Βοσκοί, λύκοι και καλικάντζαροι

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Βοσκοί, λύκοι και καλικάντζαροι
Ο Νίκος Παπαδογιάννης επιχειρεί τον αγωνιστικό απολογισμό του ντέρμπι, χωρίς να ασχολείται με κραυγές και διαμαρτυρίες.

Το ντέρμπι που -ως βαθμολογικά αδιάφορο- έγινε για άδειο πάπλωμα κατέληξε στα χέρια της ομάδας που ήδη ένιωθε θαλπωρή και χρειαζόταν ζεστασιά λιγότερο από τον αντίπαλό της.

Διαβάζεται και διαφορετικά βεβαίως η εξίσωση. Τις παραμονές του ευρωπαϊκού ντέρμπι ανάμεσα στους «αιώνιους» στο ΣΕΦ, ο Παναθηναϊκός παραπατούσε και μελετούσε προσεκτικά τις προτάσεις των αδηφάγων μάνατζερ για αντικατάσταση του Πασκουάλ.

Εκείνο το διπλό στο Φάληρο άλλαξε άρδην το κλίμα και έστησε τους «πράσινους» στα πόδια τους. Ουδείς μπορούσε να αποκλείσει παρόμοια εξέλιξη με αντίστροφους ρόλους, εάν έφευγε νικητής από το ΟΑΚΑ απόψε ο Ολυμπιακός.

Δεν ήταν μικρό, λοιπόν, το κέρδος για τον Παναθηναϊκό. Το φετινό κοντέρ γράφει 3 νίκες σε ισάριθμα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το επόμενο ραντεβού, ίσως το πιο κρίσιμο απ’ όλα, θα δοθεί ξανά στο δικό του σπίτι.

Ο κυνικός παρατηρητής, ωστόσο, θα επισημάνει ότι το καυτό απόγευμα της Δευτέρας άφησε στεγνά και τα πόδια των ηττημένων.

Δεν ήταν λίγα, όσα κέρδισε ο Ολυμπιακός από αυτή τη μετωπική σύγκρουση. Έχασε μεν, αλλά η μορφή του αγώνα γέννησε άλλοθι, απενοχοποίηση και άφθονη τροφή σε όσους επιμένουν να τρέφονται με άνοστο κουτόχορτο.

Τέτοιοι υπάρχουν σε όλες τις ομάδες. Και η μανία καταδίωξης τους κάνει να προτιμούν την ήττα, από τη νίκη.

Οι μεν αδικούνται στην Ευρώπη, οι δε αδικούνται στην Ελλάδα, τα παιδιά τα φέρνει ο πελαργός, τις ήττες τις φέρνουν οι γκρι καλικάντζαροι και οι ομαδάρες μας εξακολουθούν -εδώ και χρόνια- να ξοδεύουν πολύτιμη ενέργεια -και δράμια σοβαρότητας- σε κυνήγι ανεμομύλων.

Έχουν περάσει δεκαετίες, από την τελευταία φορά που η εξέδρα και τα επίσημα αποδέχθηκαν μία «κλειστή» ήττα ως δίκαιη. Τις λίγες φορές που έχουν δίκαιο να φωνάζουν, κανένας δεν πιστεύει τον βοσκό που φωνάζει με το παραμικρό «λύκος».

Μ’αυτά και μ’αυτά, όλοι έμειναν κατά κάποιον τρόπο ικανοποιημένοι από το πόρισμα της βραδιάς.

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το ματς, ο Ολυμπιακός «θα κέρδιζε εάν τον άφηναν», οπότε ουδείς ηττήθηκε. Βγήκαν όλοι νικητές και χάσαν όλοι οι άλλοι.

Το δυστύχημα για όσους απαιτούν καρατομήσεις και ανασκολοπισμούς στο λιμάνι ήταν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο στόχαστρο είχαν μία καλή βραδιά στο γραφείο.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού (αν όχι ο μοναδικός που διακρίθηκε), ενώ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος κατάρτισε ακέραιο σχέδιο νίκης και παρουσίασε την ομάδα του έτοιμη για τη μάχη.

Ο Ολυμπιακός προδόθηκε από τους παγκίτες του και συνολικά από τους ξένους παίκτες του. Ξέρω, ξέρω, «ο άμπαλος ο Σφαιρόπουλος τους διάλεξε».

Το βασικότερο ψεγάδι του Μακεδόνα προπονητή στο τρίωρο που πέρασε στο ΟΑΚΑ ήταν το ξέσπασμά του μπροστά στα μικρόφωνα, μετά τον αγώνα.

Αλλά η ευθυγράμμιση με την κοινή γνώμη που, ειδικά στον Ολυμπιακό, ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, θέλει και θυσίες.

