Τρίτη και... 14!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Τρίτη και... 14!
Η Basket League περιμένει την ομάδα που λείπει και ο Βασίλης Σκουντής αναρωτιέται εάν η Τρίτη και 13 θα γίνει Τρίτη και... 14!

Δυο μέρες θα μαδάμε ακόμη τη μαργαρίτα κι όταν πλέον θα κοντεύει να μαδηθεί και ο μίσχος της, τότε θα λυθεί το μυστήριο και θα φανερωθεί η περιλάλητη ομάδα που θα κλείσει το στοιχειωμένο ρόστερ της Basket League!

Γλαφυρός ο πρόλογος μου, γλαφυρή που καταντάει γραφική και αυτή η υπόθεση, η οποία ελπίζω ότι θα κλείσει την Τρίτη, διότι δυστυχώς κάποιοι (που τη γνωρίζουν εκ των έσω) φοβούνται μήπως ξαναπάμε, όπως και τη σεζόν 2010-11, σε κολοβωμένο πρωτάθλημα: με 13 ομάδες δηλαδή, όπως τότε που ανήμερα της κλήρωσης, αποβλήθηκε ο Πανελλήνιος και δεν κατέστη δυνατόν να αντικατασταθεί...

Έξι χρόνια αργότερα δήλωσε αδυναμία συμμετοχής ο Φάρος Κερατσινίου και ευτυχώς βρέθηκε ο πρόθυμος Προμηθέας Πατρών να κλείσει την πρώτη τρύπα, όσο για τη δεύτερη, που άνοιξε η Νέα Κηφισιά, από πάνω της σφάζονται παλικάρια από όλη την ελληνική επικράτεια!

Ζωή να ΄χουν, έξι είναι οι δελφίνοι της χηρεύουσας θέσης: η Δόξα Λευκάδας, ο Ηρακλής, ο Πανιώνιος, το Ηράκλειο, ο Αρκαδικός και η Καβάλα...

Παρεμπιπτόντως μεθαύριο που θα συνεδριάσει εκ νέου η ad hoc επιτροπή, την οποία από κοινού συνέστησαν η ΕΟΚ και ο ΕΣΑΚΕ είναι ημέρα Τρίτη. Τρίτη και μάλιστα 13, με ο,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την τύχη της ομάδας η οποία θα επιλεγεί, εάν και εφόσον δεν κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός!

Το τι θα γίνει σε αυτή τη διαδικασία, ένας Θεός το ξέρει...

Αυτό που εγώ έμαθα είναι ότι στην προηγούμενη (ανολοκλήρωτη, για τεχνικούς λόγους και ατελέσφορη) συνεδρίαση της επιτροπής, ο ΕΣΑΚΕ απεφάνθη υπέρ της Δόξας Λευκάδας! Τόσο ο νεόκοπος πρόεδρος της λίγκας, Μιχάλης Μελής, όσο και ο γενικός γραμματέας, Γιάννης Ψαρράκης εξέφρασαν την άποψη ότι η θέση της... συχωρεμένης Νέας Κηφισιάς, πρέπει να καλυφθεί από την ομάδα ρου νησιού του Ιονίου πελάγους, που έχει καταλάβει την ανώτερη θέση, μεταξύ των έξι υποψηφίων, στο δεύτερο τη τάξει εθνικό πρωτάθλημα της χώρας (Α2).

Την εξέφρασαν κιόλας την πρόταση τους, αλλά η συνεδρίαση της Επιτροπής δεν ολοκληρώθηκε, επειδή (λέγεται ότι) τα άλλα τρία μέλη της ασχολούνταν ακόμη με τις νωπές αρχαιρεσίες της ΕΟΚ και με το ποιος πήρε τις περισσότερες ψήφους!

Για την ιστορία, υπενθυμίζω ότι μολονότι η υπό αναζήτηση ομάδα θα αγωνισθεί στο πρωτάθλημα του ΕΣΑΚΕ, εν τούτοις την πλειοψηφία στην πενταμελή επιτροπή έχει η.. μαμά Ομοσπονδία την οποία εκπροσωπούν ο γενικός γραμματέας Τάκης Τσαγκρώνης, ο ταμίας Δημήτρης Μπασούρης και το μέλος, Γιάννης Αλεξόπουλος.

