Κοίτα τι... έπαθες!

Κοίτα τι... έπαθες!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Κοίτα τι... έπαθες!

bet365

O Mάικ Τζέιμς αυτοτραυματίστηκε και ο Βασίλης Σκουντής ανθολογεί παλαιότερες ιστορίες με παίκτες που υπήρξαν ταυτοχρόνως θύτες και θύματα!

Ασφαλώς ο Μάικ Τζέιμς δεν είναι πρώτος και πολύ φοβάμαι πως δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος παίκτης, που παθαίνει τέτοιο πατατράκ: που ενώ δηλαδή είναι ενήλιξ, υπεύθυνος και επαγγελματίας, φέρεται παιδιάστικα, ανεύθυνα και ερασιτεχνικά, είτε εν ώρα υπηρεσίας, είτε εκτός αυτής...

Όσο μακάβριο και αν ακούγεται, δεν μπορεί να διαλάθει της μνήμης μας ότι μια τέτοια ακραία και ανεξέλεγκτη αντίδραση έχει σημαδέψει ανεξίτηλα το ελληνικό, αλλά και το παγκόσμιο μπασκετικό γίγνεσθαι: ήταν στις 28 Απριλίου του 1993 στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης όταν ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς έδωσε εκείνη τη μοιραία κουτουλιά στη βάση της μπασκέτας και αυτό το κτύπημα τον άφησε ανάπηρο στην υπόλοιπη ζωή του, το νήμα της οποίας κόπηκε στις 28 Ιουνίου του 2006.

Βεβαίως το περιστατικό που είχε ως θύτη και συνάμα ως θύμα τον 26άχρονο μιγάδα γκαρντ του Παναθηναϊκού εμπίπτει στην κατηγορία των... εργατικών ατυχημάτων, που συμβαίνουν την ώρα της δουλειάς, ωστόσο είναι άλλο να χτυπάς από την κακιά στιγμή (όπως συνέβη με τον Σανικίτζε) κι άλλο να αυτοτραυματίζεσαι!

Η-για να το θέσω καλύτερα- είναι άλλο πράγμα η ατυχία και άλλο η ανοησία για να μη χρησιμοποιήσω καμιά πιο βαριά κουβέντα που επίσης εξυπηρετεί την ομοιοκαταληξία!

Εν πάση περιπτώσει ο γέγονεν, γέγονεν και όπως σημείωσα στον πρόλογο ένα τέτοιο περιστατικό δεν συνέβη για πρώτη φορά, ούτε βεβαίως ο κύκλος τους έκλεισε στο ΟΑΚΑ με τον Τζέιμς...

Έχω στο αρχείο μου έναν ογκώδη φάκελο με τέτοιες περιπτώσεις που δυστυχώς (μιας και πρόκειται για υποθέσεις σωματικής βλάβης) αποδεικνύουν ότι και αυτοί οι τραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα, απλώς ποικίλλουν οι γενεσιουργές αιτίες, οι οποίες τους προκαλούν.

Από γυαλί (όπως ο Τζέιμς) την είχε πατήσει ένας συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό πριν από 15 χρόνια. Την είχε πατήσει στην κυριολεξία ο Αντώνης Φώτσης στις 19 Μαρτίου του 2001, όταν ενώ κοιμόταν είχε αφήσει ένα ποτήρι νερό στο πάτωμα δίπλα από το κρεβάτι του. Το πρωί που ξύπνησε το πάτησε, έσκισε το πέλμα του αλλά το πήρε χαμπάρι αργότερα στην προπόνηση, όταν ξαφνικά το παπούτσι του έγινε κατακόκκινο από το αίμα! Ο «Μπάτμαν» έλειψε από τον αγώνα Κυπέλλου με τον Μακεδονικό αναγκάζοντας τον Ομπράντοβιτς να πάρει εκείνο το γνωστό και απαράμιλλο μελιτζανί χρώμα, όταν πληροφορήθηκε τα καθέκαστα!

