Η πιο... δύσκολη αγάπη του κόσμου!

Η πιο... δύσκολη αγάπη του κόσμου!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Η πιο... δύσκολη αγάπη του κόσμου!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας γράφει για την ολική επαναφορά του «τριφυλλιού» στη Μόσχα, όπου οι παίκτες του απείλησαν την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ. Τι θα φέρει ο Πασκουάλ και η επιτακτική ανάγκη για έναν point-guard αλλά και... εμπιστοσύνη στο νέο κουμανταδόρο.

Αν υπάρχουν δύο συμπεράσματα από το χθεσινό παιχνίδι στην «Megasport Arena» της Μόσχας, αυτά είναι ότι ο Παναθηναϊκός Superfoods είναι κανονική ομάδα της EuroLeague και μάλιστα από το πάνω ράφι και δεύτερον, χρειάζεται άμεσα έναν έμπειρο play-maker για να δώσει ποιοτικές ανάσες στο Νικ Καλάθη! Όσοι παρακολούθησαν το ματς, δεν θα δυσκολεύτηκαν καθόλου να διαπιστώσουν ότι οι «πράσινοι» έδειξαν τελείως διαφορετικό πρόσωπο από το ΣΕΦ και όχι απλά έπαιξαν στα ίσα την φορμαρισμένη και πανίσχυρη πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά την απείλησαν με την πρώτη της ήττα στην διοργάνωση μετά από 8 σερί νίκες και σχεδόν 7 μήνες!

Κι όμως, πριν το τζάμπολ, τις περισσότερες συζητήσεις μεταξύ φιλάθλων αλλά και δημοσιογράφων ακόμη, μονοπωλούσε ένα και μόνο ερώτημα: «Πόσα θα μας ρίξει απόψε η ΤΣΣΚΑ;»... Κι αν το ξεκίνημα του αγώνα (11-2 στο 4' και 17-5 στο 7') επιβεβαίωσε τις αρχικές προβλέψεις και το αρχικό σχήμα του Γιώργου Βόβορα (πρώτη φορά έπαιξε μαζί η πεντάδα Καλάθης, Φελντέϊν, Νίκολς, Γκιστ και Μπουρούσης) έδειχνε να ψαχνόταν, η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη.

Οι συνεχείς αλλαγές (με τους αθλητικούς ημίψηλους να βγαίνουν δυναμικά και να «αρνούνται» το πρώτο βήμα) στο μαρκάρισμα του Ντε Κολό κυρίως και εν συνεχεία του Τεόντοσιτς, βραχυκύκλωσαν την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη. Οι γηπεδούχοι έτρεξαν ελάχιστα έως καθόλου στο transition, έχασαν τους αυτοματισμούς τους και διατήρησαν ένα ισχνό προβάδισμα λόγω των πολλών επιθετικών ριμπάουντ που πήραν στο πρώτο μέρος και κάποιων ελεύθερων μακρινών σουτ που βρήκαν με τον Βορόντσεβιτς κυρίως 1ο δεκάλεπτο και τους Φριτζόν και Τζάκσον.

Σταδιακά, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έβρισκε ρυθμό και την έξτρα ώθηση του την έδωσε ο παίκτης που έχει παίξει λιγότερο μέχρι τώρα, λόγω της απόφασης να πορευτεί η ομάδα με 6 Αμερικανούς και μοιραία, μόνο οι 4 εξ' αυτών να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εγχώριες υποχρεώσεις (στον 1ο γύρο). Στην μόλις δεύτερη εφετινή του συμμετοχή, ο Ντιμίτρι Νίκολς, ήταν εξαιρετικός στην επίθεση (ρεκόρ καριέρας με 20π. & 7/11 σουτ), αλλά βοήθησε εξίσου και στην άμυνα (με την ταχύτητα και το μακρύ κορμί του), «γεμίζοντας» ένα μεγάλο κενό που παρουσίαζε έως τώρα η ομάδα στην θέση «3» (ο Χαραλαμπόπουλος δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου).

