Η βραδιά του λόξυγγα

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Η βραδιά του λόξυγγα
O Nίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι ο Τσάβι Πασκουάλ θα κρατήσει πολλά από τον Παναθηναϊκό της Μόσχας.

Aυτο, τώρα, ποιος το περίμενε; Ο Παναθηναϊκός πήγε στη Μόσχα με υπηρεσιακό προπονητή και με το ηθικό στο Τάρταρα και κόντεψε να κερδίσει ένα ματς, που προκαλούσε στους οπαδούς του τρόμο. Ήταν αυτός που τρόμαξε τον αντίπαλο και όχι η παντοδύναμη πρωταθλήτρια Ευρώπης. Το "γαμώτο" ακούστηκε ελληνιστί και όχι στα ρώσικα.

Αύριο που επιστρέφει στην Αθήνα, θα βρει να τον περιμένει εκεί ένας από τους κορυφαίους τεχνικούς της Ευρώπης, αποφασισμένος να ξεκινήσει δεύτερη καριέρα στην κορυφογραμμή και να γίνει σημείο αναφοράς για τον Παναθηναϊκό της μεθεπόμενης (μετά Ομπράντοβιτς, μετά Διαμαντίδη) ημέρας.

Το κατάμαυρο τούνελ της Δευτέρας μοιάζει ξαφνικά να οδηγεί όχι στον γκρεμό, αλλά σε ηλιόλουστο ξέφωτο. Κύλησε πολύ νερό τις τελευταίες δύο ημέρες, κάτω από τις γέφυρες του Μόσκοβα.

Συγχωρήστε μου την ποιητική διάθεση, αλλά αυτό ακριβώς ήταν ο Παναθηναϊκός της νερόβραστης σάλας «Μεγκασπόρτ»: ένα μικρό ποίημα. Δεν έχει τόση σημασία που στο τέλος ξέχασε να συλλαβίζει και έχασε την ομοιοκαταληξία.

Το ζητούμενο στη Μόσχα ήταν να στηθεί ξανά η ταλαιπωρημένη ομάδα στα ποδάρια της και να αποφύγει το στραπατσάρισμα. Η ΤΣΣΚΑ μπήκε ζεστή στο γήπεδο, αλλά το δυναμικό της ξεκίνημα (17-5) βοήθησε περισσότερο τον Παναθηναϊκό παρά την ίδια.

Οι Ρώσοι προσπάθησαν να πάρουν το ματς με τις φανέλες και με σβηστές μηχανές και βρέθηκαν προ εκπλήξεων, όταν όρθωσε ανάστημα απέναντί της ο μοναδικός «πράσινος» που δεν έφερε στο κορμί του πληγές από το Φάληρο.

Ο Ντιμίτρις Νίκολς κράτησε τον Παναθηναϊκό όρθιο με απανωτά τρίποντα μέσα στο παλιό του σπίτι και οι υπόλοιποι πήραν θάρρος, αφού η αρκούδα χασμουριόταν βαριεστημένη. «Θα προσπαθήσει να ανάψει τις μηχανές αργότερα και δεν θα μπορεί. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα κατόπιν παραγγελίας», έγραφα στο live του Gazzetta.

Η ΤΣΣΚΑ έδειχνε υπνωτισμένη, σαν να είχε απέναντί της τον Πεδουλάκη σε βραδιά καριέρας. Ή μήπως δεν ήταν συνταγή Αργύρη αυτή που απλώθηκε σαν βαρετός αλλά νόστιμος τραχανάς στο παρκέ της Μόσχας;

Ο προπονητής της μιάς νύχτας Γιώργος Βόβορας έχει μάτι και ταλέντο. Κατάλαβε ότι το modus operandi της ΤΣΣΚΑ θα πάθαινε βραχυκύκλωμα αν βρισκόταν αντιμέτωπο με ενισχυμένη πηγή ενέργειας, οπότε έστειλε στο γήπεδο μετά την ανάπαυλα 4+1 αμερικανάκια: Ρίβερς, Νίκολς, Γκιστ, Σίνγκλετον και τον Καλάθη που ντύθηκε μετά την ανάπαυλα Παπαλουκάς!

