Ο τελευταίος πειρασμός

Ο τελευταίος πειρασμός

bet365

Ο Γιάννης Ντεντόπουλος δεν ξαφνιάστηκε από την μορφή του συγκεκριμένου αγώνα του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ, την δεδομένη στιγμή, ωστόσο στέκεται στον προβληματισμό που βγάζει η εικόνα του Ρίβερς ενώ ο Πασκουάλ έχει κρατήσει μια ακόμη αλλαγή και στην υποσυνείδητη δυνατότητα της σούπερ πετυχημένης ΑΕΚ να διαλέξει διαδρομή στα playoffs.

Δεν φαντάζομαι να περίμενε κανείς διαφορετική εξέλιξη στο συγκεκριμένο ματς. Από την μία ήταν ο Παναθηναϊκός που θέλει να τελειώσεις αήττητος και να μπει φορτσάτος στα playoffs για να διεκδικήσει τον μοναδικό τίτλο που του έχει απομείνει, την διατήρηση των σκήπτρων του πρωταθλητή. Από την άλλη ήταν η ΑΕΚ, που προερχόταν από ένα μεθυστικό τριήμερο, που κατέληξε στην κατάκτηση (και) του Basketball Champions League μετά από αυτή του κυπέλλου Ελλάδας, έχοντας καταθέσει σώμα, ψυχή και πνεύμα. Είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα του Σάκοτα χρειάζεται χρόνο για να αναλάβει δυνάμεις κι αν προλάβει, από την στιγμή που την Κυριακή παίζει καθοριστικό (υπό την έννοια της διασταύρωσης) αγώνα με την Κύμη, για την τελευταία αγωνιστική και την Τετάρτη θα μπει στα playoffs με μειονέκτημα έδρας, ανεξάρτητα ποιος θα είναι ο αντίπαλός του.

Υπό αυτή την έννοια το ματς απέκτησε χαρακτήρα All Star Game, με την έννοια ότι η «άμυνα» έμοιαζε με άγνωστη λέξη. Γι αυτό άλλωστε και το σκορ πήγε τόσο ψηλά, γι αυτό και βγήκαν τόσοι πολλοί αιφνιδιασμοί και φαντεζί ενέργειες από παίκτες που μπορούν να προσφέρουν θέαμα. Από την στιγμή που ο Παναθηναϊκός ήταν γηπεδούχος (μετράει πλέον 29 σερί εντός έδρας νίκες επί του «δικεφάλου»), ήταν πιο ξεκούραστος και κυρίως είχε σε τρομερή βραδιά και τα δυο τα play maker του, τον Νικ Καλάθη των 8 ασίστ (6 με το «καλησπέρα») και τον Λεκαβίτσιους (17π., 6 ασίστ) αφιονισμένο, μετά την εκπαραθύρωσή του από την 12άδα στα τρία χαμένα ματς με την Ρεάλ Μ., ήταν φυσικό επόμενο να αρχίσει κυριαρχήσει σε τομείς που χρειάζονται ενέργεια ( ριμπάουντ 34 έναντι 25), τρέξιμο (22 πόντοι από αιφνιδιασμό και 13 από λάθη αντιπάλου) αλλά και δύναμη (70 πόντοι στο ζωγραφιστό έναντι 48). Μέσα σε αυτή την συνθήκη οι περισσότεροι παίκτες του βρήκαν τον τρόπο να κάνουν το κομμάτι τους. Και ο Λοτζέσκι (15π.) και ο Γκιστ (14π.) που προέρχεται από χαμηλές «πτήσεις» και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο (12π.) που έπαιξε και για τα μάτια της μητέρας του της Βερόνικα αλλά και ο Ντίνος Μήτογλου (12π., 7 ριμπ.) που βρήκε περισσότερο ζωτικό χώρο μετά την έξοδο του Γκάμπριελ από το ελληνικό ρόστερ.

Η πρώτη φετινή εμφάνιση του Μάικ Τζέιμς στο πρωτάθλημα (12 π., με 5/8 σουτ) ήταν συμβατική και χωρίς υπερβολές, αφού δεν χρειάστηκε, ούτε είχε ανάγκη να δείξει περισσότερα.

