Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις Κάουνας 84-76 (pics & vid)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις Κάουνας 84-76 (pics & vid)
Ο Παναθηναϊκός μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά στο τέλος κατάφερε να πάρει μια αγχώδη νίκη απέναντι στη Ζαλγκίρις με 84-76 χάρη στους Σίνγκλετον και Παππά.

Λένε ότι κάθε πρεμιέρα κρύβει εκπλήξεις και λίγο έλειψε να πέσουν θύμα οι «πράσινοι» οι οποίοι είδαν και έπαθαν μέχρι να νικήσουν τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο «Νίκος Γκάλης» με 84-76.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν διπρόσωπος, αφού εκεί που πήγαινε να πάρει μια διαφορά στο σκορ (22-15 στο 11') εκμεταλλευόμενος τον Γιαννη Μπουρούση, ο οποίος είχε οκτώ πόντους σε αυτό το διάστημα, η Ζαλγκίρις είχε τις απαντήσεις έτοιμες. Τόσο για να αναχαιτίσει τη δράση των «πράσινων» με σαφή επιλογή να τους δώσει το τρίποντο, όσο και βρίσκοντας τις λύσεις στην επίθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπόρεσε να πραγματοποιήσει σερί 12-0 (!) και να φανεί κάτι παραπάνω απειλητική πριν κλείσει το ημίχρονο με 37-30.

Η συνέχεια δεν απείχε από το πρώτο μισό του αγώνα. Οι Λιθουανοί ήταν διαβασμένοι, είχαν υπομονή στην επίθεση, σε αντίθεση με τους παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη, οι οποίοι αναλώθηκαν σε σωρεία άστοχων σουτ έξω από τα 6.75μ. Αποτέλεσμα; Με τον Μότουμ να απειλεί στην επίθεση και τους γηπεδούχους να μην βρίσκουν λύσεις, η Ζαλγκίρις προηγήθηκε με 41-39, όπως και με τέσσερις πόντους (52-48) λίγο πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου.

Έκτοτε ανέλαβε δράση ο Κρις Σίνγκλετον! Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ το πήρε... προσωπικά και έχοντας τη βοήθεια του Νίκου Παππά, ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να «ξεκλειδώσει» την... καλά κλειδωμένη (μέχρι εκείνο το σημείο) άμυνα του Γιασικεβίτσιους και να ανακτήσει τα ηνία του αγώνα μέχρι την τελική επικράτηση. Μια νίκη που... παραήταν αγχωτική για τους «πράσινους» ενοψει και του μεγάλου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την ερχόμενη Δευτέρα στο ΣΕΦ.

Βέβαια, το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός Superfoods παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων για πρεμιέρα EuroLeague, ωστόσο στο τέλος της ημέρας, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Τώρα μπορεί να πει κάποιος «κρίσιμο από τη στιγμή που ακολουθούν άλλα 29 στην κανονική περίοδο;» Κι όμως. Η φετινή Ευρωλίγκα μπορεί να έχει πολύ δρόμο ακόμα, αλλά τα παιχνίδια που είναι «must win» και δεν κερδίζονται, αναμένεται να δημιουργήσουν πραγματικό βουνό στη συνέχεια. Ο Παναθηναϊκός, τη γλίτωσε...

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Σοβαρεύτηκε την κατάλληλη στιγμή, δυνάμωσε στην άμυνα και έβαλε «φρένο» στα συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ της Ζαλγκίρις τα οποία αποτέλεσαν και τον μεγάλο βραχνά του Παναθηναϊκού καθ' όλη τη διάρκεια του ματς.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Κρις Σίνγκλετον, ο οποίος ήταν εκείνος που έδωσε το έναυσμα για το ξέσπασμα του Παναθηναϊκού με 13 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ, όπως επίσης και ο Νίκος Παππάς (19 πόντοι, 2/3 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 6/6 βολές), ο οποίος «άνοιξε» την άμυνα των Λιθουανών με δύο τρίποντα τα οποία έγειραν τη πλάστιγγα στη μεριά των «πρασίνων»

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Ο Λίο Βέστερμαν, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για (περίπου) 21 λεπτά, αλλά σε αυτό το διάστημα δεν μπόρεσε να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του έχοντας 1/4 δίποντα, 0/3 τρίποντα και 2/2 βολές.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Οταν η Ζαλγκίρις προηγήθηκε με 52-48 λίγο πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν πανικοβλήθηκαν και ούτε κατέφυγαν σε βιαστικά σουτ. Έδειξαν υπομονή στην επίθεση, ενώ βρήκαν την ευστοχία (που τους είχε λείψει από όλο το προηγούμενο ματς) με τα τρίποντα του Παππά με αποτέλεσμα να γυρίσουν το ματς και να αποκτήσουν ψυχολογία

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Τζέιμς Φελντέιν, ο οποίος άρχισε να ανεβάζει στροφές, να βρίσκει το χέρι του αν και δεν είχε αγωνιστεί καθόλου στα δύο επίσημα ματς και να διώχνει και το άγχος ευστοχώντας και σε ένα ζευγάρι βολών στο τέλος.

ΤΙ ΞΕΧΝΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός τα 16 χαμένα ριμπάουντ στη ρακέτα του, όπως επίσης και το γεγονός ότι μετρούσε 6/25 τρίποντα στο τέλος της τρίτης περιόδου (σ.σ. τελείωσε το ματς με 10/20τρίπο.) με αποτέλεσμα να μένει η Ζαλγκίρις μέσα στο ματς. Η Ζαλγκίρις τα 14 λάθη, όπως επίσης και τα 6/24 σουτ που είχε στο σύνολο έξω από τα 6.75μ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Δύο φάσεις. Και οι δύο τάπες. Πρώτα το εντυπωσιακό μπλοκ του Γιάννη Μπουρούση στον Μπροκ Μότουμ στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο μέρος το... ουσιαστικό μπλοκ του Νίκολς με το οποίο δεν άφησε τη Ζαλγκίρις να πλησιάσει περισσότερο.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 37-30, 51-52, 84-76

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.