Ολυμπιακός: Τα ξανά λένε σε δύο μήνες

Ολυμπιακός: Τα ξανά λένε σε δύο μήνες
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Ολυμπιακού και αναλύει τα βασικά στοιχεία της τακτικής που έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Δεν υπάρχει αδιάφορο παιχνίδι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Λιγότερο σημαντικό ματς, ναι υπάρχει, αλλά αδιάφορο... με τίποτα. Η αλήθεια είναι πως το χθεσινό δεν ήταν υψίστης σημασίας, ωστόσο και οι δύο ομάδες το αντιμετώπισαν με προσοχή και έβγαλαν μπόλικη ενέργεια και ένταση σε παρκέ και πάγκους.

Οι «πράσινοι» έκαναν το 3-0 στο πρωτάθλημα, στη μοναδική διοργάνωση που έχουν επικρατήσει φέτος των «κόκκινων» και κατέκτησαν εμφατικά το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς. Προσωπική μου άποψη ακόμη κι αν το αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό, πάλι ο Παναθηναϊκός θα είχε το πλεονέκτημα έδρας. Απλά θα κόπιαζε, θα χρειαζόταν να σπαταλήσει περισσότερη ενέργεια σε κάποιο από τα τρία παιχνίδια που του απομένουν.

Από την άλλη, ο Ολυμπιακός για να κατακτήσει το τρίτο διαδοχικό νταμπλ χρειάζεται μία τουλάχιστον νίκη στο ΟΑΚΑ. Η χθεσινή δε θα ήταν αρκετή. Οπότε τα σημαντικά ακολουθούν. Οι δύο αντίπαλοι θα ασχοληθούν ξανά με το πρωτάθλημα σε δύο μήνες. Μέχρι τότε θα αφοσιωθούν στην Euroleague και τα play off (για αρχή).

Αυτό όμως δεν απαγορεύει να συζητήσουμε ορισμένα θέματα πάνω στην τακτική. Καμία ομάδα δεν έθελξε με το μπάσκετ της. Ο Ολυμπιακός μάλιστα θεωρώ πως κατάφερε να φτάσει το ματς στα όρια του και να διεκδικεί τη νίκη χωρίς να παίξει καλά και με πολλά ελεύθερα άστοχα σουτ. Κάτι δείχνει αυτό.

Μητογλου

Ο Μήτογλου στο «5» δημιούργησε ανισορροπίες

Με τον Αντετοκούνμπο άρρωστο ο Αταμάν επέλεξε να ξεκινήσει με τον Μήτογλου στο «5» και να φέρει από τον πάγκο τον αρκετά επιβαρυμένο με κούραση, Λεσόρ. Ο Μπαρτζώκας ξεκίνησε κανονικά με τον Φαλ.

Η παρουσία του Ελληνα ψηλού καθόρισε αρκετά πράγματα στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Η παρουσία του στο παρκέ θα έγερνε σίγουρα την πλάστιγγα προς μία πλευρά. Θα έβγαινε μακριά τραβώντας τον Γάλλο και θα σούταρε ή ο Φαλ θα έπαιρνε τη μπάλα κοντά στο καλάθι και θα έφθειρε τον Μήτογλου;

Το πρώτο σενάριο εμφανίστηκε περισσότερες φορές από το δεύτερο. Οι γηπεδούχοι με τον Σλούκα (μου έκανε εντύπωση η άμυνα που έπαιξε με τα πόδια σε ορισμένες περιπτώσεις στο δεύτερο ημίχρονο) κυρίως, του δημιούργησαν ελεύθερα σουτ ειδικά στο πρώτο ημίχρονο ενώ οι Πειραιώτες δεν ακούμπησαν με συνέπεια τη μπάλα στον ψηλό τους ο οποίος συνήθως κάτι καλό έκανε είτε εκτελώντας είτε πασάροντας.

Στο δεύτερο ημίχρονο η κυριαρχία του Φαλ ήταν εκπληκτική, αλλά θα την αναλύσω πιο κάτω. Με τον Μήτογλου στο «5», ο Γάλλος έβγαινε μακριά να μαρκάρει και αυτομάτως άφηνε κενό στη ρακέτα. Ενα κενό το οποίο εκμεταλλεύτηκαν ως ένα βαθμό οι γηπεδούχοι με τις διεισδύσεις τους και τους πόντους μέσα από το «ζωγραφιστό». Αυτοί οι χώροι δημιουργήθηκαν χάρη στην παρουσία του Μήτογλου σε ρόλο σέντερ.

Γκος

Ο Γουίλιαμς Γκος πάτησε το turbo

Η αλήθεια είναι πως με εξαίρεση τον Κάνααν, τα γκαρντ του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο δεν βοήθησαν όσο ήθελε ο Μπαρτζώκας. Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς Γκος ήταν αυτός που άλλαξε τον ρυθμό της αναμέτρησης και φρόντισε να βελτιώσει την εικόνα των «ερυθρόλευκων».

Ο Αμερικανός ξεκίνησε με λάθη, αλλά δεν τον άφησαν να επηρεάσει το μυαλό του κι έμεινε συγκεντρωμένος. Ο Γκος κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του σκοράροντας αρκετά σε ανοικτό γήπεδο και προλαβαίνοντας τις αργές επιστροφές των παικτών του Αταμάν. Παρόμοια επίπεδα ενέργειας έβγαλε και στην πίσω πλευρά του γηπέδου εμποδίζοντας τον Ναν να σκοράρει ενώ όταν χρειάστηκε πάλεψε, έβγαλε το σώμα του μπροστά και έκλεψε μπάλες.

