«Big Ticket»... τέλος! (pics & vids)

Αλέξανδρος Καραλής
«Big Ticket»... τέλος! (pics & vids)

bet365

Το gazzetta.gr επιχειρεί μία αναδρομή στη ζωή και τα πεπραγμένα του Κέβιν Γκαρνέτ, που αποφάσισε να αφήσει τα παρκέ και να περάσει στο πάνθεον των καλύτερων που τα πάτησαν.

Ο Κέβιν Γκαρνέτ αποχωρεί από την ενεργό δράση και περνάει στο πάνθεον του παγκοσμίου μπάσκετ. Ο «Big Ticket» αποφάσισε να είναι ο τελευταίος, που θα αποχωρήσει από μια γενιά, που προσέφερε τα πάντα στο άθλημα και το... πήγε ένα βήμα παραπάνω.

Μέτρησε 21 χρόνια στο παρκέ, έπαιξε σε 3 ομάδες, λατρεύτηκε από το κόσμο και τελικά έγραψε ιστορία.

Το gazzetta.gr σας θυμίζει τη λαμπερή καριέρα ενός πρωτοπόρου του αθλήματος.

ΤΟ ΝΤΡΑΦΤ ΤΟΥ 1995

Καλοκαίρι του 1995, Τορόντο. Ένας νεαρός ύψους 2,10, κοστουμαρισμένος, κάθεται και παρακολουθεί με αγωνία το ντραφτ του NBA . Είχε δει τη διαδικασία πολλές φορές, την ονειρευόταν συχνά και πλέον ήταν η στιγμή να τη ζήσει από κοντά. «Ξαφνικά, όλες οι κάμερες στράφηκαν σε μένα. Πολλά φώτα πάνω μου και δεν ήξερα τι συνέβαινε. Μέχρι να ακούσω την ανακοίνωση. Με την πέμπτη επιλογή στο ντραφτ του 1995, οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς επιλέγουν τον Κέβιν Γκαρνέτ!» εξιστορεί ο ίδιος ο KG. Κι εκεί άρχισαν όλα...

Ο μικρός είχε περάσει δύσκολα χρόνια μέχρι τότε. Μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα του και τις 2 αδερφές του, καθώς ο πατέρας του τους εγκατέλειψε όταν αυτός ήταν ακόμα μωρό.

Στο γυμνάσιο κι ενώ ήδη ασχολούταν με το μπάσκετ, εμπλέκεται σε καυγά, που προκλήθηκε από ρατσιστικό σχόλιο εις βάρος συμμαθητή του και συλλαμβάνεται από τις αρχές, προτού αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον του. Το περιστατικό αυτό τον επηρεάζει και αποφασίζει να αλλάξει πόλη και να συνεχίσει το σχολείο στο Σικάγο.

Ο Γκαρνέτ τελειώνει το λύκειο και παίρνει τη δύσκολη απόφαση να μην πάει στο κολέγιο. Είχε αποφασίσει να δοκιμάσει απευθείας στον «μαγικό κόσμο». Λίγο πριν τη διαδικασία, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα...

Ο προπονητής του τον πήρε να το ενημερώσει για τα αποτελέσματα των εξετάσεων του και να του πει πως είχε με επιτυχία περάσει στο πανεπιστήμιο. Η απάντηση, όμως, του νεαρού Κέβιν είναι αφοπλιστική: «Είναι αργά πια».

Ο ίδιος πήγαινε στο Τορόντο χωρίς να έχει κάτι συγκεκριμένο στα χέρια του, διαισθανόμενος όμως ότι κάτι καλό έρχεται. Το αποτέλεσμα; Επιλέχθηκε στο Νο.5 του ντραφτ και έγινε ο πρώτος παίκτης μετά το 1975 που επιλέγεται απευθείας από το λύκειο. Σκύβει το κεφάλι και πάει να παραλάβει το καπέλο της νέας του ομάδας. Στο μυαλό του έρχονται και φεύγουν εικόνες από το παρελθόν του. Μια στιγμή που ονειρευόταν για χρόνια, καθώς έμπαινε κι επίσημα στον «μαγικό κόσμο» του NBA.

