Ο δεύτερος τελικός θα κριθεί στα...

Ο δεύτερος τελικός θα κριθεί στα...
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει όσα στοιχεία πιστεύει πως θα κρίνουν τον δεύτερο τελικό της Basket League.

Όταν αναφερόμαστε σε σειρά τελικών κάθε ματς είναι δυσκολότερο από το προηγούμενο. Δε θα μπορούσε λοιπόν το αυριανό παιχνίδι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού να αναμένεται εύκολο.

Οι Πειραιώτες μέσα σε 40 λεπτά πήραν δίκαια όσα πάλεψαν (31-0) και κατέκτησαν οι «πράσινοι», το πλεονέκτημα έδρας. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξαναλλάξει πλευρά.

Θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός θα αντιδράσει, όπως επίσης είναι δεδομένο πως στον Ολυμπιακό γνωρίζουν πολύ καλά πως θα υπάρξει αυτή η αντίδραση.

Το θέμα είναι με ποιον τρόπο θα προσπαθήσουν οι ομάδες να αλλάξουν πράγματα και ειδικά ο Τσάβι Πασκουάλ μιας και η ομάδα του βρίσκεται πίσω με 1-0.

Στο pre game blog του πρώτου τελικού τα στοιχεία που έδωσα πήγαν αρκετά καλά, όμως δεν είμαι προπονητής και σίγουρα χρειάστηκε και δόση τύχης.

Αυτό το αναφέρω για να μην πάρετε ως «Ευαγγέλιο» όσα ακολουθήσουν. Απλά είναι η δική μου οπτική γωνία των πραγμάτων που θα κρίνουν τον δεύτερο τελικό.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΛΙΚΟ

1. Οι πόντοι στον αιφνιδιασμό. Οι επιστροφές στην άμυνα πάντα παίζουν ρόλο, ωστόσο αύριο θεωρώ πως είναι αρκετά κρίσιμες και ειδικά για τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός θα κοιτάξει να τρέξει περισσότερο, θα προσπαθήσει να ψάξει πιο πολύ το εύκολο καλάθι κι οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου οφείλουν να γυρίζουν γρήγορα πίσω στην άμυνα. Το σκορ από αιφνιδιασμούς ήταν 11-10 στο πρώτο ματς. Ο Ολυμπιακός θα αντέξει και μία εις βάρος του διαφορά μέχρι 4 πόντους, δηλ. 10-14.

2. Τα εύστοχα τρίποντα. Ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα, αυτό θα το βάζω πάντα. Βασικό απαιτούμενο στο σύγχρονο μπάσκετ. Όποια ομάδα βρει περισσότερα από 9 εύστοχα θα έχει προβάδισμα νίκης.

3. Τα επιθετικά ριμπάουντ του Παναθηναϊκού και οι πόντοι από αυτά. Στον πρώτο τελικό βρήκαν 17 επιθετικά και σκόραραν 14 πόντους με δεύτερη ευκαιρία (ελάχιστους). Θεωρώ δεδομένο πως θα υπερτερήσουν πάλι στα επιθετικά ριμπάουντ, το θέμα είναι πόσο; Ο Ολυμπιακός θα αντέξει μέχρι 14 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και 17-18 πόντους από αυτά.

4. Οι πόντοι των ψηλών του Ολυμπιακού. Στο πρώτο ματς σκόραραν 17 πόντους (ΜακΛιν 7, Μιλουτίνοφ 4, Μπόγρης 2, Πρίντεζης, Ουίλτζερ 2). Θα νικήσουν αν βρουν από την ίδια «πεντάδα» περισσότερους από 25 πόντους συνολικά.

5. Βολές. Ομάδα με ποσοστό κάτω από 75% δύσκολα θα έχει πιθανότητες νίκης στο ματς. Αυτό το αναφέρω επειδή νομίζω πως δε θα δούμε τόσες πολλές βολές όσο στον πρώτο τελικό (37-20).

Ο κόσμος θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αυριανή αναμέτρηση. Ο Παναθηναϊκός προειδοποίησε για την επιλογή να αποχωρήσει από το γήπεδο με την πρώτη «στραβή» και ενδεχομένως να την ψάξει κιόλας αν το παιχνίδι... στραβώσει για αυτόν. Οι αντιδράσεις του κόσμου οφείλουν στον εαυτό τους πρωτίστως και εν συνεχεία στους πρωταγωνιστές, να είναι σε κόσμιο πλαίσιο.

ΥΓ: In Printezis we trust στον δεύτερο τελικό. Τον πιστεύω πολύ.

ΥΓ 2: Και το αγαπημένο μου παιχνίδι.... θα δούμε Ψαριανό στο Game 3 και ίσως και Καρακατσούνη.

ΥΓ 3: ... και τώρα που τελείωσε το δεύτερο καλύτερο ελληνικό πρωτάθλημα (Basket League οριακά πρώτο), πώς περνάει η εβδομάδα χωρίς Basketaki και Γκουρούδες;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.