Βασιλακότεροι του βασιλέως

Νίκος Παπαδογιάννης Νίκος Παπαδογιάννης
Βασιλακότεροι του βασιλέως

bet365

O Nίκος Παπαδογιάννης στηλιτεύει όσους ευθύνονται για τo άδωρο δώρο της "wild card" που δόθηκε στη Λευκάδα.

Το μήνυμα που κατέφτασε στο ηλεκτρονικό μου κατώφλι από τη Λευκάδα, από παράγοντα που δεν γνωρίζω προσωπικά, όχι φίλαθλο αλλά παράγοντα, έσταζε απόγνωση: «Δυστυχώς, όπως είναι λογικό, έχουμε τεράστιες δυσκολίες για την δημιουργία μιας ανταγωνιστικής ομάδας λόγω πίεσης χρόνου.. Ελπίζω να μας δοθεί μια μικρή χρονική ανάσα, με την αναβολή τουλάχιστον του πρώτου αγώνα μας».

Το υστερόγραφο απευθύνεται σε όσους πιστεύουν ότι η νεοφώτιστη ομάδα προσπαθεί να μετατρέψει το περίττωμά της σε παξιμάδι για να επιβιώσει: «Πληροφοριακά, το μπάτζετ που έχουμε διαθέσει δεν είναι καθόλου μικρό».

Ο ίδιος άνθρωπος μου έστειλε και ένα e-mail γεμάτο εκνευρισμό λίγο πριν ανακοινωθεί η -ευνοϊκή τελικά για την ομάδα του- ετυμηγορία της επιτροπής αδειοδότησης: «Αμφιβάλλω αν θα προλάβουμε να παίξουμε ακόμα και στο πρωτάθλημα της Α2, μετά από τόση κωλυσιεργία από πλευράς ΕΟΚ».

Δύο μέρες αργότερα, ο καφές έγινε, από πικρός, πετιμέζι. Η Δόξα έλαβε το χρίσμα και η γκρίνια ξεχάστηκε. Αλλά μόνο για λίγο.

Η πολύπλαγκτος επιτροπή έριξε τον κύβο στις 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 5 εικοσιτετράωρα μετά την κλήρωση του πρωταθλήματος, και δυόμισυ μήνες από τότε που ο σκοτεινός Φάρος Κερατσινίου δήλωσε αδυναμία συμμετοχής. Δυόμισυ μήνες!

Η νικήτρια του άτυπου διαγωνισμού Δόξα Λευκάδας είχε μπροστά της ακριβώς 25 μέρες για να προσλάβει προπονητή, να στρατολογήσει μπασκετμπολίστες και να διεξάγει μία υποτυπώδη προετοιμασία για την παρθενική της παρουσία στην Α1.

«Δεν βρέθηκαν παίκτες!», γράφει ακόμα και σήμερα η σελίδα της ομάδας στον δικτυακό τόπο του ΕΣΑΚΕ. Με θαυμαστικό, λες και είναι έκπληξη.

Ο σύλλογος έκανε κάποιες προφορικές συμφωνίες με αστερίσκο τις εβδομάδες της αναμονής, αλλά πολλοί από τους αγκαζαρισμένους παίκτες βαρέθηκαν και έκλεισαν αλλού. Ποιος μπορεί να τους αδικήσει;

Όσο το νησί έτρωγε τα νύχια του με την αγωνία, η κληρωτίδα το λυπήθηκε και του έκανε μία μεγάλη χάρη: 1η αγωνιστική γηπεδούχος με ΠΑΟΚ, 3η με Ολυμπιακό, 5η με Παναθηναϊκό. Ακόμα και αν είχε μπροστά της η Δόξα ολόκληρο καλοκαίρι ανασυγκρότησης, θα μάζευε πιθανότητα τρία κίτρινα φύλλα από τους εναρκτήριους εντός έδρας αγώνες της.

Οπότε, μικρό το κακό. Περισσότερο την καίει το μικρό ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής με τον εξίσου νεοφώτιστο Προμηθέα στην Πάτρα (και της 4ης με τον Κόροιβο στην Αμαλιάδα), παρά οι αναμετρήσεις με τους μεγάλους.

Αυτές θα τις μετατρέψει σε γιορτή και θα προσευχηθεί να φανούν τα θηρία επιεική. Ας πάρει και εκείνη τη ρημάδα την αναβολή, να τελειώνουμε…

Ή μήπως αυτή θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου; Ο Αρκαδικός περιμένει, λέει, στη γωνία, για να προσβάλει στα δικαστήρια τη συμμετοχή στην Α1 «μίας ομάδας που δεν πληρούσε τα εχέγγυα συμμετοχής στην κατηγορία». Πιθανότατα θα τον ακολουθήσουν και άλλοι μνηστήρες, όπως το Ηράκλειο.

Μισό λεπτό, όμως. Φταίει η Λευκάδα που καθυστέρησε ή μήπως η ΕΟΚ που εμπνεύστηκε όλη αυτή την κωμωδία; Ας μη νομιστεί ότι ήταν προϊόν της αθάνατης ελληνικής γραφειοκρατίας η κωλυσιεργία.

Απλούστατα, ο Βασιλακόπουλος και οι βασιλακότεροι του ιδίου αυλικοί του μετέτρεψαν τη διαδικασία σε φεστιβάλ βυζαντινισμού, μοιράζοντας προεκλογικές υποσχέσεις, χατίρια και υποδόριες απειλές.

Θα είχε πιθανότατα επιλεγεί το Ηράκλειο (το οποίο υπερψηφίστηκε από τον Π.Τσαγκρώνη) εάν δεν δεχόταν δικαιολογημένο πόλεμο από τους Ρεθυμνιώτες, με σύμμαχο την -κοινή χορηγό του ΑΓΟΡ και της ΕΟΚ- Aegean Airlines.

Ο Αρκαδικός είχε το δικό του ισχυρό λόμπι, η ορμή του οποίου ξάφνιασε αρχικά ακόμα και τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ, Μιχάλη Μελή. «Αφού μας κάλεσαν να συμμετάσχουμε παράτυπα στην κούρσα, πάει να πει ότι μας θέλουν», έλεγαν -όχι άδικα- στην Τρίπολη.

Ο Πανιώνιος και ο Ηρακλής πίεσαν με βασικό επιχείρημα την παράδοση και το βάρος της φανέλας, αλλά πλήρωσαν παλαιές αμαρτίες. Η Καβάλα ουδέποτε συγκέντρωσε σοβαρές πιθανότητες.

Η Λευκάδα είχε με το μέρος της σχεδόν όλα τα άρθρα της «προκήρυξης», οπότε υπερίσχυσε, υπό την αιγίδα και του ΕΣΑΚΕ. Δεν το περίμεναν καλά καλά ούτε οι άνθρωποί της.

Προηγουμένως, όμως, η Ομοσπονδία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να την εξωθήσει σε αυτόβουλη αποχώρηση. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για την πρόσθετη παράταση που δόθηκε -χωρίς κανέναν λόγο- την παραμονή της κλήρωσης…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.