Ασχολήθηκα περισσότερο με τον Ολυμπιακό, διότι αυτός είναι το θέμα των ημερών. Αυτός είναι που κλυδωνίζεται.

Ο Παναθηναϊκός θα είχε να λογοδοτήσει για πολλά εάν ο αγώνας τελείωνε στο 15ο λεπτό (όταν το σκορ ήταν 20-27 και η κυριαρχία των φιλοξενούμενων απλωνόταν σαν πέπλο μελαγχολίας στο ΟΑΚΑ), αλλά βρήκε τις λύσεις στα πρόσωπα παικτών πεινασμένων για διάκριση και για ευκαιρίες.

Στο ντέρμπι όπου δεν διακρίθηκε ούτε ένας από τους Καλάθη, Γκιστ, Σίνγκλετον, Παππά, τη διαφορά δεν την έκανε το οργιαστικό β’ 20λεπτο του Ρίβερς (0+16 οι πόντοι του ανά ημίχρονο), αλλά η χείρα βοηθείας που δόθηκε από τον πάγκο.

Ο Λεκάβιτσιους συμμάζεψε το παιχνίδι και πέτυχε τα πρώτα τρίποντα όταν οι βασικοί αγκομαχούσαν, ο Βουγιούκας έβαλε πλάτη και αξιοποίησε το γρήγορο «μπόνους» από τα φάουλ των αντίπαλων σέντερ, ενώ ο Μήτογλου ήρθε από το πουθενά και έδωσε 7 πολύτιμους πόντους σε 8 λεπτά, σαν να φορούσε τα παπούτσια του Φώτση.

Ο νεαρός φόργουορντ έδωσε προβάδισμα με το πρώτο από τα δύο λέι-απ (45-44), ενώ εξακόντισε τη διαφορά στους 8 πόντους με το τρίποντο που πέτυχε στο 58-53. Ήταν, ίσως, τα δύο σημαντικότερα καλάθια του ντέρμπι.

Ο Μήτογλου πέτυχε περισσότερους πόντους από τον Σίνγκλετον, ο «Λέκα» έπαιξε όσο και ο Καλάθης, ο Βουγιούκας κέρδισε 4 φάουλ σε 7,5 λεπτά και το κοντέρ του πάγκου έγραψε 46-19 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Μία βραδιά που ξεκίνησε άσχημα για τον Τσάβι Πασκουάλ εξελίχθηκε όχι σε θρίαμβο, αλλά σε ένα νικηφόρο «πατ». Κάτι σαν ισοπαλία, αλλά ...με νικητή.

O ίδιος ο Ισπανός ομολόγησε ότι οι παίκτες του δεν προσέγγισαν το παιχνίδι σωστά ούτε έδειξαν την απαραίτητη ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση.

Ο Σφαιρόπουλος προσπάθησε να καμουφλάρει τη φθορά με λογής λογής τεχνάσματα, αλλά περίμενε μάταια το «παρών» του Στρέλνιεκς ή του Ρόμπερτς ή του Τόμπσον ή του Ουίλτζερ.

Οι δύο πρώτοι ξεκίνησαν καλούτσικα την δ’ περίοδο, αλλά η περιστασιακή έκλαμψή τους έγινε μπούμερανγκ, αφού κράτησε πολλή ώρα έξω τον αναντικατάστατο στον τομέα της δημιουργίας Σπανούλη.

Όσο περνούσαν τα λεπτά, ο Παναθηναϊκός πατούσε πιο εύκολα στην αντίπαλη ρακέτα (με Ρίβερς, με Γκιστ, με Καλάθη, ακόμα και με τον μικρόσωμο Λεκάβιτσιους), αφού τα φάουλ των Μιλουτίνοβ, ΜακΛέιν άφησαν τον Ολυμπιακό γυμνό.

Τα 4/15 σουτ του Πρίντεζη είναι το πιο κραυγαλέο στατιστικό της βραδιάς, αφού δικαιώνουν τη γνωμάτευση του Σφαιρόπουλου για «κουρασμένους παίκτες». Ωστόσο, η απόδοση του Ολυμπιακού ήταν -όπως επισήμανε ο Κώστας Παπανικολάου- ένα βήμα μπροστά.

Το στοίχημα και για τις δύο ομάδες είναι να αφήσουν πίσω τους αυτή την, ως συνήθως αντιπαραγωγική, βραδιά και να αφοσιωθούν στα δύσκολα ματς που έχουν μπροστά του για τη Εuroleague.

Το πραγματικό δράμα, θα είναι να αναδειχθεί νικήτρια του ελληνικού ντέρμπι η Χίμκι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.