Τα δύο "Δ", τα τρία "Π" και το κοκτέιλ που θυμίζει Μολότοφ

Αλφάβητο με 23 γράμματα

O Nίκος Παπαδογιάννης αναλύει το ψυχογράφημα του φετινού Παναθηναϊκού, πριν και μετά τον τραυματισμό του Τζέιμς.  

Αλφάβητο με 23 γράμματα

Ο αυτοτραυματισμός του Μάικ Τζέιμς μία μέρα πριν το τζάμπολ του πρωταθλήματος και έξι πριν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στην Εuroleague αποτελεί για τον Παναθηναϊκό διπλό σοκ: αγωνιστικό και ψυχολογικό. Κι ας μην είναι ΛεΜπρόν το μικρό όνομα του τραυματισμένου! Το επικοινωνιακό πατατράκ ας το αφήσω καλύτερα στην άκρη, πριν με πουν κακό…

Οι αιθεροβάμονες που έψαχναν βελόνες για να ράψουν από τώρα το 7ο αστέρι στη φανέλα προσγειώθηκαν ανώμαλα, καθώς συνειδητοποιούν ότι η δύναμη μίας ομάδας δεν προκύπτει απαραίτητα από το άθροισμα των ατομικών της ταλέντων.

Ιδίως για ένα σύνολο που χτίζεται από την αρχή, η χημεία είναι το Α, το Ω και πολλά από τα ενδιάμεσα γράμματα στο αλφαβητάρι. Μέχρι χθες, το γράμμα-κλειδί στα ενδότερα του Παναθηναϊκού ήταν το «Δ» και μάλιστα διπλασιασμένο: «ΔΔ», όπως τα αρχικά του παλαίμαχου πλέον αρχηγού.

Φέτος, ο Παναθηναϊκός καλείται να φτιάξει αλφάβητο με 23 γράμματα. Δεν γίνεται να καλύψει τα δύο «Δ» με τρία «Π». Ούτε στο παρκέ ούτε στα αποδυτήρια. Το δεύτερο μπορεί να είναι σημαντικότερο από το πρώτο.  

Η απρόοπτη εξέλιξη στην υπόθεση Τζέιμς υπενθυμίζει σε όλους ότι το σταυρόλεξο δεν είναι για αρχαρίους λύτες. Ο φετινός Παναθηναϊκός είναι ένα άθροισμα από δύσκολους, ισχυρογνώμονες και εκρηκτικούς χαρακτήρες.

Προσοχή, δεν λέω ότι ο δύσκολος χαρακτήρας είναι απαραίτητα κακός. Είναι, απλώς, δύσκολος. Και εγώ ο ίδιος, δύσκολος είμαι!

Σε αυτή την κατηγορία, των δύσκολων, εντάσσονται ορισμένα από τα σημαντικότερα στελέχη της ομάδας: ο πρόεδρός της, ο προπονητής της, ο νέος της ηγέτης στο παρκέ, ο αυτοκαταστροφικός σταρ της επόμενης γενιάς, ο Αμερικανός που ως παλιός θα μπορούσε να συμμαζέψει κάποιον δύστροπο συμπατριώτη του.

Το κοκτέιλ των προσωπικοτήτων θα βγάζει πότε πότε καπνούς, σαν αναμμένο φυτίλι. Σε αρκετές περιπτώσεις, συχνά νομίζω, θα πληρώνουν τη νύφη οι αντίπαλοι. Η ομάδα θα είναι πολύ δυνατή, εφ’όσον τα έχει καλά με τον εαυτό της. Το στοίχημα είναι, να μείνει το καπάκι στη θέση του όταν η κατσαρόλα φτάσει σε σημείο βρασμού.

Στις νίκες, τα χαμόγελα και τα συχαρίκια έχουν τον τρόπο για να κουκουλώνουν τα προβλήματα, όπως λ.χ. στην Εθνική του 2005-6. Όταν το βαπόρι αρμενίσει στραβά, όπως στην ίδια Εθνική το 2007, οι καπετάνιοι που θεωρούν τον γιαλό στραβό θα σπάνε με τα χέρια τους το τιμόνι.

Ή τα τζάμια των αποδυτηρίων…

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει στα αποδυτήριά του πυροσβέστες. Ο Διαμαντίδης δεν μένει πια εδώ, ενώ οι παλιοσειρές (Φώτσης, Καλάθης) αποφεύγουν τα πολλά λόγια. Οι νεοσύλλεκτοι Αμερικανοί δεν έχουν δώσει ακόμη δείγματα γραφής ως χαρακτήρες, αλλά το ξέσπασμα του Τζέιμς ήταν κακό σημάδι.

Τον ρόλο του ισορροπιστή χρεώνεται μοιραία ο Πεδουλάκης, ο οποίος θα χρειαστεί οπωσδήποτε βοήθεια και στήριξη από τον ηφαιστειώδη Μπουρούση. Εάν κρίνω από τη συμπεριφορά του στα αποδυτήρια της φετινής Εθνικής, ο ψηλός έχει αλλάξει προς το ωριμότερο.

Τον έβλεπα στο Τορίνο να γίνεται πατριάρχης της ομάδας και δεν πίστευα στα μάτια μου. Καλείται να βαδίσει τον ίδιο δρόμο και στον Παναθηναϊκό, αντιμέτωπος ωστόσο με την πατροπαράδοτη δυσπιστία της καλομαθημένης εξέδρας.

Πολλοί από τους οπαδούς που έχουν στις φλέβες πράσινο αίμα απειλούν να ανοίξουν σε πρώτη ευκαιρία τον φάκελο με την ένδειξη «Δέκα Μέρες».

Η ομάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε ενίσχυση στους κοντούς. Το ήξερε ο Πεδουλάκης και πριν δει το χέρι του απερίσκεπτου Τζέιμς γεμάτο αίματα. Και το είχε προαναγγείλει, από τον Σεπτέμβριο κιόλας: «Ίσως να ψάξουμε για έναν ακόμη γκαρντ». Ή μήπως για δύο;

Ο Καλάθης είναι ο μοναδικός ακραιφνής δημιουργός της ομάδας, εκτός αν θεωρηθεί ετοιμοπόλεμος ο ακόμη άγουρος Μποχωρίδης. Ούτε ο Τζέιμς έχει τα χαρακτηριστικά οργανωτή του παιχνιδιού, ούτε βέβαια ο  Παππάς.  

Και δεν γίνεται να περνούν τα πάντα από τα χέρια του Μπουρούση, όσο οξυδερκής πασέρ και αν είναι αυτός. Όπως έλεγε ο θυμόσοφος Παναγιώτης Φασούλας, «οι ψηλοί δεν έχουν δική τους μπάλα».

Ο αξιόλογος και αξιόπιστος Φελντίν θα αποκτήσει προνομιακό ρόλο στο rotation της ομάδας, αλλά η στελέχωση της περιφερειακής γραμμής παραμένει ισχνή.

 Είναι ίδια με την περυσινή, η ήδη ανεπαρκής, μείον τον κορυφαίο παίκτη στην ιστορία του συλλόγου...