Η υπόθεση πάσχει πολλώ λογιώ: αφενός διότι τίθεται εν αμφιβόλω το εάν και κατά πόσον μπορούν να διεκδικήσουν τη wild card, οι δυο ομάδες που υποβιβάσθηκαν από τη Basket League (Αρκαδικός, Καβάλα) και αφετέρου επειδή αυτή η διελκυστίνδα έχει τραβήξει τόσο πολύ, που ακόμη και εάν μεθαύριο μεθαύριο σε μια απόφαση το... Κονκλάβιο και βγει λευκός καπνός από τα γραφεία της ΕΟΚ στο ΟΑΚΑ, τα περιθώρια μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος είναι πολύ στενά...

Προς επίρρωσιν τούτου, αναδημοσιεύω μια σχετική ανάρτηση του ατζέντη Τάσου Δελημπαλταδάκη, που είναι παλιά καραβάνα και (λόγω και της διοικητικής ανάμειξης του με τον Ηλυσιακό) ξέρει τι χρειάζεται για να είναι μια ομάδα έτοιμη να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα.

Ιδού λοιπόν τι έγραψε:

Η ταπεινή μου γνώμη προς τους ενδιαφερόμενους για την άνοδο στην Α1 : Αγαπητοί μπασκετικοί φίλοι μου επειδή με αγωνία σας βλέπω να περιμένετε την απόφαση της επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη , θα σας συμβούλευα και οι έξι να αποσύρετε το ενδιαφέρον σας !!!!

Μόνο και μόνο που η απόφαση θα βγει Τρίτη και 13 , θα πρέπει να σας κάνει να αποφύγετε αυτό τον Γολγοθά που λέγεται Α1!

Ο χρόνος είναι ελάχιστος .....
Οι παίκτες είναι ελάχιστοι .....
Οι χορηγοί ανύπαρκτοι .....
Οι λακκούβες χιλιάδες ........

Στα 23 χρόνια ενασχόλησης μου με τα σωματεία, έχω δει αυτοκρατορίες να καταρρέουν, πλούσιους να γίνονται φτωχοί και έντιμους να καταλήγουν μέσα (ΣΣ: στη φυλακή) και μάλιστα σε εποχές που οι νόμοι ήταν πιο χαλαροί και τα χρήματα πολύ περισσότερα...

Μη βάζετε την ματαιοδοξία σας πάνω από το καλό του εαυτού σας και μην σπαταλάτε τα χρήματα των παιδιών σας, σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο!

Για να σας το λέω εγώ που μόνο κέρδος θα έχω εάν ανεβεί άλλη μια ομάδα στην Α1, κάτι σημαίνει...

Είμαι σίγουρος ότι κανένας από τους ενδιαφερόμενους δεν έχει υπολογίσει τα έξοδα σωστά και κανένας δεν ξέρει ότι 100.000 ευρώ θα ξοδευτούν μόνο και μόνο για τα εξής:

Να συσταθεί η ΚΑΕ...
Να ασφαλιστούν οι παίκτες (όχι στο ΙΚΑ)...
Να προμηθευθείτε το σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου...
Να εφοδιασθεί ο προπονητής σας με το “Synergy”...

Nα εξοπλισθεί το γήπεδο με τρεις μπασκέτες συγκεκριμένων προδιαγραφών και με σύστημα χρονομέτρησης (precision time) ...
Να αγορασθούν κοστούμια...

Να πληρωθούν τα πρόστιμα για τις βωμολοχίες....

Να...να... να...

Μακάρι να σας είχαν καλέσει από τις 15 Ιουνίου, διότι τότε η κατάσταση θα ήταν διαφορετική. Τώρα είναι μια καρμανιόλα και μάλιστα Τρίτη και 13!
Δεν ξέρω εάν ο Δελημπαλταδάκης είναι πεσιμιστής ή απλώς ένας αισιόδοξος με πείρα, όπως κατ΄ευφημισμόν αποκαλούνται οι απαισιόδοξοι. Αισθάνομαι όμως ότι σε πολλά από αυτά που γράφει υπό μορφήν προειδοποίησης έχει δίκιο, αλλά προφανώς οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν κάνει τα κουμάντα τους...

