Σαν ξεκούρδιστη μπάντα

Ο Γιάννης Ντεντόπουλος αισθάνεται ότι η εμφάνιση του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ζαλγκίρις , βοήθησε τον Ολυμπιακό να αναθαρρήσει μετά την ήττα στη  Μαδρίτη και ενόψει του ντέρμπι του ΣΕΦ, ενώ  ισχυρίζεται ότι οι «αιώνιοι»  έχουν μπει στο ίδιο  group therapy.

Σαν ξεκούρδιστη μπάντα

Από έρευνες που εξέτασαν τις στρατηγικές  της αντιμετώπισης της δυσφορίας στην καθημερινότητα, έχει αποδειχθεί  ότι η πιο δραστική και αποτελεσματική  όλων για την ενίσχυση της ευεξίας και μείωσης του άγχους, είναι η επαφή, η επικοινωνία και η υποστήριξη από δικούς μας ανθρώπους. Κάπως έτσι προέκυψε η παραίνεση : κράτα με να σε κρατώ, ν’ ανεβούμε στο βουνό.

Όπως επίσης, έχει επιβεβαιωθεί τα τελευταία χρόνια, ότι οι πιο κοντινοί και αλληλοεξαρτώμενοι –μέσα από την αντιπαλότητά τους-  οργανισμοί στο ελληνικό μπάσκετ είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.  

Ο ένας μπορεί να φτιάξει και να χαλάσει την διάθεση του άλλου με μια σχέση που στα μαθηματικά χαρακτηρίζεται :  αντιστρόφως ανάλογη.

Αν αποδεχθούμε την ισχύ αυτής της συνθήκης, τότε μπορούμε να πιστέψουμε ότι η εμφάνιση του Παναθηναϊκού κόντρα στην Ζαλγκίρις ,  βοήθησε τον Ολυμπιακό , αν όχι  να αναθαρρήσει, τουλάχιστον να νιώσει κάπως καλύτερα  μετά το βαρύ -18 της Μαδρίτης και λίγα 24ωρο πριν από το πρώτο μεταξύ τους ντέρμπι, που θα γίνει την Δευτέρα στο ΣΕΦ, για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Άλλωστε, εξετάζοντας τα πράγματα  ψυχρά και υπολογιστικά, και οι δυο , άφησαν πίσω τους την πρεμιέρα της φετινής Euroleague με φυσιολογικά αποτελέσματα. Δεν είναι καταστροφή να χάσεις από την Ρεάλ στην Μαδρίτη, ούτε και άθλος να νικήσεις την Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ. Επιβεβαίωσαν  και οι δυο , με τον πλέον ξεκάθαρο  τρόπο  ότι, αυτή την εποχή, είναι ακόμη …ξεκούρδιστοι. Πολύ μακριά από αυτό που έχουν στο μυαλό τους ο Σφαιρόπουλος και ο Πεδουλάκης.

Επιβεβαίωσαν επίσης  ότι  τους είναι κομματάκι δύσκολο να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες τους για αναβάθμιση της ποιότητας του  στυλ που πρέσβευαν. Για τον απλούστατο λόγο ότι βρέθηκαν σε κατάσταση πίεσης και φυσικά αντέδρασαν ενστικτωδώς, με τις παλιές τους συνήθειες. Ούτε κίνηση, ούτε κυκλοφορία της μπάλας. Ο  καθένας , παραχώρησε το δικαίωμα της απόφασης  στα χέρια των μονάδων, με το  μεγαλύτερο ειδικό  βάρος (Σπανούλης)  ή το μεγαλύτερο θράσος (Παππάς)   και έκαναν την προσευχή τους. Η διαφορά ήταν ότι οι μεν «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν με την  Ρεάλ Μ. στην Μαδρίτη και αυτό που έκαναν φάνηκε λίγο, οι δε «πράσινοι» με την  μικρομεσαία Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ και αυτό που παρουσίασαν  αποδείχθηκε οριακά αρκετό.

Ειδικά για τον Παναθηναϊκό, που τον έχουμε και πιο πρόσφατο, το σημαντικότερο σε τέτοια ματς, αυτή την περίοδο,  είναι να τα κερδίζει. Έστω και με μισό πόντο. Είναι εύκολο να συναισθανθεί ο οποιοσδήποτε ,  πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η νίκη, αν κάτσει  να αναλογιστεί  τι θα μπορούσε να ακολουθήσει   αν , με αυτή την εικόνα που έβγαλε  στο παρκέ, η  Ζαλγκίρις του Γιασικεβίτσιους  τον κέρδιζε και έκανε το «μπαμ». Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Μάικ Τζέιμς, γιατί αυτός θα ήταν ο πρώτος που θα τα άκουγε τα περισσότερα  για την ανοησία του.

Ήταν φανερό ότι η , πεπερασμένων δυνατοτήτων Λιθουανική ομάδα , λειτούργησε πιο οργανωμένα και μεθοδικά  , αλλά υστέρησε σε προσωπικότητες. Απλά  ένα κοκτέιλ που είχε ολίγη από  έξαψη του Μπουρούση, ένα ακόρντο του Φώτση, κάποια  έκλαμψη του Φελντέιν,  μια έκρηξη του Σίνγκλετον , ένα τρίποντο του Καλάθη και φυσικά  το κρεσέντο του Παππά , έγειραν την πλάστιγγα και τον έβγαλαν από την δύσκολη θέση. Η παράσταση  σε άμυνα (βλέπε τα 18 επιθετικά ριμπάουντ των φιλοξενουμένων) και σε επίθεση (ένας εναντίον ενός  στη  ημερήσια διάταξη) έδειξε ότι οι αυτοματισμοί  αργούν ακόμη.

Από την άλλη, στο διηνεκές  έχει γίνει ξεκάθαρο ότι  δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο η ψυχολογία με την οποία πάνε οι δυο «αιώνιοι» να αναμετρηθούν μεταξύ τους, αλλά η ψυχολογία με την οποία φεύγουν όταν τελειώσει το ντέρμπι. Άλλωστε  στο μπάσκετ δεν υπάρχει ισοπαλία. Ο ένας θα νικήσει.  Ενίοτε αυτή η εφορία που νιώθει ο νικητής μετατρέπεται, εκτός από πίστωση χρόνου και σε ιδανικό καμουφλάζ των δικών του προβλημάτων. Και αντίστοιχα ο πόνος που αισθάνεται  ο  ηττημένος , μπορεί να τον οδηγήσει ακόμη και σε παραπλανητικά συμπεράσματα.