Τρία χρόνια αργότερα (Απρίλιος 2004) ο Ιμπαρήμ Κουτλουάι τύλιξε όλο το χέρι του με νάρθηκα προϊόν των πανηγυρισμών του στη λήξη του αγώνα Παναθηναϊκός- Ζαλγκίρις Κάουνας στο γήπεδο του Σπόρτιγκ. Η πλάκα είναι ότι τότε ο Ιμπο δεν αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό, αλλά στην Ούλκερ με την οποία βρισκόταν εκείνες τις μέρες στην Αθήνα για το ματς με την ΑΕΚ. Εν συνεχεία πέρασε μια βόλτα από τα Πατήσια για να παρακολουθήσει τους «πράσινους» και έφυγε... φασκιωμένος!

Για πολύ πιο δυσάρεστο λόγο τραυματίστηκε στις 8 Ιουνίου του 1993 ο Στόγιαν Βράνκοβιτς που πίνοντας τον καφέ ρου στο «Amadeus» του Ζάγκρεμπ βάρεσε μια με το χέρι του και γκρέμισε τον τοίχο. Ο λόγος; Μόλις είχε πληροφορηθεί από τον Αλεξάντερ Πέτροβιτς ότι ο Ντράζεν είχε σκοτωθεί το προηγούμενο βράδυ στο Ινγκολσταντ...

Τον Δεκέμβριο του 2000 ο Αμερικανός φόργουορντ της Γαλατασαράι Τέρκιν Μοτ βίωσε την εμπειρία που έμελλε να λάχει τις προάλλες στον Τζέιμς: η ομάδα του είχε ηττηθεί από την Αμπιρλίκ στο «Αμπντί Ιπεκτσί» και αυτός πάνω στην τσατίλα του βάρεσε το χέρι του σε μια τζαμαρία και έκοψε τον τένοντα του καρπού του!

Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί πάλι επί τουρκικού εδάφους και μάλιστα στο ίδιο γήπεδο τον Μάρτιο του 1997, απλώς τότε το ξέσπασμα του Τζιμ Μπιλμπά δεν οφειλόταν σε στενοχώρια ή απογοήτευση, αλλά σε ενθουσιασμό και σε πανηγυρικό ξέσπασμα: στο πλαίσιο των πλέι οφς της Ευρωλίγκας η Βιλερμπάν στην οποία αγωνιζόταν τότε είχε νικήσει την Εφές Πίλσεν και ο μετέπειτα παίκτης της ΑΕΚ τρέχοντας προς τα αποδυτήρια πέρασε μέσα από μια τζαμαρία! Το αποτέλεσμα; Έκοψε τον τένοντα του και απουσίασε από το Φάιναλ Φορ που διεξήχθη μετά από έναν μήνα στη Ρώμη.

Από τζαμαρία την πάτησε και ο Αμερικανός σέντερ της σουηδικής Μπόρας, Γκρεγκ Γκρέιαμ, το 1999 όταν πάνω στα νεύρα του κλότσησε μια γυάλινη πόρτα και έχασε όλη την υπόλοιπη σεζόν.

Σε περίοπτη θέση αυτής της λίστας βρίσκονται οι τραυματισμοί μέσα σε... ασανσέρ! Πρώτος διδάξας στην Ελλάδα υπήρξε ο Αμερικανός σέντερ της ΑΕΚ, Αντονι Πελ, ο οποίος το 1996 έπαθε ρήξη συνδέσμων, όταν το πόδι του μαγκώθηκε από την πόρτα του ανελκυστήρα της πολυκατοικίας στην οποία διέμενε και βγήκε νοκ άουτ. Δυο χρόνια αργότερα βάδισε στα χνάρια του ο Αμερικανός σέντερ Μάικλ Μπράουν (για τον οποίο είχε ενδιαφερθεί ο Ολυμπιακός) ο οποίος πρόλαβε να παίξει μόλις ένα ματς με την ισπανική Κάχα Καντάμπρια.

