Το αντίδοτο στην κακοκεφιά

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Το αντίδοτο στην κακοκεφιά
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο πρώτος λόγος ανήκει στις ομάδες που κερδίζουν όταν δεν παίζουν καλά.

Όταν έρθει η λυπητερή της κανονικής περιόδου και μοιραστεί ο έλεγχος προόδου, οι πιο ψηλές καρέκλες θα δοθούν όχι στις ομάδες που θα σκορπίσουν στο διάβα τους θέαμα, όχι σε εκείνες που θα αποσπάσουν επαίνους για τιμητικές ήττες σαν αυτή του Παναθηναϊκού στη Μόσχα, όχι σε αυτές που θα γεμίσουν τα γήπεδα με οίστρο και αδρεναλίνη, αλλά σε όσες αφομοιώσουν καλύτερα τη συνταγή της επιτυχίας.

Η συνταγή της επιτυχίας, σε μία διοργάνωση-μαραθώνιο όπως φετινή Εuroleague, είναι να κερδίζεις στις μέτριες και στις κακές βραδιές σου.

Δεν ήταν φυσικά κακός ο αποψινός Ολυμπιακός. Ήταν όμως μέτριος και έδωσε στους Ιταλούς δικαίωμα στην ελπίδα. Απέναντι σε πιο θαρραλέο και μπαρουτοκαπνισμένο αντίπαλο, θα έβρισκε μπελά.

Ωστόσο η Αρμάνι ήταν η γνωστή νερόβραστη ομάδα που φοβάται μήπως ιδρώσει τα σινιέ της ρουχαλάκια, ένα σχετικά ευάλωτο θύμα για όποιον φροντίσει να την πάρει στα σοβαρά. Ο Ολυμπιακός ήταν αυτό ακριβώς που ανέφερα στην προηγούμενη φάση: σοβαρός.

Ήταν το στοιχείο που του έλειψε στον παρ’ολίγον επιτάφιο της Λευκάδας…

Η Ρεάλ ήταν η μοναδική ομάδα που προκάλεσε ομαδικό βραχυκύκλωμα στην επιθετική λειτουργία του πρωταθλητή Ελλάδας και κράτησε το σκοράρισμά του στα ρηχά (65π.).

Εκτοτε, το κοντέρ γράφει συνεχώς 80άρες και 90άρες, πότε με γρήγορο παιχνίδι και βροχή από αιφνιδιασμούς και πότε με λουστραρισμένο μπάσκετ στο «5 εναντίον 5».

Στο αποψινό ματς, η Αρμάνι είχε γρηγορότερες επιστροφές από τον Ολυμπιακό, αλλά οι παίκτες του Σφαιρόπουλου βρήκαν λύσεις με τα «ψυχρά» σουτ των Γκρην, Λοτζέσκι έξω από την ιταλική άμυνα (6/11 τρίποντα οι δυό τους).

Ο Σπανούλης δεν ήταν τόσο καλός στα οργανωτικά του καθήκοντα, ο ομαδικός συντελεστής ασίστ/λαθών έβγαλε ένα ασυνήθιστο κουλουράκι (13/13), αλλά η καλή κυκλοφορία της μπάλας και η πληθώρα εναλλακτικών επιλογών ανέβασαν τον Ολυμπιακό στους 91 πόντους, με αφετηρία το ρεσιτάλ του Έρικ Γκρην μετά το 64-61.

Ο Ολυμπιακός είχε 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, 12 που χρησιμοποιήθηκαν χωρίς να πέφτει ο δείκτης της ποιότητας και μόνο έναν με περισσότερα από 24 λεπτά συμμετοχής (Πρίντεζης, 29’).

Αμφιβάλλω αν υπάρχει στην Euroleague άλλη ομάδα με λύσεις ποιότητας τύπου Παπαπέτρου και Αγραβάνη στην άκρη-άρη του πάγκου. Ας μη ξεχνάμε, ότι αυτοί οι δύο μοιράστηκαν τη θέση «4» στη φετινή Εθνική Ανδρών.

Το απύθμενο βάθος του Ολυμπιακού είναι το μεγάλο του πλεονέκτημα στην κοπιαστική κούρσα των 30+5+2 αγωνιστικών. Αρκεί να μην αποδεκατιστεί πάλι από σοβαρούς τραυματισμούς.

Ο Σφαιρόπουλος γνωρίζει φυσικά ότι τα λεφτά τα βάζει στην τράπεζα η άμυνα. Εκεί δίνει την έμφαση και πολύ σωστά. Άλλωστε, η καλή επίθεση προκύπτει από την αποτελεσματική λειτουργία στα μετόπισθεν. Aυτό είναι το περίφημο transition.

Η φάση στην οποία οι Μάντζαρης-Παπανικολάου έπιασαν αιχμαλώτους τρεις Ιταλούς λίγο κάτω από τη σέντρα σήκωσε το ΣΕΦ στο πόδι και απέσπασε ενθουσιώδες χειροκρότημα από το προπονητικό τιμ.

Ο Γκρην άκουσε το όνομά του να γίνεται σύνθημα, αλλά τη διαφορά την κάνουν συνήθως οι αθόρυβοι. Οι οπαδοί βέβαια που έχουν μάθει να μετράνε μόνο τα «γκολ» νομίζουν ότι οι χαμάληδες πολυτελείας είναι …άχρηστοι, οπότε απαιτούν κάθε εβδομάδα την κεφαλή τους στο πιάτο.

Εάν ο Ολυμπιακός του Οκτωβρίου αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα, αυτό δεν είναι ούτε ο Παπανικολάου ούτε ο Αγραβάνης ούτε ο Μάντζαρης ούτε ο Μπερτς. Είναι ο Πάτρικ Γιανγκ, που μάλλον χρειάζεται επίσκεψη στον ψυχαναλυτή!

Όσο ο Ολυμπιακός κερδίζει αγώνες, κερδίζει και χρόνο για να περιμένει τον προβληματικό Αμερικανό. Και ταυτόχρονα την πρόοδο των Μπερτς, Μιλουτίνοβ...

Καθώς τα γράφω αυτά, βλέπω τους καμικάζι της Βασκόνια να αποχωρούν θριαμβευτές από το «Παλάθιο ντε Ντεπόρτες» της Μαδρίτης, όπου μάλιστα παρουσιάστηκαν χωρίς τον τραυματισμένο Μπαρνιάνι. Ο Ολυμπιακός θα βρει τη Βιτόρια σε γιορτινή διάθεση, μεθαύριο.

Ο Ολυμπιακός και η ΤΣΣΚΑ κέρδισαν απόψε χωρίς να θαμπώσουν κανέναν, αλλά η Ρεάλ πλήρωσε την ακεφιά της με μία οδυνηρή ήττα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.