Οι στιγμές εκείνο το βράδυ περνούσαν με ταχύτητα που δεν μπορούσε να ελέγξει ο πιτσιρικάς.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΖΟΝ ΣΤΟ NBA

Έπαιξε με την ομάδα της Μινεσότα για 12 σεζόν, οδηγώντας την σε οκτώ συνεχείς παρουσίες στα playoffs. Την πρώτη του χρονιά ο νεαρός Κέβιν έπαιζε ως αλλαγή του Μίτσελ μέχρι τα μέσα της σεζόν. Σε εκείνο το σημείο διαδραματίστηκε ένα απίστευτο σκηνικό. Ο ίδιος ο Μίτσελ πήγε στον κόουτς και του είπε ότι ο Κέβιν πρέπει να είναι βασικός, γιατί όπως υποστήριζε ο βετεράνος παίκτης, ο Γκαρνέτ ήταν καλύτερος από εκείνον!

Το κλείσιμο της σεζόν ήταν συναρπαστικό για τον νεότερο παίκτη του πρωταθλήματος, που ακόμη δεν είχε κλείσει ούτε τα 20 του χρόνια. Στη δεύτερη του σεζόν ήρθε η έκρηξη. Με την προσθήκη του Στεφόν Μάρμπερι στην ομάδα (οι δυο τους γνωρίζονταν κι ήταν ήδη φίλοι), ο KG οδηγεί τους Γουλβς για πρώτη φορά στην ιστορία τους στα playoffs.

Ο Γκαρνέτ είχε εντυπωσιακούς αριθμούς με 17 πόντους, 8 ριμπάουντ, και πάνω από 2 μπλοκ ανά αγώνα, ενώ επίσης έγινε και All Star! Η ομάδα της Μινεσότα είχε κάθε λόγο να αισιοδοξεί για τη μελλοντική εξέλιξη του μικρού.

Ο Γκαρνέτ όμως, μετά τη φοβερή σεζόν του ήθελε πολλά λεφτά προκειμένου να μείνει στη Μινεσότα. Με μόλις δύο χρόνια επαγγελματικού μπάσκετ στις πλάτες του ο πιτσιρικάς κατάφερε να καταστήσει τον εαυτό του απαραίτητο σ αυτήν την ομάδα και τελικά να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό για το μέλλον του.

Οι Τίμπεργουλβς, όπως ήταν λογικό ήθελαν να κρατήσουν τον παίκτη με κάθε κόστος, όπως αποδείχτηκε. Το αφεντικό των Γουλβς, Γκλεν Τέιλορ, «ζύγισε» τα δεδομένα, «έστυψε» το μυαλό του και επειδή ήξερε ότι δεν μπορούσε να χάσει τον Γκαρνέτ, αποφάσισε να κάνει την κίνησή του.

Προσφέρει τότε στον Γκαρνέτ εξαετές συμβόλαιο έναντι 102 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο όμως αρνείται ο KG!

Ο Γκαρνέτ γίνεται πρώτη φορά πρωτοσέλιδο. Ήταν μόλις 21 ετών και απέρριψε πρόταση 102 εκατομμυρίων δολαρίων! «Τι μπορεί να σκεφτόταν;», απορούσαν όλοι στις ΗΠΑ για να φτάσουμε τελικά στον Οκτώβρη του 1997 όπου συμβαίνει το αναπάντεχο.

«Εξαετές συμβόλαιο για 126 εκατομμύρια δολάρια!», είναι η ανακοίνωση των Γουλβς.

Το συμβόλαιο αυτό τάραξε τα νερά σε ολόκληρο τον κόσμο του NBA και κράτησε τελικά τον Γκαρνέτ στη Μινεσότα.

Ακολουθούν 7 ακόμα χρόνια συνεχούς παρουσίας των Τίμπεργουλβς στα playoffs, με αποκορύφωμα το 2004 όπου ο Γκαρνέτ οδηγεί την ομάδα στον τελικό της Δυτικής Περιφέρειας, κερδίζοντας παράλληλα τον τίτλο του MVP της σεζόν 2003-04. Είχε φτάσει πια σχεδόν στην κορυφή!

Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΥΣ ΣΕΛΤΙΚΣ

Όμως κάτι του έλειπε ακόμα... Η ομάδα των Τίμπεργουλβς την επόμενη τριετία αρχίζει να «στραβοπατά».

Ο Γκαρνέτ σκέφτεται να φύγει από την πόλη στην οποία ήδη λατρεύεται για να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα. Έτσι, το 2007 γίνεται ανταλλαγή στους Σέλτικς και μετά από 12 σεζόν στους Γουλβς (τις περισσότερες που είχε ποτέ με μια ομάδα αθλητής του NBA τότε) αποχωρεί από τη Μινεσότα.