Επιστρέφω στην Ελλάδα όπου οι «αλά Τζέιμς» τραυματισμοί κάθε άλλο παρά σπανίζουν: τον Φεβρουάριο του 1994 μετά τη λήξη του πρώτου ημιτελικού του Κυπέλλου Κόρατς με τον Πανιώνιο, ο σέντερ του ΠΑΟΚ Χρήστος Τσέκος έπαθε διάστρεμμα, παραπατώντας σε ένα σκαλοπάτι του γηπέδου της Νέας Σμύρνης, ενώ έναν χρόνοι νωρίτερα ο «Τσέκος ο.. αληταράς» (όπως τον αποθέωναν οι οπαδοί του «Δικεφάλου του Βορρά» είχε τραυματισθεί σε τροχαίο ατύχημα, εξαιτίας του οποίου δεν αγωνίσθηκε στο Φάιναλ Φορ στο ΣΕΦ, όπου (στον ημιτελικό με την Μπενετόν Τρεβίζο) προοριζόταν να μαρκάρει τον Ρουσκόνι.

Με τον ίδιο τρόπο τραυματίσθηκε τον Φεβρουάριο του 2000 και ο τότε γκαρντ του Ηρακλή Μάρκο Πέσιτς, που στραβοπάτησε έξω από το Ιβανώφειο.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2003 στο Μπουρός της Σουηδίας ο Δημήτρης Παπανικολάου έπαθε λουμπάγκο, σηκώνοντας στην πλάτη του τον Χρήστο Χαρίση μετά το buzzer beater που πέτυχε στον αγώνα της πρεμιέρας του Ευρωμπάσκετ με την Κροατία!

Τη σεζόν 2003-04 κατά την οποία αγωνιζόταν στην Καντού ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έπαθε εγκαύματα όταν δοκίμασε να τηγανίσει αυγά στην κουζίνα του διαμερίσματος του που έγινε παρανάλωμα του πυρός. Το ίδιο είχε συμβεί με τον Μιχαήλ Μισούνοφ από καυτό καφέ, με τον Ντράγκαν Τάρλατς το 2002 (Ρεάλ Μαδρίτης) από γάλα και με τον Μπακάρι Χέντρικς (Γέζι Μιλάνο) επίσης από τηγανιτές πατάτες.

Τον Ιανουάριο του 2002 ο Λιθουανός σέντερ της Νήαρ Ηστ Γκιντάρας Εϊνίκις τραυματίστηκε στο κεφάλι κτυπώντας στο παρμπρίζ σε ένα απότομο φρενάρισμα του φίλου του που οδηγούσε το αυτοκίνητο.

Ο Γάλλος Φιλιπ Ζανιέλ έχασε το Ευρωμπάσκετ του 1987, όταν σε ένα ταξίδι με την Εθνική Γαλλίας κτύπησε το κεφάλι του μέσα στο αεροπλάνο και έπαθε εγκεφαλική διάσειση.

Έναν από τους πιο περίεργους , ασυνήθιστους και αστείους τραυματισμούς υπέστη τον Ιούλιο του 1996 ο Γιώργος Παπαδάκος: ρήξη αχίλλειου τένοντα μέσα στη θάλασσα, ενώ έκανε ένα μακροβούτι στον «Αστέρα»!

Τον Φεβρουάριο του 2000 ανήμερα του αγώνα της Νήαρ Ηστ με την ΑΕΚ, ο Γιώργος Πανταζόπουλος ξύπνησε και είδε το πόδι του να έχει γίνει.. τούμπανο! Πώς; «Δεν ξέρω. Ισως χτύπησα ενώ έβλεπα όνειρο ότι έπαιζα μπάσκετ» είπε αυτοσαρκαζόμενος ο γκαρντ της ομάδας της Καισαριανής.

Δυο μήνες αργότερα (Απρίλιος 2000), όλοι οι παίκτες των Μαϊάμι Χιτ έβαλαν τα γέλια βλέποντας τον Πατ Ράιλι να μπαίνει στο γήπεδο γεμάτος επιδέσμους στο κεφάλι από μένα κτύπημα μέσα στην πισίνα του. «Δοκίμασα να παραστήσω τον Μαρκ Σπιτς στα 100 μέτρα πεταλούδας και κτύπησα πάνω στη στροφή» εξήγησε ο Αμερικανός προπονητής...

Συναφές με τα παθήματα του Παπαδάκου και του Ράιλι, λόγω υγρού στοιχείου είναι και η περιπέτεια του Αμερικανού (με γαλλικό διαβατήριο) γκαρντ του Ηρακλείου, Χάουαρντ Κάρτερ, ο οποίος στις 20 Δεκεμβρίου του 1998 οδηγούσε αφηρημένος κοντά στο λιμάνι και ξαφνικά έπεσε με το αυτοκίνητο μέσα στη θάλασσα, απ ΄όπου ανασύρθηκε γλιτώνοντας με λίγες αμυχές!