Μπορεί να υστερεί στο μακρυνό σουτ και να χάνει κρίσιμες επιθέσεις όταν μένει αβοήθητος με τη μπάλα στα χέρια, αλλά τον ρόλο του πλθωρικού quarterback τον παίζει καλύτερα από κάθε άλλον. Η στατιστική του έγραψε 9 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα και 4 λάθη, όλα όμως στο α’ ημίχρονο.

Και σπουδαία άμυνα στον Τεόντοσιτς, ε;

Ο Παναθηναϊκός θα είχε πάρει το παιχνίδι εάν είχε δεύτερο αξιόπιστο δημιουργό ή έστω σκόρερ στην περιφερειακή του γραμμή. Ο Παππάς δεν ήταν σήμερα ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης θα έζησε στιγμές νοσταλγίας και ατελείωτου λόξυγγα στον καναπέ του σπιτιού του. Οι 7 συνεχόμενες άστοχες επιθέσεις του κάπως πελαγωμένου μετά το 63-68 Παναθηναϊκού χάρισαν στην αγνώριστη ΤΣΣΚΑ οξυγόνο. Το σκορ του τελευταίου πενταλέπτου ήταν 18-9.

Πολύ μικρό κακό, αυτή η ήττα. Ουδείς υπολόγιζε περισσότερους από 1 βαθμό, από το ταξίδι στην αφιλόξενη Μόσχα. Ο Παναθηναϊκός έβαλε στις αποσκευές του μία πολύτιμη ένεση αισιοδοξίας εν όψει της δύσκολης εβδομάδας που έρχεται: Μπάμπεργκ έξω την Τετάρτη, Ερ.Αστέρα μέσα την Παρασκευή.

Κέρδισε επίσης παίκτες σαν τον θαυμάσιο Νίκολς, καθώς και προπονητικές ιδέες, όπως η άμυνα με ατελείωτες αλλαγές όταν έπαιζε η «made in the USA» πεντάδα. Είδαμε τον Γκιστ να επιστρέφει για λίγο στη θέση «5», είδαμε στο τέλος και σχήμα με Μπουρούση-Σίνγκλετον μαζί.

Άγνωστο βεβαίως τι θα κρατήσει ο Τσάβι Πασκουάλ, από όσα (θα) είδε στην τηλεόραση. Ο Καταλανός προπονητής έχει πολύ συγκεκριμένη, κάπως άκαμπτη φιλοσοφία και συνηθίζει να προσαρμόζει σε αυτήν το έμψυχο υλικό του.

Αυτή τη φορά, όμως, θα χρειαστεί να πράξει το αντίστροφο, εφ'όσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό. Από το 2008 και μετά, ήταν εκείνος που διάλεγε τους παίκτες του και όχι κάποιος τέως.

Μόνο όταν ανέλαβε «παρθένος» και «αμούστακος» τη Μπαρτσελόνα παρέλαβε ομάδα άλλου προπονητή. Του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτός είναι ο μέντορας του Πασκουάλ.

Είναι, πάντως, εκπληκτικό αυτό που συνέβη με τον Παναθηναϊκό μετά το διαζύγιο με τον Πεδουλάκη. Βγήκε για κυνήγι στα τυφλά ελπίζοντας σε κανέναν ξεχασμένο λαγό, αλλά πέτυχε νεαρό λύκο, σαν αυτούς που ουρλιάζουν υπερήφανοι στα δάση της Ιβηρικής.

Ο Τσάβι Πασκουάλ μπορεί να συνοδεύεται από αστερίσκους και ερωτηματικά (π.χ. δεν έχει δουλέψει ποτέ εκτός Ισπανίας…), αλλά δεν παύει να ανήκει στην προπονητική ελίτ της Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε διάνα όταν αποφάσισε παρόμοια κουτουράδα Οκτώβριο μήνα με την αποπομπή του Μπαρτζώκα και οι «πράσινοι» ελπίζουν να ακολουθήσουν τα χνάρια του.

Ο Σφαιρόπουλος βέβαια βρήκε στρωμένο το κόκκινο κρεβάτι ως Έλληνας που είναι, ενώ ο Πασκουάλ καλείται να κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα για τον ίδιο ύδατα.

Το πραγματικό crash-test για τον Καταλανό θα είναι όχι η φετινή σεζόν, αλλά το 2017-8. Εκτός κι αν δεν προφτάσει ούτε αυτός την επόμενη παρέλαση…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.