ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 72-88

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 72-88

bet365

Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε ένα... ημίχρονο για να «καθαρίσει» εύκολα με την πρόκριση τους τελικούς της Basket League, με τον Νικ Καλάθη να κάνει ρεκόρ καριέρας στο εγχώριο πρωτάθλημα με 27 πόντους και τους «πράσινους» να «σκουπίζουν» τον ΠΑΟΚ (3-0) κερδίζοντας μέσα στην Πυλαία με 88-72!

Ένα ημίχρονο με σκορ... 51-29 έφτανε και περίσσευε για τον Παναθηναϊκό να διορθώσει τα... κακώς κείμενα του πρώτου ημιχρόνου και να φτάσει σε μια εύκολη πρόκριση στους τελικούς και της Basket League! Οι «πράσινοι» επικράτησαν με 88-72 του ΠΑΟΚ, έκαναν το 3-0 στη σειρά και πλέον είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τα κεκτημένα της προηγούμενης σεζόν.

Ο Νικ Καλάθης ήταν συγκλονιστικός σημειώνοντας νέο ρεκόρ καριέρας μετά από αυτό στα ριμπάουντ! Συγκεκριμένα σταμάτησε στους 27 πόντους, τους περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο ματς για το πρωτάθλημα της Basket League, έχοντας 5/7 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 2/5 βολές, 9 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 5 λάθη.

Φυσικά την διαφορά έκαναν τα τρίποντα του Παναθηναϊκού, αφού οι «πράσινοι» είχαν 15/32 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα! Βέβαια το «μελανό» σημείο ήταν και πάλι οι βολές (9/20!!) ωστόσο χάρη στην άμυνα του β' ημιχρόνου, μπόρεσαν οι φιλοξενούμενοι να... ξεχάσουν τους 43 πόντους που είχαν δεχθεί στα δύο πρώτα δεκάλεπτα, όταν ο ΠΑΟΚ ήταν υπέρ του δέοντος ανταγωνιστικός!

Μάλιστα με αυτή τη νίκη ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε και το ρεκόρ των περισσότερων νικών στην Basket League (σ.σ. του Ολυμπιακού από την σεζόν 2010-11) με 31 σερί ροζ φύλλα αγώνα!

Το ματς

Ο ΠΑΟΚ απέδειξε ότι η ανταγωνιστικότητα που έδειξε στα δύο ματς του ΟΑΚΑ (ασχέτως εάν έχασε με διαφορά από τον Παναθηναϊκό) δεν ήταν καθόλου τυχαία. Μέσα στο κλειστό της Πυλαίας ήταν πολύ πιο συγκεντρωμένος, πολύ πιο «διψασμένος» και πολύ πιο έτοιμος προκειμένου να πάρει τα ηνία του ματς και να βάλει... δύσκολα στην ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είχε επιλέξει να κλείσει όλους τους διαδρόμους για το καλάθι, η μπάλα με... δυσκολία (ή και καθόλου) ακουμπούσε στο «ζωγραφιστό», με τον Νικ Καλάθη να έχει το... ελεύθερο για τα σουτ. Όμως ένας... κούκος (ακόμα και αν αυτός ήταν ο Καλάθης) δεν μπορούσε να φέρει την άνοιξη. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ είχε υπομονή στην επίθεση και αυτό φαίνεται από τα 7/12 δίποντα που είχε στο πρώτο δεκάλεπτο, όταν και προηγήθηκε με 22-14!

Ένα διάστημα όπου ο Παναθηναϊκός έπαιρνε σκορ για 08:17 μόνο από τον Καλάθη (16-10 το σκορ με τον γκαρντ των «πρασίνων» να έχει σε αυτό το διάστημα 2/2 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 0/2 βολές) και όλους τους υπόλοιπους παίκτες (κυρίως οι Σίνγκλετον-Τζέιμς που είχαν 0/6 σουτ) να τα... σπάνε! Το σκηνικό ωστόσο άλλαξε με την είσοδος του Λούκας Λεκαβίτσιους.