Στις 16 Οκτωβρίου του 2008 ο Γιάννης Καλαμπόκης τραυματίστηκε στη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ-Πανιώνιος στην Πυλαία, όταν ενώ έκανε πλάγια βήματα στην άμυνα, συγκρούστηκε με τον διαιτητή.

Το Νοέμβριο του 1994 ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ πήγε να παρακολουθήσει μια συναυλία του Ερικ Κλάμπτον, αλλά οι δυνατοί προβολείς τον κτύπησαν στα μάτια και όταν προσπάθησε να τα σκουπίσει η αλοιφή που χρησιμοποιούσε για την ξηροδερμία προκάλεσε κάψιμο στον κερατοειδή χιτώνα. Επίσης ο «Sir Charles» άθελα του προκάλεσε εξάρθρωση ωμοπλάτης στον συμπαίκτη του (στους Σανς) Κέβιν Τζόνσον, όταν τον αγκάλιασε και κόντεψε να τον πνίξει πάνω σε έναν πανηγυρισμό.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 2007 ο Βλάντιμιρ Ραντμάνοβιτς, ο οποίος τότε αγωνιζόταν στους Λέικερς κτύπησε επιδιδόμενος στο σνόουμπορντ και ζήτησε δημοσίως συγνώμη, επειδή στην αρχή είπε ότι ο τραυματισμός συνέβη ενώ περπατούσε.

Στις 10 Οκτωβρίου 2008 ο Μόντα Ελις, λίγες μέρες μετά την υπογραφή εξαετούς συμβολαίου αξίας 66.000.000 δολαρίων με τους Γουόριορς τραυματίστηκε πέφτοντας από σκούτερ, είπε ψέματα ότι τάχα κτύπησε σε αγώνα μπάσκετ και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τριάντα αγωνιστικών.

Στις 14 Ιουλίου του 2012 ο Κάιρι Ερβινγκ τσατίστηκε από ένα λάθος του σε αγώνα του Summer League του Λας Βέγκας με τους Καβαλίερς, έριξε μια μπουνιά στον τοίχο, έπαθε κάταγμα και έμεινε δυο μήνες έξω από τα γήπεδα!

Ο Ντέρικ Ρόουζ, ανάμεσα σε όλα τα άλλα που του έχουν συμβεί, ξύπνησε ένα βράδυ και για να ξεγελάσει την πείνα του έφαγε ένα μήλο που το καθάρισε το κρεβάτι του. Είχε ξεχάσει όμως το μαχαίρι και το πρωί που σηκώθηκε, ξαφνικά είδε τα σεντόνια του να πλημμυρίζουν από το αίμα που έτρεχε από τον αριστερό αγκώνα του!

Η αυτού εξοχότης, ο Μάικλ Τζόρνταν είχε διαλύσει έναν τένοντα του χεριού του, προσπαθώντας να κόψει την άκρη του πούρου του, ενώ ο Μπραντ Μίλερ, ως παίκτης των Κινγκς, είχε πάθει ζημιά στο δάχτυλο του χεριού του την ώρα που έπλενε πιάτα!

Αστείο τραυματισμό (ρήξη τένοντα) είχε υποστεί ο Ντιρκ Νοβίτσκι στην προθέρμανση ενός αγώνα των Μάβερικς, όταν πάτησε γερά για να στρώσει τα καινούργια παπούτσια του που τα φορούσε για πρώτη φορά.

Ο Πέρβις Ελισον πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος: προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει έναν φίλο του στη μετακόμιση, αλλά ένα τραπέζι έπεσε πάνω στο πόδι του και ο τραυματισμός τον κράτησε έξω όλη τη σεζόν.

Ο Αμάρε Στανταμάιρ εξαγριώθηκε μετά από μια ήττα των Νικς, έριξε μια γροθιά σε πυροσβεστήρα και έτρεχε νυχτιάτικα στο νοσοκομείο για να του ράψουν το χέρι!

