Το ντέρμπι των προπονητών

Το ντέρμπι των προπονητών

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος ρίχνει μια ματιά στο σημερινό ντέρμπι εστιάζοντας στους προπονητές και στη δύσκολη θέση στην οποία θα βρεθεί ο χαμένος…

ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός με αξεπέραστο Live Στοίχημα! (21+)

Αποφεύγοντας ιστορικές αναδρομές και συγκρίσεις για να μην κατηγορηθούμε για ιεροσυλία, το σημερινό ντέρμπι είναι πράγματι διαφορετικό από τα αντίστοιχα του πρόσφατου παρελθόντος. Γιατί ο Άρης αναζητεί απελπισμένα μονοπάτι επιβίωσης και εξασφάλισης ηρεμίας έως ότου δει τι θα κάνει στο προσεχές μέλλον, ο δε ΠΑΟΚ αντιλαμβάνεται ότι η δική του εσωτερική ηρεμία θα κλονιστεί (όπως και μετά τον αγώνα του Κυπέλλου) σε περίπτωση που φύγει και πάλι ηττημένος.

Προκαταβολική σημείωση, η Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερη πόλη. Ακόμη και τώρα, όπου το παρελθόν μοιάζει με κάτι που δεν ζήσαμε ποτέ λόγω των όσων ακολούθησαν από τις ένδοξες εποχές, αυτό το παιχνίδι διατηρεί αυτό το κάτι μοναδικό. Κάποιοι θα ασχοληθούν μαζί του μία ημέρα, άλλοι δύο ημέρες κι άλλοι μέχρι το τέλος της χρονιάς. Εξαρτάται από τη διάθεση του καθενός για καζούρα.

Αυτός που σίγουρα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση είναι ο προπονητής της ηττημένης ομάδας. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ήδη δέχεται έντονη κριτική ανεξαρτήτων των ελαφρυντικών που (δικαιολογημένα) του αναγνωρίζονται, συν ασφαλώς του ότι λόγω του ότι είναι ένα από τα τοτέμ του ελληνικού μπάσκετ απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης, σε κάθε περίπτωση όμως ήδη έχει τσαλακωθεί το προφίλ του. Ο Άρης δεν παύει να είναι όμως μια ομάδα η οποία στα περισσότερα παιχνίδια είναι μια στην ανατολή και μια στη δύση, δίχως στιβαρή αγωνιστική παρουσία και με χαμηλότατο επίπεδο μπάσκετ. Μέση κατάσταση δεν υφίσταται και η αγωνιστική πορεία έχει αφαιρέσει πολλές δικαιολογίες πράγμα που σίγουρα αντιλαμβάνεται και ο ίδιος. Για να φύγουν τα σύννεφα, η νίκη είναι αναγκαία.

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου κατάλαβε τι εστί να χάνεις αυτό το παιχνίδι μετά τον αγώνα του Κυπέλλου όπου τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα (πέραν των αλλαγών) χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να συνέλθει. Σήμερα, έχει στα χέρια του πληρέστερο ρόστερ, η ομάδα του αντιμετωπίζει υποδεέστερο (αγωνιστικά) αντίπαλο και (προφανώς θα) νιώθει ότι η απαίτηση της νίκης είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αν ο ΠΑΟΚ δεν κερδίσει θα μπει σε καθεστώς έντονης αμφισβήτησης, όχι από τους ανθρώπους της ΚΑΕ αλλά, από τον κόσμο.

Η συνταγή της νίκης για τον Άρη σίγουρα απαιτεί ραγδαία βελτίωση του ποσοστού ευστοχίας του στο μακρινό σουτ γιατί αν σουτάρει και σήμερα με 27.6% στο τρίποντο, μάλλον δεν θα έχει τύχη. Επί τούτου, είναι απαραίτητο να σημαδέψουν καλύτερα οι Μποχωρίδης, Αθηναίου, Μπελ οι οποίοι είναι οι κύριοι εκτελεστές της ομάδας από μακρινή απόσταση. Εκτός από τον ρυθμό και την αποφυγή εκτόξευσης του σκορ σε επίπεδα τα οποία δεν μπορούν να πιάσουν οι «κίτρινοι» το δεύτερο στοιχείο είναι οι ψηλοί του ΠΑΟΚ καθώς είναι ένας τομέας στον οποίον υπερτερεί ο Δικέφαλος.

Βάσει των όσων έχει παρουσιάσει ο ΠΑΟΚ μέχρι στιγμής, δύο είναι οι παίκτες που (όταν αποδίδουν) αλλάζουν το επίπεδο του. Φιλ Γκος και Ουσμάν Κρουμπάλι. Ο πρώτος έχει την ικανότητα να διαλύει κάθε αμυντική προσέγγιση του αντιπάλου γιατί πολύ απλά στην επίθεση είναι εξαιρετικά πληθωρικός. Ο δεύτερος είναι η κολόνα του ΠΑΟΚ στην άμυνα, ενώ στην επίθεση αποτελεί το μόνιμο πρόβλημα του αντιπάλου λόγω της ικανότητας του στο επιθετικό ριμπάουντ. Ακόμη κι όταν δεν το μαζεύει, κάνει ζημιά με την αθλητικότητά του. Επειδή όμως το παιχνίδι θα κριθεί εν πολλοίς στον ρυθμό, οι ευθύνες των δύο ποιντ γκαρντ (Κόνιαρης, Κατσίβελης) είναι αυξημένες γιατί αυτοί θα πρέπει να διαβάσουν και να αποδείξουν την υπεροπλία του ΠΑΟΚ κάτω από τα καλάθια.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.