Χάρη στον Λιθουανό γκαρντ ο Παναθηναϊκός έφερε το ματς (32-32) χάρη σε ένα επιμέρους 18-10 και τον ίδιο τον Λεκαβίτσιους να έχει 12 πόντους με 4/4 σουτ, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Και πάλι. Ο ΠΑΟΚ συνέχισε με την ίδια συγκέντρωση και μπόρεσε να «ανοίξει» εκ νέου την διαφορά με τον Ζάρα να παίρνει τη σκυτάλη από τους συμπαίκτες του και τον «δικέφαλο» να κλείνει το ημίχρονο στο +6 (43-37) έχοντας 15/28 εντός παιδιάς και 10/12 βολές. Τα ποσοστά του Παναθηναϊκού επίσης βελτιώθηκαν με την τριάδα Λεκαβίτσιους-Καλάθη-Γκιστ να έχουν 12/14 σουτ και τους υπόλοιπους παίκτες των «πρασίνων» 1/14!

Η τρίτη περίοδος έμελλε να ήταν και η πιο καθοριστική! Ο Παναθηναϊκός έδεσε την άμυνα και με ένα εκπληκτικό επιμέρους 19-5 σε 8 λεπτά (!) γύρισε το ματς και πήρε προβάδισμα οκτώ πόντων (48-56) λίγο πριν από το τέλος του δεκαλέπτου (53-59). Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο ήταν από τους x-factors για να «γυρίσει» ο Παναθηναϊκός το παιχνίδι και να κρατήσει την θέση του οδηγού καθ' όλη τη διάρκεια του β' ημιχρόνου. Άλλωστε από ένα σημείο και μετά και δη στην τελευταία περίοδο, το ματς εξελίχθηκε σε παράσταση για έναν ρόλο ή αν προτιμάτε σε... κονσέρτο για «πράσινα» πολυβόλα! Καλάθης και Παππάς δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, οι οποίοι παρέδωσαν λευκή πετσέτα όταν η διαφορά ξεπέρασε τους 10 πόντους (61-72) πέντε λεπτά πριν από το τέλος του 3ου ημιτελικού!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός είχε 15 ριμπάουντ περισσότερα (43-28) ενώ την διαφορά την έκαναν τα εύστοχα τρίποντα, με τους «πράσινους» να έχουν 15/32 σουτ έξω απο τα 6.75 μέτρα.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νικ Καλάθης ήταν εκπληκτικός έχοντας 27 πόντους με 5/7 δίποντα, 5/9 τρίποντα, 2/5 βολές, 9 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 5 λάθη. Εξαιρετικός και ο Τζέιμς Γκιστ με double-double έχοντας 11 πόντους και 12 ριμπάουντ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Αντώνης Κόνιαρης δεν βρέθηκε στη μέρα του έχοντας 0/6 σουτ εντός παιδιάς σε 22 λεπτά συμμετοχής.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου και το επιμέρους 19-5 του Παναθηναϊκού με το οποίο πήρε διαφορά 8 πόντων έχοντας γυρίσει το παιχνίδι.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Λούκας Λεκαβίτσιους ήταν εκείνος που κράτησε τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο δεκάλεπτο και δεν άφησε την διαφορά να ξεφύγει για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Άλλωστε με δικές του ενέργειες οι «πράσινοι» κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσια. Πολλές βοήθειες και από τον Νίκο Παππά με 13 πόντους και 4/8 τρίποντα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό alley-oop κάρφωμα του Τζέιμς Γκιστ στο πρώτο ημίχρονο, ύστερα από την υπέροχη ασίστ του Λούκας Λεκαβίτσιους.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο ΠΑΟΚ τα 15 λιγότερα ριμπάουντ, το 35% στα τρίποντα (7/20) αλλά και την κακή επίθεση (29π.) στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Παναθηναϊκός και πάλι τις βολές, με τους «πράσινους» να αστοχούν 11 φορές από τη γραμμή της φιλανθρωπίας.

Τα δεκάλεπτα: 22-14, 43-37, 53-59, 72-88

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα