Το κέρδος των 82 λεπτών

Το κέρδος των 82 λεπτών

Γιάννης Ντεντόπουλος Γιάννης Ντεντόπουλος
Το κέρδος των 82 λεπτών

bet365

Ο Γιάννης Ντεντόπουλος δεν στέκεται μόνο στην ουσιαστική εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας από τον Παναθηναϊκό, αλλά στο χρόνο που πήραν με τον Κόροιβο Ογκαστ, Μήτογλου και Καλαϊτζάκης και το παράλληλο όφελος από τα 37 λεπτά συμμετοχής του Χαραλαμπόπουλου στην Πυλαία.

Αν για ένα χαμένο lay up του Γκρίφιν στην Ρόδο, ο Παναθηναϊκός γλίτωσε από το ενδεχόμενο να ξαναμπεί σε περιπέτειες για την διατήρηση του πλεονεκτήματος έδρας, μια εβδομάδα αργότερα, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από ΠΑΟΚ και την αύξηση της διαφοράς από τους «ερυθρόλευκους» στους 3 βαθμούς, δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να πιστεύει ότι αυτή η υπόθεση δεν έχει κλείσει. Για να το βάλουμε στην νέα μαθηματική του διάσταση, σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός νικήσει τον «αιώνιο» αντίπαλό του και στο «Νίκος Γκάλης» προς το τέλος του μήνα, στις 29 Ιανουαρίου, τότε θα έχει περιθώριο να κάνει ακόμη και 4 ήττες στις 12 αγωνιστικές που θα απομένουν, σε περίπτωση που χάσει με μικρότερη διαφορά από τους 3 πόντους που επικράτησε στο ΣΕΦ θα έχει περιθώριο για 2 και αν χάσει με μεγαλύτερη διαφορά από εκείνη που είχε νικήσει (από 4 και πάνω), δεν θα τον πειράξει να κάνει μία. Ακόμη και ο ίδιος ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, παραδέχθηκε ότι η ομάδα του ουσιαστικά θα διεκδικήσει τον τίτλο στα play off.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι ο Τσάβι Πασκουάλ θα έχει πολλές φορές την ευκαιρία να κάνει ό,τι με τον Κόροιβο, ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να δημιουργήσει πρόβλημα στους «πράσινους» μέσα στο ΟΑΚΑ. Στη ουσία, ο Καταλανός είχε στο μυαλό του την επικείμενη επίσκεψη της φορμαρισμένης και γεμάτης Μπαρτσελόνα, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει αποκτήσει μια εικόνα ομάδας που με βάση το υλικό και την έλλειψη προβλημάτων, έπρεπε να έχει από το ξεκίνημα της σεζόν.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την αρχή που επαναλαμβάνουμε συνεχώς: « η ξεκούραση είναι μέρος της προπόνησης», ήταν σημαντικό ότι έδωσε ρεπό στον Λοτζέσκι, Γκιστ και Σίγκλετον χρησιμοποιήθηκαν γύρω στα 17 λεπτά για να μη χάσουν τη μέρα και ο Καλάθης , μόλις 12.

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι εξοικονόμησε 45 λεπτά για να τα διαθέσει στην τριπλέτα Ογκαστ, Μήτογλου και Καλαϊτζάκη και μάλιστα εκείνοι με την παρουσία τους, φρόντισαν να δείξουν ότι ο κόουτς δεν τους έκανε χάρη, ούτε δημόσιες σχέσεις με την εξέδρα για να τους πουλήσει ότι βάζει και τους «μικρούς».

Ήταν επίσης κέρδος για τον Παναθηναϊκό ότι ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που έχει δοθεί δανεικός στον ΠΑΟΚ, όχι απλά χρησιμοποιήθηκε στο ματς της Πυλαίας, αλλά έμεινε στο παρκέ 37 λεπτά με πληθωρική παρουσία: 9 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ. Δηλαδή ήταν ένας από τους παίκτες του «δικεφάλου» που το έπαιξαν το ματς με έναν τόσο μεγάλο αντίπαλο, όπως ο Ολυμπιακός. Τέτοιου είδους παραστάσεις, δεν υπήρχε περίπτωση να της αποκτήσει αν συνεχιζόταν το ίδιο… βιολί και έμενε έναν ακόμη χρόνο στον Παναθηναϊκό. Συνεπώς 45'+37' =82'.

Φυσικά ο Ογκαστ δεν είναι ίδια περίπτωση με τον Μήτογλου και τον Καλαϊτζάκη. Έχει τις ιδιομορφίες του. Η μία παράμετρος είναι ότι έχει μεν προσόντα, αλλά δεν είναι έτοιμος για το επίπεδο της Euroleague. Η άλλη ότι έτσι όπως έχει χειριστεί την υπόθεσή του ο ίδιος και ο ατζέντης του, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο δεν είναι από εκείνους που δείχνουν ότι μπορεί ο Παναθηναϊκός να υπολογίζει και να επενδύσει για να δυναμώσει τον ελληνικό κορμό του. Προφανώς γιατί το μυαλό του, όπως κι αν αυτό λειτουργεί, με δική του ευθύνη, είναι να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να διεκδικήσει μια θέση στο ΝΒΑ. Και δεν είναι κανείς σίγουρος ότι αξίζει να επενδύσει κανείς πάνω του, όταν νιώθει ότι το μυαλό του είναι αλλού. Βέβαια θα μου πείτε και με τον Παπαγιάννη κάπως έτσι δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα, μόνο που ο Παπαγιάννης ξεκίναγε από την επιθυμία να παίξει στον Παναθηναϊκό και το ΝΒΑ του προέκυψε στην πορεία. Με τον Όγκαστ το πράγμα μοιάζει να λειτουργεί λίγο ανάποδα. Φυσικά αυτό δεν αποκλείει, μέσα από μια διαδικασία, όπως αυτή που περνάει συμμετέχοντας σε μια ομάδα όπως ο φετινός ο Παναθηναϊκός να αντιληφθεί ότι ίσως να χρειαστεί να αναθεωρήσει τη λογική του.

Αντίθετα, Μήτογλου και Καλαϊτζάκης, σε πείθουν από μακριά ότι μπορούν να εξελιχθούν κάτω και υπό τις παρούσες προϋποθέσεις, για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς δεν τους φορτώνει με ευθύνες που ακόμη δεν τους αναλογούν. Τα προσόντα τους και η μπασκετική τους αντίληψη μοιράζουν υποσχέσεις ότι έχουν μπει σε μια σειρά, με δεδομένο ότι τα πράγματα αυτή τη στιγμή στον Παναθηναϊκό και υπό την καθοδήγηση του Πασκουάλ, έχουν αποκτήσει μια λογική μοντέρνας διαχείρισης και όχι σπασμωδικών κινήσεων, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα.

Τώρα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην Euroleague, όπου η μέχρι τώρα πορεία είναι η πιο ισορροπημένη των τελευταίων χρόνων (ανεξάρτητα από τις νίκες ή τις ήττες) είναι άλλου παππά ευαγγέλιο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Ντεντόπουλος
Γιάννης Ντεντόπουλος