Οι Σέλτικς φροντίζουν να τον «δέσουν» από νωρίς μέχρι το 2012. Στη Βοστώνη κατακτά στην πρώτη του κιόλας χρονιά το πρωτάθλημα, συνθέτοντας μια εξαιρετική τριάδα με τους Πίρς και Άλλεν, και παράλληλα κερδίζει και το βραβείο του καλύτερου αμυντικού της σεζόν.

Το κοινό τον αποθεώνει όπου τον βρει και η πόλη τον λατρεύει. Τις επόμενες 3 σεζόν ο Γκαρνέτ αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών και δεν προσφέρει όσα δεδομένα είχε αποδείξει ότι μπορεί να δώσει. Παρ' όλα αυτά το 2008 και σε ηλικία 32 ετών γίνεται ο νεότερος παίκτης που ξεπερνά τα 1000 παιχνίδια στο NBA, ενώ το 2010 φτάνει μια ανάσα από το δεύτερό του πρωτάθλημα, αλλά οι Σέλτικς χάνουν τελικά από τους Λέικερς στο 7ο παιχνίδι της σειράς.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ

Τη σεζόν 2011-12 το NBA ξεκινά με το περίφημο λοκ άουτ κι έτσι πολλοί παίκτες ψάχνουν ομάδες στην Ευρώπη προκειμένου να μην είναι σε αγωνιστική απραξία. Το ίδιο κι ο Γκαρνέτ. Ψάχτηκε. Μάλιστα, ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αποκάλυψε ότι ο KG είχε προταθεί στην ομάδα του με την περίπτωσή του όμως να μην προχωράει για το... ευρωπαϊκό «τριφύλλι».

«Η αλήθεια είναι ότι σε μας έχουν προταθεί παίκτες-αστέρες από το ΝΒΑ. Της πρώτης σειράς. Ένας παίκτης, όμως, που θα έρθει να παίξει για δύο μήνες μόνο θα είναι άσχημο για την ομάδα. Για μας θα ήταν δύσκολο να πάρουμε έναν τέτοιο παίκτη. Εμείς πρέπει να σκεφτούμε την ομάδα. Ο Κέβιν Γκαρνέτ ήταν ένας από αυτούς που μας προτάθηκαν. Η συγκυρία για τον συγκεκριμένο παίκτη ήταν ότι έρχεται από μια ομάδα η οποία έχει το ίδιο σήμα, το τριφύλλι και ότι πρόκειται για έναν μπάσκετ-μάνιακ. Και επίσης είναι ένας ηγέτης. Μάλιστα και οι πληροφορίες που συλλέξαμε για εκείνον από διάφορους συναδέλφους, αλλά και η εικόνα που έχουμε τόσα χρόνια είναι δεδομένη. Θα μπορούσε να βοηθήσει νέους παίκτες στον τρόπο σκέψης και σε άλλα πράγματα λόγω εμπειρίας», είχε πει σε συνέντευξη του ο Ζοτς.

Η χρονιά ξεκινάει με καθυστέρηση και έμελλε να είναι μια δύσκολη χρονιά για τον 35χρονο πια σούπερ σταρ. Για πρώτη φορά μετά από 11 συνεχόμενα χρόνια, δεν επιλέγεται στο All Star Game, ενώ οι «Κέλτες» μένουν κι εκτός τελικών NBA.

Στο τέλος της χρονιάς, πάντως, επεκτείνει το συμβόλαιό του με την ομάδα της Βοστώνης για ακόμα τρία χρόνια, ωστόσο το συμβόλαιο αυτό δεν ήταν γραφτό να το εξαντλήσει.

ΟΙ ΝΕΤΣ ΚΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Το καλοκαίρι του 2013 οι Σέλτικς αποφασίζουν να αλλάξουν σελίδα και προχωρούν σε ανταλλαγή με τους Μπρούκλιν Νετς, δίνοντας μεταξύ άλλων στους Νετς τους Πιρς και Γκαρνέτ.

