ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 74-94

Γιώργος Κούβαρης
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 74-94

bet365

Με τον Νικ Καλάθη να παραμένει σε «beast mode», ο Παναθηναϊκός επικράτησε της ΑΕΚ ως... φιλοξενούμενος στο ΟΑΚΑ με 94-74 και διατήρησε το αήττητο στην Basket League φτάνοντας στο 12/12. Τραυματισμός και αγωνία για τον Λοτζέσκι.

Τρία ήταν τα ζητούμενα για τον Τσάβι Πασκουάλ στο ματς με την ΑΕΚ. Το πρώτο να μπορέσει να δώσει «ανάσες» σε όσους περισσότερους παίκτες μπορούσε εν όψει της δύσκολης εβδομάδας στην EuroLeague και τα ματς με Φενέρ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το δεύτερο να πάρει την... άτυπη ρεβάνς από την Ένωση για την ήττα και τον αποκλεισμό στα ημιτελικά του κυπέλλου. Το τρίτο και κυριότερο να «βγάλει» το ματς χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Ως προς τα δύο πρώτα σκέλη τα πράγματα κύλησαν όπως τα ήθελε. Ως προς το τρίτο, όμως, έβαλε έναν... μεγάλο πονοκέφαλο.

Στο τέλος του α' ημιχρόνου είδε τον Ματ Λοτζέσκι να τραυματίζεται και να στέλνει την αγωνία στα... κόκκινα εν όψει των δύο κρίσιμων και σημαντικών αναμετρήσεων. Πάντως οι πρώτες ενδείξεις σύμφωνα με το ιατρικό τιμ δεν ήταν ανησυχητικές.

Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός δεν είχε πρόβλημα απέναντι στην ΑΕΚ να φτάσει στη νίκη με 94-74 και να πάρει την -άνευ ουσίας- ρεβάνς για την ήττα στον ημιτελικό του κυπέλλου. Έτσι κατάφερε να διατηρήσει το αήττητο στην Basket League με 12 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις και να «κλειδώσει» την 1η θέση στην κανονική περίοδο. Πλέον ούτε η... αυτοκτονία είναι αρκετή για να προλάβει να την χάσει.

Στον αντίποδα η ΑΕΚ μέτρησε την 3η σερί της ήττα εντός και εκτός των συνόρων ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι το μυαλό όλων στην Ένωση είναι ο τελικός του κυπέλλου και ο μεγάλο στόχος της κατάκτησης του τροπαίου. Όσον αφορά το ματς, το «τριφύλλι» δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα αφού έστειλε τον δείκτη του σκορ και στο +21 (75-54) στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου. Ο Νικ Καλάθης ήταν εκείνος που «καθάρισε» για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, πραγματοποιώντας μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση στα σχεδόν 23 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ. Πολύ καλή παρουσία είχαν και οι Σίνγκλετον, Γκιστ στο διάστημα που χρησιμοποιήθηκαν, σε ένα ματς με... πολλές τεχνικές ποινές. Ο Μάνι Χάρις με 17 πόντους πήρε τη σκυτάλη από τον Μάικ Γκριν (13π.) στο δεύτερο ημίχρονο και αποτελούσε την απειλή για το «πράσινο» καλάθι.

Ο Πασκουάλ είχε από το ξεκίνημα του αγώνα το μυαλό του στο rotation εν όψει της «διαβολοβδομάδας» στην EuroLeague αφού συμπεριέλαβε στην πρώτη πεντάδα τον Ζακ Όγκουστ. Ένας παίκτης, ο οποίος έμελλε να κάνει αισθητή την παρουσία του στην πρώτη περίοδο και να είναι από τους παίκτες που βοήθησαν τα μέγιστα τους «πράσινους» προκειμένου να πάρουν τα ηνία του αγώνα.

Μετά το 12-11 της ΑΕΚ στο 4' ο Παναθηναϊκός μετρούσε 0/4 σουτ έξω από τα 6.75 μέτρα ωστόσο η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική. Οι παίκτες του Πασκουάλ άρχισαν να... «πυροβολούν» με τους Σίνγκλετον, Λοτζέσκι, Καλάθη και να με ένα επιμέρους 16-2 έστειλαν τον δείκτη του σκορ στο +13 (27-14). Σε αυτό το διάστημα, οι -τυπικά- φιλοξενούμενοι έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο, το αμυντικό trasition είχε πάει... περίπατο και κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να «χτίσει» διαφορά στο σκορ.

Ο Μάικ Γκριν ήταν εκείνος που προσπαθούσε να κρατήσει τις ισορροπίες και την ΑΕΚ μέσα στο παιχνίδι, κάτι που κατάφερε εν μέρει στην δεύτερη περίοδο. Η Ένωση προσπαθούσε να μειώσει την διαφορά, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε χάσει την αμυντική του ισορροπία μετά την έξοδο του Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος ήταν εξαιρετικός στο πρώτο δεκάλεπτο με 4/4 δίποντα.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Ο Παναθηναϊκός ήθελε να «καθαρίσει» με την υπόθεση της νίκης από το πρώτο δεκάλεπτο και να πάρει την... άτυπη ρεβάνς για την ήττα στον ημιτελικό του κυπέλλου. Είχε περισσότερες λύσεις και με τα 0-5 λάθη στην πρώτη περίοδο έβαλε τις βάσεις για την εύκολη επικράτηση. Η διαφορά αποτυπώθηκε και στην στατιστική με τους «πράσινους» να έχουν 8 ριμπάουντ περισσότερα (41-33), να είναι απολύτως εύστοχοι στις βολές (12/12) και να έχουν πολύ καλά ποσοστά στα σουτ εντός παιδιάς (26/51 δίποντα, 10/25 τρίποντα).

ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νικ Καλάθης ήταν και πάλι «όλα τα λεφτά» για τον Παναθηναϊκό έχοντας σε 22:45 λεπτά συμμετοχής 19 πόντους με 4/7 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 6 ασίστ, 3 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και 3 λάθη.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: O Γιαννούλης Λαρεντζάκης ήταν... σε άλλο γήπεδο στα 9:20 που αγωνίστηκε έχοντας μόλις 0/1 σουτ!

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Δύο ήταν τα σημεία που έκριναν το ματς. Το 16-2 του Παναθηναϊκού στην πρώτη περίοδο με το οποίο πήρε διαφορά 13 πόντων (27-14) όπως επίσης και το επιθετικό κρεσέντο του Καλάθη στην τρίτη περίοδο με το οποίο έστειλε τον δείκτη του σκορ και στο +19 (70-51) για λογαριασμό της ομάδας του.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Ζακ Όγκουστ ήταν ο παίκτης που ξεχώρισε συμπληρώνοντας το «πράσινο» rotation έχοντας 11 πόντους με 5/7 δίποντα, 1/1 βολή, 7 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το κλέψιμο του Θανάση Αντετοκούνμπο στον Μάικ Γκριν στο πρώτο δεκάλεπτο, ο οποίος στην... κυριολεξία του πήρε την ταυτότητα και έφτασε σε ένα εύκολο κάρφωμα.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Η ΑΕΚ τα 19 λάθη και 10 χαμένα τρίποντα (6/16) ενώ ο Παναθηναϊκός μερικά «κενά» διαστήματα τα οποία ωστόσο δεν του στοίχισαν τίποτε απολύτως.

Τα δεκάλεπτα: 23-32, 39-49, 54-72, 74-94

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα