Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Τίποτα δεν είναι τυχαίο
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει πως δεν είναι τυχαία η απόδοση των γκαρντ του Ολυμπιακού, ούτε όμως κι ο τρόπος που παίζει η ΑΕΚ στα ματς εναντίον των «ερυθρόλευκων».

Ο Ολυμπιακός νίκησε την ΑΕΚ για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν και προφανώς δεν ήταν το ματς που ήθελε αφού θα προτιμούσε να είχε κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας. Στο ΣΕΦ είδα μετά από μεγάλο διάστημα ένα πανέμορφο παιχνίδι πρωταθλήματος (εκτός τελικών) με δύο ομάδες που έπαιζαν και σωστά και θεαματικά.

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς προπόνηση αφού το ταξίδι επιστροφής από την Μάλαγα δεν του επέτρεψε να προπονηθεί. Η ΑΕΚ από την άλλη είχε στο μυαλό της τη ρεβάνς στη Γαλλία. Παράλληλα στις δύο ομάδες έλειψαν πενταδάτοι παίκτες (Πρίντεζης, Παπανικολάου, Χάρις).

Η προπόνηση είναι αρκετά σημαντική κυρίως για να οριοθετηθεί το πλαίσιο της τακτικής. Από την άλλη Ολυμπιακός κι ΑΕΚ αφενός γνωρίζονται καλά και αφετέρου έχουν περάσει ατέλειωτες ώρες προπονήσεων για συστήματα και αυτοματισμούς.

Οι Πειραιώτες ξέμειναν από «τριάρια» και «τεσσάρια» ξαφνικά. Παπαπέτρου, Τιλί και… πάπαλα. Τώρα που το καλοσκέφτομαι ξέμειναν από «τριάρια» αφού και οι δύο έπαιξαν στη θέση «4». Για αυτό και ο Σφαιρόπουλος ξεκίνησε βασικούς σχήμα με Μάντζαρη, Ρόμπερτς και Σπανούλη, ένα σχήμα το οποίο το χρησιμοποίησε αναγκαστικά για 40 λεπτά.

Τα γκαρντ έβγαλαν μεγάλη επιθετικότητα. Το μάτι του Σπανούλη γυάλιζε και φάνηκε κυρίως στην ανάπαυλα του ημιχρόνου. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξεκίνησε με 4 λάθη σε 3 λεπτά κι έκανε συνολικά 9 λόγω της σπουδαίας άμυνας των Βασιλόπουλου και Λαρεντζάκη. Ανέφερα την ανάπαυλα νωρίτερα γιατί σπανίως ο Σπανούλης βγαίνει πρώτος για τα σουτάκια μέχρι να ξεκινήσει η τρίτη περίοδος και τώρα βγήκε κανά δίλεπτο πριν τους άλλους.

Φυσικά μπορεί να είναι και τυχαίο και να κάνω λάθος.

Επιθετικότητα έβγαλαν και οι Μάντζαρης, Ρόμπερτς, Στρέλιεκς και Μπράουν. «Έβλεπαν» συνέχεια το αντίπαλο καλάθι, έπαιζαν ένας εναντίον ενός και γενικότερα είχαν το νου τους στο πώς να σκοράρουν.

Μου άρεσε ξανά που είδα τον Μάντζαρη να παίρνει δύο σερί τρίποντα, μου άρεσε ότι ο Ρόμπερτς πήγε αρκετές φορές στην «μπούκα», ότι ο Μπράουν δεν είχε τον παραμικρό δισταγμό.

Άφησα για το τέλος τον Στρέλνιεκς γιατί με… αρρωσταίνει η σταυρωτή ντρίμπλα προς τα πίσω που κάνει. Αυτό από μόνο του είναι στοιχείο να λατρέψεις.

Γενικά πάντως ο Ολυμπιακός «διάβασε» την άμυνα της ΑΕΚ. Με την παρουσία του Μαυροειδή στο παρκέ, τον «σημάδευε» στα πόδια κερδίζοντας αρκετές φορές κάτι στην επίθεσή του.