Μια κίνηση που κανείς στο NBA δεν περίμενε. Πολύ έχρισαν τότε την ομάδα των Νετς ως ένα από τα φαβορί για το πρωτάθλημα, αλλά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Η ομάδα δεν βρήκε ποτέ τη χημεία της, ενώ και η καριέρα του «Da Kid» είχε αρχίσει να φθίνει. Οι 2 σεζόν που ακολούθησαν ήταν μέτριες.

Αγωνιζόμενος για 2 χρόνια σε μία ομάδα που δεν διεκδικούσε πρωτάθλημα και με τα νούμερα του να πέφτουν διαρκώς, ο Γκαρνέτ παίρνει τη μεγάλη απόφαση. Δέχεται να «σπάσει» τον όρο στο συμβόλαιο του, που απαγόρευε στην ομάδα του να τον ανταλλάξει, και ζητάει να γίνει ανταλλαγή στη Μινεσότα. Αισθανόταν ότι είχε έρθει η ώρα να κλείσει τον κύκλο του εκεί όπου όλα άρχισαν.

19 Φεβρουαρίου 2015. Ο Γκαρνέτ επιστρέφει στην ομάδα που ξεκίνησε κι αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος, ενώ λίγες μέρες αργότερα παίζει για πρώτη φορά στη δεύτερη θητεία του στη Μινεσότα μπροστά στο κοινό του κι αποθεώνεται.

Ακόμα όμως δεν είχε ζήσει την απόλυτη στιγμή του...

Το ημερολόγιο δείχνει 21 Δεκεμβρίου του 2015 και το «καλεντάρι» του NBA περιλαμβάνει το ματς Σέλτικς - Τίμπεργουλβς στη Βοστώνη.

Ο Γκαρνέτ πατάει στο παρκέ του Γκάρντεν. Εκεί σταματά ο χρόνος για εκείνον. Όλο το γήπεδο στο πόδι. Πρωτοφανής αποθέωση! Οι οπαδοί των Σέλτικς δεν μπορούν να ξεχάσουν τον αγαπημένο τους KG. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε; Μαζί έφτασαν στην κορυφή του κόσμου. Ο Γκαρνέτ δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Ξεσπά σε κλάματα στον πάγκο. Απολύτως δικαιολογημένα. Δεν ήθελε να το κρύψει. Εκείνη ήταν η στιγμή του. Είχε πατήσει τα 39 κι ερχόταν η αποθέωση για τον «θρύλο». Βρισκόταν εκεί ακριβώς που ήθελε. Μεταξύ των δύο ομάδων που λάτρεψε, στο γήπεδο που πανηγύρισε το πρωτάθλημα, με τη φανέλα τις ομάδας που ξεκίνησε και θα τελειώσει.

Η απόλυτη στιγμή που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί όταν αποφάσιζε ότι θέλει να παίζει μπάσκετ για να βγάζει το... ψωμί του. Ο ίδιος είπε για το τι έζησε εκείνη την ημέρα: «Η Βοστώνη πάντα ήταν ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά μου και πιθανώς θα είναι για πάντα. Σήμερα ήταν ασύλληπτα. Ήταν υπέροχο να έρθω στο σπίτι μου. Ένιωσα πραγματικά όμορφα που βρισκόμουν στο κτίριο. Η λατρεία από τους οπαδούς ήταν συγκινητική...».

Μια τεράστια καριέρα έφτασε στο τέλος της.

Απολαμβάνει την εκτίμηση και την αποθέωση του κοινού για όλα αυτά που πέτυχε. Και τι πέτυχε; Η καριέρα του και τα επιτεύγματά του ζαλίζουν...

1 πρωτάθλημα NBA (2008)

1 τίτλος MVP (2004)

1 χρυσό μετάλλιο με την εθνική ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϊ (2000)

15 φορές All Star

4 φορές μέλος της πρώτης 5άδας του NBA

1 τίτλος Καλύτερου Αμυντικού του πρωταθλήματος (2008)

9 φορές μέλος της καλύτερης αμυντικής 5άδας

Πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Τίμπεργουλβς... κι αν συνέχιζα να γράφω τα επιτεύγματά του πιθανώς δεν θα έκλεινε ποτέ το κείμενο.

Ο «Big Ticket», αποχωρεί και το κλείσιμο της καριέρας του σημαίνει και ένα «τέλος» για μια «χρυσή» εποχή του NBA.

Ένας παίκτης που ποτέ δεν ακολούθησε το παράδειγμα κάποιου αλλά χάραξε το δικό του δρόμο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα