Απλά δεν νίκησε τη λογική

Απλά δεν νίκησε τη λογική

bet365

Ο ΠΑΟΚ πέτυχε πολλές υπερβάσεις φέτος, απέναντι όμως στον Παναθηναϊκό ήταν αδύνατο να καταρρίψει τους απλούς κανόνες του μπάσκετ.

Σχέδιο υπήρχε και είναι εξαιρετικά εύκολο να το διαπιστώσει ο καθένας, ρίχνοντας απλά μια ματιά στον δεύτερο αγώνα αλλά και στο πρώτο μισό του τρίτου. Το οποιοδήποτε τεχνικό επιτελείο όμως είναι αδύνατο να υπερνικήσει το ατομικό ταλέντο. Εκεί, ακόμη και οι σπουδαιότεροι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Κι αυτό έγινε στον ΠΑΟΚ κυρίως στον τρίτο αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

Η αλήθεια είναι ότι, έτσι όπως είχαν δομήσει το δικό του σχέδιο οι επιτελείς του ΠΑΟΚ, το πρόγραμμα περιλάμβανε ημιτελική σειρά με τον Ολυμπιακό, αλλά ήρθε η νίκη του Προμηθέα επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και τους γκρέμισε τις σκέψεις. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου θα είχε περισσότερο πιθανότητες πρόκρισης, απλά ο Ολυμπιακός του ταιριάζει περισσότερο σαν ομάδα.

Απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο ΠΑΟΚ έκανε αρκετά. Και μόνο το γεγονός ότι οι πρωταθλητές χρειάστηκε να σουτάρουν με 66%(14/21) στα τρίποντα στα τελευταία 24 λεπτά της σειράς για να κερδίσουν, σημαίνει πολλά. Το σενάριο απόκτησης περισσοτέρων πιθανοτήτων πρόκρισης για τον ΠΑΟΚ προέβλεπε να σουτάρει ο τελευταίος τόσο καλά όσο στις τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας. Δηλαδή, με ποσοστό που σκαρφάλωνε στο 50%. Στην πράξη, σε κανένα παιχνίδι της σειράς δεν έβαλε περισσότερα από επτά τρίποντα (για να ισορροπήσει τις διαφορές) και περιορίστηκε συνολικά στο 34.4% με 21/61 προσπάθειες. Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε το 40% με 35/87.

Το δεύτερο σενάριο που θα έκανε τον ΠΑΟΚ πιο ανταγωνιστικό ήταν να έκανε τον Παναθηναϊκό να παίξει όπως στο πρώτο ημίχρονο του τρίτου αγώνα. Η στατιστική έδειξε επτά ασίστ, μόλις δύο στο πρώτο δεκάλεπτο. Τα μακρινά σουτ του Καλάθη (και του Αντετοκούνμπο στο δεύτερο ημίχρονο) ήταν προϊόν απόφασης κι επιλογής του τεχνικού επιτελείου του ΠΑΟΚ. Δεν περίμενε όμως ότι θα ήταν τόσο εύστοχοι. Ειδικά ο Καλάθης στη σειρά σούταρε με 50%(7/14 τρίποντα) και τελείωσε με 18 πόντους κατά μέσο όρο. Μοίρασε επίσης τις 20 από τις 54 ασίστ του Παναθηναϊκού. Ο ΠΑΟΚ κυμάνθηκε στους μέσους όρους του, περί των 15 ασίστ.

Στο μοναδικό σημείο στο οποίο υπερείχε ο ΠΑΟΚ ήταν από τη γραμμή της φιλανθρωπίας καθώς ο Παναθηναϊκός αποδείχθηκε ιδιαίτερα… φιλάνθρωπος. Μπαίνοντας βέβαια στους τελικούς με ποσοστό 60%(49/81) μάλλον θα πρέπει να προβληματιστεί.

Για τον ΠΑΟΚ, η σειρά των αγώνων με τον Παναθηναϊκό ήταν ένα στοίχημα το οποίο ήταν αδύνατο να κερδισθεί. Γιατί μια ομάδα των 700-800 χιλιάδων ευρώ δεν μπορεί να κερδίσει τρεις φορές (μέσα σε μια εβδομάδα) μια αντίστοιχη που κοστίζει 15 φορές περισσότερο. «Τα λεφτά δεν παίζουν μπάσκετ, ο παίκτης του ενός εκατομμυρίου θα πρέπει να περάσει αυτόν των εκατό χιλιάδων», είχε πει ο Τεράν Πέτεγουεϊ, η αλήθεια είναι όμως ότι η ποιότητα είναι ακριβή και πληρώνεται αναλόγως.

Στο φινάλε της σεζόν, ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον Προμηθέα. Το εκπληκτικό στην περίπτωσή του είναι ότι στα playoffs αντιμετωπίζει ομάδες τις οποίες είτε… σκούπισε είτε σκουπίστηκε στην κανονική περίοδο. Είχε την ΑΕΚ 2-0 από την regular season κι έκανε ένα ακόμη 2-0 στα playoffs. Ο Παναθηναϊκός τον είχε κερδίσει δύο φορές στην κανονική περίοδο και 3-0 στην postseason, ενώ ο Προμηθέας επίσης έκανε δύο νίκες επί του ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια. «Το ότι με κέρδισαν δύο φορές, προσωπικά μου αυξάνει το κίνητρο για να τους κερδίσω», είπε ο Λάκι Τζόουνς.

Γενικώς ο ΠΑΟΚ έχει κίνητρο. Η 3η θέση δεν προσφέρει ουσιαστικό κέρδος καθώς ο Δικέφαλος και του χρόνου θα είναι στο BCL, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι για λόγους γοήτρου, δεν την θέλει.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα