Μπάμπεργκ - Παναθηναϊκός 83-84

Γιώργος Κούβαρης
Μπάμπεργκ - Παναθηναϊκός 83-84
O Νικ Καλάθης χάρισε τη νίκη στον Παναθηναϊκό μέσα στη Γερμανία με... καλάθι στα 3'' πριν από το τέλος (84-83) ενώ για μία ασίστ έχασε το triple double!

Νίκη με...μισό πόντο ήθελε ο Τσάβι Πασκουάλ στο ντεμπούτο του στον πάγκο των «πρασίνων» και νίκη με μισό πόντο πήρε! Στην κυριολεξία. Ο Παναθηναϊκός πήγε από την κόλαση στον παράδεισο μέσα σε τρία λεπτά, αφού με ένα εκπληκτικό finish ανέτρεψε τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί στο ματς και πήρε το υπερπολύτιμο (όπως είναι φετινή EuroLeague) «διπλό» της νίκης (84-83) με καλάθι του Νικ Καλάθη στα 3'' πριν από το τέλος του αγώνα!

Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού Superfoods παραλίγο να γράψει ιστορία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αφού -εκτός από το νικητήριο καλάθι- έχασε για μία... ασίστ το triple double figure (13 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 9 τελικές πάσες), ενώ τελείωσε το ματς με «μηδέν» λάθη! Μπορεί να είχε τις άτυχες στιγμές του στο ματς, αλλά η εμφάνισή του ήταν κάτι παραπάνω από πληθωρική!

Ουσιαστικά τα πάντα κρίθηκαν στο τελευταίο τρίλεπτο! Η Μπάμπεργκ έδειχνε να καθαρίζει το ματς, αφού είχε προηγηθεί με 83-73 στο 37'. Ομως αντί να διαχειριστεί το ματς, είδε τους «πράσινους» να βγάζουν ενέργεια, να παίζουν πέντε καλές άμυνες και να πραγματοποιούν ένα σερί 11-0 μέχρι το τέλος του αγώνα. Ο Μίλερ ήταν ο... μοιραίος της Μπάμπεργκ αφού αστόχησε στο τελευταίο (και μάλιστα ελεύθερο) σουτ για τη νίκη της ομάδας του.

Πλέον ο Καταλανός προπονητής θα έχει και καθαρό μυαλό για να δουλέψει καλύτερα τα δύο 24ωρα που απομένουν μέχρι την αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα στο «Νίκος Γκάλης». Εκτός του Καλάθη, εξαιρετικός ήταν και πάλι ο Κέι Σι Ρίβερς, ο Φελντέιν του πρώτου ημιχρόνου, ενώ ο Γκιστ είχε τις στιγμές του.

Από τη Μπάμπεργκ που τελείωσε το ματς με 12/27 τρίποντα, ο Μέλι έκανε τη περισσότερη ζημιά, ενώ στο δεύτερο μισό του αγώνα τη σκυτάλη είχαν πάρει οι Στρέλνιεκς και Ζήσης. ο ξεκίνημα του Παναθηναϊκού ήταν χάρμα ιδέσθαι, με τον Τσάβι Πασκουάλ να χρησιμοποιεί την πετυχημένη συνταγή της Μόσχας. Με τον Καλάθη στον άσο και δίπλα του τους τέσσερις Αμερικανούς (Φελντέιν, Νίκολς, Σίνγκλετον, Ρίβερς) με αποτέλεσμα να υπάρχει ενέργεια, ρυθμός και πιεστική άμυνα που ανάγκασε τους παίκτες της Μπάμπεργκ να έχουν 1/12 δίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο και να βρίσκουν λύσεις μόνο με τρίποντα στην weak side. Αφενός οι «πράσινοι» είχαν επιλέξει να θωρακίσουν τη ρακέτα τους και αφετέρου δεν δούλεψαν καθόλου οι περιστροφές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πολύ καλό επιθετικό παιχνίδι να μην μεταφραστεί και με μεγάλη διαφορά.

Παρόλα αυτά, οι Φελντέιν (13π., στο α' με 2/2διπ., 3/4τρίπ.) και Ρίβερς (10π., στο α' με 1/4δίπ., 2/3τρίπ., 2/2βολ.) έβρισκαν τις απαντήσεις απέναντι στον φοβερό και τρομερό Νικολό Μέλι (13π., στο α' με 2/4δίπ., 3/3 τρίπ.), ο οποίος αποτελούσε την απειλή για το καλάθι της ελληνικής ομάδας. Η διαφορά είχε φτάσει και στους 8 πόντους (12-20) ωστόσο η Μπάμπεργκ μπόρεσε να γυρίσει το ματς με ένα σερί 10-0 στο δεύτερο δεκάλεπτο. Σε αυτό το διάστημα είχε τραβήξει έξω την «πράσινη» άμυνα και μπόρεσε να βρει την εύκολη πάσα μέσα το ζωγραφιστό.

Βέβαια ο Πασκουάλ είχε ξεκινήσει το rotation με αποτέλεσμα να χαθεί ο αρχικός ρυθμός. Παράλληλα ο Παππάς δεν μπορούσε να κάνει τη δουλειά του Καλάθη από τη θέση του point guard, με τον βασικό οργανωτή της ομάδας να παίρνει πολλές ανάσες στο δεύτερο δεκάλεπτο. Ακόμα και έτσι οι «πράσινοι» μπόρεσαν να ελέγξουν το παιχνίδι και να έχουν το προβάδισμα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου (37-42).

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Είχε καθαρό μυαλό να βγάλει μεγάλες άμυνες και να βρει τις καλύτερες λύσεις στην επίθεση, τη στιγμή που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο και δη στο -10 τρία λεπτά πριν από το τέλος.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Νικ Καλάθης θα θυμάται για πολλά χρόνια την εμφάνιση στο Μπάμπργκ, αφού 32:35 που χρησιμοποιήθηκε είχε 13 πόντους με 4/6 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 2/2 βολές, 11 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 3 κλεψίματα και... μηδέν λάθη!! Μαζί του και ο Κέι Σι Ρίβερς, ο οποίος βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση με 18 πόντους οι οποίοι συνοδεύτηκαν από 3/7 δίποντα, 3/5 τρίποντα, 3/3 βολές.

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Σε αντίθεση με το ματς της Μόσχας, ο Ντιμίτρις Νίκολς δεν βρέθηκε στη μέρα του αφού στα 15 λεπτά που χρησιμοποιήθηκε είχε έναν πόντο με 1/2 βολές, 0/2 τρίποντα και ένα ριμπάουντ.

ΑΦΑΝΕΙΣ «ΗΡΩΕΣ»: Ο Τζέιμς Γκιστ έκανε την πιο... αθόρυβη δουλειά του Παναθηναϊκού, ειδικά τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να ξυπνήσει από τον λήθαργο έχοντας 10 πόντους, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 τάπες.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Ο Γκιστ σταμάτησε εντυπωσιακά τον Ζήση στο ξεκίνημα του αγώνα, χαρίζοντας μία από τις πιο όμορφες φάσεις του αγώνα! Υστερα από δύο επιθέσεις (με τοσκορ στο 9-16) ήταν η σειρά του Σίνγκλετον να μοιράσει μία ακόμα φοβερή τάπα!!

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 37-42, 63-62, 83-84

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.