Στο τέλος πήρες βιαστικές αποφάσεις, ωστόσο είχε κερδίσει το δικαίωμα μέσα από την απόδοσή του να τις πάρει.

Φαλ

Η κυριαρχία του Φαλ

Ο Ολυμπιακός υπερτερεί αρκετά του Παναθηναϊκού στη θέση «5», ειδικά και από τη στιγμή που θα προστεθεί και ο Μιλουτίνοφ στο ελληνικό ρόστερ. Ο Παναθηναϊκός είχε μόνο τον Λεσόρ χθες αφού τον Μπαλτσερόφσκι δεν τον εμπιστεύεται ο Τούρκος τεχνικός.

Ο Φαλ όπως ανέφερα πιο πάνω δεν πήρε πολλές μπάλες στην πρώτη του παρουσία στον αγωνιστικό χώρο, αλλά στη συνέχεια «ταΐστηκε» αρκετά και δικαίως. Ο Γάλλος κυριαρχούσε στην επίθεση είτε εκτελώντας, είτε φθείροντας με φάουλ τους αντίπαλους, είτε παίρνοντας ριμπάουντ είτε δημιουργώντας για τους συμπαίκτες του.

Ο Αταμάν ήθελε να του αφαιρέσει το σκοράρισμα και για αυτό έστελνε δεύτερο παίκτη πάνω του. Ο Φαλ όμως έχει ισχυρό αίσθημα της πάσας και έδινε «πάρε – βάλε» στους συμπαίκτες του. Τελείωσε με 10 πόντους, 9 ριμπάουντ και 5 ασίστ, αλλά οι τελικές πάσες του σίγουρα θα μπορούσαν να είναι και 7-8. Εδωσε αρκετά «πέναλτι» σε Κάνααν, Παπανικολάου όμως αστόχησαν.

Τα δύο πιο σημαντικά στατιστικά του ντέρμπι

Βρισκόμαστε στο 2024 και η αλήθεια είναι πως το μπάσκετ έχει εξελιχθεί υπερβολικά. Μαζί και η ανάλυση του από ειδικούς. Δεν εννοώ εμένα, αλλά τους στατιστικολόγους, τους προπονητές κλπ. Δεν γίνεται να συζητάμε το 2024 για μέσο όρο επίθεσης και άμυνας αφού οι κατοχές είναι αυτές που καθορίζουν τα στατιστικά και όχι τα 40 λεπτά απέναντι σε ομάδες με διαφορετικό στιλ μπάσκετ.

Στο χθεσινό ντέρμπι μου έκαναν δύο στατιστικά μεγάλη εντύπωση και θεωρώ πως διαδράματισαν κομβικό ρόλο. Το πρώτο έχει να κάνει με τα επιθετικά ριμπάουντ και το δεύτερο με τα λάθη.

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στα ριμπάουντ 38-27. Ψέμα. Καμία κυριαρχία. Οι Πειραιώτες πήραν 11 επιθετικά ριμπάουντ αντί 6 των αντιπάλων τους. Επίσης καμία κυριαρχία.

Γιατί ο Ολυμπιακός βρήκε 11 πόντους από τις 11 ανανεώσεις ενώ ο Παναθηναϊκός βρήκε 10 πόντους από τις 6 ανανεώσεις. Λίγοι οι 11 πόντοι από 11 επιθετικά ριμπάουντ. Πολλοί οι 10 πόντοι για τα 6 επιθετικά ριμπάουντ.

Πάμε και στα λάθη. Ο Ολυμπιακός ειδικά στο πρώτο ημίχρονο έπαιζε «τα μήλα». Εδινε τη μπάλα στα χέρια των παικτών του Αταμάν και τη μεγάλη άνεση να σκοράρουν στον αιφνιδιασμό. Ο Παναθηναϊκός βρήκε 30 πόντους από τα «ερυθρόλευκα» λάθη. 30 πόντους σε σύνολο 77! Ο Ολυμπιακός βρήκε μόλις 5 από τα αντίστοιχα των «πράσινων».

Το έχω γράψει πολλές φορές, θα το κάνω άλλη μία. Υπάρχουν καλά και κακά λάθη. Τα καλά λάθη είναι τα βήματα, τα επιθετικά φάουλ, τα 3 δευτερόλεπτα, οι πάσες που η μπάλα καταλήγει στην εξέδρα. Τα κακά λάθη είναι αυτά που έκαναν χθες στον Ολυμπιακό. Που έδιναν δηλαδή τη μπάλα στα χέρια των αντιπάλων και εκμεταλλευόμενοι την αντίθετη φορά του σώματος σκόραραν με ευκολία.

ΥΓ: Τον κακό Πίτερς στην επίθεση ο Ολυμπιακός μπορεί να τον αντέξει. Τον κακό Πίτερς στην άμυνα δεν μπορεί. Ο Παναθηναϊκός τον «σημάδεψε» ανελέητα και δικαιώθηκε.

ΥΓ 2: Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας και με την ασφάλεια που αυτή η συνθήκη παρέχει, ίσως να έπρεπε να τελειώσει ο Κάνααν το ματς στο παρκέ.

ΥΓ 3: Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, καμία ομάδα δεν πρόκειται να επηρεαστεί στα play off της Euroleague από τη χθεσινή αναμέτρηση. Αλλο πράγμα αυτό που ακολουθεί. Οι δύο ομάδες θα εμφανιστούν με διαφορετικά ρόστερ σε σχέση με χθες και καλύτερες.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.