομικό στοίχημα. Αν ο Άρης θέλει να πετύχει την πρόκριση στους ομίλους του BCL προφανώς και θα χρειαστεί να επενδύσει περισσότερα από τα 350.000-400.000 ευρώ που έχει υπολογίζει για τα συμβόλαια των παικτών. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να το κάνει σε μια περίοδο όπου προσπαθεί να βάλει σε μια σειρά τα χρέη του και διαπιστώνει ότι οι προτάσεις του για διακανονισμό των οφειλών δεν έχουν την ανταπόκριση που θα ήθελε. Είναι απαραίτητο επίσης να ληφθεί υπόψη ότι στην περίπτωση πρόκρισης στους ομίλους, θα πρέπει να δημιουργηθεί ομάδα με τη δυναμική της αντοχής σε δύο αγώνες την εβδομάδα, διαδοχικά ταξίδια και ικανότητα λήψης πληροφοριών.

Οικονομικά, ενδεχόμενη συμμετοχή στους ομίλους του BCL σημαίνει κι ένα έξτρα κόστος της τάξεως των 100.000 ευρώ, συνυπολογίζοντας και το έσοδο των 50.000 ευρώ σε περίπτωση πρόκρισης στους ομίλους, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι εμπορικά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος κάλυψής του.

Το βέβαιο σχετικά με όλα τα παραπάνω είναι ότι η απόφαση της Ευρώπης σχετίζεται και με το γεγονός ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΑΕ Άρης θα εξέδιδε εισιτήρια διαρκείας με μόλις 13 αγώνες. Κοινώς, το πακέτο θα στερούταν ενδιαφέροντος για τον κόσμο. Και για να κλείσω για τα εισιτήρια διαρκείας. Οι τιμές αυτών θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα και με κύριο γνώμονα τη διατήρηση της βάσης των φιλάθλων. Το ζητούμενο για τον Άρη θα πρέπει να είναι η διαφήμιση του επιπέδου συσπείρωσης και η διατήρηση της υψηλής πληρότητας του Παλέ.

Αν οι τιμές οριστούν βάσει της ιστορίας και της μπασκετικής παράδοσης του συλλόγου ή της ανάγκης εξασφάλισης χρημάτων και όχι του επιπέδου μπάσκετ που θα μπορεί να παρουσιάσει η ομάδα του Βαγγέλη Αγγέλου την επόμενη χρονιά, τότε μπορεί το μήνυμα να είναι (αρνητικά) ηχηρό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.