Ο Μιλένκο Τέπιτς έπαθε λουμπάγκο στο Ευρωμπάσκετ του 2011, όταν μετά τον αγώνα Σερβία-Ρωσία έμεινε μέσα στο αγιάζι και μάλιστα ιδρωμένος, για δέκα πέντε λεπτά, προκειμένου να δώσει ζωντανή συνέντευξη στην τηλεόραση.

Ο Κόρει Μαγκέτι, τον οποίο το 2011 μεσούντος του λοκ άουτ του ΝΒΑ, λιγουρεύτηκε ο ΠΑΟΚ- και μάλιστα τον έφερε στη Θεσσαλονίκη- τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι κτυπώντας εν εξάλλω καταστάσει το χέρι του πάνω στον πάγκο της γραμματείας.

Ο Τζέισον Κόλινς (ο οποίος το 2013 προκάλεσε πάταγο όταν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία παίκτης ο οποίος δήλωσε ότι είναι ομοφυλόφιλος) κτύπησε στον τρικέφαλο και έσκισε τον τένοντα του όταν στη διάρκεια ενός αγώνα γκολφ, το αμαξίδιο που χρησιμοποιούσε έπεσε σε λάσπες και τουμπάρησε.

Τον Οκτώβριο του 2010 ο άρτι ενταχθείς στους Σικάγο Μπουλς, Κάρλος Μπούζερ ξύπνησε για να πάει στην τουαλέτα, δεν άναψε το φως, σκόνταψε σε μια τσάντα, έσπασε το χέρι του και τέθηκε νοκ άουτ για δυο μήνες.

Ο Σκοτ Ουίλιαμς, όταν αγωνιζόταν στους Μπουλς, έπαθε λουμπάγκο στην προσπάθειά του να σηκώσει μια τηλεόραση.

Τώρα που ανακαλώ στη μνήμη μου ή από το αρχείο μου αυτούς τους ασυνήθιστους τραυματισμούς, νομίζω ότι οι πιο αξιοπερίεργοι και αστείοι από αυτούς που έχουν συμβεί στο μπάσκετ έχουν κοινό σημείο αναφοράς τον Πανιώνιο. Έχουμε και λέμε λοιπόν...

Τον Απρίλιο του 1986 ο Φάνης Χριστοδούλου έπαθε ρήξη μηνίσκου πάνω σε έναν χορό: για την ακρίβεια, στο «ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας» που χόρεψε πάνω στο τσακίρ κέφι στη δεξίωση μετά τον γάμο του αδερφού του Χρήστου και από το κέντρο τον πήγαν σηκωτό στην κλινική για να τον εγχειρίσει ο Γιώργος Κατσιφαράκης.

Το καλοκαίρι του 1996 κι ενώ ο Πανιώνιος βρισκόταν στο Κοπαόνικ για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του ενόψει της παρθενικής συμμετοχής του στην Ευρωλίγκα ο Γιώργος Καράγκουτης υπέστη ρήξη τένοντα. Πώς; Ενώ έκανε push ups στο μπάνιο του δωματίου του και αποφάσισε να πιαστεί από τον νιπτήρα!

Είχα αποφασίσει να περιορισθώ μονάχα στο μπάσκετ, αλλά πού τέτοια τύχη! Υποκύπτω λοιπόν στον πειρασμό να εισβάλω και στα ποδοσφαιρικά χωράφια, όπου έχουν συμβεί πλείστοι όσοι περίεργοι και αστείοι τραυματισμοί...

Ο Ισπανός τερματοφύλακας (της Ρεάλ Μαδρίτης, της Βαλένθια και της Εθνικής) Σαντιάγκο Κανιθάρες είδε το πόδι του να γίνεται σμπαράλια όταν ενώ είχε τελειώσει το ξύρισμα του έφυγε από τα χέρια το μπουκαλάκι με το after shave, που έπεσε στο πάτωμα έσπασε και τα.. σκάγια τού έκοψαν μερικούς τένοντες με αποτέλεσμα να χάσει το Μουντιάλ του 2002!

Επίσης μέσα στο μπάνιο του σπιτιού του τραυματίστηκε τον Φεβρουάριο του 2012 ο Ελβετός Ερεν Ντέρντιγιοκ, προσπαθώντας να πιάσει την οδοντόβουρτσα μέσα από ένα γυάλινο ποτήρι το οποίο έσπασε και από τα θραύσματα τραυματίστηκε στο πόδι, του έκαναν επτά ράμματα και έμεινε τρεις εβδομάδες έκτος δράσης.

Ο Αλεσάντρο Νέστα στο απόγειο της ακμής του με τη Μίλαν υπέστη ρήξη τένοντα στο δάχτυλο επειδή ζούλαγε με μανία στα κουμπιά στο video game που συνήθιζε να παίζει!

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2012 ο Αργεντινός μέσος της Βαλένθια Εβερ Μπανέγκα, ενώ σταμάτησε σε ένα πρατήριο καυσίμων για να βάλει βενζίνη, ξέχασε να βάλει χειρόφρενο με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να κυλήσει προς τα πίσω και ο ίδιος μέσα στην απόγνωση του να το φρενάρει να υποστεί κάταγμα κνήμης και περόνης και να χάσει όλη την υπόλοιπη σεζόν!

Ο Λιονέλ Λετιζί της Νις έβγαλε τον ώμο του όταν έκανε μια απότομη κίνηση για να μαζέψει από το πάτωμα ένα από τα γράμματα που χρησιμοπoιούσε παίζοντας Scrabble.

Ο Ντέηβιντ Σίμαν έπαθε εξάρθρωση ωμοπλάτης δυο φορές: τη μία πάνω στην πρεμούρα του να πιάσει γρήγορα το τηλεκοντρόλ για να γράψει στο βίντεο την αγαπημένη σαπουνόπερα του, το «Coronation Street» (και το ίδιο έπαθαν επίσης ο Ρίο Φέρντιναντ, ο Ρόμπι Κιν και Κάρλο Κουντιτσίνι) και τη δεύτερη στην προσπάθεια του να τραβήξει μέσα από μια βάρκα ένα ψάρι δώδεκα κιλών που είχε πιάσει!

Ο Χρήστος Μαλαδένης, όταν αγωνιζόταν στην ΑΕΚ έτρεχε στο σπίτι του για να προλάβει να σηκώσει το τηλέφωνο, τράκαρε με ένα σώμα καλοριφέρ και έπαθε κάταγμα στο μικρό δάχτυλο του αριστερού ποδιού του!

Τη σεζόν 2001-02 στη διάρκεια ενός αγώνα του ισπανικού πρωταθλήματος ανάμεσα στη Βιγιαρεάλ και στη Λεβάντε, ο Μάρτιν Παλέρμο σκόραρε και αμέσως έτρεξε προς την κερκίδα των φανατικών οπαδών και ανέβηκε πάνω σε μια πινακίδα, αλλά ο πανηγυρισμός του βγήκε ξινός! Η πινακίδα στηριζόταν σε έναν τσιμεντένιο τοίχο που κατέρρευσε με αποτέλεσμα ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής να προσγειωθεί ανώμαλα στο έδαφος, να υποστεί κάταγμα κνήμης και περόνης και να χάσει το Μουντιάλ το 2002.

Σε μια αντίστοιχη σκηνή την πάτησε τον Δεκέμβριο του 2004 και ο Ελβετός Πάουλο Ντιόγκο ο οποίος πέτυχε γκολ στον αγώνα Σερβέτ-Σαφχάουζεν και ενώ το πανηγύριζε μαζί με τον κόσμο, η βέρα του πιάστηκε στα κιγκλιδώματα και κόπηκε το πάνω μέρος του δακτύλου του. Σαν να μην έφτανε αυτό δέχτηκε και κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή της αναμέτρησης!

Ο Γάλος Στιβ Μαρλέ έχασε το Euro του 2004, όταν πανηγυρίζοντας (όχι σε γήπεδο, αλλά) στο σπίτι του για την επιλογή του στο τελικό ρόστερ έκανε διάφορα κόλπα με την κάρτα διαπίστευσης την οποία μόλις είχε παραλάβει και σε ένα από αυτά τραυματίστηκε στον κερατοειδή χιτώνα και αντί για την Πορτογαλία βρέθηκε στο νοσοκομείο!