Σε αντίθεση με τις τηλεοπτικές άδειες που δεν ξέρω εάν στοίχισαν ο κούκος αηδόνι, ή εάν όντως αξίζουν τόσο, τα λεφτά που απαιτούνται στην προκειμένη περίπτωση είναι τα 400.000 ευρώ ως προϋπολογισμός ενός εκάστου. Οι όροι και οι προϋποθέσεις της ειδικής αδειοδότησης αναφέρονται στον σχετικό κανονισμό του ΕΣΑΚΕ βάσει του οποίου κάποιες υποψηφιότητες πάσχουν εξ ορισμού!

Ο Αρκαδικός και η Καβάλα, μολονότι υποβιάσθηκαν από την Basket League της σεζόν 2015-16 και κανονικά πρέπει να αγωνισθούν στην Α2, έχουν υποβάλει υποψηφιότητα για τη wild card. Με βάση τον ισχύοντα κανονισμό αυτή η δυνατότητα τους “ελέγχεται”, ενώ κατά μία σατανική σύμπτωση, αύριο Δευτέρα, παραμονή της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος θα βρίσκεται στην Τρίπολη, όπου αφενός θα βραβευθεί από τον Περιφερειάρχη Αρκαδίας Πέτρο Τατούλη και αφετέρου θα παραστεί στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου “Η ιστορία ενός σαραντάρη”, που έγραψε ο συνάδελφος Σταύρος Κουκάκης και είναι αφιερωμένο στα σαράντα χρόνια του Αρκαδικού!

Το δεύτερο σοβαρό θέμα που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο είναι η αποκάλυψη (στο περιθώριο της κλήρωσης, την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη), περί συρρίκνωσης των πλέι οφς, τα οποία θα διεξαχθούν με ένα πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά και σε κάθε περίπτωση παράξενο σύστημα: με έξι ομάδες, εκ των οποίων οι πρώτες δυο της κανονικής περιόδου θα προκρίνονται απ' ευθείας στους ημιτελικούς!

Το θέμα σηκώνει πολλή συζήτηση, αλλά απ' ότι φαίνεται η μόνη ομάδα που είναι διατεθειμένη να την κάνει και φρόντισε να δημοσιοποιήσει την αντίθεση της είναι ο νεοφώτιστος Προμηθέας Πατρών: οι υπόλοιποι σιώπησαν επειδή προφανώς βολεύονται από αυτή τη σύμπτυξη, ώστε να περιστείλουν τις δαπάνες τους από τα ενοίκια σπιτιών και αυτοκινήτων και από τα συμβόλαια των παικτών.

Εδώ βεβαίως πρέπει να σημειώσω ότι και το σύστημα που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια έπασχε, διότι από τη στιγμή που τη Basket League τελεί υπό καθεστώς ομηρίας (των υποχρεώσεων των αιωνίων στην Ευρωλίγκα), οι υπόλοιπες ομάδες φώναζαν επειδή ήτα αναγκασμένες να κάθονται, να περιμένουν και να πληρώνουν χωρίς αντίκρισμα...

Ως γνωστόν, δεν υπάρχει τέλειο σύστημα στα πλέι οφς, άλλωστε ακόμη και αυτό που εφαρμόζεται στο ΝΒΑ έχει τα αδύνατα σημεία του. Εγώ, για να πω την αμαρτία μου, διαφωνώ με τη μείωση των ομάδων που προκρίνονται στην post season και των αγώνων οι οποίες θα διεξάγονται, αλλά προφανώς δεν μου πέφτει λόγος...

Με παραξένεψε πάντως το γεγονός ότι αντέδρασε μονάχα ο Προμηθέας, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες (πλην του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που εξυπηρετούνται) σιωπούν. Αυτό που πληροφορήθηκα δι' επισήμων χειλέων είναι ότι η δραστική αλλαγή υπήρξε θέμα συζήτησης ανάμεσα στον ΕΣΑΚΕ και στις ΚΑΕ, τόσο κατ' ιδίαν, όσο και στη γενική συνέλευση της λίγκας. Προς το παρόν πάντως αυτή η απόφαση κοινοποιήθηκε μόνο σε προφορικό επίπεδο και αναμένεται να εγκριθεί από το ΔΣ και να συμπεριληφθεί στην προκήρυξη του πρωταθλήματος της σεζόν 2016-17.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3