Κάνε το όπως ο Μήτσος

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Κάνε το όπως ο Μήτσος
Ο Νίκος Παπαδογιάννης χειροκροτεί τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού στη Γερμανία και αποθεώνει τον άνθρωπο της τελευταίας στιγμής.

Μήπως έχει άστρο ο Τσάβι Πασκουάλ; Τα προηγούμενα χρόνια, πίστευα το ακριβώς αντίθετο. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχεράκιας, ο προπονητής που χάνει μέσα από τα χέρια του την ευκαιρία να διεκδικήσει μέσα στο σπίτι του το ευρωπαϊκό τρόπαιο και να γίνει ήρωας στη γενέτειρά του.

Του στέρησαν αυτή τη χαρά ο Δημήτρης Διαμαντίδης και οι συνοδοιπόροι του, με εκείνο το μεγάλο διπλό στο "Παλάου Μπλαουγράνα". Ο Παναθηναϊκός κέρδισε την πρόκριση για το final-4 του 2011, πήρε παραμάζωμα τις Σιένα-Μακάμπι και έραψε στη στολή του το 6ο αστέρι, μπροστά στα μάτια του μετέπειτα προπονητή του.

Πάντως ο Πασκουάλ δεν βρήκε το κουράγιο να πάει στο γήπεδο. Το πρώτο πράγμα που θυμάμαι από το final-4 της Βαρκελώνης, ήταν η απόλυτη και εκκωφαντική απουσία προπονητών και παικτών της Μπάρτσα…

«Τώρα χρειάζεται ένας Διαμαντίδης», έγραφα, κάπως πικρά, την ώρα που ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν έναν ήρωα της τελευταίας στιγμής στο Μπάμπεργκ. Όπως τότε (2013) που άφησε ξερό τον Πασκουάλ με το τρίποντο πάνω από τα απλωμένα χέρια του Τζαουάι!

Το χρονόμετρο στη Γερμανία είχε σταματήσει στα 6’’, αλλά οι «πράσινοι» είχαν μόλις 3,5 δευτερόλεπτα στη διάθεσή τους, με επαναφορά κάτω από το γερμανικό καλάθι.

Η πάσα στον ζεστό Ρίβερς ήταν καλή, αλλά ο Αμερικανός τα έκανε σαλάτα. Και τότε, εμφανίστηκε ως από μηχανής θεός ο παίκτης που χρεώθηκε τα παπούτσια του Διαμαντίδη. Αφού δεν μπόρεσε ο συμπαίκτης του, πήρε την ευθύνη ο ίδιος. Όπως ακριβώς θα έκανε και ο Μήτσος.

Ο Νικ Καλάθης, κορυφαίος του γηπέδου με διαφορά έτους φωτός από τον δεύτερο, άρπαξε το επιθετικό ριμπάουντ, άφησε τη μπάλα στο καλάθι και έδωσε τη νίκη στον Παναθηναϊκό, σε συνδυασμό με το άστοχο σουτ του Μίλερ στην εκπνοή.

Ήταν το πετράδι μίας προσωπικής στατιστικής που βγάζει μάτια: 13 πόντοι με 5/10 σουτ, 9 ασίστ, 11 ριμπάουντ, 3 κλεψίματα, 0 λάθη! Αν δεν αστοχούσε στο λέι-απ της προτελευταίας στιγμής ο Ρίβερς, ο Νικ θα έκανε τριπλ-νταμπλ με 13+10+10. Αλλά μπορεί να έκλεβε η Μπάμπεργκ τη νίκη...

Στην προσωπική άμυνα ο Καλάθης υστέρησε κάπως μετά το α’ ημίχρονο, αλλά αυτό είναι επακόλουθο της λειψανδρίας. Πώς να πιέσει ο Καλάθης τον Ζήση ή τον Κοζέρ, όσο γνωρίζει ότι είναι αναντικατάστατος;

Ο ίδιος επαίνεσε τους παίκτες που πασχίζουν να τον υποστηρίξουν, αλλά αυτά είναι λόγια του αέρα και της αλληλεγγύης. Εάν υπήρχε η δυνατότητα να μείνει στο παρκέ 40 λεπτά, ο Πασκουάλ δεν θα τον έβγαζε ποτέ. Το ίδιο και ο …Πεδουλάκης.

Ο Παναθηναϊκός ήταν μετρίως μέτριος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, αλλά έδειξε αντανακλαστικά μεγάλης ομάδας στο τέλος. Δεν είναι μικρό κατόρθωμα, ένα σερί 0-11 στην έδρα ενός αντιπάλου που αισθάνεται σίγουρος για τον εαυτό του.

Οι Γερμανοί είχαν 0/6 σουτ στα τελευταία 3 λεπτά (ξεκινώντας από δύο φάσεις όπου έπαιξαν μαζί Φώτσης και Γκιστ), ενώ οι «πράσινοι» πέτυχαν στο ίδιο διάστημα δύο «γκολ-φάουλ» με Ρίβερς-Γκιστ, ένα τρίποντο με τον Φελντίν και το νικητήριο καλάθι με τον Καλάθη.

Έχασαν την επαφή με τη Μπρόζε επειδή δεν η άμυνά τους στο ζωγραφιστό ήταν σουρωτήρι, ιδίως στα 15’ της συμμετοχής του Μπουρούση και στα 10’ του Φώτση. Οι 9+9 πόντοι των δύο σέντερ του Παναθηναϊκού δεν φτάνουν για να ισοσκελίσουν τη ζυγαριά της ζημιάς που έκαναν στον κυπελλούχο Ελλάδας μπουκαδόροι όπως ο Στρέλνιεκς και ο Ζήσης.

Η «αμερικανική» πεντάδα που ξεκίνησε τον αγώνα ήταν ουσιαστικά η ίδια που έκανε θραύση στη Μόσχα και ίσως ο καλύτερος σύμμαχος του Πασκουάλ στο νέο του ξεκίνημα.

Στο τέλος της ημέρας, μετράνε τα κουκιά και μόνο αυτά. Η Μπαρτσελόνα μετράει ήδη δύο οδυνηρές ήττες από Φενέρ και Αστέρα, η Ρεάλ μία από τη Βασκόνια. Η Εφές έφτασε, διόλου αισίως, στο 0-3.

Αντιθέτως, ο Παναθηναϊκός έχασε μόνο εκεί όπου θα προσκυνήσουν όλοι (Μόσχα). Ο δε Ολυμπιακός προστάτευσε το οχυρό του σε δύο δύσκολα ματς και ηττήθηκε μόνο στη δύσβατη Μαδρίτη.

Νίκες όπως αυτή του Παναθηναϊκού στο Μπάμπεργκ μπορεί να κάνουν τη διαφορά όταν μοιραστεί ο έλεγχος προόδου, στο τέλος της κανονικής περιόδου. Εάν φύγει μεθαύριο ηττημένος από το ΟΑΚΑ και ο Ερυθρός Αστέρας, το ελληνικό ταξίδι του Πασκουάλ θα έχει ξεκινήσει με το δεξί.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.