Επίσης πολλές φορές είδαμε πάσα του ψηλού από το low post στην αδύνατη πλευρά σε ελεύθερο γκαρντ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΕΚ

Πάμε και στην ΑΕΚ διότι αξίζουν αναφορές και σε αυτήν.

Σε δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση ο Σάκοτα είναι εξαιρετικά διαβασμένος με αρκετό low post παιχνίδι, με πολλά iso (απομόνωση κι ένας εναντίον ενός).

Δεν είναι τυχαίο πως η ΑΕΚ δυσκόλεψε τον Ολυμπιακό ξανά και προβλέπω ωραία ματς στο ΟΑΚΑ στα playoffs.

Ο τρόπος που παίζει η ΑΕΚ με πολλούς σουτέρ και πολλές καταστάσεις «1on1» δε βολεύουν τους «ερυθρόλευκους».

ΚΑΤΟΣΤΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑΙΜ ΑΟΥΤ

Έχω εκφραστεί πολλές φορές και η τελευταία μάλιστα ήταν πρόσφατα μετά το ματς με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πολύ καλά έκανε ο Ολυμπιακός και κυνήγησε τους 100 πόντους και πολύ καλά έκανε ο Σάκοτα και πήρε τάιμ άουτ με 1.9 να μένουν στο ρολόι.

Ομολογώ πως το πρώτο (πριν τις βολές του Στρέλνιεκς με ξένισε) γιατί αν ήθελε να δείξει κάτι θα έπρεπε να το πάρει μετά τις βολές ώστε να μεταφέρει τη μπάλα στο κέντρο του γηπέδου.

Το δεύτερο πάντως πολύ καλά έκανε και το πήρε. Εχει μπροστά της ένα κρίσιμο ματς, οι λεπτομέρειες θα παίξουν ρόλο και ήθελε να δοκιμάσει κάτι.

ΥΓ: Τρεις φορές πόσταρε ο Βασιλόπουλος τον Σπανούλη, τρεις φορές δεν κατάφερε κάτι. Όχι λόγω της ικανότητας του Έλληνα φόργουορντ, αλλά λόγω του πείσματος του αρχηγού του Ολυμπιακού.

ΥΓ 2: Ξέρετε την «ψύχωση» μου με τους έξυπνους παίκτες. Αυτό που έκανε ο Μπράουν και κέρδισε τρεις βολές διαβάζοντας την πρόθεση του Σάκοτα να του κάνει φάουλ, τον ανέβασε στην εκτίμησή μου. Ο Μπράουν είναι σκόρερ και να θυμάστε πως θα κρίνει μία ευρωπαϊκή νίκη του Ολυμπιακού στη συνέχεια.

ΥΓ 3: Ο άνθρωπος έχει συνηθίσει να παίζει στο ΣΕΦ μόνο σε τελικούς. Λογικό λοιπόν να μπερδευτεί νομίζοντας πως παίζει Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός και χρέωσε με φάουλ εκτός κάθε φαντασίας τον Σπανούλη στην τρίτη περίοδο. Πραγματικά όμως το είδε μόνο αυτός. Ακόμη κι ο Σάκοτα στον πάγκο των αντιπάλων δεν το πίστευε.

ΥΓ 4: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πετύχει ένας παίκτης 16 συνεχόμενους πόντους και γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όταν το κάνει απέναντι στην δεύτερη καλύτερη άμυνα της Euroleague. Μπράβο στο Κέβιν Πάντερ. Μπράβο στον κόουτς Σερέλη για το μάτι του. Ένας ακόμη ξένος που πέρασε από το Λαύριο και έκανε άλμα στην καριέρα του.

ΥΓ 5: Κανονικά αν υπήρχε αίσθηση του χιούμορ στην Ελλάδα θα έπρεπε να ακουστεί η δήλωση, «Θα νικάμε με 100 πόντους και σε όποιον αρέσει...».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.