Ο Ουαλός παίκτης της Μπάρλσνεϊ Ντάρεν Μπάρναρντ υπέστη ρήξη χιαστών και βγήκε νοκ άουτ για πέντε μήνες, γλιστρώντας μέσα στην κουζίνα όταν πάτησε πάνω στα τσίσα που είχε κάνει ο σκύλος του!

Ο Βραζιλιάνος Ραμάλιο διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρές στομαχικές διαταραχές, όταν αντίο να βάλει το υπόθετο που του είχε συστήσει ο γιατρός για μια οδοντική λοίμωξη, αυτός το κατάπιε ακέραιο!

Ο Τσάρλι Τζορτζ (Αρσεναλ) το 1976 έκοψε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του με τη μηχανή με την οποία κούρευε το γκαζόν του κήπου του, ο Δανός Αλαν Νίλσεν κόντεψε να χάσει το μάτι του όταν τον σημάδεψε στο δόξα πατρί η κόρη του παίζοντας με ένα ψεύτικο πιστόλι, ενώ του Ντέηβιντ Μπάτι (επί ημερών Νιούκασλ) του έκοψε τον τένοντα ο γιος του περνώντας πάνω από το πόδι του με το ποδήλατο.

Στις 25 Μαίου του 2010, την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας της Εθνικής Γερμανίας ενόψει του Μουντιάλ, ο διεθνής φορ της Μπάγερν Μονάχου Τόμας Μίλερ γκρεμοτσακίστηκε από το ποδήλατο και τον έτρεχαν στο νοσοκομείο με τραύματα στο πηγούνι και στο γόνατο.

Όταν αγωνιζόταν στην Αστον Βίλα, ο Αλαν Ράιτ έπαθε σοβαρό διάστρεμμα, προσπαθώντας να πατήσει το γκάζι μιας Φερράρι που είχε αγοράσει, ενώ από ένα δυνατό τράβηγμα του χειρόφρενου στο δικό του αυτοκίνητο είχε πάθει θλάση στο χέρι ο Γιώργος Καραγκούνης.

Ο Θανάσης Κωστούλας την πρώτη χρονιά του στον Ολυμπιακό έπαθε ρήξη συνδέσμων παίζοντας ρακέτες στην παραλία.

Ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Αλεξ Στέπνεϊ το 1975 έπαθε κάταγμα στο ζυγωματικό από το ζόρι των ουρλιαχτών του προς στους συμπαίκτες του, αμυντικούς για να μαρκάρουν τους αντιπάλους και να μην τον αφήσουν εκτεθειμένο.

Ο τερματοφύλακας της Μπρέντφορντ Τσικ Μπρόντι αναγκάσθηκε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 1970, μετά από έναν τραυματισμό στη μέση, σε ένα πλονζόν που έκανε (όχι για να αποκρούσει την μπάλα, αλλά) για να πιάσει ένα σκυλί που είχε εισβάλει στο γήπεδο!

Στη διάρκεια ενός φιλικού αγώνα της Εθνικής Ιταλίας ο (μετέπειτα, προπονητής του ΟΦΗ) Τζενάρο Γκατούζο έπεσε σε μια τρύπα δίπλα από τη γραμμή του αγωνιστικού χώρου, και τραυματίσθηκε τόσο στο κεφάλι, όσο και στον καρπό.

Ο Τιερί Ανρί τραυματίσθηκε στο πρόσωπο όχι από αντίπαλο, αλλά όταν συγκρούστηκε με το σημαιάκι του κόρνερ, ενώ ένας άλλος πρώην παίκτης της Αρεσεναλ, ο Πέρι Γκροβς είχε κτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι όταν πάνω στους πανηγυρισμούς για ένα γκολ πετάχτηκε από τον πάγκο και προσέκρουσε πάνω στο σκέπαστρο.

Ο Ντεβ Ρόμπινσον, ως παίκτης της Χάλιφαξ, έβγαλε την ωμοπλάτη του κάνοντας τσουλήθρα σε μια παιδική χαρά!

Ο Σον Γκόουτερ (από τις Βερμούδες) τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι κλωτσώντας μια πινακίδα μετά από ένα γκολ του συμπαίκτη του στη Μάντσεστερ Σίτι, Νικολά Ανελκά, ενώ το 1993 ο Βορειοϊρλανδός Στιβ Μόροου, όταν αγωνιζόταν στην Αρσεναλ υπέστη κάταγμα στον αυχένα, ύστερα από πτώση από τους... ώμους του Τόνι Ανταμς, πάνω στους πανηγυρισμούς για τη νίκη στον τελικό του Λιγκ Καπ.

