Έλειπε χρόνια ένας παίκτης σαν τον Γκριν

Έλειπε χρόνια ένας παίκτης σαν τον Γκριν

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Έλειπε χρόνια ένας παίκτης σαν τον Γκριν

bet365

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες εντυπωσιάστηκε με τον Έρικ Γκριν και αναλύει τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που είδε στο φιλικό με τον Ερυθρό Αστέρα.

Στα φιλικά προετοιμασίας, το αποτέλεσμα έχει τη μικρότερη σημασία σε σχέση με τα αγωνιστικά στοιχεία που επιθυμεί να δει κάθε προπονητής. Δε θα ασχοληθώ καθόλου λοιπόν με τη νίκη του Ολυμπιακού επί του Ερυθρού Αστέρα και θα προτιμήσω να αναφερθώ στα στοιχεία που είδαν τα δικά μου μάτια στο πιο δύσκολο τεστ μέχρι τώρα για τους Πειραιώτες.

Φάνηκε διά γυμνού οφθαλμού πως ο Ολυμπιακός έχει τη διάθεση να τρέξει περισσότερο από ότι έκανε πέρυσι. Θεωρώ απόλυτα σωστή τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και μου άρεσε πολύ που οι «ερυθρόλευκοι» ακόμη και μετά από καλάθι που δέχονταν έκαναν γρήγορα την επαναφορά και κοίταζαν να τρέξουν. Επίσης μου άρεσε πολύ πως η μπάλα ταξίδευε νωρίς με πάσα και όχι με ντρίμπλα.

Ο Ολυμπιακός θα παίζει λοιπόν πιο γρήγορα, αλλά πλέον έχει και τους παίκτες να το κάνει. Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να έχει ενθουσιαστεί τόσο πολύ Σεπτέμβριο μήνα με έναν παίκτη. Κι έρχεται ο Γκριν και το αλλάζει αυτό.

Ο Αμερικανός με εντυπωσίασε με την ταχύτητά του, με την εκρηκτικότητα που διαθέτει, με την εκτελεστική δεινότητα, με το θράσος του, με την ικανότητά του στην ντρίμπλα.

Καιρό είχε να εμφανιστεί τέτοιου είδους παίκτης (όχι τέτοιος παίκτης) στον Ολυμπιακό. Πραγματικά η επαφή του με το καλάθι είναι παροιμιώδης και μου έκανε εντύπωση πως σκόραρε με κάθε τρόπο. Με διείσδυση, παίζοντας 1on1 (αυτό το έχει πολύ), με σουτ μετά από ντρίμπλα, με στατικό σουτ ενώ βρισκόταν στην αδύνατη πλευρά (weak side).

Ο Γκριν έλειπε από τον Ολυμπιακό και θα κάνει ακόμη καλύτερο και πιο παραγωγικό τον Βασίλη Σπανούλη.

Οι δυο τους έπαιξαν μαζί μόλις ένα τρίλεπτο, αλλά πιστεύω πως ο Σφαιρόπουλος έχει στο μυαλό του πρώτα να του μάθει τη θέση «2» και μετά να του μάθει και τη θέση «3». Ο Αμερικανός φαίνεται πως έχει καιρό να παίξει οργανωμένο μπάσκετ και αν ξαφνικά δεχτεί πακτωλό πληροφοριών μπορεί να μπερδευτεί και να τα κάνει μαντάρα. Σιγά σιγά λοιπόν.

Ο Κώστας Παπανικολάου εμφανίστηκε ανεβασμένος και με διάθεση να βγάλει τις δυνατότητές του στο παρκέ. Το διάστημα προσαρμογής πέρυσι πέρασε και πλέον δείχνει σαφέστατα πιο έτοιμος να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Σε ανοικτό γήπεδο ανέκαθεν ήταν εκπληκτικός, αλλά στο παιχνίδι με τους Σέρβους σκόραρε σε 2-3 φάσεις και στο 5on5.

ΤΙ ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ

Θα ήταν παράδοξο τέτοια εποχή να μην υπάρχουν κακώς κείμενα, να μην υπάρχουν λάθη και στοιχεία να βελτιώσεις. Τα νεκρά διαστήματα δε θα τα αναφέρω γιατί πολύ απλά αν δεν υπήρχαν τον Σεπτέμβριο θα ήταν το ανησυχητικό και όχι τώρα που τα είδαμε.

Ο Ολυμπιακός δέχτηκε 74 πόντους, αλλά τουλάχιστον 15 από αυτούς ήταν χαζοί. Ανόητοι. Δέχτηκε τρεις φορές καλάθι και φάουλ από πάσα σε παίκτη που έκοβε στην πλάτη.

Δέχτηκε δύο καλάθια και φάουλ ύστερα από καλές άμυνες επειδή δεν έκανε δική του τη μπάλα. Μία φορά με τον Κούζμιτς να καρφώνει ύστερα από «καραμπόλα» κι άλλη μία στο τρίτο δεκάλεπτο με τον Μίτροβιτς. Ο Χάκετ έπαιξε τέλεια άμυνα, ο Σέρβος πέταξε τη μπάλα για να μην του μείνει στα χέρια, πήρε το επιθετικό ριμπάουντ έβαλε και τη βολή.

Πραγματικά χαζοί πόντοι.

Σχεδόν σε όλο το ματς οι Πειραιώτες άπλωσαν την άμυνά τους σε όλο το γήπεδο. Φάνηκε πως δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο, αλλά η αλήθεια είναι πως σπάνια θα παίξουν full court press στην Euroleague.

Επίσης ο Μπιρτς ενώ είναι απίστευτα καλός αμυντικός σε δεύτερη ζώνη άμυνας (κοντά στο καλάθι), όσες φορές χρειάστηκε να ακολουθήσει έξω τον παίκτη του, είτε αυτός τον πέρασε εύκολα είτε κόλλαγε πάνω του τόσο έντονα που έκανε φάουλ.

ΥΓ: Ο Σπανούλης θα είναι πολύ καλύτερος από πέρυσι. Στο 38’ εκεί που όλοι είχαν κλατάρει, αυτός πήρε δύο επιθέσεις φτάνοντας μέχρι το καλάθι και σκοράροντας. Θα τον βοηθήσει αρκετά και η παρουσία του Γκριν.

ΥΓ 2: Ο Γιανγκ τρέχει περίεργα. Σαν να κάνει κουτσό. Προφανώς είναι κάτι ψυχολογικό που κουβαλάει. Χρειάζεται χρόνο για να ξεπεράσει τον όποιο φόβο του, γιατί το πόδι του είναι πολύ γερό. Η αλήθεια είναι πως ο φόβος του είναι ευδιάκριτος τόσο όταν παίζει, όσο και όταν μιλάει για τον τραυματισμό του. Από την άλλη το hedge out μια χαρά το έκανε.

ΥΓ 3: Ο Ολυμπιακός είχε 8 επιθετικά ριμπάουντ στο πρώτο ημίχρονο. Δείγμα της επιθετικότητας που βγάζει στο παρκέ.

ΥΓ 4: Ο Μάντζαρης αθόρυβα έβαλε 11 πόντους, πήρε 3 ριμπάουντ, έδωσε 2 ασίστ. Μάλιστα σκόραρε δύο φορές με drive σε πέντε εναντίον πέντε. Δείχνει πως το έχει δουλέψει αυτό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.