Κινήσεις πανικού ή λογικής;

Κινήσεις πανικού ή λογικής;

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος βλέπει τη μετάλλαξη του Άρη και του Δημήτρη Πρίφτη οι οποίοι ενώ ήταν υπέρμαχοι των αρχικών επιλογών, πλέον ελπίζουν στην υλοποίηση του πλάνου των ριζικών ανακατατάξεων με την ελπίδα της διάσωσης της αγωνιστικής περιόδου.

Κινήσεις πανικού ή λογικής;

Μπροστά στον κίνδυνο ολικής καταστροφής, όλα επιτρέπονται. Δεν δικαιολογείται η κωλυσιεργία, η άρνηση αντιμετώπισης και διαχείρισης της πραγματικότητας, όπως δηλαδή συνέβη στον Άρη για τουλάχιστον έναν μήνα. Γιατί η κλεψύδρα είχε αναποδογυρίσει από την περίοδο των φιλικών αγώνων και η χορήγηση επιπλέον χρόνου αποδείχθηκε κακή επιλογή, ασχέτως του ότι εκείνο το διάστημα έμοιαζε με σοφή απόφαση εν αναμονή της ενσωμάτωσης του Σανικίντζε. Το πρόβλημα φαινόταν στον αγωνιστικό χώρο, αλλά πήγαζε από τη μη προσαρμογή των Αμερικάνων στα δεδομένα του σκληρού και επίπονου Πρωταθλήματος όπως είναι η Basket League. Κι έτσι, έστω καθυστερημένα, ο Δημήτρης Πρίφτης ο οποίος απεχθάνεται τις αλλαγές αναγκάστηκε να «αμαυρώσει» τη φιλοσοφία του και να φθάσει στο σημείο να παραδεχθεί το μέγεθος της απόγνωσής του, στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΚΑΕ μετά την ήττα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Εκεί ανέλαβε το βάρος των ευθυνών, ως όφειλε να κάνει.

Επί της ουσίας, είχε αντιληφθεί ότι η κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο και η παραδοχή των λαθών (του) ισοδυναμούσε με τη μοναδική (εφικτή) επιλογή του. Αν μάλιστα είχε τη δυνατότητα να αντικαταστήσει και τους τέσσερις Αμερικανούς, ενδεχομένως να προχωρούσε σε αυτή τη δραστική κίνηση. Γιατί δεν έχουν προσαρμοστεί ή καλύτερα, δεν έχουν αντιληφθεί το περιβάλλον εργασίας τους. Είχαμε σημειώσει ότι είναι διαφορετικό να αγωνίζεται κάποιος στις… προπονήσεις του NBDL ή σ’ ένα πρωτάθλημα όπου οι απαιτήσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Εδώ είναι Ελλάδα και κυρίως στον «πλανήτη» Άρη, τα συγχωροχάρτια ελάχιστα.

Οι πρώτες αντιδράσεις – μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ – έδειξαν κινήσεις πανικού. Υπό την έννοια ότι εντός μίας ώρας ενημερώθηκαν οι μάνατζερ των Ντέβιν Μαρμπλ, Μάικ Τζένκινς και Έρικ Μπάκνερ ότι θα πρέπει να βρουν άλλες ομάδες για να συνεχίσουν την καριέρα τους. Λάθος. Αυτή την αντίδραση τη δικαιολογείς σε έναν οπαδό ο οποίος έχει το δικαίωμα να σκεφθεί με το αίμα… πάνω από το κεφάλι του. Δεκτή η συσσωρευμένη απογοήτευση και πίεση, αλλά όχι σε σημείο να γίνονται τόσο βιαστικές ενέργειες. Ακόμη και σ’ ένα πλάνο αλλαγών υποχρεούσαι να πας βήμα-βήμα. Οι παίκτες δεν είναι σαν τα πουκάμισα για να τους αλλάζεις μέσα σε δευτερόλεπτα. Κάποτε ο συγχωρεμένος ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΚ Άρης, Ζαφείρης Σαμολαδάς, είχε πει σ’ έναν προπονητή… «μην τους παρεξηγείς. Μεγάλωσαν κι ακόμη φοράνε κοντά παντελονάκια». Προσέξτε, άλλο να είσαι υποτακτικός κι άλλο να χαράζεις έξυπνη στρατηγική για να πετύχεις τον σκοπό σου. Ποσώ μάλλον όταν το συνολικό ποσό των συμβολαίων τους ξεπερνάει τα 700.000 δολάρια. Η περίσταση απαιτεί tact. Οφείλεις να χαλιναγωγήσεις την απογοήτευσή σου και να εφαρμόσεις τη δεύτερη ή και τρίτη σκέψη σου.

Λίγες ώρες αργότερα, στον Άρη αντιλήφθηκαν ότι η λογική των ισοπεδωτικών αλλαγών με τη μορφή της άμεσης ενημέρωσης των εμπλεκομένων δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά διότι τους παίκτες που βρίσκονται στην πόρτα της εξόδου θα τους χρειαστεί έως ότου έρθουν οι επόμενοι. Απλή εμπορική λογική. Για παράδειγμα, αν δεν λυθεί το συμβόλαιο του Ντέβιν Μαρμπλ δεν μπορεί να προχωρήσει η ιστορία της επιστροφής του Τζέρελ ΜακΝιλ. Αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή με τον Μάικ Τζένκινς, είναι αδύνατο να «τρέξει» το σχέδιο απόκτησης του Μάρκ Κάρτερ ή ενός άλλου Αμερικανού φόργουορντ ο οποίος είναι κατά νου.

Και καταλήγουμε με τη λογική των αλλαγών. Είναι προφανές ότι ο Δημήτρης Πρίφτης δεν θα κυνηγήσει… λαχειοπώλες, αλλά θα πάει σε λύσεις που γνωρίζει. Σε λύσεις για τις οποίες μπορεί να εγγυηθεί (πρωτίστως) στον εαυτό του και οι οποίες θα ταιριάξουν στο ήδη υπάρχον σύνολο με αποκλειστικό στόχο να επιτευχθεί σύντομα η χημεία. Σαφώς και δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι θα «κολλήσουν» οι ΜακΝιλ, Κάρτερ στο «2» - «3», εφόσον ασφαλώς αποκτηθούν. Εκτιμά όμως ότι η εικόνα θα είναι καλύτερη από την τωρινή. Γιατί ο ΜακΝιλ γνωρίζει ακόμη και τις ατέλειες του Nick Galis Hall, ενώ ο Μαρκ Κάρτερ υπήρξε συμπαίκτης τόσο με τον Βασίλη Σίμτσακ όσο και με τον Βασίλη Ξανθόπουλο. Εν τέλει, ο Άρης έσκαψε έναν λάκκο και βούτηξε μόνος του. Τώρα αναζητεί ένα σχοινί για να αναρριχηθεί και για να αποδείξει ότι παραμένει ζωντανός.

Best of internet