Ωστόσο, αν ήμουν Πασκουάλ, μετά το ματς θα ένιωθα προβληματισμένος. Η επιχείρηση με κωδικό "K.C", που αναλύσαμε την προηγούμενη φορά δεν δείχνει να προχωράει κατ’ ευχήν. Δεν είναι ότι μετά τα ματς με την Ρεάλ, για ένα ακόμη παιχνίδι ο Ρίβερς έμεινε άποντος (σε 10 λεπτά), αλλά περισσότερο είναι ότι παρουσιάζεται αγνώριστος. Πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό. Αν ο Καταλανός και το επιτελείο του (ιατρικό και προπονητικό) νιώθουν ότι ο ποιοτικός και πολύτιμος –όπως το έχει αποδείξει ειδικά σε ματς με τον Ολυμπιακό- Αμερικανός προλαβαίνει να συνέλθει και να πιάσει τα στάνταρ του όταν οι μάχες για τον τίτλο θα φουντώσουν τότε …πάει καλά. Αν όμως οι ενδείξεις περί του αντιθέτου είναι πολύ περισσότερες, τότε έχει δικαίωμα να κάνει ακόμη μια αλλαγή μέχρι να ξεκινήσουν τα playoffs. Για να καλυφθεί ενεργοποίησε τον Λοτζέσκι που μπορεί να μοιραστεί το «τρία» με το Θανάση Αντετοκούνμπο, γι αυτό ζήτησε να μείνει και του χρόνου ο Ντέντμον και παράλληλα ο Γκάμπριελ να μείνει σε επιφυλακή. Όλα δείχνουν ότι αυτή θα είναι η τελευταία καθοριστική απόφαση που έχει να πάρει και «ο τελευταίος (του) πειρασμός", για να χρησιμοποιήσουμε τον τίτλο του συναρπαστικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη. Πάντως η πράξη έχει δείξει ότι στην μάχη είναι καλύτερα να πηγαίνεις με τους υγιείς.

Από την άλλη είναι και η ΑΕΚ. Ό,τι και να γίνει από εδώ και πέρα, το έχουμε ξεκαθαρίσει: θα είναι η πιο πετυχημένη ελληνική ομάδα της χρονιάς, γιατί ήδη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες της, έχοντας ήδη στο τσεπάκι δυο κούπες. Ακόμη κι αν τερματίσει 5η, 6η ή 7η στην κανονική περίοδο, ακόμη κι αν δεν προκριθεί στην τετράδα μετά από δυο σερί κατακτήσεις της 3ης θέσης. Το Champions League, ως κάτοχο, την περιμένει με ανοικτές αγκάλες. Εννοείται πως δεν θέλει να παραιτηθεί τόσο εύκολα, αν και μπορεί πατώντας πάνω στο δεδομένο και πραγματικό άλλοθι του αδειάσματος. Το θέμα και για εκείνη είναι: θα προλάβει να συνέλθει; Την βοήθησε, όπως πίστευε ο προπονητής της το ματς με τον Παναθηναϊκό και η ξεγυρισμένη 30άρα, που κατά άλλους ήταν «ανώμαλη προσγείωση» κατ’ εμέ δεν έκρυβε την παραμικρό αιφνιδιασμό; Η ΑΕΚ, ακόμη και σε αυτό το ματς, έδειξε ότι έχει ποιοτικό ρόστερ και παίκτες με πολλές δυνατότητες. Το θέμα είναι αν έχει(;) βενζίνη. Εδώ πρωταθλητές Ευρώπης εκτροχιάστηκαν στις λίγκες τους μετά από θριάμβους (Παναθηναϊκός 2002, Μπαρτσελόνα 2010, Ολυμπιακός 2013) και μιλάμε για ομάδες που ήταν συνηθισμένες να πρωταγωνιστούν και να κατακτούν κούπες. Η αλήθεια είναι ότι για εκείνη έχει πολύ μεγάλη σημασία από ποια(;) θέση θα μπει στα play offs. Ποια θα είναι η διαδρομή που θα προβάλλει εμπρός της , με ποιους θα παλέψει και σε τι κατάσταση θα τους βρει σε συνδυασμό με τα δικά της. Αυτό που μπορεί να προβάλει ως ερώτημα του ενός εκατομμυρίου, ετούτη τη στιγμή, είναι αν στην προσευχή της, μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, ψιθυρίσει το «Πάτερ ημών», αλλά «μασήσει» τους δυο τελευταίους στίχους: « καὶ μὴ εἰσενέγκῃς ἡμᾶς εἰς πειρασμόν, ἀλλὰ ῥῦσαι ἡμᾶς ἀπὸ τοῦ πονηροῦ.».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Ντεντόπουλος
Γιάννης Ντεντόπουλος