Σε σχέση με το Φάληρο, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας δεν έπαιξαν σχεδόν καθόλου με τον Μπουρούση, ο οποίος λόγω της αγωνιστικής φυσιογνωμίας και του τρόπου παιχνιδιού της ΤΣΣΚΑ, δεν ταίριαζε πολύ στο ματς, αλλά βρήκαν ρυθμό από τα μακρινά σουτ των Νίκολς, Καλάθη και Φελντέϊν στο πρώτο μέρος και εν συνεχεία είχαν εκπληκτικές συνεργασίες με δημιουργό το Νικ (πλησίασε το triple-double) και συνήθεις αποδέκτες τους Γκιστ και Σίνγκλετον. Κάπως έτσι, το «τριφύλλι» βρέθηκε μπροστά στο σκορ, έχοντας κρατήσει την ΤΣΣΚΑ (έβαλε 109 στην πρεμιέρα) κάτω από τους 50 στο 25ο λεπτό!

Ήταν όμως νομοτελειακό, ότι αργά ή γρήγορα, ελλείψει αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης πίσω από τον Καλάθη, τα δεδομένα του ματς θα άλλαζαν. Οι Ντε Κολό και Τεόντοσιτς του μόλις ενός πόντου στο πρώτο μέρος, είχαν ήδη ζεσταθεί (11+6 στην 3η περίοδο) και η κούραση του Νικ είχε αρχίσει να είναι εμφανής. Μετά τα σχεδόν 36 λεπτά του Σταδίου «Ειρήνης και Φιλίας», o 27χρονος διεθνής point-guard χρειάστηκε να παίξει 33 στη Μόσχα, οπότε η εξάντληση που παρουσίασε στο τελευταίο πεντάλεπτο και τα τρία άστοχα σουτ που «πόνεσαν», ήταν κάτι περισσότερο από φυσιολογική εξέλιξη.

Συμπέρασμα: Ο Παναθηναϊκός έχει τα συστατικά να πρωταγωνιστήσει αλλά χρειάζεται έναν ακόμη αυθεντικό play-maker για να πλαισιώσει τον Καλάθη (ειδικότερα τώρα που λείπει ο Τζέϊμς) και ίσως έναν ακόμη πιο ευέλικτο ψηλό που να μπορεί να «ποστάρει» (Μαυροκεφαλίδης;). Παράλληλα, όμως, μοιάζει επιβεβλημένο να αλλάξει νοοτροπία και να βγάλει τις αγωνιστικές ταμπέλες που είχε έως τώρα. Το να χρίζεις ηγέτες της επόμενης δεκαετίας παίκτες που ακόμη δεν έχουν παίξει, μόνο και μόνο για να στηρίξεις το πλάνο της ελληνοποίησης ή να συμπληρώνεις το ρόστερ μη λαμβάνοντας υπ' όψιν τους κανονισμούς στην Basket League, είναι λάθη που τα βρίσκεις μπροστά σου και μετά σε οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερα για να τα διορθώσεις.

Ο Παναθηναϊκός έχει βαρύ όνομα, τεράστια παράδοση και η κληρονομία της σύγχρονης ιστορίας του, τον «αναγκάζει» να κερδίζει και να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όλα τα υπόλοιπα είναι για κουβέντες του καφενείου! Η επιλογή του Τσάβι Πασκουάλ αλλά παράλληλα και η δεδομένη (ελπίζω!) στήριξή του - λόγω και του τριετούς ισχυρότατου συμβολαίου που θα υπογράψει - είναι η ιδανική κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν ο Καταλανός τεχνικός τύχει εμπιστοσύνης και της απαραίτητης πίστωσης χρόνου να δουλέψει και να φέρει την ομάδα στα δικά του μέτρα, τότε τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν πολύ να έρθουν. Δεν θα έρθουν και αμέσως, όμως... Το υλικό πάντως, είναι ποιοτικό και η σωστή καθοδήγηση θέλει εμπιστοσύνη και αγάπη από τα πάνω καθίσματα! Στα δύσκολα και τις ήττες που θα έρθουν, αυτή είναι η πιο δύσκολη αγάπη που υπάρχει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!