Η πρώτη φορά στο ΣΕΦ ήταν επεισοδιακή (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Η πρώτη φορά στο ΣΕΦ ήταν επεισοδιακή (vid)
Τον Φεβρουάριο του 1992 οι «αιώνιοι» αγωνίστηκαν για πρώτη φορά αντίπαλοι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και το gazzetta.gr θυμάται όλα όσα είχαν συμβεί...

Πέρασαν ήδη 24 χρόνια από την πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός είχε υποδεχθεί τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και όχι στο Παπαστράτειο. Βέβαια η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων χρονολείται τον Μάρτιο του 1986, όταν είχε διεξαχθεί ο τελικός κυπέλλου με νικητές τους «πράσινους».

Μόνο που τότε το ΣΕΦ θεωρούνταν ουδέτερη έδρα και όχι των «ερυθρολεύκων» οι οποίοι ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν από τη σεζόν 1991-92 και μετά. Το ντέρμπι στο Φάληρο είχε προγραμματιστεί για την 17η αγωνιστική και πιο συγκεκριμένα για το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 1992.

Ο αναγεννημένος Ολυμπιακός του Γιάννη Ιωαννίδη και το Ζάρκο Πάσπαλι ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας μαζί με τον ΠΑΟΚ έχονταν 13-3 ρεκόρ, ενώ ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να εξασφαλίσει μια θέση στο κύπελλο Κόρας έχοντας επτά νίκες και 9 ήττες σε 16 παιχνίδια.

Το ντέρμπι ήταν κάτι παραπάνω από επεισοδιακό! Στο ΣΕΦ υπήρχαν 12.000 φίλοι του Ολυμπιακού, ενώ στο γήπεδο είχαν βρεθεί και 300 περίπου φίλοι των «πρασίνων». Εντός του παρκέ, το παιχνίδι ήταν ντέρμπι, με τον Μαυροβούνιο σταρ να αποτελεί τη μόνιμη απειλή για το καλάθι του Παναθηναϊκού και τους Γκέκο, Οικονόμου να κάνουν τη δουλειά για λογαριασμό της ομάδας τους.

Μάλιστα στο ρόστερ των «πρασίνων» υπήρχε ο νυν προπονητής Αργύρης Πεδουλάκης, ο οποίος ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος του Παναθηναϊκού, όπως επίσης και ο 17χρονος -τότε- Φραγκίσκος Αλβέρτης. Ουσιαστικά είναι και τα μοναδικά πρόσωπα που θα βρεθούν απόψε στους πάγκους του ΣΕΦ σε σχέση με εκείνο το ματς.

Βέβαια εκείνο το ντέρμπι «σημαδεύτηκε» από επεισόδια. Μια παρεξήγηση μεταξύ Μηνά Γκέκου και Γιάννη Ιωαννίδη έφτανε και περίσσευε για να πέσει το λάδι στη φωτιά και να ακολουθήσει η έκρηξη! Τα κέρματα άρχισαν να πέφτουν βροχή, ενώ δεν υπήρχε τότε η προστατευτική φυσούνα για την αποχώρηση των ομάδων. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν κουβέντες σε έντονο ύφος, ενώ από τα κέρματα οι διαιτητές της αναμέτρησης Πιτσίλκας και Παπαδημητρίου αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά το ματς.

«Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί ο Ιωαννίδης ήρθε και με έπιασε από τον λαιμό. Ήταν από τους ανθρώπους που εκτιμούσα και τώρα έπεσα από τα σύννεφα. Γενικότερα υπήρχε προκατάληψη από διαιτητές προπονητές και παίκτες. Βέβαια άλλο το τεχνικό κομμάτι και άλλο αυτό της ανθρώπινης συμπεριφοράς» έλεγε ο Μηνάς Γκέκος, ενώ ο Γιάννης Ιωαννίδης δήλωνε με τη σειρά του: «Να ρωτήσετε αυτούς που τα έκαναν. Εμένα με ενδιαφέρει να επιλαμβάνεται κάποιος για τους θεατρινισμούς που γίνονται μέσα στο γήπεδο».

Θέση για τα επεισόδια είχε πάρει και ο Αργύρης Πεδουλάκης: «Ο Ολυμπιακός νίκησε γιατί έχει καλύτερες δημόσιες σχέσεις. Ο Ιωαννίδης τη διδασκαλία που είχε στον Αρη την έχει και τώρα. Δεν γίνεται μια ομάδα με έναν και μόνο παίκτη, τον Πάσπαλιε, να φτάνει εκεί που έχει φτάσει. Οσοι ξέρουν από μπάσκετ ξέρουν τι κρύβεται από πίσω...»

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ιωαννίδης): Πάσπαλι 33 (9/14βολ., 12/20δίπ., 0/3τρίπ., 8ριμπ.), Ελληνιάδης 2, Παπαδάκος 7, Καμπούρης 12, Μωραΐτης 4, Σταμάτης, Καρατζάς 4, Αγγέλου, Σιγάλας 7.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Παβλίσεβιτς): Γκέκος 15 (1), Πεδουλάκης 10 (1), Ανδρίτσος, Οικονόμου 13, Ντέιβις 7, Μυριούνης, Παπαπέτρου 8, Γεωργικόπουλος 1, Αλβέρτης 3 (1), Σκροπολίθας 3 (1).

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα