Ο πρώτος τελικός θα κριθεί στα...

Ο πρώτος τελικός θα κριθεί στα...
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τα αγωνιστικά στοιχεία τα οποία κατά τη γνώμη του θα παίξουν ρόλο στην εξέλιξη του πρώτου τελικού.

Η ώρα των τελικών έφτασε με τους Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να διεκδικούν το πρωτάθλημα. Βασικά διεκδικούν κάτι πολύ περισσότερο αφού για τους μεν «ερυθρόλευκους» θα είναι δεύτερη σερί σεζόν χωρίς τίτλο, για τους δε «πράσινους» θα μείνουν χωρίς οποιονδήποτε τίτλο μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Με απλά λόγια ο νικητής θα κάνει ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι ενώ ο ηττημένος θα τελειώσει αποτυχημένα τη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός ξεκινάει την κούρσα ως φαβορί γιατί πολύ απλά αυτή την περίοδο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση και παίζει πιο ωραίο μπάσκετ. Πάντα οι αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων είναι αρκετά ιδιαίτερες οπότε μην περιμένετε πως θα εξελιχθούν εύκολα τα παιχνίδια. Ίσως κάποιο, αλλά όχι όλα....

Ο Παναθηναϊκός υπερτερεί σε αθλητικότητα του Ολυμπιακού κάτι που του δίνει ισχυρό προβάδισμα στην επίθεση. Παρά την απουσία των Ντένμον και Γκέιμπριελ, ο Τσάβι Πασκουάλ ζητά από τους παίκτες του να παίξουν γρήγορο μπάσκετ στην προσπάθειά τους να βρουν εύκολο καλάθι.

Ο Ολυμπιακός υστερεί αρκετά στην αθλητικότητα αφού δεν έχει παρά ελάχιστους παίκτες στο ρόστερ τους, με έντονα αθλητικά στοιχεία.

Από την άλλη έχω την εντύπωση πως οι «ερυθρόλευκοι» υπερτερούν στις θέσεις των ψηλών. Η απόφαση του Πασκουάλ να μην βάλει στο ελληνικό ρόστερ τους Πέιν και Γκέιμπριελ, τον άφησε μόνο με Γκιστ, Βουγιούκα στο «5» και Σίνγκλετον με Μήτογλου στο «4». Ο Όγκαστ δεν υπάρχει στο πλάνο και για αυτό δεν τον αναφέρω. Ενδεχομένως να δούμε τον Αντετοκούνμπο για ορισμένες κατοχές στη θέση του power forward.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ακουμπήσει τη μπάλα στα «τεσσαροπεντάρια» του (Πρίντεζης, Ουίλτζερ, Μιλουτίνοφ, ΜακΛιν). Ο Μπόγρης θα παίξει και ίσως βοηθήσει σε κάποιες δευτερεύουσες, αλλά σημαντικές πτυχές του αγώνα, όχι όμως στο σκοράρισμα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΡΟΛΟ

1. Ο Νικ Καλάθης είναι ο άνθρωπος που κρατάει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού στα χέρια του και ειδικά φέτος παίζει καταπληκτικά. Ο Ολυμπιακός στις πρόσφατες αναμετρήσεις τον αντιμετωπίζει με αλλαγές περιορίζοντας τις ασίστ του. Λογικά το ίδιο θα συμβεί και στο Game 1. Συνεπώς το σκοράρισμά του θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα.

2. Τα τρίποντα του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» χρειάζονται ένα ποσοστό γύρω από το 40%. Αν π.χ έχουν ένα 9/25 θα είναι ευχής έργο για αυτούς.

3. Τα τρίποντα των «τριαροτεσσαριών». Οι κοντοί και των δύο ομάδων θα βάλουν, δεν το συζητάμε. Το θέμα είναι πώς θα σουτάρουν από μακριά οι Πρίντεζης, Ουίλτζερ, Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Σίνγκλετον, Ρίβερς, Λοτζέσκι και Μήτογλου. Αν χωρίσουμε αυτές τις ομάδες παικτών τότε όποια βρει περισσότερα από 4 εύστοχα τρίποντα θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη.

4. Η άμυνα στον Τζέιμς. Ο Αμερικανός μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο παιχνίδι και θα πρέπει στον Ολυμπιακό να μην τον αφήσουν να βρει ρυθμό στο ξεκίνημα. Αν ο Τζέιμς τα βρει σκούρα τότε συνηθίζει να επιμένει σε ατομικές ενέργειες που αποτελούν «δίκοπο μαχαίρι». Αν βρει ρυθμό, τότε δύσκολα σταματιέται.

5. Ο Ρίβερς. Σε κακή κατάσταση εδώ και πολύ καιρό ο Αμερικανός, αλλά έχει έναν τρόπο να βλέπει Ολυμπιακό και να ντύνεται ΛεΜπρόν. Για να δούμε...

6. Τα φάουλ των ψηλών. Στα πρόσφατα μεταξύ τους παιχνίδια Μιλουτίνοφ και ΜακΛιν είχαν φορτωθεί νωρίς με φάουλ και δεν κατάφεραν να βοηθήσουν όσο χρειαζόταν. Λόγω της απουσίας του Γκέιμπριελ και Πέιν θεωρώ πως κι οι «πράσινοι» ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν παρόμοιο πρόβλημα αν προκύψει βέβαια, στην πορεία του αγώνα.

7. Ο Ολυμπιακός δεν θα έχει την παραμικρή τύχη αν δε βρει τουλάχιστον 27-28 πόντους από τους ξένους του.

ΥΓ: Το κείμενο έμεινε σε αμιγώς αθλητικά κομμάτια των τελικών. Οι διοικητικές κινήσεις του Ολυμπιακού θεωρώ πως είναι απόλυτα σωστές και δεν στοχεύουν τον Παναθηναϊκό, αλλά την ΕΟΚ και το «τσιφλίκι» που έχουν στήσει τα «κεφάλια» της.

ΥΓ 2: Μετά τον δεύτερο τελικό θα μαντέψω τους διαιτητές του τρίτου και του τέταρτου και το μοίρασμά τους. Να δούμε αν θα το ξαναβρώ...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.