Στις 5 Μαρτίου του 2009, επιστρέφοντας μετά από 387 ημέρες στην ενεργό δράση ο Ρονάλντο («Το φαινόμενο») τραυματίστηκε στο μάτι κτυπώντας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τον αγώνα Κορίνθιανς-Ιτουμπιάρα πάνω στο μικρόφωνο!
Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσε ασφαλώς να συμπεριληφθεί και ο (όχι σοβαρός) τραυματισμός του Ντέιβιντ Μπέκαμ στο αριστερό μάτι από το παπούτσι που του εκσφενδόνισε μέσα στα αποδυτήρια ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, οργισμένος μετά την ήττα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Αρσεναλ!

Και για τον επίλογο μπόνους από διάφορα άλλα σπορ...

Στις 9 Ιανουαρίου του 2011, ο τότε πολίστας του Ολυμπιακού Χρήστος Αφρουδάκης έχασε τον αγώνα της Ευρωλιγκας με την Παρτίζαν Βελιγραδίου, διότι στην τελευταία προπόνηση, ο προπονητής των ακαδημιών της σερβικής ομάδας δεν τον είδε και έριξε πάνω του το γκολπόστ, με αποτέλεσμα να του ανοίξει το κεφάλι και να πάει στο νοσοκομείο για ράμματα.

Τον Οκτώβριο του 2006 η τενίστρια Κιμ Κλάιστερς τραυματίσθηκε σοβαρά όταν σκόνταψε πάνω στον σκύλο της, ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο στην αυλή του σπιτιού της με τον αρραβωνιαστικό της, πρώην μπασκετμπολίστα του Πανιωνίου, Μπράιαν Λιντς!

Στις 19 Απριλίου του 2012 η αθλήτρια της εθνικής ομάδας του ανσάμπλ Σταυρούλα Σαμαρά χτυπήθηκε από ένα ξεριζωμένο αλμυρίκι έξω από το προπονητήριο του Αγίου Κοσμά, σοκαρίστηκε, δεν μπορούσε να περπατήσει και διακομίσθηκε επειγόντως στο Ασκληπιείο.

Τον Ιούλιο του 2010 ο σπρίντερ Κώστας Δουβαλίδης γλίστρησε στο μπάνιο και έχασε όλη τη θερινή σεζόν.

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2008 ο Λούης Τσάτουμας μετά από μια προσπάθεια του στο άλμα εις μήκος, αντί να προσγειωθεί στο σκάμμα, παρέκκλινε της πορείας του, έπεσε σε μια τζαμαρία και του έκανα ράμματα στο σαγόνι.

Το 1994 ο Αμερικανός αθλητής των δρόμων αντοχής Τομ Ανσμπερι έπαθε εξάρθρωση ωμοπλάτης, όταν μετά την κούρσα των 10.000μ. σήκωσε απότομα το χέρι του για να κάνει high-five με έναν αντίπαλο του!

Ο Ολυμπιονίκης Στιβ Οβετ έπαθε σοβαρό διάστρεμμα ανεβαίνοντας τα σκαλιά μιας εκκλησίας όπου πήγε για να παραστεί στον γάμο ενός φίλου του!

Το 2006 ο Ιαν Θορπ έπαθε εξάρθρωση στο χέρι και το έβαλε σε νάρθηκα γλιστρώντας επίσης στην μπανιέρα ενώ έκανε ντουζ μετά την προπόνηση

* ΥΓ: Το πιο περίεργο, αλλά συνάμα και τραγικό περιστατικό συνέβη το 1995, όταν πριν από την έναρξη ενός αγώνα στην Ινδονησία εισέβαλαν στο γήπεδο ένα κοπάδι γουρούνια. Οι παίκτες πανικοβλήθηκαν και έτρεχαν πέρα δώθε, με αποτέλεσμα ένα γουρούνι να ποδοπατήσει και να τραυματίσει θανάσιμα τον Μιστάρ, έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές της χώρας!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3